français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Agenda
 
Kalendar
Film
Muzika
Scenska umetnost
Književnost
Vizuelna umetnost
Debate
Nauka
Obrazovanje
Frankofonija
Arhiva
   
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
 
PARIZ  
   

 
     
  Muzika
 
 

 
OZMA: foto-koncert „1914-1918: drugi pogledi“

Trio muzičara dočarava slike Velikog rata evocirajući Istočni front

Subota 10. septembar – 20h, Beograd, UK Parobrod, Kapetan Mišina 6A
Nedelja 11. septembar – 21h, Niš, Bioskop Kupina, Balkanska 2

Foto koncert „1914-1918: drugi pogledi“ govori o Prvom svetskom ratu kroz četiri stotine arhivskih fotografija koje je montirao režiser Žan-Fransoa Pe. „Propaganda“, „Pozadinski front“, „Borbe“ slike su koje se slede na ekranu u deset serija slično filmskoj naraciji, u pratnji osećajne i snažne muzike OZME. Ovaj multimedijalni događaj, plod saradnje sa KC Parobrod, prenosi nam priču o Velikom ratu jednim veoma modernim jezikom i uvlači nasu scre tog perioda koji je duboko obeležio dvadeseti vek.

Pogledajte video foto-koncerta snimljenog na festivalu Jazz'Off u Kolmaru.

  početak stranice      
 
Francuska muzička jesen

29.09 - 3.11.2016
Novi Pazar, Kraljevo, Leskovac, Beograd, Subotica, Sombor

Francuski institut u Srbiji i Société générale Srbija pridružuju se po treći put beogradskim festivalima kako bi podelili sa vama velike klasične ili savremene muzičke trenutke. Zajedno sa srpskim muzičarima ili orkestrima, ovi koncerti koji otvaraju jesenju sezonu prilika su da naše dve zemlje zajedno vibriraju.

A pošto ne bi bilo pravedno da se svi ovi talenti predstave samo u Beogradu, zahvaljujući našem partneru, Belgrade Saxperience festivalu, Francusku muzičku jesen otvoriće ove godine sjajni Batist Erben i Luka Ignatović u Novom Pazaru, zatim će se predstaviti u Kraljevu, pa u Leskovcu i najzad u Beogradu.

Želeli smo takođe da ovi koncerti i prisustvo prestižnih imena francuske muzičke scene budu na zadovoljstvo još šire publike i zato smo proširili i naše pedagoške aktivnosti.

Tako će stotinak dece biti pozvano kao specijalni gosti Francuske muzičke jeseni. U vreme koje prethodi koncertu, profesor muzike će ih pripremiti za koncert koji će imati priliku da slušaju kako bi što više uživali u njemu: poslušaće neke izvode koncerta, razgovarati o njima, saznati malo više o kompozitoru, izvođaču i time na neki način izazvati znatiželju ovih mladih muzičkih novajlija. Imaće priliku da shvate koliko su klasična i savremena muzika izvor nadahnuća koju srećemo u mnogobrojnim današnjim numerama, od popa do eksperimentalne muzike!

Po završetku koncerta, deca će biti pozvana da podele svoje utiske sa umetnicima.

Pozvani muzičari će takođe voditi masterklas radionice za mlade srpske umetnike.

Francuska muzička jesen na ovaj način potvrđuje svoju privrženost muzičkim događajima u Srbiji i želji da i najzahtevnija muzika bude pristupačnija.


Batist Erben & kvartet Luka Ignjatović
na Belgrade Saxperience festivalu

29.09 – Novi Pazar, Kulturni centar
30.09 – Kraljevo, Kraljevačko pozorište
1.10 – Leskovac, Leskovački kulturni centar
6.10 – 20h, Beograd, Dom omladine

Batist Erben
Energičan, brz, lirski, precizan - reči su kojima Batist Erben opisuje alt saksofon koji je počeo da uči sa jedanaest godina i zahvaljujući kojem se vinuo do prestižne nagrade Victoires du Jazz.

„To je dakle ta retka zverka, već više od godinu dana je svet džeza šuškao o njemu: Batist Erben, alt saksofon! Ovaj mladi virtuoz potpuno dominira svojim alt instrumentom (a ponekad i sopran saksofonom) pretvarajući muziku u zlato (...)“ kaže časopis Télérama.

Dobitnik Victoires du jazz 2013. godine sa prvom pločom « Brother Stoon », Batist Erben je svirao i snimao diskove sa velikim džez imenima. „Lepova zvuka njegovog saksofona svakako je prvi kvalitet u kojem naše uši uživaju. Neverovatna punoća i tehničko umeće njegove igre nameću se uz jednostavnu potvrdu njegovog nesumnjivog talenta“ dodaje časopis Classica.

Erbenova muzika i tumačenje pod uticajem su velikih imena kao što su Charlie Parker, Cannonball Adderley, Ornette Coleman, Maceo Parker, John Coltrane, ali i muzike sa Madagaskara i klasičnih kompozitora kao što su Debussy, Ravel i Bach. Takođe svira i prati Šarla Aznavura.

Batis Erben svira u celom svetu gde takođe vodi i masterklas radionice. Neumornog je temperamenta i ove godine je već svirao u Parizu u mnogim drugim gradovima u Francuskoj, ali i u SAD, Meksiku, Brazilu, Velikoj Britaniji, Grčkoj...

Ove jeseni gost je Belgrade Saxperience festivala u okviru Francuske muzičke jeseni Francuskog instituta i Société Générale a u Srbiji će održati nekoliko koncerata i masterklasova.

Ako još niste ubeđeni u njegov talenat i šarm, evo njegovog intervjua.

  početak stranice