28 maj 2019 - 18h / Beograd

Smrtonosno ćutanje

Razgovor o eseju Marka Krepona

Smrtonosno ćutanje se bavi najdubljim korenima nasilja. Nasilje se ne svodi na ekstremne slučajeve: na ubistva i ratove. Ono vodi poreklo od nečega što negde već u svakome od nas počinje de izvrće onu nužnu vezu između etike i interesa, koji su u osnovi svakog delovanja, ličnog ili političkog. To nas dovodi do toga da stalno spuštamo svoj stepen odgovornosti onda kada sa svih strana pristižu pozivi za pomoć, brigu i pažnju u odnosu na ranjivost i smrtnu ugroženost drugoga. Ipak, to naše popuštanje nije neminovno – ova knjiga upravo istražuje i neke puteve koji omogućavaju da ga se oslobodimo: pobuna, dobrota, kritika i stid. Ovde je dat retko istraživani pristup: potkrepiti filozofsku misao književnim izvorima, koji nas, na mnogo suptilniji način negoli filozofske teorije i koncepti, suočavaju sa iskrsavanjem te naše popustljivosti.

Mark Krepon je francuski filozof, profesor na École Normale Supérieure u Parizu. Autor je dvadeset knjiga i mnogobrojnih novinskih i stručnih članaka, od kojih je većina posvećena tematici nasilja, kroz proučavanje genocida i totalitarnih režima XX veka, ali i političkih, ličnih i jezičkih manifestacija nasilja.

Smrtonosno ćutanje na srpski su preveli Zona Zarić i Dušan Janić, objavio Plavi krug, 2019.

Učestvuju: Mark Krepon, Zona Zarić, Ivan Milenković.

Gostovanje Marka Krepona Francuski institut organizuje u saradnji sa Institutom za filozofiju i društvenu teoriju i izdavačkom kućom Plavi krug.

Ulaz slobodan. Simultani prevod srpsko-francuski.

Info

Francuski institut u Srbiji, Beograd

Knez Mihailova 31

Utorak, 28. maj 2019 – 18h