6 nov 2017 / Beograd, Niš, Novi Sad

Slobodna zona

Francuski institut svake godine podržava ovaj nezaobilazni i veoma važan festival koji podstiče na razmišljanje o ljudskim pravima. 

Ove godine imamo privilegiju da vam predstavimo dve koprodukcije koje su imale zapažen uspeh u Francuskoj i u svetu.

Ponedeljak 6. novembar u 15h00
Beograd, DKC

Mr Gay Syria
(Francuska, Turska, Nemačka, 2017, 84’)
Režija: Aiz Toprak

Rediteljka Aiz Toprak je upoznala Mahmuda 2011, godine dok je radila na jednoj reportaži o sirijskim izbeglicama na turskoj granici. Pre nego što je pristao da joj pomogne i radi s njom na reportaži, Mahmud ju je pitao: „Ja sam gej, da li ti to smeta?“. Postali su prijatelji. Kada su otišli u Istanbul, Mahmud otkriva Aiz svoj plan: da krišom organizuje takmičenje – među sirijskim izbeglicama u Istanbulu –  Mr Gay Syria – pobednik bi zastupao Siriju na Mister Gay World. Međutim, Mahmudov san je teže ostvariv nego obično takmičenje u lepoti. On želi da iskoristi takmičenje kako bi međunarodnoj zajednici približio njihovu problematiku, a to je problematika sirijaca koji su pobegli od homofobije i našli se u novoj zajednici koja ih podjednako diskriminiše.

Mr Gay je priča o ljudi koji preživljavaju velike savremene humanitarne krize.

Bande d’annonce

Ponedeljak, 6. novembar u 21h00
Beograd, DKC
Novi Sad, KCNS
Niš, Kupina

Ja nisam tvoj crnja
(Francuska, Švajcarska, Belgija, S.A.D, 2016, 93’)
Režija: Raul Pek

U ovom veoma važnom ostvarenju, haićanski reditelj Raul Pek koristi tekst pisca Džejmsa Boldvina kako bi otvorio dijalog sa današnjom Amerikom o rasizmu uperenom protiv afričko-američke populacije.

Džejms Boldvin je rođen 1924. u Harlemu, afričko-američkom njujorškom kvartu. Crne puti i homoseksualne orijentacije, odbačen je od strane svoje porodice. Kada je imao deset godina, biva zlostavljan od strane dva policajca. Čitavog života, on piše o nasilju prema manjinama. Dokumentarni film Raula Peka bavi se sa prvih trideset stranica dela koje je autor knjige Pretvaranje ostavio nedovršenim nakon svoje smrti 1987. godine. U Remember this House, Džejm Boldvin je želeo da napiše istoriju Amerike kojom dominiraju belci kroz bitku tri ikone građanskih prava: Medgara Eversa, Martina Lutera Kinga Juniora i Malcolma Xa, koji su svi ubijeni pre nego što su napunili četrdeset godina.

Bande d’annonce

Info

Od 1. do 6. novembra 2017.
Beograd | Dvorana kulturnog centra, Kolarčeva 6
Novi Sad | Kulturni centar Novog Sada, Katolička porta 5
Niš | Kupina, Bul. Dr Zorana Đinđica 7