français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Agenda
 
Kalendar
Film
Muzika
Scenska umetnost
Književnost
Vizuelna umetnost
Debate
Nauka
Obrazovanje
Frankofonija
Arhiva
   
 
Mesečni program u PDF formatu PROGRAM
FRANKOFONIJE PDF
 
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
 
PARIZ  
   

 
     
  Književnost
 
  
Nakon tri decenije: Mišel Fuko (1926-1984)

Četvrtak 4. decembar – 18h
Francuski institut, Knez Mihailova 31 

Predstavljanje dve knjige o Mišelu Fukou
Povodom trideset godina od smrti Mišela Fukoa, dve izdavačke kuće iz Srbije objavile su dve knjige: „Biografiju Mišela Fukoa“, koju je napisao Didije Eribon, prevela Jelena Stakić a objavio Karpos, i „Fuko kao mislilac i kao čovek“, koju je napisao Pol Ven, prevela Olja Petronić a objavio Mediterran Publishing.

Kad se pojavila 1989, pet godina nakon Fukoove smrti, ova Biografija pozdravljena je kao svetski događaj. Istražujući neobjavljene arhive, Didije Eribon majstorski je dočarao hiljadu poznatih i nepoznatih lica jednog filozofa čije se čitavo delo može čitati kao pobuna protiv nasilja, normi i „normalnosti“. Eribon je, osetivši jedinstvenost ovog zagonetnog čoveka, smeštao njegovu strastveno kritičku misao u različite epohe, prikazujući je u njenim najraznolikijim dimenzijama – filozofskoj, političkoj, seksualnoj – kako bi sveobuhvatno oslikao francuski intelektualni život u drugoj polovini XX veka..

„Ne, Fuko nije bio strukturalistički mislilac, ne, ne pripada ni izvesnom ‘duhu 1968’; nije bio ni relativista, istoricista, niti je u svemu pronalazio miris ideologije. On je, po sopstvenom priznanju, bio skeptički mislilac koji je verovao samo u istinitost činjenica, bezbrojnih istorijskih činjenica koje ispunjavaju sve stranice njegovih knjiga, a nikada u istinitost opštih ideja, što je retkost u ovom veku...“ (Pol Ven)

Učesnici : Adriana Zaharijević (Institut za filotofiju i društvenu teoriju), Dejan Aničić (Karpos) Dušan Marinković (Mediterran Publishing), Teofil Pančić (nedeljnik Vreme).

Na srpskom. Ulaz slobodan.
         


Od petka 5. do nedelje 7. decembra
Kolarac,  Studentski trg 5

Angažovanje Fukoa
Erik Fasen, profesor na Univerzitetu Pariz VIII, počasni je gost ove međunarodne konferencije o velikom filozofu

Francuski institut u Srbiji pridružuje se Institutu za filozofiju i društvenu teoriju i Univerzitetu u Beogradu u organizovanju ove međunarodne konferencije o Mišelu Fukou povodom 30. godišnjice njegove smrti. Konferencija će okupiti oko 150 učesnika iz celog sveta - teoretičare koji se bave Fukoovim delom, osporavaju ili usvajaju njegove premise i dalje ih razvijaju. „Angažovanje Fukoa“ predstavlja kolektivno preispitivanje mogućnosti (re)artikulacije javnog angažmana danas: kako promeniti političke, ekonomske, društvene i institucionalne režime proizvodnje istina?

Konferenciju će otvoriti Erik Fasen, uvaženi francuski društveni teoretičar, profesor na Univerzitetu Pariz VIII – Sen Deni – Vensen.

Više o ovom skupu

Na engleskom. Ulaz slobodan.
    početak stranice 
           


 
Frankofoni salon knjiga

Svi frankofoni pisci na jednom mestu!
Francuski institut u Srbiji priređuje novogodišnji izložbeno - prodajni sajam knjiga.


Od ponedeljka 22. do srede 24. decembra
Francuski institut, Knez Mihailova 31

Novogodišnji sajam Francuskog instituta okupiće srpske izdavače koji objavljuju prevode sa francuskog, a mnogi od njih objavljeni su zahvaljujući programu pomoći izdavačima koju ostvaruje Francuski institut. U godini kada je Francuska dobila još jednog Nobelovca, salon je prilika da se približimo savremenim stvaraocima, prisetimo velikih imena francuske književnosti, esejistike, humanistike, stripa… a zahvaljujući svakoj kupovini, po povoljnijim cenama, postaćete učesnik u akciji prikupljanja knjiga za jednu biblioteku u Srbiji.

Radno vreme salona:
Ponedeljak 22. i utorak 23. decembar: 13h - 22h
Sreda 24. decembar: 13h - 19h
    početak stranice