français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Agenda
 
Kalendar
Film
Muzika
Scenska umetnost
Književnost
Vizuelna umetnost
Debate
Nauka
Obrazovanje
Frankofonija
Arhiva
   
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
 
PARIZ  
   

 
     
  Vizuelna umetnost
 
 

 
KASHINK

KASHINK je neobična devojka, vrlo aktivna na polju ulične umetnosti i grafita. Atipičnost pokazuje i u svojim radovima jer slika ogromne protejske likove sa više očiju ili meksičke lobanja. I sve to vrlo obojenim stilom grafike, daleko od onoga na šta smo navikli sa tradicionalnim ženskim girly grafitima.

Od 15. do 31. oktobra
Niš, Narodna biblioteka “Stevan Sremac”, Borivoja Gojkovića br. 9

Kashink smo već imali priliku da upoznamo ovog leta u Beogradu, Pančevu, a zatim u Nišu, gde je naslikala mural koji krasi dvorište gradaske biblioteke. Predlažemo vam da se preko fotografija upoznate sa njenim obojenim delima.

Kashink zastupa angažovano slikarstvo i polazi od ideje da slikanje na ulici pomaže ljudima da prenesu poruke velikom broju ljudi. Pored tema do kojih joj je veoma stalo, nailazimo i na teme koji su tabui za naše društvo, kao  što je jednakost prava muškaraca i žena, homoseksualnost, ograničenost... Redovno radi freske o jednakosti prava  (Act Up)  i dobrovoljno učestvuje u radu udruženja kao što su Glas Deteta i Emmaüs. Stalo joj je do toga da ulična umetnost bude angažovani čin.  

Radovi su joj inspirisani slovenskim i španskim poreklom, pop artom i narativnom ilustracijom i veoma su prisutni na ulici i u galerijama gde često izlaže svoje radove. Sve više je tražena u inostranstvu da predstavi svoje delo (Kanada, Amerika, Evropa) i da oslikava fasade evropskih gradova, naročito Londona, Beča, Ibice, Bristola,Madrida, Berlina, Pariza gde i živi.

Kashink je specijalno odabrala ove fotografije za vas!

  početak stranice              
 
Fotografije Ev Morkret

18.10 - 18.11.2016.
Otvaranje 18/10 u 20h
Galerija Haos, Dositejeva 3

U sklopu dugogodišnje saradnje sa Galerija Haos a pod pokroviteljstvom akademika Vladimira Veličkovića, Francuski institut vas poziva da uplovite u fotografski univerzum Ev Morkret.

"Lepota i jedinstvenost fotografija Ev Morkret leže u načinu na koji se njeni prikazi referišu na istoriju evropske umetnosti. Ova umetnica u kontinuitetu odaje počast slikarima koji su je nadahnuli …  Ništa ne laže manje od tela. Da bismo se sreli sa svojom dušom i dotakli istinski izvor naših osećanja, dovoljno je gledati aktove ove fotografkinje, jer su oni ujedno melanholična meditacija o prolaznosti vremena, filozofsko razmišljanje o umetničkom stvaralaštvu i omaž preminulim slikarima."

Brigitte Ducousso-Mao, Historienne de l’art

Eve Morcrette je nezavisna umetnica fotografije od 1983.godine. Već naredne 1984. godine uzima učešća na kolektivnoj izložbi  koju je donirao Air France u Muzeju moderne umetnosti  u Parizu. Na samostralnim izložbama učestvuje od 1986. godine i to pored Pariza, u francuskim gradovima (Arles, La Rochelle, Villeneuve de la Rivière, Gentilly, Le Perreux) kao i u inostranstvu - Japanu, Kini, Azerbejđžanu i u Rusiji. Izlagala je na nekoliko značajnih kolektivnih smotri  kao što su FNAC, DRAC i CNAP od 1999 do 2012. godine, a poslednja samostalna izložba je bila 2014. godine.

Njeni radovi se nalaze u kolekcijama fotografske umetnosti, bibliotekama i u pojedinačnim zbirkama, kao i u brojnim publikacijama, web magazinima i na sajtovima asocijacija za fotografsku umetnost.

Galerija Haos joj je ustupila svoj prostor da pokaže svoje samostalne autorske aktove i one rađene u četiri ruke (nazvane les binomes) koje su, između ostalih, izveli i neki likovni stvaraoci sa našeg područja.

  početak stranice              

 

 
Crteži na slobodi: turneja se nastavlja!

Posle Novog Sada, Beograda, Niša, Zrenjanina i Bačke Palanke, izložba karikatura biće predstavljena u Kruševcu

Od 21. do 28. oktonra, Kulturni centar Kruševac
Otvaranje izložbe 21/10 - 19h

Izložba „Crteži na slobodi“ nastavlja svoje putovanje po Srbiji. Pedesetak novinskih crteža prikazanih u okviru ove izložbe ilustruje izazove sa kojima se sloboda izražavanja danas suočava u celom svetu: cenzura, internet, korupcija, prava žena, pobune, klima, sport, rasizam itd. Crteži su delo umetnika iz 45 zemalja I svi su objavljeni u lokalnim novinama.
Posle napada januara 2015. protiv redakcije Šarli Ebdo, ova izložba ilustruje način na koji se slobodan izražavanja ostvaruje danas na svim kontinentima.

