15 feb 2019 / Srbija

Prva godina studija u Francuskoj

Upis na I godinu osnovnih studija na francuske univerzitete za akademsku 2019-2020. godinu je otvoren !

Želite da upišete I godinu osnovnih studija u inostranstvu i budete deo visokoobrazovnog sistema koji nudi bogatstvo i izuzetan kvalitet studijskih programa? Odaberite Francusku zbog kvalitetnih studija, koje su priznate u svetu.

Krajnji rok je produžen: 15. februar 2019.

Zahtev za predupis preko procedure „DAP“ podnose inostrani državljani za upis na I godinu osnovnih studija na nekoj visokoškolskoj ustanovi u Francuskoj i on je obavezan za sve inostrane studente: maturante, svršene maturante ili one koji imaju ili će imati ekvivalentnu diplomu koja omogućava pristup visokom školstvu u matičnoj zemlji. Procedurom „DAP“, predupisom na prvu godinu studija, obuhvaćena su 73 univerziteta koja nude brojne studijske programe iz svih oblasti i 20 nacionalnih škola arhitekture.

Francuska godišnje primi blizu 343.000 inostranih studenata: ona je četvrta zemlja na svetu posle SAD, Velike Britanije i Australije, a prva neanglofona zemlja po izboru inostranih studenata.

Zašto? Pored izuzetnog kvaliteta studijskih programa, Francuska finansira dve trećine stvarnih troškova studija za sve studente. Francuska je i deo evropskog visokoobrazovnog sistema, što omogućava svakom upisanom studentu na neku od francuskih visokoškolskih ustanova da deo svojih studija provede i u nekoj drugoj zemlji, članici Evropske unije. Harmonizacija nivoa studija (L/M/D) među različitim zemljama, članicama Evropske unije, omogućava studentu koji stekne diplomu u Francuskoj da ima i diplomu koja je priznata u okviru evropskog visokoobrazovnog prostora.

Kontakt: Sandra Elezović, sandra.elezovic@institutfrancais.rs, 011/302-3657.

Sve informacije o proceduri DAP