français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Agenda
 
Kalendar
Film
Muzika
Scenska umetnost
Književnost
Vizuelna umetnost
Debate
Nauka
Obrazovanje
Frankofonija
Arhiva
   
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
 
PARIZ  
   

 
     
  Vizuelna umetnost
 
 

 

 

 
 

 
PREDAVANJE / DIZAJN / ARHITEKTURA
Matali Krase i Antoan Obine na Mikser festivalu

U okviru Mikser festivala, Francuski institut poziva dizajnerku Matali Krase i arhitektu Antoana Obinea kako bi podelili svoje viđenje i iskustvo o pravednijem i odgovornijem društvu.


Od 8. do 12. juna
Beograd, Mikser House, Karađorđeva 46

Ove godine festival Mikser je posvećen „osetljivim“ društvenim slojevima: ženama, deci i mladima, starijim osobama, izbeglicama i drugim podređenim ili zanemarenim grupama u našem društvu. Mikser predlaže da preispita osnovna načela koncepta društva, pokušava da isprovocira građansko angažovanje kako bi poboljšao svakodnevni život u zajednici. Od 8. do 12. juna imaćete priliku da prisustvujete susretima sa eminentnim učesnicima, ali i performansima, radionicama, projekcijama... Mikser otvara vrata društvu u kojem svoje mesto zauzimaju ljudske vrednosti, velikodušnost, empatija i ljubav.
Drago nam je što smo i mi partneri u ovom projektu.

Četvrtak 9. jun – od 13h do 16h

Osetljivo društvo – Making it
Arhitekta Antoan Obine iz asocijacije Bellastock – održiva arhitektura i urbanizam

Kako bi promovisala održivu arhitekturu i urbanizam, asocijacija Bellastock razvila je nekoliko pravaca aktivnosti: godišnji festival i laboratoriju eksperimentalne arhitketure,  studentske i školske radionce, otvorena gradilišta… Svaki projekat pruža mogućnost inovacije uz upotrebu lokalnih resursa i uz poštovanje modela održivosti, kao i merenje njihovog uticaja na lokanom nivou.

Petak 10. jun od 18h do 19h

Womenal design!
Predavač: Matali Krase, dizajnerka

Matali Krase je po obrazovanju industrijska dizajnerka. Po uzoru na jedan od njenih poznatih predmeta, upakovane prostirke za gostovanje kod prijatelja, ona ustanovljava svojevrsnu metodologiju u kojoj preispituje jasne kodove koji čine našu svakodnevnicu kako bi ih se lakše  oslobodila i mogla da eksperimentiše. Tako razvija nove tipologije povezane sa principima kao što su modularni elementi, prisvajanje, fleksibilnost, mreža. Njen rad se devedesetih godina probio jer je odbijao čistu formu i danas se posmatra kao istraživanje u pokretu, više okrenuto pretpostavkama nego načelima. Radi na raznorodnim poljima, od zanatskih do elektronske muzike, tekstilne industrije, pravične trgovine. Tako je dotakla sektore za koje nije verovala da će je zanimati, kao što su scenografija, nameštaj, grafički dizajn ili unutrašnja arhitektura.

  početak stranice              
 
Vidimo se - Fotografije Žoaoa Garsije

Umetnički i velikodušni pogled na grad Niš i na mlade

Od 17. juna do 9. jula
Beograd, Francuski institut, Knez Mihailova 31

Fotografije Vidimo se rezultat su serije boravaka u Nišu i rada povezanih sa jednom foto izložbom, književnim tekstom, katalogom, susretima i umetničkim rezidencijama.

Zbirka fotografija Vidimo se plod je dugogodišnje saradnje u okviru bratimljenja opštine Medijana iz Niša i Regionalnog saveta Žironde u Francuskoj. Fotograf Žoao Garsija boravio je dva puta u Nišu i prikupio slike o gradu i mladima.

„Tokom mojih mnogobrojnih putovanja, imao sam priliku da hodam gradom, da gledam oko sebe i da pravim fotografije. Ovom izložbom pružena mi je mogućnost da nastavim istraživanje zahvaljujući još jednom umetničkom boravku i tako ponudim svoj pogled na grad Niš.“ Žoao Garsija

  početak stranice              
 
Crteži na slobodi

Od 10. du 30. juna
Bačka Palanka, Kulturni centar, Jugoslovenske armije 19

Izložba „Crteži na slobodi“ nastavlja svoje putovanje po Srbiji. Pedesetak novinskih crteža prikazanih u okviru ove izložbe ilustruje izazove sa kojima se sloboda izražavanja danas suočava u celom svetu.

Ovu izložbu organizuje Francuski institut u saradnji sa Courrier International.

  početak stranice              
 
Novo Doba

Do 11. juna
Beograd, Francuski institut u Srbiji, Knez Mihailova 31

Mi volimo strip i crtež u Francuskom institutu… Nakon izložbi "Crteži na slobodi" i "Milan Jovanović, nacrtani svetovi", Francuski institut se udružuje sa izdavačkom kućom Turbo Comix, kolektivom Novo Doba i autonomnim kulturnim centrom Matrijaršija u projektu koji sadrži elemente nezavisnog stripa, zidnog crtanja, serigrafija na tekstilu i plakatima… Ne propustite da posetite jedinstveni i provokativni svet Novog Doba!

Žoana Markade-Mot, strip autorka i izdavač (Turbo Comix) boravi u Srbiji već desetak godina. Ona je kustos brojnih izložbi stripa u Francuskoj i Srbiji.

Za više informacija o kolektivu (i festivalu) Novo Doba: 
facebook.com/NOVODOBAFESTIVAL

  početak stranice