français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Agenda
 
Kalendar
Film
Muzika
Scenska umetnost
Književnost
Vizuelna umetnost
Debate
Nauka
Obrazovanje
Frankofonija
Arhiva
   
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
 
PARIZ  
   

 
     
  Film
 
  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Francusko-srpski filmski susreti #1

Od 1. do 3. decembra - Beograd
Jugoslovenska kinoteka, Uzun Mirkova 1
Dvorana kulturnog centra (DKC), Kolarčeva 6
Dom omladine (DOB), Makedonska 22

U okviru festivala autorskog filma

Na inicijativu Francuskog instituta u Srbiji, Filmski centar Srbije, Festival autorskog filma i Jugoslovenska kinoteka organizuju prvo izdanje Francusko-srpskih filmskih susreta (#filmrandevu), koji će ugostiti veliki broj aktera francuske i srpske kinematografije. Tokom tri dana, fokus će biti na jačanju saradnje između naše dve zemlje u oblasti sedme umetnosti. Francusku stranu će zastupati predstavnici francuskog Nacionalnog centra za film i animiranu sliku, Francuski institut u Parizu ACID (Udruženje za promovisanje i prikazivanje nezavisnog filma), kao i produkcijskih i distributerskih kuća. Njih će ugostiti srpske kolege sa kojima će, putem prezentacija, debata i okruglih stolova razmatrati mogućnosti saradnje između Srbije i Francuske, a sve to u fantastičnom okviru Festivala autorskog filma.    

Dok profesionalci budu debatovali o najboljim opcijama za saradnju, mi vam preporučujemo da posetite bioskopske sale tokom festivala. Kao i uvek, Francuski institut pridružuje se festivalu i predstavlja najbolje produkcije francuskog autorskog filma. Zahvaljujući ACIDu, ove godine ćemo ponovo imati fokus na mlade autore u okviru kojeg ćemo vam predstaviti dva fantastična filma koja ne smete da propustite - Swagger Olivijea Babinea i Vili Prvi  Lidovika i Zorana Bukherme.

Evo spiska francuskih filmova koje morate da gledate na festivalu:

1/12 - 22h, DOB

Ostani uspravan (FRA, 2016, 100')
Režija: Alen Girodi
Igraju: Damijen Bonar, India Er, Kristijan Bujet

Reditelj Leo polazi u potragu za vukom u južnu Francusku. Tokom putovanja upoznaje Mari, čobanicu slobodnog duha koja ga zavodi i nakon devet meseci rađa njihovo dete. Pateći od postporođajne depresije, Mari napušta porodicu i Leo je prepušten sam sebi da brine o detetu. Suočavajući se sa nizom prepreka, ujedno tražeći inspiraciju za svoj novi film, junak je spreman da sve uradi kako bi ostao na nogama.

Trejler

1/12 - 16h30, DKC

Šta ostaje od ludila? (FRA, SEN, 2015, 90')
Režija: Žoris Lašez

Lašez nas vodi u psihijatrijsku bolnicu u gradu Tajroj, u Senegalu, zajedno sa rediteljkom Kadi Silom koja je svojevremeno bila primljena u ovu ustanovu. U razgovoru sa doktorima, pacijentima i osobljem bolnice, otvaraju se delikatne teme terapeutskih metoda i njihove povezanosti za kolonijalizmom.

Trejler

2/12 - 12h, DKC
3/12 - 10h, Dom omladine

Sirovo (FRA, 2016, 98')
Režija: Žulija Dikorno
Igraju: Garans Marilje, Ela Rumpf, Raba Nait

Kada se mlada vegetarijanka Džuli prisilno podvrgne ponižavajućem kanibalskom ritualu, neutoljiva želja za sirovim mesom počinje da buja u njoj…

Trejler

Pažnja! Ovaj film sadrži scene nasilja.

2/12 - 21h30, DKC

Vili Prvi (FRA, 2016, 82')
Režija: Zoran i Lidovik Bukherma
Igraju: Danijel Vane, Noemi Lvovski, Romen Leže

Nakon smrti brata blizanca, pedesetogodišnji Vili konačno odlučuje da sam sebi kroji sudbinu. Napuštajući roditeljsku kuću po prvi put u životu, odlučni Vili poručuje da se ne plaši nepoznatog i da će se drsko suprotstaviti svemu što mu se nađe na putu do sreće i nezavisnosti.

Trejler

3/12 - 21h30, DKC

Nepoznata devojka (FRA, BEL, 2016, 113')
Režija: braća Darden
Igraju: Adel Haenel, Olivije Bono, Žeremi Renije

Doktorka Dženi vodi malu medicinsku kliniku u predgrađu Liježa. Jedne noći ne obazire se na zvono na vratima svoje ordinacije. Sledećeg jutra saznaje da joj je zvonila žena kojoj je bila potrebna pomoć, i da je ta neznana posetiteljka sada mrtva. Suočena sa krivicom, doktorka kreće u potragu za identitetom nepoznate devojke, koristeći znanja metodike i dijagnostike ne bi li saznala ko ili šta stoji iza njene smrti.

