français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Agenda
 
Kalendar
Film
Muzika
Scenska umetnost
Književnost
Vizuelna umetnost
Debate
Nauka
Obrazovanje
Frankofonija
Arhiva
   
 
Mesečni program u PDF formatu PROGRAM
FRANKOFONIJE PDF
 
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
 
PARIZ  
   

 
     
  Književnost
 
  
59. Sajam knjiga

I ove godine je Francuski institut u Srbiji prisutan na Sajmu knjiga uz ostale strane kulturne centre, članove EUNIC-a i predstavlja čitavu lepezu svojih aktivnosti.

Od 26. oktobra do 2. novembra
Beogradski sajam, Bulevar vojvode Mišića 14, Hala 4

Kao i svake godine, naša francuska knjižara predstavlja, u saradnji sa knjižarom DELFI i Međunarodnom kancelarijom za francusko izdavaštvo (BIEF), široki izbor knjiga na prodaju: romane, eseje, metode učenja francuskog jezika, stripove... Poseban naglasak biće na izdanjima posvećenim obeležavanju Prvog svetskog rata.
Timovi Francuskog instituta biće prisutni na sajmu kako bi vam pružili sva obaveštenja o našim kursevima, studiranju u Francuskoj i mogućnostima stipendiranja, kulturnim i naučnim dešavanjima, programima za podršku knjige i, naravno, ponudama naše medijateke. Zahvaljujući animacijama i praktičnim radionicama, otkrićete našu novu on-line medijateku – Culturethèque, našu Bibliothèque de l’Apprenant, razvrstanu po vašem nivou znanja francuskog, kao i aktivnosti za decu koja tek otkrivaju francuski jezik!

Kompletan program aktivnosti na štandu Francuskog instituta

Vidimo se na našem štandu, na ulazu u Halu 4! 

    početak stranice 
                


 
Kristof Mori : Matje Idalf i njegove avanture

Susret sa Kristof Mori i predstavljanje prva tri toma njegovog romana za omladinu, Matje Idalf, koje je objavio Kreativni centar, prevela Snežana Radošević

Učestvuju: Kristof Mori i Jelena Dragojlović (Kreativni centar)

Utorak, 28. oktobar – 13:00
Francuski institut, Knez Mihailova 31 

Sa trinaest godina, očaran Gospodarom prstena i Hari Poterom, Kristof Mori (1987) se hvata u koštac sa pisanjem svog prvog serijala za adolescente Mač mrtvih, koji je 2004. godine objavila izdavačka kuća Belem. Upisuje savremenu književnost i pozorište u Parizu i tokom studija piše nekoliko pozorišnih komada i tekstova namenjenih odraslima, no oni ostaju u fijokama njegovog radnog stola. Tek kada puni 21 godinu, uz studiranje i rad u pariskim muzejima, posvećuje se neobičnom junaku Matjeu Idalfu kakvog nećete naći u klasičnim bajkama.
Tako  započinje duga avantura: velika izdavačka kuća Galimar, koja ga je još od njegove trinaeste godine ohrabrivala i podržavala njegovo književno stvaralaštvo, saopštava mu da je došlo vreme da objavi njegov serijal o Matje Idalfu. Kakav uspeh! U potonjim godinama objavio je ukupno pet tomova o nestašlucima ovog obešenjaka, o čijoj popularnosti svedoče brojne nagrade čitalačke publike. Preveden je na ruski, italijanski, španski, poljski.
Izdavačka kuća Kreativni centar je, posle uspeha prva dva, objavila nedavno i treći tom avantura Matjea Idalfa. Autor će gostovati u Beogradu povodom Sajma knjiga i naša mlada publika imaće priliku da sa njim razgovara o stvaralaštvu i o poduhvatima njegovog junaka.

Na francuskom. Prevod obezbeđen.
    početak stranice