français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Agenda
 
Kalendar
Film
Muzika
Scenska umetnost
Književnost
Vizuelna umetnost
Debate
Nauka
Obrazovanje
Frankofonija
Arhiva
   
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
 
PARIZ  
   

 
     
  Vizuelna umetnost
 
 

 
Čuvajmo klimu, čuvajmo zdravlje!

Dok Francuska predsedava COP-om (Konferencijom o klimatskim promenama) Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, Francuski institut i Ambasada Francuske u Srbiji nude vam različite aktivnosti u vezi sa klimatskim promenama i našim zdravljem.  

Od 26. septembra do 29. oktobra 2016.
Francuski institut u Srbiji, Knez Mihailova 31, Beograd

Degradacija i uništavanje ekosistema, porast temperature, neuravnotežena ishrana… toliko je faktora koji mogu da imaju štetne posledice na naše zdravlje. Svojim životnim izborima i načinom ishrane, možemo da sačuvamo našu planetu i ublažimo globalno zagrevanje.

Iako je reč o dve različite stvari, klima i zdravlje tesno su povezani, pošto okruženje u kojem živimo utiče na naše zdravlje. Klimatske promene imaju posledice na vazduh, pijaću vodu, biodiverzitet, poljoprivredu, namirnice, itd…

Izložba
Četrdesetak panoa. Na srpskom i francuskom jeziku. Za sve uzraste. 

Izložba pod nazivom „Čuvajmo klimu, čuvajmo zdravlje“ poziva nas da istražimo bogatstvo biodiverziteta u svetu i da razmislimo o uticaju klimatskih promena na njega. Koji su pritisci na biodiverzitet? Kako ih ublažiti? Kako odgovorni izbori omogućavaju da se sačuva klima i naše zdravlje? 

Uz niz fotografija Jana Artis-Bertrana i dve ankete o proizvodnji palminog ulja i zagađivanju okeana, svako može da postane svestan važnosti poštovanja životne sredine i ustanovi rizike po ljudsko zdravlje koji narušavaju ekološku ravnotežu.

Interaktivne naučne radionice
Kako povećati svest kod dece kada je reč o važnosti da se sačuva planeta da bi se bolje i zdravo živelo?

Profesor Jokić, osnivač programa „Ruka u testu“ u Srbiji, nudi razne radionice na temu biodiverziteta koji je sastavni deo naše svakodnevne ishrane, radionice na temu uticaja sunca na našu kožu kao i svakodnevnih načina kako da štedimo energiju. Deca i adolescenti mogu da razmisle o svom načinu života, da preispitaju svoje potrošačke navike da bi, na svom nivou, učestvovali u održivom razvoju našeg društva.

Privremene instalacije
Makete srpskih srednjoškolaca iz Tehničke škole iz Loznice prikazuju uticaj klimatskih promena na pet elemenata: zemlju, vodu, vatru, vazduh i ljudska bića.

Kroz permakulturu i instalacije koje objašnjavaju mikrobiologiju tla, shvatamo koliko je važno da brižljivo pazimo na kvalitet tla zbog naših ekosistema i prozivodnje namirnica: udruženje „Baštenska inicijativa“ nudi alternativna ekološka rešenja koja možemo koristiti kod kuće.

Brošura u PDF formatu

  početak stranice                                                
 
Deca imaju reč

Za početak septembra, mali polaznici radionica Francuskog instituta izlažu svoje radove

Od 1. do 17. septembra
Beograd, Francuski institut u Srbiji, Knez Mihailova 31
        
Izložba je otvorena od utorka do petka od 13h do 19h i subotom od 10h do 15h
Besplatno vođenje kroz izložbu i animacije: subota 3. i 10. septembar - 10h-15h

Likovne radionice Francuskog instituta u Srbiji otvaraju deci svet mašte zahvaljujući raznim igrama i aktivnostima kao što su crtanje, modeliranje, pevanje, gluma…
Igrajući se i stvarajući, deca lako pamte nove izraze koje zatim prirodno reprodukuju.
Ove radionice stimulišu njihovu volju, nezavisnost i maštu. Deca obožavaju da uče francuski uz igru!

Hvala Branki Kostić i Nataši Budimliji koje animiraju dečje radionice!

Ova izložba ostvarena je uz podršku polaznika jezičkih radionica Francuskog instituta.

Sva obaveštenja o radionicama pogledajte na ovoj stranici našeg sajta.
  početak stranice              
 
Novosadski strip vikend

Novosadski strip vikend ove godine slavi 10. rođendan. Francuski institut u Srbiji, koji tradicionalno podržava ovu manifestaciju, za izdanje festivala priprema u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom tri izložbe koje prikazuju svet savremenog stripa.   

Fafner – Saša Jovanović
Otvaranje: ponedeljak 5. septembar – 19h30, u prisustvu autora
Novi Sad – Francuski institut – Pašićeva 33

Saša Jovanović je svoju avanturu u svetu umetnosti započeo pre 26 godina. U svojim vizuelnim istraživanjima, formira virtuelne svetove koji publiku vode na putovanja kroz vreme, gde se granice prošlosti i budućnosti brišu i postaju nova konstanta ili virtuelna stvarnost. Pod pseudonimom Max von Fafner, u saradnji sa francuskim scenaristima, objavio je više strip albuma u Francuskoj.

