français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Agenda
 
Kalendar
Film
Muzika
Scenska umetnost
Književnost
Vizuelna umetnost
Debate
Nauka
Obrazovanje
Frankofonija
Arhiva
   
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
 
PARIZ  
   

 
     
  Vizuelna umetnost
 
 
 
Slučajni partneri

Izložba Igora Kordeja i Jane Adamović

Od petka 30. juna do nedelje 2. jula
Leskovac, Kulturni centar, Bulevar oslobođenja 101
Otvaranje izložbe: petak 30. jun - 20h30

Od četvrtka 10. do nedelje 13. avgusta 2017.
Niš, Niška tvrđava, salon 77
Otvaranje izložbe: četvrtak 10. avgust u 18h

Igor Kordej je hrvatski strip autor i dobitnik je ordena viteza reda i umetnosti Ministarstva kulture Francuske, a Jana Adamović je srpska strip autorka. Oba umetnika imaju uspešne karijere u francuskom stripu. Izložba detaljno, korak po korak, prikazuje razne faze njihovog kreativnog procesa i nudi redak pogled iza kulisa kada se radi o devetoj umetnosti.

U Leskovcu Igor Kordej i Jana Adamović predstavljaju svoju izložbu Slučajni partneri u okviru Balkanske smotre mladih strip autora, koju već 18 godina organizuje leskovačka škola stripa “Nikola Mitrović Kokan", jedna od dve škole stripa na Balkanu.

U Nišu će se umetnici predstaviti u okviru međunarodnog festivala stripa Striporama koji organizuje striparnica Južni Darkvood a koji se održava u saradnji i tokom Nišville festivala, jednog od najvećih džez festivala u Evropi. Cilj festivala Striporama je da spaja poznate strip autore sa svojom publikom tako što organizuje izložbe autora, potpisivanje portfolija, tribine, predavanja i strip radionice.

  početak stranice           
Outings project

U Beogradu i Novom Sadu ćemo ugostiti francuskog umetnika i sineastu Žilijena De Kazabjanku sa njegovom participativnom street art instalacijom Outings project

Od 10. do 14. jula
Beograd Francuski institut, Knez Mihailova 31
Otvaranje izložbe 14. jul - 19h

Od 14. do 18. avgusta
Novi Sad, Galerija Matice srpske, trg Galerija 1

Žilijen de Kazabjanka obilazi svet kako bi iz muzeja izbavljao najlepše likove koji žive u umetničkim delima. Iznenadni susret sa slikom starom vekovima prikazanom u savremenom gradskom kontekstu navodi na razmišljanje i poziva u muzeje.

Priča o Outings projektu počinje 2014. godine kada se Žilijen de Kazabjanka prvi put susreo sa portretom gđice Rivijer na jednoj Engrovoj slici postavljenoj u jednom ćošku u pariskom Luvru. "Bila je lepa. Delovala je izgubljeno i nesrećno okružena ostalim velikim slikama. U meni se probudio prinčevski poriv: želeo sam da je probudim i oslobodim rama i muzeja". Od tog prvog kolaža, Žilijen de Kazabjanka nastavlja svoju misiju i oslobađa na stotine slika širom svetom.

Žilijen de Kazabjanka čvrsto veruje u participativnost u stvaralačkom procesu i zbog toga organizuje radionice u brojnim gradovima kako bi ohrabrio građane da se bolje upoznaju sa kolekcijama svojih muzeja.

Dvadesetak učesnika različitog uzrasta posetiće Galeriju Matice srpske u Novom Sadu sa umetnikom, sa kojim će napraviti izbor dela koja će krasiti zidove njihovog grada.

Dela će biti fotografisana, potom štampana prema posebnoj proceduri. Zatim će biti postavljena po beogradskim ulicama 12. i 13. jula i u Novom Sadu od 14. do 18. avgusta.

Na vama je da ih pronađete!

Na kraju, moći ćete da uživate u fotografijama umetnikovih dela postavljenih u gradovima širom sveta od 14. jula do 8. avgusta u Beogradu i od 18. avgusta do 17. septembra u Novom Sadu.

Žilijen de Kazabjanka je svetski poznati vizuelni umetnik, fotograf i filmski autor. Njegovi radovi su uvek povezani sa gradskim ulicama. Godine 2009, nobelovac Gao Singđen, napisao je za njega prvi kratkometražni film pod nazivom Noć posle kiše, koji se odvija u jednom imaginarnom gradu. Poznati pijanista Jaron Herman napisao je muziku za pomenuti film.

Njegov prvi dugometražni film, Passing by (2011) pozdravio je čuveni reditelj Kosta Gavras, koji je napisao da je nakon gledanja filma bio "duboko dirnut", a sniman je tokom tri godine na ulicama četrdeset četiri grada u dvadeset dve evropske zemlje, dok su tema bili anonimni prolaznici.

U vidu umetničke instalacije, Passing by je prikazan na četrdeset ekrana na fasadi opštine 4. arondismana u Parizu, u prisustvu Kristofa Žirara i Šarlote Rempling.

Godine 2014. započeo je Outings Project, njegov fotografski street art projekat i od tada radi sa brojnim muzejima, organizujući radionice i izlažući svoje fotografije.

Projekat je ostvaren uz podršku Francuskog instituta u Parizu, grada Novog Sada, Galerije Matice srpske i beogradske opštine Palilula.
Kustos : Stefani Marković
Pogledajte video Julien de Casabianca

  početak stranice           
Slike prolaznog sveta

Slike prolaznog sveta - Odnosi francuskog i srpskog intimizma

Do 31. avgusta
Novi Sad, Galerija Matice srpske, Trg galerija 1

U okviru obeležavanja 170 godina postojanja Galerije Matice srpske, tokom leta traje izložba ’’Slike prolaznog sveta - odnosi francuskog i srpskog intimizma’’, čime se nastavlja tradicionalna saradnja Francuskog instituta u Srbiji i Galerije Matice srpske na otkrivanju i promociji veza između kultura Francuske i Srbije. 

  početak stranice