français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Institut
 
Naslovna
O nama
Partnerstva
Mediji
Kontakti
FAQ
   
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
 
PARIZ  
   
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
   
 
     
  Naslovna
 
 


ČASOVI FRANCUSKOG
 
AGENDA
 
MEDIJATEKA

       
RADIONICE ZA DECU
 
STIPENDIJE
 
ŠKOLOVANJE
U FRANCUSKOJ


Uvodna reč

Čitanje, slušanje, pevanje, posmatranje, snivanje…

Šta je lepše od knjige da pobegnete iz stvarnosti ili, naprotiv, da se naoružate kako biste se bolje nosili sa stvarnošću koja nas okružuje? Posle Molijerovih dana, Francuski institut u Srbiji, u partnerstvu sa Makart i CityMagazine, predlaže vam u Beogradu drugo izdanje Salona frankofone knjige (na srpskom) tokom kojeg će više od 35 izdavača predstaviti i prodavati (uz 20% popusta!) knjige prevedene sa francuskog (romani, eseji, stripovi, dečje knjige...). Da li ste znali da je više od 100 knjiga prevedeno sa francuskog objavljeno u Srbiji 2016. godine? Među prevedenim i posebno cenjenim autorima u Srbije je i Frederik Begbede, koji će biti gost Beograda u subotu 10. juna a Novog Sada u nedelju 11.

U junu otkrijte takođe neverovatne filmove koji govore o ženama, u srcu naših društava, i to u Beogradu i Nišu, ali i u drugim mestima u Srbiji preko Francuskog filmskog karavana. U Novom Sadu gde se obnovljena Galerija Matice srpske ponovo otvara za posetioce 1. juna, otkrijte počev od 9. izložbu o intimizmu  koja nas, preko remek dela srpskog slikarstva 20. veka, podseća na stalno obnovljene umetničke veze između Srbije i Francuske.
Sabri Kolen, jedan od igrača sjajne predstave Piksel francuskog koreografa Murada Merzukija prikazane prošlog aprila u Beogradu, priprema improvizovanu predstavu potpuno eksperimentalnog tipa, sa igračima iz Beograda i Novog Sada. Oni će nastupiti u okviru festivala Dev9t, mesta koje odiše slobodom i stvara vrelu atmosferu u kojoj svi talenti mogu da se iskažu a podloga je za nove forme.
S obzirom da je nastava skoro gotova, krenimo na Praznik muzike, 21. juna, jednu lepu francusku tradiciju koja je dobila svetske razmere, a koju Francuski institut u Srbiji obeležava već nekoliko godina u Niš a ovoj put i u Novom Sadu. U Beogradu ćemo takođe biti partneri ArtLink koncerta sa mladim virtuozima.

I najazad, okrenimo se prirodi: za Beograđane, vidimo se u nedelju 4. juna na Adi na frankofonom pikniku, da zajedno uživamo i igramo se - na francuskom!

 

Žan-Batist Kizen
direktor

 


     
Francuski institut
u Parizu
 
Ambasada
Francuske u Srbiji