français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Agenda
 
Kalendar
Film
Muzika
Scenska umetnost
Književnost
Vizuelna umetnost
Debate
Nauka
Obrazovanje
Frankofonija
Arhiva
   
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
 
PARIZ  
   

 
     
  Vizuelna umetnost
 
 

 
IZLOŽBA / GRAFITI / ULIČNA UMETNOST
Kashink

Od 12. jula do 31. avgusta
Beograd, Francuski institut, Knez Mihailova 31

KASHINK, je jedna neobična devojka, vrlo aktivna na polju ulične umetnosti i grafita. Samim izgledom je vrlo atipična jer često u čast umetnice Fride Kalo nosi - brkove. Atipičnost pokazuje i u svojim radovima jer slika ogromne protejske likove sa više očiju ili meksičke lobanja. I sve to vrlo obojenim stilom grafike, daleko od onoga na šta smo navikli sa tradicionalnim ženskim girly grafitima.

KASHINK zastupa angažovano slikarstvo i polazi od ideje da slikanje na ulici pomaže ljudima da prenesu poruke velikom broju ljudi. Pored tema do kojih joj je veoma stalo, nailazimo i na teme koji su tabui za naše društvo, kao  što je jednakost prava muškaraca i žena, homoseksualnost, ograničenost... Redovno radi freske o jednakosti prava  (Act Up)  i dobrovoljno učestvuje u radu udruženja kao što su Glas Deteta i Emmaüs. Stalo joj je do toga da ulična umetnost bude angažovani čin.  

Radovi su joj inspirisani slovenskim i španskim poreklom, pop artom i narativnom ilustracijom i veoma su prisutni na ulici i u galerijama gde često izlaže svoje radove. Sve više je tražena u inostranstvu da predstavi svoje delo (Kanada, Amerika, Evropa) i da oslikava fasade evropskih gradova, naročito Londona, Beča, Ibice, Bristola,Madrida, Berlina, Pariza gde i živi, a ovog leta će oslikavati fasade u Pančevu, Beogradu i Nišu.

Francuski institut u Srbiji Vam predlaže u Beogradu njene radove u fotografiji, po izboru koji je Kashink specijalno pripremila za nas!

  početak stranice              
 
IZLOŽBA / GRAFITI / ULIČNA UMETNOST
Grafiti i elektronska muzika u Nišu

13. i 14. avgust
Niš, na ulici

Udruženje Elektrika pozvalo je već drugi put zaredom francuske umetnike u Pančevo, Beograd i Niš povodom manifestacije  "Street Art". Ove godine u goste dolaze čuvena francuska grafiti umetnica KASHINK i DJ Kermit Dee iz kolektiva Jekyll & Hyde.

13. avgusta Kashink i drugi umetnici, koje je izabralo udruženje Elektrika, izvešće kreaciju na fasadi u gradu Nišu.

Proslava će se nastaviti sa DJ Kermit Dee koji će vam otkriti francuske tonove tako cenjene u svetu elektronske muzike. Pored toga što je jedan od glavnih pokretača grupe Jekyll & hyde, Kermit Dee ima sopstveno ime  DJ PHILIA  i radi stalno u legendarnom pariskom klubu Rex.

  početak stranice              
 
Vidimo se - Fotografije Žoaoa Garsije

Umetnički i velikodušni pogled na grad Niš i na mlade

Do 9. jula
Beograd, Francuski institut, Knez Mihailova 31
Niš, mesto i datum biće naknadno precizirani

Fotografije Vidimo se rezultat su serije boravaka u Nišu i rada povezanih sa jednom foto izložbom, književnim tekstom, katalogom, susretima i umetničkim rezidencijama. 

Zbirka fotografija Vidimo se plod je dugogodišnje saradnje u okviru bratimljenja opštine Medijana iz Niša i Regionalnog saveta Žironde u Francuskoj. Fotograf Žoao Garsija boravio je dva puta u Nišu i prikupio slike o gradu i mladima.

„Tokom mojih mnogobrojnih putovanja, imao sam priliku da hodam gradom, da gledam oko sebe i da pravim fotografije. Ovom izložbom pružena mi je mogućnost da nastavim istraživanje zahvaljujući još jednom umetničkom boravku i tako ponudim svoj pogled na grad Niš.“ Žoao Garsija

  početak stranice