français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Institut
 
Naslovna
O nama
Partnerstva
Mediji
Kontakti
FAQ
   
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
 
PARIZ  
   
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
   
 
     
  Naslovna
 
 
Letnja škola na Azurnoj obali. Upis: do 31. maja 2016.

ČASOVI FRANCUSKOG
 
AGENDA
 
MEDIJATEKA

       
RADIONICE ZA DECU
 
STIPENDIJE
 
ŠKOLOVANJE
U FRANCUSKOJUvodnik

Slobodan izbor, naše slobode

Francuski institut u Srbiji posvećuje mesec maj digitalnom, književnosti i nezavisnoj štampi i poziva vas da u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Zrenjaninu i na drugim mestima u Srbiji iskoristite svoju sposobnost da napravite izbor.

Slobodan književni izbor sa Molijerovim danima 2016 koji će se odvijati pod svetlom književnosti otvorenoj prema svetu, prema našim svetovima, koja nas podstiču da izgradimo sprege između uspomena i zalaganja, koja nas pozivaju da uperimo kritički i saosećajni pogled na savremeni svet.

Slobodan digitalni izbor, sa postavkom kabine za digitalno čitanje Livre In Room (L.I.R.) u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu: kada otvorite vrata ove kabine, sami ili u okviru grupne posete (za koju je potrebna rezervacija), nudi vam se da odaberete jedno delo svetske, opšte ili savremene književnosti i da se suočite sa njegovom 3D projekcijom. Slobodno svedočite o ovom književnom, vizuelnom i čulnom doživljaju  i podelite na društvenim mrežama (#LIRsrbija) svoju ljubav prema književnoj stvarnosti. Naš tim biće u Narodnoj biblioteci do 20. maja takođe spreman da odgovori na vaša pitanja i da vam predstavi naše aktivnosti (časove francuskog, medijateku, radionice za decu, pomoć prilikom pravljenja planova za studiranje u Francuskoj…)

Slobodno učestvujte u kolektivnoj izložbi u Novom Sadu (zatim i u Nišu i u Beogradu) i zaposednite javni prostor kako biste napravili fotografije uz fotomontažu koristeći druge fotografije: u pitanju je Pics Up Srbija, projekat koji će probuditi umetnika u vama i učiniti da ga i drugi prepoznaju.

Slobodno propitujte savremeni svet i izoštrite kritički duh tako što ćete razmeniti mišljenja o nezavisnoj štampi na Balkanu i u zapadnoj Evropi povodom početka objavljivanja srpskog izdanja Monde diplomatique u Nedeljniku.

Ovog maja budimo učesnici i izoštrimo kreativnost i kritički duh!

Žan-Batist Kizen
direktor

 

 


     
Francuski institut
u Parizu
 
Ambasada
Francuske u Srbiji