français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Agenda
 
Kalendar
Film
Muzika
Scenska umetnost
Književnost
Vizuelna umetnost
Debate
Nauka
Obrazovanje
Frankofonija
Arhiva
   
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
 
PARIZ  
   

 
     
  Film
 
  

 
Vikend francuskog filma: ciklus Doba sazrevanja

Od 14. do 16. oktobra
Beograd, Dom omladine Beograda, Makedonska 22

Doba sazrevanje je ciklus o veoma uzbudljivom periodu života koji je podređen fizičkim i psihološkim promenama. Bez obzira da li je dirljiva ili opterećujuća, adolescencija nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ona je nepresušan izvor autorima iz svih oblasti. Ove jeseni, pripremili smo vam program u okviru Vikenda francuskog filma koji će vam, nadamo se, uskomešati osećanja i dobro vas nasmejati. Bilo da ste sami u tim burnim godinama ili roditelj adolescenta, filmofil ili nostalgičar, ovaj program ne smete da propustite!

Petak 14/10 u 20h

Uzdignute glave (2015, 120’)
Režija: Emanuel Berko
Igraju: Katrin Denev, Rod Parado, Benoa Mažimel

Nasilnog Melonija, kome neodgovorna, nestalna i često drogirana majka ne pridaje nimalo pažnje, sudija za maloletnike šalje iz jedne u drugu ustanovu, ubeđena da može da spasi mladog prestupnika od njega samog i od njegovih nasilnih postupaka. Uprkos slabim rezultatima i njegovom neprijateljskom stavu, sudija i posebni vaspitač mu uporno pružaju pomoć verujući u njegov napredak. Neprestano oscilirajući između uspeha i padova, mladić uspeva da se uzdigne iz veoma teške situacije u kojoj se našao i polako vidi nadu za bolji život.

Pogledajte trejler filma

Subota 15.10 u 19h

Papa Lumière (2015,84’)
Režija: Ada Lueil
Igraju: Nils Arestrup, Julija Koma, Nataša Lendenže

Aerodrom Šarl de Gol, april 2011. Žak i Safi, povratnici iz Abidžana, iskrcavaju se iz aviona. On je iseljenički hotelijer čija je koža preplanula od života i rada u Africi. Ona je njegova ćerka, meleskinja koja je navikla da živi sa majkom i ne zna šta da misli o svom ocu galamdžiji koji ju je na silu ukrcao u avion. Stigavši u prihvatni centar u Nici, konačno će imati priliku  da se upoznaju i možda zavole. Međutim, tu je i Glorija, Safina majka, ostavljena u nemirima u nepristupačnom Abidžanu…

Pogledajte trejler filma

Subota 15/10 u 21h

Fatima (2015, 79’)
Režija: Filip Fokon
Igraju: Sorija Žerual, Zita Anro, Kenza Noa

Fatima živi sama sa dvema ćerkama: Suad, buntovnom petnaestogodišnjakinjom i osamnaestogodišnjom Nesrin koja je upravo upisala medicinu. Fatima teško usvaja francuski jezik i doživljava ga kao frustraciju u svakodnevnim odnosima sa ćerkama. Njih dve su njen ponos i pokretač u životu ali i razlog za nemir i brigu. Kako bi im obezbedila najbolju moguću budućnost, Fatima radi kao čistačica sa nezgodnim radnim vremenom. Jednog dana, pada niz stepenice... Sprečena da radi, Fatima na arapskom piše sve ono što do tada nije mogla da kaže svojim ćerkama na francuskom …

Pogledajte trejler filma

Nedelja 16.10 u 19h

Lep život (2014, 93’)
Režija: Žan Denizo
Igraju: Zakari Šasrio, Solen Rigo, Nikola Bušo

Iv živi u tajnosti sa svojim sinova, Silvanom i Pjerom. Pre deset godina ih je oteo od majke nakon što je izgubio starateljstvo nad njima. Međutim, dečaci odrastaju i neprestani beg i skrivanje ih lišavaju njihovih tinejdžerskih snova. Sakriven na jednom ostrvu na Loari, mlađi sin, Silvan, sreće Gildu: razmenjuju poglede, on doživljava prvu ljubav i započinje put ka samo njegovom, lepšem životu.

Pogledajte trejler filma

Nedelja 16.10 u 21h

Beba tigar (2015, 87’)
Režija: Sirpijen Vijal
Igraju: Harmandip Palminder, Vikram Šarma, Elizabet Lando

Beba tigar je sedamnaestogodišnji Mani. Poslednje dve godine živi u Francuskoj gde provodi vreme kao i svaki drugi tinejdžer: u školi, sa društvom ili sa devojkom. Međutim, obaveze koje su mu poverili njegovi roditelji koji su ostali u Indiji dovešće ga u opasnost…

Pogledajte trejler filma

  početak stranice          
 
Festival KIDS FEST

Frankofoni filmovi i likovne radionice na francuskom

Od 23. do 30. oktobra
Beograd, Dom sindikata, trg Nikole Pašića 5

Dečiji filmski festival - Kids fest ove godine obeležava dvanaestu godinu postojanja. Francuski institut  će organizovati zabavne, kreativne i obrazovne radionice a tokom festivala posetioci, veliki i mali, moći će na našem promotivnom štandu da dobiju informacije o našim aktivnostima u holu Dvorane Doma sindikata.
Festival nudi brojne francuske i frankofone filmove od kojih izdvajamo: Sa vrha sveta, Ptice selice, Avril i neverovatni svet i Odiseja (svi su sinhronizovani na srpski).

  početak stranice          
 
Francuski filmski karavan

Jesenji FFK ciklusi stižu u bioskope širom Srbije

Kikinda, Aranđelovac, Pančevo, Niš, Smederevo, Novi Sad, Kovin, Zrenjanin, Kruševac i Jagodina imaće priliku da uživaju u ciklusu filmova „Doba sazrevanja“ i „Ljudskost“ Francuskog filmskog karavana. Većina ovih projekcija je besplatna. Proverite sve informacije OVDE.
  početak stranice