Kolektiv Novo Doba
Otvaranje: Četvrtak 8. septembar – 20h, u prisustvu kolektiva
Novi Sad – Muzej savremene umetnosti Vojvodine – Dunavska 37

Kao rezultat svoge angažmana na alternativnoj i strip sceni Balkana, kolektiv Novo Doba izlaže seriju radova na kojima se ukrštaju različiti stilovi i tehnike, stvarajući jedinstven i provokativan umetnički svet. Ovaj nezavisni kolekti koji vodi francuska strip autorka i izdavačica Žoana Markade-Mo, uvodi devetu umetnost u muzej u svojoj najsavremenijoj formi.
Kolektiv Novo Doba biće takođe prisutan krajem septembra u galeriji U10 u Beogradu.

Milan Jovanović – Nacrtani svetovi
Otvaranje: Petak 9. septembar – 21h, u prisustvu autora
Novi Sad – Fabrika – Bulevar Despota Stefana 5

Rođen 1971. godine, Milan Jovanović aktivno crta od svoje trinaeste godine.  Od 2004. godine, objavio je u Francuskoj brojne uspešne serijale poput Secrets, Jason Brice, Ars Magna, Carthago, sve za prestižne izdavače – Dupuis, Glénat, Humanoïdes, u saradnji sa zvučnim scenarističkim imenima – Frank Ziru, Alkante, Kristof Bek.
Od nekoliko desetina srpskih autora koji rade za francusko-belgijsko strip tržište, Milan Jovanović spada u najplodnije i njegovi tiraži dostižu basnoslovnih 25.000 primeraka..
Originalne table albuma objavljenih u Francuskoj, kao i ilustracije i serijali objavljeni u Srbiji u izdanju SystemComics, biće izloženi u galeriji SKC Fabrika, pošto je u Beogradu doživeo poseban uspeh.

  početak stranice              
 
Printnoiz na festivalu Novo Doba

Jedinstvena panorama četrdeset godina nezavisnog i underground izdavaštva u Francuskoj.

Od 24. septembra do 8. oktobra
Otvaranje : 24. septembar - 19h
Beograd, Galerija U10, Kosovke devojke 3
Radno vreme galerije: 13h - 21h

Printnoiz okuplja radove većine umetnika aktivnih u domenu grafzina od sedamdesetih godina do danas, od grafike do serigrafije. Izložba predstavlja panoramu aktivnosti iz sveta nezavisnog i underground grafičkog izdavaštva, koje su omogućili umetnici i kolekcionari.

Šta je to grafzin? Pomenuti termin podrazumeva izdanja grafičkog sadržaja izvedenih iz fanzina (termin koji označava novine, izdanja fanova i ljubitelja određene teme, namenjene određenoj zajednici ili određene tematike). Grafzini privileguju vizuelno na uštrb tekstova. Uglavnom ostvareni pomoću skromnih sredstava, zanatski i kolektivno, od specijalnog papira i mešanih tehnika štampe: fotokopije, serigrafije, rizografije ili ofseta. Njihov sadržaj retko prikazuje imena autora, godinu izdanja ili broj stranica. Tiraži ovih samizdata, koji se kreću od 50 do 1000, mogu se kupiti po relativno niskoj ceni.

U okviru festivala Novo Doba, ugostićemo umetnike pomenute scene: Pakito Bolino, Jean-Adrien Arzilier i Craoman koji će nas bliže upoznati sa Dernier cri. Ovaj poslednji je međunarodni kolektiv nastao iz undergroud pokreta, koji se bavi izdavaštvom serigrafija, specijalizovanih za crteže, grafičku umetnost i strip. Osnovali su ga Pakito Bolino i Karolin Siri 1992. godine.

Više detalja OVDE

  početak stranice              

 

 
Francuska umetnica Sabrina Sabeg na Sićevačkoj koloniji

Od 1. do 10. septembra 2016.
Sićevo, jug Srbije

Sićevačka kolonija je najveća i najstarija umetnička kolonija na Balkanu. Čuvena slikarka Nadežda Petrović je osnovala ovu koloniju 1905. godine u selu Sićevu (20km od Niša). Svake godine dvanaestak slikara iz čitavog sveta se ovde okuplja, stvara umetnička dela, razmenjuje iskustva.

Francuski institut u Srbiji - Niš pozvao je ove godine francusku umetnicu Sabrinu Sabeg da učestvuje u Sićevačkoj koloniji. Sabrina  Sabeg diplomirala je na Muzičkom konzervatoriju u Eks an Provans solo pevanje i baroknu muziku, interpretira umetnost na akademski način. Od 2000. godine okreće se tehnikama zvuka gde otkriva puno mogućnosti koje pružaju savremene tehnologije i odlučuje da se okrene audiovizuelnim metodama. Zatim narednih 10-ak godina koristi kao dragoceni alat računar i medije, povezuje svoju opštu kulturu estetike izlazeći iz okvira i mešajući različite tehnike: grafiku, slikarstvo… 2014. godine odlučuje da se vrati na formu izražavanja gde ruke postaju glavni alat da bi se tako udaljila od ekrana i novih tehnologija.

Aktivni član je grupe vizuelnih umetnika „Znatiželjni“ gde svakodnevno stvara nove radove: slike, crteže, duboreze, linoreze, vitraže...

Partner : Galerija savremene likovne umetnosti, Niš

  početak stranice