français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Institut
 
Naslovna
O nama
Partnerstva
Mediji
Kontakti
FAQ
   
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
 
PARIZ  
   
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
   
 
     
  Naslovna
 
 
ČASOVI FRANCUSKOG
 
AGENDA
 
MEDIJATEKA

       
RADIONICE ZA DECU
 
STIPENDIJE
 
ŠKOLOVANJE
U FRANCUSKOJUvodnik

Sve najbolje za … studiranje u Francuskoj!

Stigli smo i do meseca decembra! Uz njega stiže i Nova godina, vreme praznika i tako dragocenih porodičnih okupljanja. Potom neopaženo dođe mesec januar i začas smo ušli u novu godinu. Sada je upravo vreme kada krećemo da razmišljamo o novim planovima, kada nam je glava puna ideja a ubeđeni smo da ćemo ih ovaj put i ostvariti! Da li ste sigurni u to?

Kako bi bilo da zaboravimo sve te nove planove koje ne ispunjavamo i da se skoncentrišemo isključivo na jedan veoma konkretan projekat: otići u Francusku na studije? Da li ste o tome razmišljali? Da li poznajete nekoga koji bi želeo to da ostvari? Pravi je trenutak za to: procedura za upis na prvu godinu studija na francuske univerzitete otvorena je do 22. januara 2017. godine. Konkurs za prijavu za stipendije koje dodeljuju Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji otvoren je do 17. marta 2017. godine. Šanse su velike: svake godine, pedesetak stipendija dodeljuje se studentima koji su završili prvi stepen studija na univerzitetima u Srbiji i koji odlaze na master 2 ili spremaju doktorat u komentorstvu u Francuskoj. Pri tome, zaboravite na uvrežene ideje: vaše znanje francuskog je svakako prednost u odnosu na druge kandidate, ali nije odlučujući kriterijum za dobijanje stipendije. Naime, sve veći broj programa u Francuskoj odvija se na engleskom jeziku a učenje francuskog sastavni je deo tih studija. Zato, ako već sada želite da naučite francuski, trenutak je da se upišete na kurs u Nišu, Beogradu ili Novom Sadu, gde možemo da vam ponudimo personalizovane časove za prvo tromesečje 2017. godine.

Kad je u pitanju univerzitetska saradnja, vreme je i da ojačamo veze sa partnerskim ustanovama u Francuskoj s obzirom da su novi konkursi za projekte Erazmus+ otvoreni do februara 2017. godine. Ovaj evropski program omogućava da univerziteti uspostave konkretne programe razmene za studente, profesore i administrativno osoblje: za dve godine, zaključeno je trideset i šest francusko srpskih ugovora koji podržavaju više od 200 mobilnosti između naše dve zemlje.

Vreme je dakle da pređete u akciju, jer studirati u Francuskoj znači zaokružiti svoje već bogato obrazovanje profesionalnim sposobnostima, bez obzira na sektor koji želite da izaberete za studije ili specijalizaciju. Ujedno se uključujete u veliku „porodicu“ koju čini 290.000 studenata iz celog sveta i pruža vam se mogućnost da koristite mrežu od 3.500 državnih i privatnih ustanova i istraživačkih centara međunarodno poznatih po kvalitetu i raznovrsnosti ponuđenih programa. Koje su to prednosti Francuske? Izuzetne studije u istraživačkom i inovativnom okruženju, niske cene: upisnina u državne ustanove košta nekoliko stotina evra a svi studenti, bili francuski ili strani državljani, raspolažu dobrom socijalnom podrškom kako bi se studije odvijale u što boljim uslovima.

Kako biste ostvarili ovaj plan, pratite naše najnovije vesti o studijama u Francuskoj preko Facebook stranice Campus France Serbie. Tu su takođe i Francuski institut i kancelarija CampusFrance Serbie koji daju podršku mladima. Možete i da nam se priključite prilikom prezentacija studija u Francuskoj koje priređujemo na raznim fakultetima u Srbiji ili da se nađemo na Čarobnim izlozima koje otvaramo 13. decembra u Francuskom institutu u Beogradu, ili jednostavno kada dođete u jedan od naših instituta (Beograd, Novi Sad, Niš) da pogledate novitete iz naših medijateka!

Za kraj, cela ekipa Francuskog instituta u Srbiji zajedno sa mnom želi vam lepe praznike a posle njih ćemo imati priliku da se vidimo u 2017. godini sa brojnim novim idejama.

Viržini  Manfroni
Ataše za saradnju zadužena za institucionalna partnerstva
i za univerzitetsku i naučnu saradnju.

 

 


     
Francuski institut
u Parizu
 
Ambasada
Francuske u Srbiji