français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Agenda
 
Kalendar
Film
Muzika
Scenska umetnost
Književnost
Vizuelna umetnost
Debate
Nauka
Obrazovanje
Frankofonija
Arhiva
   
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
 
PARIZ  
   

 
     
  Debate
 
  
16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

6. decembar - 19h
Niš, Galerija Art 55, Ćirila i Metodija 17a

Ovogodišnja internacionalna kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” (koja se održava svake godine od 25. novembra do 10. decembra) ima poseban značaj jer se u isto vreme obeležava i 20 godina od Pekinške deklaracije i platforme za unapređivanje ženskih prava. Uprkos globalnom razvoju u svim sferama, i danas u 21. veku nasilje nad ženama spada u jedno od 12 najkritičnijih oblasti. Diskriminacija polova, neravnopravnost, stereotipi i predrasue samo su neki od razloga koji dalje dovode do netoleranciije i nasilja nad ženama.

Izdvajamo posebno dva događaja koja će biti priređena u Nišu.

U organizaciji “Centra za devojke”, žene kojima su pitanje nasilja nad ženama uža specijalnost govoriće, svaka iz svog ugla i svog domena specijalnosti, o mogućem unapređivanju ženskih prava. Doroti Packova (Makedonija) iz udruženja “One can” govoriće o pravima samohranih majki. Dragana Miljković (Republika Srpska) je socijalna radnica koja radi u sigurnoj kući za žrtve porodičnog nasilja. Ivana Milovanović, iz Osnovnog suda u Nišu, govoriće o pravima žena u okviru zakona, a učestvovaće i Slavica Stojanović, predstavnica udruženja "Peščanik" iz Kruševca.

Diskriminacija žena na poslu biće tema muzičkog performansa posvećenom Nadiji Bulanže. Ova francuska kompozitorka XX veka poznata je u svetu muzike po brojnim muzičkim delima a on što je posebno izdvaja je da je ona prva koja se izborila da muzička dela potpiše svojim imenom, a ne muškim pseudonimom, kao što je u to doba bio slučaj. Sopran Irena Milovanović u pratnji pijaniste Srđana  Đorđevića predstaviće se sa šest kompozicija Nadije Bulanže.
 
Adelen Švajcer i Željko Lončar u Novoj Iskri

Četvrtak 15. decembar - 18h
Beograd, Nova Iskra - Gavrila Principa 43
Ulaz slobodan

Adelen Švajcer prvi je francuski umetnik pozvan kao gost u okviru programa "Designer in Residence". Radi se o umetničkim boravcima koje priređuje Nova Iskra od 2014. godine, u saradnji sa udruženjima iz Švedske i Slovačke, a od ove godine im se pridružuju Francuski institut u Srbiji i Ministarstvo kulture Republike Srbije. Program se zasniva na bilateralnim razmenama umetnika, koji borave tokom mesec dana u nekoj partnerskoj organizaciji ili udruženju koja im daje priliku da se upoznaju sa lokalnom umetničkom i kreativnom scenom i stavlja im ujedno na raspolaganje radni prostor.

Paralelno sa boravkom Adelena Švajcera u Srbiji, beogradski dizajner Željko Lončar provešće četiri nedelje u Marseju u centru Friche Belle de Mai. 

Tokom svog boravka umetnici učestvuju u predavanjima i javnim radionicama. Adelen Švajcer će održati predavanje na temu virtuelne stvarnosti (VR) i imersivnih vizualizacija. Ovo tehnološko i umetničko polje relativno novijeg datuma sve je bliže zahvaljujući opremi koja može svaki Android telefon da pretvori u VR „naočare“. Adelen će predstaviti svoje projekte a s njim će Željko Lončar razmeniti svoje iskustvo u okviru programa "Designer in Residence". 

Viš o Adelenu Švajceru OVDE.