français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Agenda
 
Kalendar
Film
Muzika
Scenska umetnost
Književnost
Vizuelna umetnost
Debate
Nauka
Obrazovanje
Frankofonija
Arhiva
   
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
 
PARIZ  
   

 
     
  Književnost
 
 
 
Biciklom uz Dunav!

Sreda 19. jul - 18h
Beograd, Francuski institut u Srbiji, Knez Mihailova 31

Leto 2017. godine: francuski pisac i slikar Emanuel Riben, autor knjige "Snežna linija" putuje biciklom obalom Dunava, od Odese do Novog Sada. Krenuo je 26. juna iz Odese u Ukrajini i putevima duž reke prolazi kroz Rumuniju i Srbiju. Ovo je druga etapa njegovog putovanja koje je započeo u septembru 2016. krenuvši iz Novog Sada i preko Švarcvalda i izvorišta Dunava, stigao do Miluza.

Emanuel Riben dolazi u Beograd 19. jula, i tom prilikom organizujemo, samo za vas, večernje druženje sa njim. Njegovo svedočenje o putovanju dugom oko dve hiljhade kilomeara, po suncu, po kiši, sa vetrom u leđa ili vetru u susret, biće ilustrovano fotografijama. Emanuel Riben će vam govoriti o svojim doživljajima na biciklu, pripremi za put, o putovanju kao inspraciji u svojim delima, o naporu koji svakodnevno ulaže.

Ovo veče biće prilika za neposredan razgovor sa našim piscem avanturistom i njegovim saputnikom na biciklu Benžaminom Furnijeom koji namerava da napiše putnički vodič o Dunavu. Ako vas privlači zamisao da i vi krenete u istraživanje novih vidika, otkrijete nova prostranstva, da se povežete sa ljudima na autentičan način ili da ponovo pronađete pravu sreću koristeći  ekološko prevozno sredstvo, očekujemo vas 19. jula u Francuskom institutu u Beogradu u 18h.

Ulaz slobodan. Razgovor sa piscem na francuskom i engleskom.
Kontakt: florence.kohtz@institutfrancais.rs

  početak stranice           
Emanuel Riben u Srbiji

Od 15. do 21. jula
Kladovo (15), Beograd (18), Novi Sad (21)

Emanuel Riben, pisac i slikar, geograf po obrazovanju, rođen je 1980. u Lionu. Napisao je nekoliko knjiga (eseja, priča, romana), među kojima su Jérusalem Terrestre (Zemaljski Jerusalem) (Inculte, 2015) i La ligne des glaces (Snežna linija) (Rivages, 2014). Njegove omiljene teme  - granica, sećanje, istorija, geografija, utopija, nemoguće putovanje, naročito su zastupljene u njegovom trećem romanu, Snežna linija, koji predstavlja prvu epizodu evropske i nordijske svite na kojoj radi već nekoliko godina. Ova knjiga ušla je u izbor za mnoge nagrade, između ostalog i za Gonkurovu nagradu 2014. godine i uskoro će biti objavljena na srpskom u izdanju Akademske knjige.

Emanuel Riben je dobitnik stipendije Stendal 2017, koju dodeljuje Francuski institut, za projekat pisanja knjige koja će biti posvećena putovanju uz Dunav, biciklom, od Odese do Novog Sada. Prošle godine Emanuel Riben bio je gost Molijerovih dana. Ovog leta put ga vodi 15. jula u Kladovo, 18. jula u Beograd i 21. jula u Novi Sad, gde će se susresti sa svima onima koji vole književnost i putovanja.

  početak stranice