français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Agenda
 
Kalendar
Film
Muzika
Scenska umetnost
Književnost
Vizuelna umetnost
Debate
Nauka
Obrazovanje
Frankofonija
Arhiva
   
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
 
PARIZ  
   

 
     
  Film
 
 

 
Made in France

« Made in France », projekcija filma i susret na temu radikalizacije i terorizma u Evropi
U okviru festivala subverzivnog filma Plan B

Nedelja 29 maj
Beograd, Dom omladine, Makedonska 22

Šarli Ebdo, Bataklan, aerodrom i metro u Briselu … Terorističkih napada je sve više u Evropi. Šta je svemu tome uzrok? Šta od mladih ljudi pravi teroriste? U ime čega i protiv koga oni ratuju? Zajedno ćemo razmišljati na temu svega navedenog uz pomoć francuskih, belgijskih i srpskih stručnjaka.


16h00

Susret na temu radikalizacije i terorizma
Učesnici:
Matje Gider, profesor islamologije, Univerzitet u Tuluzu
Alen Grinard, stručnjak za politički islam, Univerzitet u Liježu

Fahrudin Kladničanin, Forum 10, Novi Pazar
Moderatorka: Sonja Stojanović Gajić, Beogradski centar za bezbednosnu politiku

Rođen 1971. godine u Tunisu, Matje Gider je univerzitetski profesor i pisac. On je islamolog i specijalista geopolitike i savremene istorije arapskog i muslimanskog sveta. Nakon podučavanja na vojnoj akademiji Sen-Sir (2003-2007), potom na univerzitetu u Ženevi (2007-2011), sada je profesor islamologije na univerzitetu u Tuluzu – Žan Žores (od 2011. godine). Jedan je od suosnivača projekta Radicalization Watch (baziranog u Vašingtonu) kao i njegov direktor od 2006. do 2010. godine. Objavio je Povratak Kalifata (Gallimard, kolekcija Le Débat, 2016).

20h00
Projekcija filma « Made in France » Nikole Bukrijefa
(FRA, 2015, 89’)

Upozorenje: neke od scena, stavova ili slika mogu povrediti osećanja pojedinih gledalaca

Slobodni novinar Sam koristi svoju muslimansku kulturu kako bi se infiltrirao u ekstremističke grupacije u jednom pariskom predgrađu. Zbližava se sa četvoricom mladih koji za cilj imaju formiranje džihadističke ćelije i stvaranje haosa u srcu Pariza.

  početak stranice  
            

 

 
Francuski filmski karavan

Vrnjačka banja biće od 9. do 12. maja domaćin dokumentarnim filmovima iz ciklusa FFK a o ostalim gradovima i repertoaru pogledajte detaljnije na Facebook stranici FFK.

  početak stranice           
TV5Monde u maju u znaku Kanskog festivala !

Povodom održavanja Filmskog festivala u Kanu, TV5MONDE dovodi najveće glumce i reditelje kod vas u goste! Svake nedelje, pronađite najveća imena filma na kanalu TV5MONDE!

Majski program pogledajte ovde.

  početak stranice      

  

  

 

 

 

 

 

 
Vikendi francuskog filma: ciklus Komedije

Leto kuca na vrata i vreme je za opuštanje uz filmove koji će vas dobro nasmejati.

Od 3. do 5. juna
Beograd, Dom omladine, Makedonska 22
Ulaznice: 200 din.

U partnerstvu sa Domom omladine Beograda, ekskluzivno ćete moći da pogledate film Benoaa Delepina i Gistava Kerverna (autora čuvenog filma Luiza Mišel), Svetu ljubav (2016), sa Žerarom Depardijeom i Benoaom Poalvordom, kao i izbor komedija po ukusu ekipe Francuskog instituta: Kraljicu Montreja, Gazele i Vikend. Želimo vam dobar provod!

Petak 3. jun - 20h

Sveta ljubav (FRA/BEL, 2016, 101’)
Režija: Benoa Delepin i Gistav Kervern
Igraju: Žerar Depardije, Benoa Poalvord, Vensan Lakost

Svake godine, Bruno prati put vina… ne napuštajući sajam poljoprivrede! Ove godine, njegov otac Žan na sajam vodi svog bika šampiona Nabukodonosora i odlučuje da sa sinom ode na pravi put vina kako bi se njih dvojica zbližili. Na putu se upoznaju sa mladim taksistom sa kojim doživljavaju niz peripetija… 

Trejler

Subota 4. jun - 18h

Kapris (FRA, 2015, 100’)
Režija: Emanuel Mure
Igraju: Viržini Efira, Anais Demustije, Loran Stoker

Nastavnik Kleman, ne može da poveruje u ono što mu se dešava: čuvena glumica Alisija, kojoj se divi do obožavanja, postala mu je devojka. Sve se komplikuje nakon susreta sa Kapris, ekscentričnom devojkom koja se zaljubljuje u njega. U međuvremenu, njegov najbolji prijatelj Toma zbližava se sa Alisijom...

Trejler

Subota 4. jun - 20h

Gazele (FRA, 2014, 99’)
Režija: Mona Ašaš
Igraju: Kamij Šamu, Odre Flero, An Broše

Mladi par tridesetogodišnjaka, Mari i Erik, koji se zabavljaju još od srednje škole, potpisuju ugovor za kupovinu prvog stana. U sred procesa kupovine, Mari počinje da paniči. Nakon susreta sa jednim zgodnim momkom, ona počinje da se preispituje: napušta Erika i počinje da uživa u slobodi.
Međutim, nije sve tako ružičasto… Ona se suočava sa svetom bez milosti: u njenim godinama, neko ko nije u paru, u društvu je tretiran kao sumnjiv. Bogatija za nekoliko novih prijateljstava, Mari će činjenicu da je sama iskoristiti kako bi ojačala svoju ličnost i konačno se pripremila za sreću.

Trejler

Nedelja 5. jun - 18h

Vikendi (FRA, 2014, 90’)
Režija: An Vilasek
Igraju: Karin Vijar, Noemi Lvovski, Žak Ganblen

Ponekad nije potrebno mnogo da se vikend na selu sa prijateljima pokvari. Mali nesporazum na parkingu ispred supermarketa, loše reagovanje i sve kreće nizbrdo. Kristin je očajna, sve je propalo. Žan je napušta. Njeni stari prijatelji Silvet i Ulrih više nisu tako bliski s njom. Sve je otišlo do đavola. Međutim, život je prepun iznenađenja...

Trejler

Nedelja 5. jun - 20h

Kraljica Montreja (FRA, 2013, 87’)
Režija: Solveg Anspah
Igraju: Florans Loare-Kaj, Dida Jonsdotir, Ulfur Aegison

Leto je počelo i Agat se vraća u Francusku, u Montrej. Mora da nastavi sa poslom rediteljke ali sve prekida iznenadna smrt njenog muža. Od tada, ona ne ispušta iz ruku urnu sa njegovim pepelom. Nepredviđeni dolazak dvoje Islanđana pomoći će joj da prevaziđe svoj bol …

Trejler

  haut de page