français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Institut
 
Naslovna
O nama
Partnerstva
Mediji
Kontakti
FAQ
   
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
 
PARIZ  
   
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
   
 
     
  Naslovna
 
 


ČASOVI FRANCUSKOG
 
AGENDA
 
MEDIJATEKA

       
RADIONICE ZA DECU
 
STIPENDIJE
 
ŠKOLOVANJE
U FRANCUSKOJ


Uvodna reč

Identiteti u pokretu

Počasni gosti naših Molijerovih dana, od 15. do 19. maja, biće ove godine pet autora koji dolaze iz Francuske, predstavnici jedne nove generacije, koji kroz svoje romane govore o našim identitetima u pokretu : identitetima razapetim između različitih nacionalnosti i pripadnosti, identiteta naših popravljenih tela, imaginarnih prostora u čijim okvirima sebe gradimo, rastemo, preispitujemo se. Ovogodišnji Molijerovi dani u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Subotici biće takođe i deo Gran Tur-a 2017, Putovanja u Frankofoniju, čiji je cilj da prikaže i ilustruje bogatstvo, raznovrsnost i vitalnost frankofonije u kulturi, okupljajući pod jednom jedinstvenom oznakom stotinu velikih dešavanja odabranih na pet kontinenata. 

Radujemo se što se Srbija, zahvaljujući podršci svih naših institucionalnih i vaninstitucionalnih partnera saradnje, našla na svetskoj mapi Frankofonije u pokretu.

Novi identiteti u srpskom filmu takođe bi trebalo da se nađu na počasnom mestu tokom Kanskog festivala, zahvaljujući Udruženju nezavisnog filma i distribucije (ACID), koje od 19. do 21. maja 2017. godine priprema fokus na savremeni srpski film, u kontinuitetu sa Francusko-srpskim filmskim susretima #1 (Beograd, decembar 2016).

A u maju je i vreme da se razmišlja o novoj školskoj i akademskoj godini, koje počinju nakon lepog leta koje je pred nama : konkurs za upis u osam osnovnih i srednjih škola u kojima postoje bilingvalna francuska odeljenja biće objavljen kroz nekoliko nedelja i to će biti prilika koju ne treba da propuste svi osnovci i srednjoškolci koji žele da prošire svoje intelektualne i kreativne vidike ! A svi oni kojima je potrebno da zbog privatnih ili profesionalnih planova overe svoj nivo znanja francuskog jezika, oni će imati priliku da polažu DELF i DALF ispite 27. i 28. maja u Beogradu, Kladovu, Nišu i Novom Sadu.  

Žan-Batist Kizen
direktor

 


     
Francuski institut
u Parizu
 
Ambasada
Francuske u Srbiji