français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Agenda
 
Kalendar
Film
Muzika
Scenska umetnost
Književnost
Vizuelna umetnost
Debate
Nauka
Obrazovanje
Frankofonija
Arhiva
   
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
 
PARIZ  
   

 
     
  Književnost
 
 

 
Horizont Patrika Modijana

Predstavljanje nedavno prevedenog romana francuskog nobelovca, u izdanju Akademske knjige, Novi Sad i u prevodu Mirjane Uaknin. Na srpskom.

Četvrtak, 5. novembar - 19h
Beograd, Francuski institut u Srbiji, Knez Mihailova 31

Od početka romana „Horizont“, glavni lik, Žan Bosman, pokušava da rasvetli „tamnu materiju“. Veliki zahvat koji se sastoji u beleženju „onoga što je moglo biti, a nije bilo“ …

U ovoj flash-back priči, punoj topografskih digresija, vreme zauzima značajno mesto. Razdvaja bića, preseca ih i rastura kako ono želi. Vreme je podeljeno na „hodnike“ - ljudi su često međusobno blizu, a razdvojeni su. Kada požele da se jedni drugima obrate ne čuju se, kao izolovani staklom u nekakvom akvarijumu. Ipak, kraj romana nam ostavlja svetlucavost nade, daleko na horizontu.

Ipak, kraj romana nam ostavlja svetlucavost nade, daleko na horizontu. nasuprot drugim delima bogatog Modijanovog stvaralaštva o kome će govoriti : Mirjana Uaknin, Biljana Srbljanović, Bora Babić, Gojko Božović i Mića Vujičić.

    početak stranice 
                    
 
Stogodišnjica Rolana Barta

Razgovor o novom izdanju knjige Elementi semiologije Rolana Barta

Četvrtak, 12. novembar - 18h
Beograd, Francuski institut u Srbiji, Knez Mihailova 31

Rolan Bart (1915-1980) jedan je od najistaknutijih i najuticajnijih francuskih intelektualaca XX veka. Dao je veliki doprinos razvoju francuske kritičke misli o književnosti i društvu, poznate pod imenom Nova francuska kritika. Tumačio je književnost, moderne mitove i popularnu kulturu sa stanovišta opšte nauke o znacima - semiologije, čiji je bio utemeljivač u Francuskoj. Povodom stote godišnjice Bartovog rođenja, Biblioteka XX vek objavila je novo izdanje prevoda njegove knjige Elementi semiologije.

O ovom delu i recepciji Bartovih ideja u Francuskoj i Jugoslaviji u vreme njenog prvog objavljivanja i danas govore Vesna Elez, docent na Filološkom fakultetu u Beogradu i Ivan Čolović, prevodilac i izdavač knjige Elementi semiogije.

    početak stranice 
   
 
O književnom prevođenju iz teorijskog ugla

Zainteresovanima za književno prevođenje predstavljamo nedavno objavljenu knjigu i udžbenik Ane A. Jovanović Osnovi teorije prevođenja sa kritičkim poređenjem prevodâ, u izdanju Factum izdavaštva iz Beograda i Plejade iz Zagreba (2015).

Četvrtak, 26. novembar - 18h30
Beograd, Francuski institut u Srbiji, Knez Mihailova 31

Knjiga izlaže osnovne teorijske pojmove i mehanizme koje traduktologija, kao mlada naučna disciplina, koristi u svojim analizama i procenama književnih prevoda.

Da li je tačno da prevodi „stare brže od izvornika“? Koliko je smisleno prevoditi isto strano književno delo više puta? Šta je suština sudskih sporova oko autorstva prevoda onda kada postoje dve ili tri prevodne verzije istoga dela strane književnosti?

Pored autora, u razgovoru o ovim i drugim traduktološkim pitanjima učestvuju: dr Mihailo Popović, vanredni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, Dušan Janić, izdavač, prevodilac, Slavica Miletić, prevodilac i Ivan Milenković, prevodilac i filozof.

    početak stranice