français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Institut
 
Naslovna
O nama
Partnerstva
Mediji
Kontakti
FAQ
   
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
 
PARIZ  
   
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
   
 
     
  Naslovna
 
 
Tender za korišćenje komercijalnog prostora za restoran lagane hrane u Zmaj Jovinoj ulici

ČASOVI FRANCUSKOG
 
AGENDA
 
MEDIJATEKA

       
RADIONICE ZA DECU
 
STIPENDIJE
 
ŠKOLOVANJE
U FRANCUSKOJUvodnik

Budimo svi osetljivi!

Neophodno je da razgovaramo, razmenjujemo mišljenje, da se okrećemo drugima, da preispitujemo svoj odnos prema drugosti bez bojazni da izgubimo svoj identitet.
Razumevanje i prihvatanje drugog, bilo da je pripadnik druge kulture, drugog jezika, drugog pola, da su mu ubeđenja drugačija od naših, jedna je od najlepših građanskih odgovornosti. Daje nam mogućnost da uspostavljamo veze i naklonosti u srž naših života.

Mikser House koji se svaki dan angažuje kako bi dao podršku izbeglicama i pružio im trenutak opuštanja, podsetiće nas tokom Mikser festivala na značaj osećajnosti i krhkosti u nama, ponudiće nam da preispitamo naše „vrednosti“, da razmišljamo o jednakosti polova, ulozi žene, društvenoj jednakosti, suživotu.
Pored gostiju iz Francuske, Matali Krase i Antoana Obinoa, mnogobrojne ponude festivala biće prilika da razmenimo mišljenje, projekte, da se okupimo u zajedničkom konstruktivnom poletu, otvorenom ka svetu.
Muzej afričke umetnosti ponudiće nam da otkrijemo nove kulture uz „Fantomsku Afriku“ Mišela Lerisa koji je 1930. godine krenuo kao istoriograf u okviru naučne misije u srcu Afrike.

Među najosetljivijim slojevima su i deca kojima posvećujemo posebne programe. Mališani koji uče francuski u našem institutu učestvovaće u festivalu „Rastimo uz ples“ kada će 15.000 dece iz 73 ustanove u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Srbiji kao i 180 đaka iz Beograda, Ćuprije i Šida istovremeno plesati na trgovima svojih gradova. Druga deca, ovaj put iz Mađarske, Crne Gore, Rumunije, Slovenije i Srbije, biće učesnici festivala frankofonog pozorišta u Novom Sadu koji će predstaviti njihove komade i istaći  njihovu kreativnost.

Grad Niš biće na počasnom mestu u izlozima Francuskog instituta u Beogradu sa izložbom fotografija Žoaoa Garsije, „Vidimo se“ koja je plod dva umetnička boravka u društvu mladih Nišlija. Najzad, izložba „Crteži na slobodi“ o novinskom crtežu i slobodi izražavanja biće predstavljena ovaj put u Bačkoj Palanci.

Zabava je sastavno deo naše odrednice ka mislećem i spokojnom društvu: vikend francuskog filma u Beogradu posvećen je komediji a Francuski filmski karavan obilazi celu Srbiju!

Iskoristite ove programe, zabavljajte se, idite u bioskop ili pogledajte utakmicu na Evropskom prvenstvu EURO2016 uz dobru večeru sa prijateljima!

Leto je i želimo vam da uživate u njemu!

An-Loren Viguru
Ataše za kulturu

 


     
Francuski institut
u Parizu
 
Ambasada
Francuske u Srbiji