français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Agenda
 
Kalendar
Film
Muzika
Scenska umetnost
Književnost
Vizuelna umetnost
Debate
Nauka
Obrazovanje
Frankofonija
Arhiva
   
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
 
PARIZ  
   

 
     
  Film
 
  

 
Francuski filmski karavan

Jul i avgust

Jeste leto i vreme lenčarenja, ali se obavezno nađite uveče sa društvom i zajedno pogledajte komedije ili filmove iz ciklusa „Ljudskost“ u kulturnom centru vašeg grada – u Kikindi, Valjevu, Sremskoj Mitrovici, Lazarevcu, Leskovcu i drugim mestima u Srbiji. Pogledajte precizni program projekcija na Facebook stranici.

Ponedeljak 11. jul - 21h
Valjevo, Centar za kulturu, Čika Ljubina 5

Projekcija filma Leto u režiji Katrin Korsini, nakon koje sledi debata

Godina je 1971. Delfina iz malog seoskog mesta odlazi u Pariz da se oslobodi porodičnih stega i počne samostalno da zarađuje za hleb. Karol je Parižanka koja živi sa Manuelom i aktivno učestvuje u počecima feminističkog pokreta. Kada se susretnu Delfina i Karol, rodiće se ljubav koja će im preokrenuti živote.
U ovom divnom filmu režiserke Katrin Korsini, glavne uloge igraju sjajne glumice Sesil de Frans i Izija Ižlen.

Trejler filma

A ekipa Francuskog instituta kreće na put zajedno sa Karavanom! Posle Vrnjačke Banje i Kragujevca, eto nas u Valjevu gde ćemo animirati veče koje otvara ciklus Ljudskost. An-Loren Viguru, izvršna direktorka Francuskog instituta, vodiće susret u Centru za kulturu Valjeva o ulozi žene u savremenom društvu.

Kako bismo mogli da definišemo feminizam, kako nam on pomaže? Postoji li srpski ili francuski feminizam, govorimo li o istom pojmu? Ima li napretka od perioda o kojem se govori u filmu? Da li ova tema i dalje aktuelna danas?

Pitanja mogu slobodno da se postave, zato, drage dame, povedite svoje supružnike, drugove, drugarice, prijatelje i prijateljice, vaše adolescente: nadamo se da će debata biti živa i vesela!

  početak stranice           
Filmovi u Novom Sadu

Četvrtak 14. jul – 21h
Novi Sad, Brod-teatar

Devojka sa proslave 14. jula

Na dan francuskog državnog praznika, Francuski institut u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom Novog Sada organizuje na Brod-teatru projekciju filma Antonina Peretjatka ‘Devojka sa proslave 14. jula’.

Ovaj  road-movie vodi nas na urnebesno putovanje kroz Francusku, pošto je Hektor, u pokušaju da osvoji Triket, lepoticu koju je upoznao u Luvru 14. jula, rešio da je po svaku cenu odvede na more.

Trejler

Ponedeljak 25. jul – 21h
Novi Sad, Brod Teatar

Od zida do zida: Berlin-Seuta

U okviru saradnje sa Studentskim kulturnim centrom Novog Sada, Francuski institut organizuje  tokom jula, avgusta i septembra seriju filmskih projekcija na Dunavu.

Uz ovaj putopisni dokumentarni film prelazimo Evropu od starog Berlinskog zida do novog zatvaranja Seute. Bar četiri granice ali uvek jedna ista slika: multinacionalno, multikulturalno društvo, bogato raznovrsnostima uprkos tradiciji neprihvatanja. Hronika putovanja u susret ljudima i ženama koji čine to nove društvo i grade ga energično i punim srcem.

Program ostalih projekcija tokom leta pratite na našim društvenim mrežama!

  početak stranice       
Ovog leta se opustite uz TVMonde!

Ovog leta na programu TV5MONDE su muzika, igre i putovanja kroz vreme! Igrajte uz živu muziku u emisiji Taratata, budite u centru dešavanja u Fort Boyard-u, oživite velike biciklističke trenutke sa našim specijalnim dnevnim izveštajem sa Tour de France-a I, na kraju, svake nedelje popodne, vratite se u prošlost sa našom emisijom Tajne istorije!

Pogledajte kompletan program ovde.

  početak stranice