français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Agenda
 
Kalendar
Film
Muzika
Scenska umetnost
Književnost
Vizuelna umetnost
Debate
Nauka
Obrazovanje
Frankofonija
Arhiva
   
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
 
PARIZ  
   

 
     
  Muzika
 
 

 
Batist Erben & kvartet Luka Ignjatovic

Na Belgrade SAXperience festivalu

Ova turneja uvod je u Francusku muzičku jesen Francuskog instituta i Société Générale Srbije koja se održava pod znakom mladosti, kako umetnika tako i publike.

29.09 - 20h30, Novi Pazar, Kulturni centar
30.09 - 20h, Kraljevo, Kraljevačko pozorište
1.10 - 19h, Leskovac, Leskovački kulturni centar
6.10 - 20h, Beograd, Dom omladine

Batist Erben
Energičan, brz, lirski, precizan - reči su kojima Batist Erben opisuje alt saksofon koji je počeo da uči sa jedanaest godina i zahvaljujući kojem se vinuo do prestižne nagrade Victoires du Jazz.

„To je dakle ta retka zverka, već više od godinu dana je svet džeza šuškao o njemu: Batist Erben, alt saksofon! Ovaj mladi virtuoz potpuno dominira svojim alt instrumentom (a ponekad i sopran saksofonom) pretvarajući muziku u zlato (...)“ kaže časopis Télérama.

Dobitnik Victoires du jazz 2013. godine sa prvom pločom « Brother Stoon », Batist Erben je svirao i snimao diskove sa velikim džez imenima. „Lepova zvuka njegovog saksofona svakako je prvi kvalitet u kojem naše uši uživaju. Neverovatna punoća i tehničko umeće njegove igre nameću se uz jednostavnu potvrdu njegovog nesumnjivog talenta“ dodaje časopis Classica.

Erbenova muzika i tumačenje pod uticajem su velikih imena kao što su Charlie Parker, Cannonball Adderley, Ornette Coleman, Maceo Parker, John Coltrane, ali i muzike sa Madagaskara i klasičnih kompozitora kao što su Debussy, Ravel i Bach. Takođe svira i prati Šarla Aznavura.

Batis Erben svira u celom svetu gde takođe vodi i masterklas radionice. Neumornog je temperamenta i ove godine je već svirao u Parizu u mnogim drugim gradovima u Francuskoj, ali i u SAD, Meksiku, Brazilu, Velikoj Britaniji, Grčkoj...

Ove jeseni gost je Belgrade SAXperience festivala u okviru Francuske muzičke jeseni Francuskog instituta i Société Générale.

  početak stranice      
 
Viktor Žilijen-Laferijer, violončelo

Uki Ovaskainen, klavir
Vuk Ovaskainen, violončelo


3/10 – 20h
Beograd, Svečana sala Skupštine Grada, Dragoslava Jovanovića 2

Upravo smo saznali da se Rafael Sever razboleo. Veoma mu je žao što neće moći da dođe u Beograd da održi koncert. Želimo mu brzi oporavak.
Jedan drugi divan mladi umetnik, violončelista Viktor Žilijen-Laferijer, blizak Rafaelu Severu s kojim je nedavno snimio album koji je dobio Zlatni dijapazon, predstaviće se u ponedeljak u svečanoj Sali Skupštine Grada Beograda (3. oktobar – 20h) u okviru ArtLink festivala mladih talenata i Francuske muzičke jeseni Francuskog instituta i banke Societe Generale Srbija.

Rođen 1990. godine u porodici muzičara, Viktor Žilijen-Laferijer studirao je na Pariskom visokom konzervatorijumu i učestvovao u International Music Academy Switzerland Sejdžija Ozave. 2012. je osvojio tri nagrade na takmičenju Praškog proleća. Takođe svira sa brojnim prestižnim orkestrima širom sveta.

Nominovan za Victoires de la musique classique kao Otkriće instrumentalnog soliste, Viktor Žilijen-Laferijer pripada novoj generaciji francuskih violončelista.
Predlažemo vam da dođete i otkrijete ga.

Njegov nastup možete pogledati ovde.

  početak stranice      
 
Nikola Arsenijević na festivalu Belgrade SAXperience

Mladi saksofonista i kompozitor srpskog porekla smelo prepliće Dantove poeme i zvuke svog duvačkog instrumenta i istražuje sve muzike i scene na originalan način. U okviru Francuske muzičke jeseni Francuskog instituta i Société Générale banke.