Trejler

Kompletan program festivala možete pogledati OVDE

  početak stranice           

 

 

 
Francuski filmovi na festivalu Merlinka!

Od 8. do 14. decembra
Beograd, Dom omladine, Makedonska 22

Francuski institut je dugogodišnji partner festivala Merlinka, koji se nametnuo ne samo kao filmski festival sa kvalitetnim programom, već i kao platforma za razmenu o pitanjima prava pripadnika LGBT zajednice u Srbiji. Francuski filmovi koji će ove godine biti prikazani bave se tematikom "Drag Kingova" i poetičnom ljubavnom pričom dva muškarca koje će susret u seks klubu odvesti do istinske ljubavne veze.

9. decembar - 21h

Teo i Hugo (FRA, 2016, 97')

Režija: Olivije Dikastel, Žak Martino
Igraju: Žofri Kue, Fransoa Nambo, Mario Fanfani

U jednom seks klubu, tela Tea i Huga se upoznaju, prepoznaju i strastveno povezuju. Nakon trenutaka strasti, dva mladića se u sablasnim ulicama noćnog Pariza suočavaju sa svojom rađajućom ljubavi.

Trejler

13. decembar - 17h

Kralj govori! (FRA, 2015, 95')
Režija: Kris Lag

Ako su "Drag Queens" prepoznatljive i već odavno zauzimaju važno mesto na kabaretskim scenama, "Drag Kingovi" nisu toliko prepoznatljivi u Francuskoj. "Drag King" ikonografija  se na jednostavan i zabavan način bavi društvenim konstrukcijama iz feminističke perspektive. Shvatajući ovo poslednje na bukvalan način, Kraljevi se služe kodovima muškaraca ne bi li iza toga dekonstruisali svoje kodove ženstvenosti. Ovaj dokumentarac bavi se njima, u pozorišnim radionicama Drag King, iza kulisa i na sceni, radi otkrivanja uticaja koji transformacije vrše na njihov život. 

Trejler
  početak stranice          
 
Swagger - U okviru festivala EuroIN film

Petak 9. decembar - 19h
Novi Sad, Kulturni centar Novog Sada, Katolička porta 5

Swagger (FRA, 2016, 84’)
Režija: Olivije Babine
Jezik: francuski, titlovi na srpskom jeziku
Igraju: Aisatu Dia, Marijama Dijalo, Abu Fofana

Swagger nas vodi u glave jedanaestoro dece i adolescenata atipičnih karaktera, koji odrastaju u najzapuštenijim predgrađima Francuske. Film nam prikazuje svet viđen njihovim očima, njihova zabavna i neočekivana razmišljanja. Obiljem susreta i izmešanih žanrova, od muzičke komedije do naučne fantastike, Swagger ovaploćuje dečje stavove i fantazije, koje im niko ne može oduzeti.

Trejler

  početak stranice          

 
Žandar iz Sen Tropea i Lepotica i zver

Projekcije filmova i razgovori-radionice
Niš, Francuski institut, Obrenovićeva 20, IV sprat

Učesnici: Stefan Zdravković, Miljana Justinović, Saška Todorov, Ivana Pešić i Jovana Tošić. Čekamo vas !

23. decembar 2016. u 19h

Žandar iz Sen Tropea (FR, 1964)

Ambiciozni inspektor Krišo premešten je u predivni Sen Trope. Uporni nudisti ga posebno nerviraju, Krišo je rešen da ih pohvata i uhapsi.
No inspektor će uskoro zaboraviti na nevolje sa nudistima zbog ćerke koja je željna da impresionira bogate turiste...

Trejler

27. januar 2017. u 19h

Lepotica i zver (FR, 1946)

Stanovnici sela žrtve su brutalnih ubistava, "Zver" uhode jer se smatra da je ona kriva. "Belle" (Lepotica ) lepa i mlada seljančica, sprijateljuje se sa Zverkom. Zajedno i protiv svih, tražiće pravog krivca odgovornog za ove zločine.

Trejler

  početak stranice          
 
Karavan prolazi kroz tvoj grad

Francuski filmski karavan polako sebi krči put kroz Srbiju, noseći u svom prtljagu ciklus Doba sazrevanja koji će biti prikazan u Trsteniku i Lazarevcu, dok će ljubitelji filma u Somboru uživati u trećem ciklusu Komedija.

Više o svemu na Facebook stranici FFK.

  početak stranice           
U decembru, potražite sunce na TV5MONDE!

Za kraj godine, krenite sa TV5MONDE u daleke krajeve gde ćete uživati u suncu, pesku i prirodi. Na programu su Čili, Bali, Tajland, Južna Afrika i druge destinacije o kojima sanjate i koje će vas ugrejati. Kraj godine završite uz lepu Brižit Bardo iz 1963 i njen film „Prezir“ (4. decembar – 21h). Više filmova potražite u našem programu OVDE.

  haut de page