français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Agenda
 
Kalendar
Film
Muzika
Scenska umetnost
Književnost
Vizuelna umetnost
Debate
Nauka
Obrazovanje
Frankofonija
Arhiva
   
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
 
PARIZ  
   

 
     
  Debate
 
 
 
Rober Mišambled

Poznati francuski istoričar i profesor na Univerzitetu Paris-Nord, održaće dva predavanja, jedno u Novom Sadu a drugo u Beogradu.

15. i 16. jun
Novi Sad i Beograd

Akademska knjiga nedavno je objavila dve knjige Robera Mišambleda: Orgazam i Zapad. Istorija užitka od XVI veka do danas (preveo Marko Drča) i Istorija nasilja. Od kraja srednjeg veka do danas (prevela Tamara Valčić-Bulić).

Rober Mišambled gostuje u Srbiji na poziv Francuskog instituta u Srbiji, Akademske knjige i Kulturnog centra Beograda.
Simultani prevod obezbeđen. Ulaz slobodan.

Sreda 15. jun – 19h
Novi Sad, Ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti, Nikole Pašića 6

Pripitomljeno nasilje. Kontrola mladalačke agresivnosti od srednjeg veka do danas

Savremeno doba izvodi nasilje na svetlo pozornice. Tema draga sociolozima i političarima, ono je i predmet istorijskih proučavanja. Suprotno preovlađujućem shvatanju, Rober Mišambled pokazuje da su brutalnost i stopa ubistava od XIII veka naovamo u stalnom opadanju. Sve stroža društvena kontrola mladih neoženjenih muškaraca, praćena prinudnim vaspitavanjem istih vršnjač­kih grupa, mogu da objasne to opadanje agresivnosti. Malo-pomalo, muško nasilje nestaje iz javnog prostora, da bi se odmah potom usredsredilo na privatnu sferu, dok popularna književnost dobija katartičnu ulogu. Početak XXI veka kao da označava ponovno pojavljivanje nasilja, naročito u „predgrađima”. Da li će čovek čoveku ponovo postati vuk?
Moderator: Prof. dr Tibor Varadi

Četvrtak 16. jun – 19h
Beograd, Dvorana kulturnog centra, Kolarčeva 6

Seksualna represija: Pokretač zapadnog napretka, od 1500. do danas?

Može li se orgazam sjediniti s istorijom? Kao individualna, gotovo neizreciva emocija, a istovremeno i kulturna realnost, orgazam pripada i izmiče kolektivnom iskustvu. Istorija orgazma je istorija pritajenog tela, zabranjene žudnje, putenosti priklještene između tabua i moralnih načela. Dokumenti koji svedoče o ovom fizičkom, povremeno libertinskom iskustvu, leže duboko zakopani u arhivama i bibliotekama, što ne umanjuje njihovu neverovatnu brojnost i zadivljujuću snagu. Rober Mišambled na videlo dana iznosi sjajne izvore koji nas pozivaju da na nov način sagledamo prošlost, dugo vremena 'uštogljenu' usled dušebrižničkih odabira, ne bismo li otkrili "pozadinu scenografije" i shvatili da sublimacija erotskih nagona nije bila samo predmet religijskog asketizma nego istinski skriveni pokretač zapadnog dinamizma sve do 1960-ih...
Moderatorka: Dr Adriana Zaharijević

  početak stranice