7/10 - 21h - Beograd, Mikser House

Nikola Arsenijević, zajedno sa
Milanom Savićem, saksofon, i
Ukijem Ovaskainenom, klavir
11.10 - 20h, Sombor, Narodno pozorište
12.10 - 19h30, Subotica, Gradska Većnica

Ovaj mladi Francuz koji nastupa u okviru Belgrade SAXperience festivala otvoren je za sve nove muzičke eksperimente: komponuje, tumači dela za tenor saksofon i elektroakustični mehanizam pa čak stvara performans (Sekvence) u kojem se prepliću muzika i čitanje Danteovih poema. Zvuci njegovog saksofona bili su pratnja Masneovom oratorijumu Bogorodica u katedrali Notr-Dam u Parizu, njegov kvartet Laloa izveo je program balkanskih muzika a autor je i originalne muzičke predstave, Restoran. Nikola Arsenijević takođe je kreirao Četiri tela u potrazi za piscem, predstavu za saksofon, kontrabas i  dve plesačice. Okreće se ponovo klasičnoj muzici i radi na snimku Bramsovih sonata za klavir.

Nikola Arsenijević formirao je kvintet Oblivion, nastupa sa ansamblom saksofona Pariskog konzervatorijuma, predaje... Obožava da meša žanrove – tango, džez, muziku iz centralne Evrope ili sa Balkana, klasičnu muziku, savremene kreacije… i neprestano istražuje nove horizonte.

Potražite više detalja o njegovoj karijeri i njegovim brojnim nagradama OVDE.

  početak stranice       
Dve opere sa festivala u Eks-an-Provansu na Bemusu

Kralj Edip i Tako čine sve biće prikazane na velikom ekranu kako bi se lirska muzika približila što široj publici

Francuska muzička jesen Francuskog instituta i banke Société Générale i festival BEMUS predlažu dve ključne opere festivala u Eks-an-Provansu. Ova muzička manifestacija nudi već nekoliko godina snimke svojih produkcija širom sveta i time daje priliku većem broju ljubitelja lirske muzike da uživa u ovim izuzetnim predstavama a ujedno se približava mlađoj publici preko filma.

Što se ljubitelja filma tiče, skrećemo pažnju da je operu “Tako čine sve” postavio reditelj Kristof Onore čije ste filmove, “Ljubavne pesme” i “Metamorfoze”, imali priliku da vidite u Srbiji.

Kralj Edip / Simfonija psalama Igora Stravinskog
Nedelja 23. oktobar – 19h30
Beograd, Jugoslovenska Kinoteka, Uzun Mirkova 2

Režija Peter Sellars
Dirigent: Esa-Pekka Salonen
Solisti: Joseph Kaiser (Kralj Edip), Violeta Urmana (Jokasta), Sir Willard White (kreon / Tiresijas / Glasnik), Joshua Stewart (Pastir), Pauline Cheviller (Antigona narator), Laurel Jenkins (Ismena plesačica)
Orkestar: London Philharmonia Orchestra
Trajanje: 2h sa pauzama
Opera je titlovana na srpski

Kuga se obrušava na Tebu. Kralj Edip traži krivca. Tokom bespoštedne potrage za istinom, on će shvatiti da je krivac upravo on sâm. Kriv je da je ubio kralja Laja, svog oca, i da je oženio svoju majku Jokastu. Kralj Edip Igora Stravinskog koristi argumente Sofoklovog dela, na starolatinskom, uz čarobnu muziku. Kako bi ispričao nastavak priče, to jest drugo Sofoklovo delo, Edip na Kolonu, reditelj Piter Selars je pribegao dramskom oratorijumu Igora Stravinskog i pretočio da u grandiozno delo: Simfoniju psalama. Ova poslednja je putovanje do bezdana svetlosti, poput onog koje je započeo stari Edip, slepac osuđen na egzil, vođen svojom ćerkom Antigonom do mesta umiranja. Salonen i Selars, pasionirani delom Stravinskog, pričaju nam nastavak priče o Kralju Tebe u društvu Antigone, uz fantastične soliste, tri skandinavska hora i Philharmonia orkestrom.  

