français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Agenda
 
Kalendar
Film
Muzika
Scenska umetnost
Književnost
Vizuelna umetnost
Debate
Nauka
Obrazovanje
Frankofonija
Arhiva
   
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
 
PARIZ  
   

 
     
  Književnost
 
 

 
Žan-Pjer Sarazak - Poetika moderne drame

Na margini Bitefove konferencije pozorišnih kritičara, predstavljanje srpskog prevoda dela jednog od najpoznatijih stručnjaka scenske umetnosti danas. Na srpskom. Ulaz slobodan.

Nedelja, 2. oktobar - 17h,
Festivalski centar 50 BITEF16, Andrićev venac 2, Beograd

Učestvuju: Mirjana Miočinović, Nebojša Bradić, Nebojša Romčević i Ivan Medenica.

U Poetici moderne drame Žan-Pjer Sarazak nastoji da definiše novu paradigmu dramske forme, čiji koreni sežu u poslednje decenije XIX veka, a razvoj i preobražaji traju do današnjih dana. Njegovim temeljnim istraživanjem uspostavljena je nesporna veza izveđu prvih primera pozorišne moderne, Ibzenovih, Stridbergovih i Čehovljevih komada, i onih najrecentnijih, bilo da je reč o delima Hansa Ksavera Kreza, Edvarda Bonda, Hajnera Milera, Tomasa Bernharda, Sare Kejn ili Bernar-Mari Koltesa i mnogih drugih. U tom, gotovo vek i po dugom vremenskom rasponu, Sarazak vrši temeljnu analizu, prateći tako sve obnoviteljske procese u dramskoj književnosti XX veka, koji su doveli do pojave raznih oblika „otvorenog (dramskog) dela“. Žan-Pjer Sarazak ističe rapsodičnu dimenziju moderne drame: otvorenu formu, dugoko heterogenu, u kojoj se dramski, epski i lirski elementi (budući da filozofski dijalog kontaminira dramski dijalog) stalno prepliću. Poetika moderne drame ne zastupa ni Lukačevu dekadenciju, niti Lehmanovu prevaziđenost ili Adornovu smrt moderne drame, već prati njene konture, čija stalna pokretljivost daje najveću moguću slobodu formi, ali se to ne znači odsutnost forme.

Prevod ovog dela, koje je objavio Clio, proglašen je za najbolji u 2015.  iz oblasti humanistike i doneo Mirjani Miočinović prestižnu nagradu „Miloš Đurić“.

Žan-Pjer Sarazak (1946) je dramski pisac, reditelj, profesor emeritus pozorišnih studija na Novoj Sorboni (Pariz III). U sklopu Instituta za pozorišne studije na istom fakultetu osnovao je Grupu za istraživanje moderne i savremene drame. Rukovodio je velikim brojem kolektivnih teorijskih projekata, između ostalog i izradom Leksike moderne i savremene drame (prevela Mirjana Miočinović,  Kov, 2009).

  početak stranice      
 
Čitati i pisati u digitalno doba

Inovacije i novi pristupi koje primenjuju evropski kulturni centri u Srbiji

Od 17. do 21. oktobra
Beograd, više mesta u gradu

U susret 61. Beogradskom sajmu knjiga, pet evropskih kulturnih centara u Srbiji, članovi mreže EUNIC Srbija,  udružiće se da bi razgovarali o novim pristupima pisanju, izdavaštvu i čitanju, u eri digitalizacije.
 
Pozivamo vas da upoznate naše nove ponude:
Ponedeljak, 17. oktobar: dan Austrijskog kulturnog foruma
Utorak, 18. oktobar: dan Gete instituta
Sreda, 19. oktobar: dan Italijanskog kulturnog centra
Četvrtak, 20. oktobar: okrugli sto, Digitalno čitanje - digitalno pisanje
Petak, 21. oktobar: dan Francuskog instituta

Iz programa izdvajamo:

Četvrtak, 20. oktobar 12h-15h
Beograd, Dom omladine Beograda, Makedonska 22, sala Amerikana
Simultani prevod engleski/srpski. Ulaz slobodan.

Okrugli sto  - Digitalno čitanje – digitalno pisanje, nove granice

Stručnjaci iz nekoliko evropskih zemalja, izdavači, istraživači, predavači, vodiće razgovor o iznalaženjima novih pristupa pisanju, izdavaštvu i čitanju u doba digitalizacije. Kako se transformiše pisanje, posao izdavača, knjižara, bibliotekara, predavača, prevodlaca...i kako se to odražava na čitaoca? Govoriće se o mogućnostima koje nudi digitalizacija da bi svima, a posebno mladima, olakšala pristup knjizi, u svim njenim oblicima.

Učesnici: Davide Morosinotto (Italija), Francsisko Guinea Lopez (Španija), Günter Mühlberger (Austrija), Arthur Jacobs (Nemačka), Thomas Salomon (Francuska), Adam Sofronijević (Srbija)

Petak, 21. oktobar
Beograd, Francuski institut, Knez Mihailova 31
Ulas slobodan.

EUNIC dan Francuskog instituta u Srbiji

13h
Podučavanje francuskog uz TV5 monde

14h
Kulturteka  – iskoristite na najbolji način svoju digitalnu biblioteku

15h
Toma Salomon predstavlja STORYPLAY*R, biblioteku za mlade dostupnu na tabletima, koja razvija ljubav za čitanjem (prevod obezbeđen)

17h
Druženje uz šolju čaja

17h30
Portreti dve francuske romansijerke: Irena Nemirovski  (1903-1942, posthumno odlikovana nagradom Renodo za roman Francuska svita) i Lea Leskir (ovogodišnji gost Krokodilove kuće za pisce u Beogradu). Razgovor vodi Katarina Melić (prevod obezbeđen)

19h
Jedan roman, jedan film, projekcija filma  Francuska svita, po romanu Irene Nemirovski (režija Saul Dib, ko-produkcija UK/Francuska/Begija/Kanada, na engleskom, francuski titl)

  početak stranice