français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Agenda
 
Kalendar
Film
Muzika
Scenska umetnost
Književnost
Vizuelna umetnost
Debate
Nauka
Obrazovanje
Frankofonija
Arhiva
   
 
Mesečni program u PDF formatu PROGRAM
FRANKOFONIJE PDF
 
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
 
PARIZ  
   

 
     
  Književnost
 
 

 
Simbolizam u svom i našem vremenu

Povodom 160 godina od rođenja belgijskog simbolističkog pesnika Emila Verharena. Ulaz slobodan. Na francuskom i srpskom, bez prevoda.

Petak 2. i subota 3. oktobar
Filološki fakultet, Beograd, Studentski trg 3

Društvo za kulturnu saradnju Srbija-Francuska i Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu organizuju međunarodni naučni skup sa temom « Simbolizam u svom i našem vremenu ». Ovaj skup ima za cilj da pokaže značaj Emila Verharena u okviru belgijske i evropskih književnosti, ali i značaj simbolizma kao književnog i umetničkog pokreta, ulogu koju je odigrao u vreme kada se pojavio u drugoj polovini XIX veka, kao i njegovo nasleđe u XX veku i poruku koju je ostavio budućim naraštajima.

Skup okuplja četrdesetak istraživača ih različitih evropskih zemalja (Srbija, Belgija, Francuska, Italija, Bugarska, Bosna i Hercegovina).

Program skupa

Na francuskom i srpskom, bez prevoda.
Uz podršku Wallonie Bruxelles International
Koordinator: dr Jelena Novaković, redovni profesor

    početak stranice 
                     
 
Od latinskog do francuskog sa osvrtom na renesansnu književnost

Ljubiteljima francuskog jezika i književnosti predstavićemo dve nedavno objavljene knjige

Sreda,14. oktobar – 18h
Beograd, Francuski institut u Srbiji, Knez Mihailova 31

Mihailo Popović, Istorija francuskog jezika, Jasen, Beograd, 2014.

Knjiga opisuje glavne pravce razvoja francuskog jezika i objašnjava kako je kroz postepene transformacije od latinskog nastao francuski. U ovom pregledu istorije francuskog jezika autor je stalno vodio brigu o povezivanju starog i savremenog u jeziku.
Dr Mihailo Popović, vanredni profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu, bavi se pitanjima istorije francuskog jezika, francuske leksikologije i leksičke semantike i francuske sintakse. Objavio je knjige Reči francuskog porekla u srpskom jeziku, Leksička struktura francuskog jezika: morfologija i semantika kao i više naučnih članaka.

Tamara Valčić-Bulić, Francuska renesansna priča, novela i ispovest,
Filozofski fakultet, Novi Sad
, 2014

Knjiga prikazuje istorijski razvoj kratke pripovedne proze u Francuskoj u rano moderno doba. Ona sažeto proučava određene poznosrednjovekovne i renesansne pripovedne zbirke, usredsređujući se pritom i na određena teorijska i poetička pitanja kao što su razlikovanje pripovednih vrsta, modaliteti pripovedanja, uloga pripovedača i druga.
Tamara Valčić-Bulić je docent za francusku književnost na Odseku za romanistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Objavljuje u domaćim i međunarodnim časopisima i tematskim zbornicima. Francuska renesansna priča, novela i pripovest je njena prva knjiga.

Pored autora, učestvuju:
Dr Veran Stanojević, vanredni profesor i šef Katedre za Romanistiku Filološkog fakulteta u Beogradu,
Dr Tatjana Samardžija-Grek, docent na Filološkom fakultetu u Beogradu
Dr Izabela Konstantinović, prof. univerziteta u penziji
Dr Zorica Bečanović-Nikolić (Katedra za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu)

    početak stranice 
   
 
60. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu

Francuski institut na Sajmu knjiga nudi veoma bogat izbor knjiga na francuskom na prodaju

Od 25. oktobra do 1. novembra 
Beogradski sajam, Bulevar vojvode Mišića 14
Hala 4 - štand EUNIC

Francuski institut dočekaće vas na ulazu u halu 4, na štandu EUNIC-a. U saradnji sa Delfi knjižarama i Međunarodnom kancelarijom za francusko izdavaštvo (BIEF), pružiće vam priliku da prelistate i kupite knjige na francuskom – romane, eseje, metode za učenje jezika, stripove dečje knjige…

Sreda 28. oktobar - 16h
Beogradski sajam, Bulevar Vojvode Mišića 14
sala Borislav Pekić, hala 1A

Rolan Bart 1915-1980
Predstavljanje Biografije Rolana Barta, koju je napisao Luj-Žan Kalve, prevela Jelena Stakić, objavio Karpos, Loznica, 2015.

„Da sam pisac, silno bih voleo da posle moje smrti, zahvaljujući staranju nekog prijateljski raspoloženog i neusiljenog biografa, moj život bude sveden na nekoliko pojedinosti, na nekoliko sklonosti, na nekoliko naglasaka  - da tako kažem - nekoliko 'biografema', dovoljno samostalnih i pokretnih da mogu putovati izvan svake pojedinačne sudbine i dodirnuti, kao Epikurovi atomi, neko buduće telo, kome sleduje istovetno rapršivanje …"

Prijateljski nastrojenog i neusiljenog biografa Bart je dobio u Luj-Žanu Kalveu, istaknutom francuskom semiologu i lingvisti koji smatra da je Bart bio, pre svega, književnik, da je njegov glavni doprinos taj što je književnost uveo u humanističke nauke... To što je on doprineo, to nije teorija, to je pre svega jedan pogled i jedna intuicija, piše Kalve. „Taj pogled, njegov pogled, poučio je hiljade čitalaca da su prnje društva, male vesti, fotografije, oglasi, svakodnevne radnje - zapravo znaci, on je probudio svoje čitaoce za problem smisla... stvorio je jedan semantički refleks, pokazao nam je da živimo u svetu koji je nabijen smislom.

    početak stranice