2 dec 2023 - 18:00 / Novi Sad

Promocija jedinstvenog autorskog stripa “Dosta je sa ćutanjem”

Jedinstveni autorski strip „Dosta je sa ćutanjem“ inspirisan pričama interseks osoba, biće predstavljen publici u Novom Sadu, 2. decembra u 18 časova u prostorijama Francuskog instituta (Bulevar despota Stefana 5, Kreativni distrikt).

Na promociji će govoriti inicijator i koscenarista Kristijan Ranđelović, strip autorke Jana Adamović, Danica Jevđović i Dragana Radanović, Ana Milojković Omi i Sunčica Šido, predstavnica partnera na projektu (Goethe-Institut u Beogradu). Razgovor će moderirati Branislav Glumac (Francuski institut u Srbiji).

Pored Kristiana Ranđelovića, predsednika Udruženja XY Spektrum, koscenariste i prve vidljive interseks osobe u Srbiji, u  izradi stripa učestvovali su i poznati autori/ke domaće strip scene: koscenarista Pavle Zelić i strip autorke Jana Adamović, Dragana Radanović, Danica Jevđović i Ana Milojković Omi. Izdavač je System Comics iz Beograda.

Strip “Dosta je sa ćutanjem” se bavi nedostatkom informacija za roditelje, za osobe koje su možda preispitivale svoj pol, kao i za one profesije koje utiču na živote interseks osoba. Strip ima za cilj da podigne svest i otvori dijalog koji će doneti više uvida u temu, osnažiti roditelje interseks dece da podele svoja iskustva, da promoviše autonomiju tela i integritet u kulturi, da pomogne stručnjacima iz srodnih oblasti da budu inkluzivniji i svesniji postojanja interseks osoba i učiniti da se više poštuju njihove potrebe i prava.

Strip je nastao kao rezultat višemesečne saradnje koscenarista i strip autorki, u partnerstvu sa Francuskim institutom u Srbiji, Agencijom Komunikart, Udruženjem “Stripotetke” i Goethe-Institutom u Beogradu, i uz podršku Francuske agencije za razvoj (AFD) kroz Metis fond i  fondacije Heinrich Böll Stiftung Beograd.

Info

Francuski institut u Srbiji, Novi Sad

Subota 2. decembra u Francuskom Institutu u Novom Sadu u 18.00.