français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Agenda
 
Kalendar
Film
Muzika
Scenska umetnost
Književnost
Vizuelna umetnost
Debate
Nauka
Obrazovanje
Frankofonija
Arhiva
   
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
 
PARIZ  
   

 
     
  Debate
 
  
Fabrika kulture #5

Crtanje stvarnosti preko agencijskih fotografija: Masinisa Selmani, likovni umetnik

Utorak 6. jun - 18h
Beograd, Francuski institut, Knez Mihailova 31

Moderatorka: Ivana Vojt, kustos Muzeja afričke umetnosti u Beogradu
Simultani prevod.

Masinisa Selmani koristi se jednostavnim sredstvima i stavlja crtež u centar svoje prakse. Komponuje scene na osnovu slika (crteža, fotografija...) koje najčešće nalazi po štampi, medijima, a čije su teme političke i društvene. Radi tako što preuzima slike, montira ih, stavlja u novi kontekst, koristi paus papir kako bi ih preklopio. Njegove serije crteža, kratke animacije, instalacije humoristične, apsurdne, misteriozne, pobunjeničke, mogu da budu u formi priče, dokumenta, arhive. Njihov status je moguć ali nesiguran i postavlja pitanja. Hrani se svetskim žamorom i ujedno nudi ranjiv likovni pogled odlučno lišen suvišnog, na dvosmislenu prirodu slika.

Masinisa Selmani rođen je 1980. godine u Alžiru. Živi i radi u Francuskoj. Bavi se crtežom i eksperimentiše sa njim. Njegova dela prikazuju dvojnost znakova tako što ih postavlja jedne uz druge izazivajući time apsurdnu i jasnu situaciju. Često su povezana sa aktuelnim političkim i društvenim događajima i proizilaze iz isečaka iz novina ili drugog dokumentarnog materijala. Izlagao je između ostalog na 56. Bijenalu u Veneciji (2015), gde je dobio posebnu pohvalu žirija, na Bijenalu u Lionu (2015), Bijenalu u Dakaru (2014), na izložbi u Turu (2015), na prvom trijenalu u Vandomu (2015), u Zachęta National Gallery of Art u Poljskoj (2016). Prošle godine je bio deseti laureat nagrade Art Collector u Parizu i dobitnik je nagrade SAM Art Projects 2016 za savremenu umetnost.

  početak stranice           
Francuski pogledi na nezavisnost medija

Predstavljanje televizije France 24 i razgovor sa Loranom Ruijem, novinarom i dopisnikom nekoliko frankofonih medija u Srbiji (France 24, RFI)

Četvrtak 29. jun - 19h
Beograd, Francuski institut, Knez Mihailova 31
Na srpskom, bez prevoda

Od kraja 2006. godine, televizija France 24 nudi novi, celodnevni pogled na evropsku i međunarodnu stvarnost, na francuskom, engleskom i arapskom jeziku, u skladu sa veoma zahtevnim standardima novinarstva. Ova televizija koju prenosi nekoliko kablovskih/satelitskih operatera u Srbiji
(http://www.france24.com/fr/comment-recevoir-la-chaine), može takođe da se gleda besplatno iz Srbije preko kompjutera, tableta, telefona. Već nekoliko nedelja, France 24 može da se prati i u prostorijama Francuskog instituta u Srbiji u Beogradu i Novom Sadu.

Loran Rui, poznati novinar, dopisnik France 24 u zapadnom Balkanu, predstaviće nam France 24 kao i svoje lično viđenje načina na koji frankofoni mediji gledaju na ovaj region. Ovo će takođe biti prilika da se razgovara o novinarstvu danas kao i o razvoju profesije novinara.

  početak stranice