français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Agenda
 
Kalendar
Film
Muzika
Scenska umetnost
Književnost
Vizuelna umetnost
Debate
Nauka
Obrazovanje
Frankofonija
Arhiva
   
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
 
PARIZ  
   

 
     
  Film
 
 
 
Vikendi francuskog filma: Žene na filmu

Od 2. do 4. juna
Beograd, Dom omladine, Makedonska 22

Film često prenosi konvencionalnu i seksističku sliku žena. Mlade su i lepe, dobro se brinu o muževima i deci a nestanu čim im se pojave prve bore dok muškarci postaju lepi i zreli!

No sreća je što se nova generacija oslobađa starih navila i ide ka uravnoteženijoj predstavi sveta. Žene predstavljaju polovinu ljudskog roda a autorke ili likovi u filmu koje vam prikazujemo će vas uzbuditi, učiniće da razmišljate i smejete se a nadamo seda ćete zahvaljujući njima postati svesni da je život uvek život, bilo da je viđen očima žene ili muškarca.

Hajde zato da odagnamo predrasude, jer žene na filmu, to su i filmovi za muškarce.


Petak, 2. jun - 21h

Nepoznata devojka (FRA, BEL, 2016, 106')
Režija: Braća Darden
Igraju: Adel Henel, Olivije Bono, Žeremi Renije

Mladu lekarku opšte prakse Dženi izjeda to što nije pustila u kabinet devojku koja je nakon toga pronađena mrtva. Saznavši od policije da je nije moguće identifikovati, Dženi postaje opsednuta pronalaskom identiteta devojke kako ova poslednja ne bi bila sahranjena anonimno i nestane kao da nikada nije ni postojala.

Trejler

Subota, 3. juni - 19h

Žeronimo (FRA, 2013, 107')
Režija: Toni Gatlif
Igraju: Selin Salet, David Miržija, Rašid Jus...

Tokom vrelih avgustovskih dana, mlada aktivistkinja Žeronimo pokušava da smanji tenziju i konflikte između mladih u kvartu Sen-Pjer. Situacija kulminira kada tinejdžerka turskog porekla, Nil Terzi, pobegne od ugovorenog braka kako bi pronašla mladog Roma, Liki Molina, svog dragog. Poput ulja na vatri, njihovo bekstvo rasplamsava sukobe između već zavađenih grupa...

Trejler

Subota, 3. juni - 21h

Bruklin (FRA, 2014, 83')
Režija: Paskal Teso
Igraju: Kt Gorik, Rafal Ušiva, Lilijan Rover...

Korali ili Bruklin, njeno scensko ime, je dvadesetdvogodišnja reperka iz Švajcarske koja napušta svoju zemlju i oca koji je ne razume, da bi došla u Pariz i okušala sreću na rep sceni. U međuvremenu radi kao kuvarica u udruženju muzičara u Sen Deniju, predgrađu Pariza, gde sreće mladog repera Isa, zvezdu u usponu...

Trejler

Nedelja, 4. juni - 19h

Lepe godine (FRA, 2012, 94')
Režija: Marion Vernu
Igraju: Fani Ardan, Loran Lafit, Patrik Šesne...

Zubarka Karolin rano odlazi u penziju. Šta sada?  Kako dalje? Kako uopšte krenuti ispočetka? Pred njom je mnogo pitanja, previše slobodnog vremena... i ništa više. Muž i deca je, iz straha da će se dosađivati, upisuju na časove informatike gde predaje atraktivan mladić...

Trejler

Nedelja, 4. juni - 21h

Fidelio, Alisino putovanje (FRA, 2013, 97')
Režija: Lusi Borlto
Igraju: Arian Labed, Melvil Pupo, Ander Danijelsen Li...

Tridesetogodišnja mornarka Alis ukrcava se na stari teretnjak Fidelio dok suprug Feliks ostaje na kopnu. Zaposlena na brodu kao mehaničarka, saznaje da menja pokojnog kolegu i shvata da već poznaje kapetana broda, Gaela, koji je, gle čuda... njena velika prva ljubav...

Trejler

  početak stranice           
Obećanje

Četvrtak 8. jun - 19h
Beograd, Dvorana kulturnog centra, Kolarčeva 6

Specijalna projekcija: Obećanje (SER, 2016, 74')
Žanr: dokumentarni film
Reditelj: Željko Mirković
Autor: Dušan Gajić

Francuski institut u Beogradu vas poziva na projekciju dokumentarnog filma Obećanje, reditelja Željka Mirkovića i autora Dušana Gajića, u produkciji Optimistic film i SEETV. Film je priča o Estel i Sirilu Bongijaru, dvoje francuskih vinogradara koji su se smestili u malo mesto Rogljevo u Srbiji kako bi proizvodili ekološko vino.
Početkom XX veka, Rogljevo je bilo veoma razvijeno mestašce u istočnoj Srbiji. Vina iz Rogljeva i okoline prodavala su se po svetu, u Parizu, Londonu, Bordou… Sto godina kasnije, ovo je jedan od najsiromašnijih regiona u Srbiji i postepeno ga napuštaju svi meštani. Tužnu sudbinu ovog regiona možda će promeniti francuska porodica koja se tu nastanila i želi da mu povrati sjajnu prošlost!

Nakon projekcije filma biće organizovan razgovor sa Željkom Mirkovićem i Dušanom Gajićem, a specijalni gosti projekcije biće glavni akteri filma: francuski bračni bar i meštani sela Rogljeva.

  početak stranice           
Francuski filmski karavan

Osvežite se u bioskopskim salama širom Srbije uz nove francuske filmove našeg Karavana! Ciklus Hronike svakodnevnog nasilja biće prikazan u Mokrinu (7,14, 21, 28. jun), a novi ciklus Žene na filmu će ljubitelji filma imati priliku da pogledaju u sledećim gradovima: Užice (19 - 22. jun), Pančevo (23. i 28. jun), Trstenik (3, 14, 21. 28. jun), Kragujevac (23. i 24. jun), Kovin (26 - 29. jun) i Bačka Palanka (17 - 20. jun).

Više na Facebook stranici Francuski filmski karavan. 
Jun u znaku muzike na TV5Monde

Povodom Svetskog dana muzike (21. juna), TV5MONDE predstavlja originalnu paletu portreta umetnika virtuoza, očaravajućih performansa i vatrenih koncerata. Od džeza do klasične muzike, od roka do popa prolazeći pored različitih pravaca, TV5MONDE nas vodi na prelep simfonijski festival koji će biti najveće zadovoljstvo za uši.

Program (PDF)