Režiser Peter Sellars govori o radu na operi Kralj Edip

Tako čine sve, opera Volfganga Amadeusa Mozarta
Sreda 2. novembar - 19h30
Beograd, Jugoslovenska Kinoteka, Uzun Mirkova 2

Umetnički direktor: Luj Langre
Reditelj: Kristof Onore
Orkestar Freiburger Barockorchester
Trajanje: 3h30 sa pauzama
Opera je titlovana na srpski
Uloge: Leneke Ruiten kao Fiordiliđi, Kejt Lindsi kao Dorabela, Sandrin Pio kao Despina, kao i Žoel Prieto (Ferando), Nahuel di Piero (Guljelmo), Rod Gilfri (Don Alfonso)…

Ferando i Gulielmo vereni su sa sve sestre, Dorabela i Fiordiliđi. Da bi dokazali starom filozofu da su njihove ljubljenice verne, pretvaraju se da odlaze u rat, vraćaju se prerušeni u strance i pod lažnim identitom se udvaraju devojkama. No varka ne ide kako je isplanirana:  svako od njih kreće da se udvara verenici onog drugog… Da li će nekadašnji parovi ostati netaknuti u toj igri ljubavi i okrutnosti? Filmski i pozorišni reditelj Kristof Onore prenosi ovu priču u novu produkciju i pod vrelim afričkim suncem…

Trejler opere.

  početak stranice      

 
Vensan Perani Living Being kvintet

U okviru Beogradskog džez festivala

Subota 29. oktobar - 19h30
Beograd, Dom omladine, Makedonska 22

Vensan Perani, još jedan je među mladim likovima francuskog džeza koji su se probili na svetskoj sceni, takođe je kompozitor, izvođač, aranžer... dobitnik je mnogih međunarodnih nagrada, od kojih nagrade Džango Renard 2013. godine kao i Victoires du Jazz.

Eklektičan u praksi i žanrovima koje tumači s puno talenta, Vensan Perani povratio je sjaj harmonic i podario joj novu mladost. Svojim kvintetom Living Being u kojem učestvuje i njegov drugar Emil Parizijen, predlaže začuđujuću izvedbu električnog univerzuma gde se geometrijski ritmovi bas gitare i bubnjeva prepliću sa njegovim fantastičnim solo deonicima.

Ovih poslednjih dvadeset godina, Beograd i Srbija imali su priliku da čuju slavne džez muizičare kao što su Stefan Grapeli, Rišar Galiano, Bireli Lagren, Mišel Portal, Anri Teksije, Didije Lokvud, Bojan Zulfikarpašić, Anuar Braem, Nacionalni džez orkestar a nedavno i Remi Panosijan na Nišvil festivalu. Francuski institut daje podršku svojim srpskim partnerima kako bi predstavio najbolje od savremene džez scene u Francuskoj.

Evo sastava snova koji vas očekuje na ovom koncertu:

Vensan Perani: harmonika
Emil Parizijen
: sopran saksofon
Toni Paeleman: klavijature
Joan Sera: bubnjevi
Žilijen Erne: bas

A kako biste se pripremili za događaj, evo snimka njegovog koncerta za nagradu Victoires du Jazz 2014.

  početak stranice      
 
Pjer Bastijen

Pjer Bastijen je u najopštijem eksperimentalni muzičar i kompozitor, 30 godina prisutni ekscentrik u avangardnim odajama muzičkog svemira, gde se ovaj uvek iznova dovodi u pitanje i nadmašuje samog sebe.

Subota 8. oktobar - 21h
Novi Sad, Studio M, Ignjata Pavlasa 3

Graditelj instrumenata. Pjer Bastijen je kreator sopstvenog prenosivog mehaničkog orkestra sa kojim će nastupiti u Studiju M i izvesti program pod nazivom „Quiet Motors“. Zajedno s orkestrom, Bastijen će svirati svoju (džepnu) trubu a povremeno će se u blenderu naći zvuci sa video projekcije.
„Portable Mechanical Orchestra“, poslednji je u nizu Bastijenovih graditeljskih poduhvata.

Koncert je organizovan u okviru programa permanentnog antifestivala 2K+, u kojem se pažnja odvlači(la) na savremenu muziku - klasičnu, elektronsku, akustičnu - zajedno ili ponaosob, improvizovanu i komponovanu, eksperimentalnu, atonalnu, bezvučnu, navodi Zavod za kulturu Vojvodine.

Ulaznice po ceni od 300 din na kapiji Studija M, pre koncerta.

Njegov intervju
Njegov novi album
Blue as an Orange kompozitor i izvođač Pjer Bastijen

  početak stranice