français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Agenda
 
Kalendar
Film
Muzika
Scenska umetnost
Književnost
Vizuelna umetnost
Debate
Nauka
Obrazovanje
Frankofonija
Arhiva
   
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
 
PARIZ  
   

 
     
  Književnost
 
 

 
Fantomska Afrika

Predstavljanje knjige Mišela Lerisa.

Subota 4. jun - 15h
Beograd, Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14

Učestvuju: dr Pavle Sekeruš, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Dragan Mišković, kustos Muzeja afričke umetnosti i Sonja Segić, prevodilac.
Na srpskom, bez prevoda.

Godine 1930 Mišel Leris dobio je poziv od svog kolege etnografa Marsela Griola da se pridruži ekipi koju je Griol oformio za proputovanje Afrikom - misiji "Dakar - Džibuti" - u trajanju od skoro dve godine. Mišel Leris, pisac, učestvovao je u putovanju kako bi brižljivo vodio dnevnik putovanja. Međutim, lični pečat koji je Leris dao ovom zadatku učinio je da se dnevnik putovanja brzo pretvori u "intimni dnevnik". Ispostavilo se da je onaj za koga je ovo putovanje u početku predstavljalo odstupnicu od književnog života kojem se loše prilagođavao, doživeo iskustvo od suštinskog značaja: susreo se s naukom za njega do tada potpuno nepoznatom, ali i sa afričkim svetom koji je nedovoljno poznavao i to samo kroz legendu.

Tako je nastala Fantomska Afrika, koja se sastoji od narativnih i impresionističkih zabeležaka koje je autor vodio iz dana u dan, jednako obraćajuci pažnju na ono što se odvijalo u njegovim mislima i srcu, kao i na ono što se odigravalo oko njega.

Knjigu je na srpski prevela Sonja Segić, objavila Kiša, 2015. uz podršku Francuskog instituta i Francuskog nacionalnog centra za knjigu (CNL).

  početak stranice