français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Agenda
 
Kalendar
Film
Muzika
Scenska umetnost
Književnost
Vizuelna umetnost
Debate
Nauka
Obrazovanje
Frankofonija
Arhiva
   
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
 
PARIZ  
   

 
     
  Debate
 
 
 
Srpsko izdanje Monde diplomatique

Debata o nezavisnoj štampi na zapadnom Balkanu i u zapadnoj Evropi

Petak 13. maj – 21h
Beograd, Mikser House, Karađorđeva 46

Francuski institut u Srbiji, koji je kulturni i obrazovni operater Ambasade Francuske u Srbiji, pridružuje se časopisu Nedeljnik i obeležava prvo srpsko izdanje poznatog mesečnika Monde diplomatique, „kritičnog mesečnika za informisanje i analizu“ koji se inače objavljuje na 20 jezika u 37 zemalja.

Ovom prilikom Nedeljnik priređuje i panel diskusiju o nezavisnosti štampe na jugoistoku Balkana i u Zapadnoj Evropi: počasni gost biće Serž Alimi, direktor Monde diplomatique kao i predstavnici drugih važnih medija kao što su Politika, Danas, NIN i Vreme u Srbiji, Monitor u Crnoj Gori, Al Jazeera na Balkanu…

  početak stranice 
            
 
Made in France

« Made in France », projekcija filma i susret na temu radikalizacije i terorizma u Evropi
U okviru festivala subverzivnog filma Plan B

Nedelja 29 maj
Beograd, Dom omladine, Makedonska 22

Šarli Ebdo, Bataklan, aerodrom i metro u Briselu … Terorističkih napada je sve više u Evropi. Šta je svemu tome uzrok? Šta od mladih ljudi pravi teroriste? U ime čega i protiv koga oni ratuju? Zajedno ćemo razmišljati na temu svega navedenog uz pomoć francuskih, belgijskih i srpskih stručnjaka.

16h00
Susret na temu radikalizacije i terorizma sa Matjeom Giderom

Rođen 1971. godine u Tunisu, Matje Gider je univerzitetski profesor i pisac. On je islamolog i specijalista geopolitike i savremene istorije arapskog i muslimanskog sveta. Nakon podučavanja na vojnoj akademiji Sen-Sir (2003-2007), potom na univerzitetu u Ženevi (2007-2011), sada je profesor islamologije na univerzitetu u Tuluzu – Žan Žores (od 2011. godine). Jedan je od suosnivača projekta Radicalization Watch (baziranog u Vašingtonu) kao i njegov direktor od 2006. do 2010. godine. Objavio je Povratak Kalifata (Gallimard, kolekcija Le Débat, 2016).

20h00
Projekcija filma « Made in France » Nikole Bukrijefa
(FRA, 2015, 89’)

Upozorenje: neke od scena, stavova ili slika mogu povrediti osećanja pojedinih gledalaca

Slobodni novinar Sam koristi svoju muslimansku kulturu kako bi se infiltrirao u ekstremističke grupacije u jednom pariskom predgrađu. Zbližava se sa četvoricom mladih koji za cilj imaju formiranje džihadističke ćelije i stvaranje haosa u srcu Pariza.

  početak stranice  
            
 
Video-konferencije: Kultura za znanje

Svakog ponedeljka 9, 16, 23. i 30. maja
Niš, Bioskop Kupina, Balkanska 2

U okviru projekta “Kultura za znanje” organizovaće se serija od četiri video konferencije. Nosilac projekta je udruženje Mladi ambasadori iz Niša i bioskop Kupina, u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji - Niš. Svaka konferencija će biti organizovana tako što će prvo mladi ambasadori prikazati prezentaciju kulturnih znamenitosti i istorijskih događaja grada Niša, zatim će jedan srpski državljanin koji živi i radi u Francuskoj pričati o svom profesionalnom ili studentskom iskustvu.

Konferencije su zamišljene tako da budu dinamične, tako da publika ima priliku da postavlja pitanja i direktno razgovara sa našim gostima i bićemo bliski uprkos kilometrima koji nas razdvajaju!

Ovaj projekat ima za cilj razmenu znanja između srpske dijaspore u Francuskoj i Srba zainteresovanih da čuju o njihovom profesionalnom iskustvu ili studiranju u Francuskoj.

Ove četiri konferencije će se snimati i biće postavljene na online platformu.

Više o programu na http://www.institutfrancais-nis.rs

  početak stranice