Ovu izložbu organizuje Francuski institut u saradnji sa Courrier International.

Posle otvaranja izložbe, nastavljamo u 20h sa projekcijom filma Papa Lumière režisera Ade Luela koji započinje prikazivanje novog ciklusa Francuskog filmog karavana: Doba sazrevanja. Karavan će prikazivati filmove do 24. oktobra.
Otvaranju izložbe i novog ciklusa filmova prisustvovaće Žan-Batist Kizen, direktor Francuskog instituta u Srbiji.

  početak stranice              

 

 
Neprilagođeni, crteži Ivane Mali-Vukelić

Otvaranje: 24. oktobar  - 19h30
Novi Sad, Francuski institut u Srbiji, Pašićeva 33

Serija crteža Ivane Mali-Vukelić grafitnom olovkom na papiru nastala tokom jednomesečnog rezidencijalnog boravka umetnice u Cité Internationale des Arts  u Parizu, oktobra 2014,  bila je izložena u Kulturnom centru Srbije u Parizu. U oktobru 2016. biće predstavljena u Francuskom institutu u Novom Sadu, sa pratećim fotografijama studija u kojem su radovi nastali, kako bi se dočarala atmosfera i otvoreni prostora Studija 8325.

Seriju Neprilagođeni čini 12 crteža koji nastoje da izraze emocije, preplitanje vremenskih distanci, figurativnog i imaginarnog.

Tokom ove večeri, Francuski institut će predstaviti takođe programe studija, staževa i rezidencija namenjenih lokalnim umetnicima i profesionalcima u domenu kulture.

  početak stranice              
 
Čuvajmo klimu, čuvajmo zdravlje!

Dok Francuska predsedava COP-om (Konferencijom o klimatskim promenama) Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, Francuski institut i Ambasada Francuske u Srbiji nude vam različite aktivnosti u vezi sa klimatskim promenama i našim zdravljem.  

Do 29. oktobra 2016.
Francuski institut u Srbiji, Knez Mihailova 31, Beograd

Degradacija i uništavanje ekosistema, porast temperature, neuravnotežena ishrana… toliko je faktora koji mogu da imaju štetne posledice na naše zdravlje. Svojim životnim izborima i načinom ishrane, možemo da sačuvamo našu planetu i ublažimo globalno zagrevanje.

Iako je reč o dve različite stvari, klima i zdravlje tesno su povezani, pošto okruženje u kojem živimo utiče na naše zdravlje. Klimatske promene imaju posledice na vazduh, pijaću vodu, biodiverzitet, poljoprivredu, namirnice, itd…

Izložba
Četrdesetak panoa. Na srpskom i francuskom jeziku. Za sve uzraste. 

Izložba pod nazivom „Čuvajmo klimu, čuvajmo zdravlje“ poziva nas da istražimo bogatstvo biodiverziteta u svetu i da razmislimo o uticaju klimatskih promena na njega. Koji su pritisci na biodiverzitet? Kako ih ublažiti? Kako odgovorni izbori omogućavaju da se sačuva klima i naše zdravlje? 

Uz niz fotografija Jana Artis-Bertrana i dve ankete o proizvodnji palminog ulja i zagađivanju okeana, svako može da postane svestan važnosti poštovanja životne sredine i ustanovi rizike po ljudsko zdravlje koji narušavaju ekološku ravnotežu.

Interaktivne naučne radionice
Kako povećati svest kod dece kada je reč o važnosti da se sačuva planeta da bi se bolje i zdravo živelo?

Profesor Jokić, osnivač programa „Ruka u testu“ u Srbiji, nudi razne radionice na temu biodiverziteta koji je sastavni deo naše svakodnevne ishrane, radionice na temu uticaja sunca na našu kožu kao i svakodnevnih načina kako da štedimo energiju. Deca i adolescenti mogu da razmisle o svom načinu života, da preispitaju svoje potrošačke navike da bi, na svom nivou, učestvovali u održivom razvoju našeg društva.

Privremene instalacije
Makete srpskih srednjoškolaca iz Tehničke škole iz Loznice prikazuju uticaj klimatskih promena na pet elemenata: zemlju, vodu, vatru, vazduh i ljudska bića.

Kroz permakulturu i instalacije koje objašnjavaju mikrobiologiju tla, shvatamo koliko je važno da brižljivo pazimo na kvalitet tla zbog naših ekosistema i prozivodnje namirnica: udruženje „Baštenska inicijativa“ nudi alternativna ekološka rešenja koja možemo koristiti kod kuće.

Brošura u PDF formatu

  početak stranice