français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Agenda
 
Kalendar
Film
Muzika
Scenska umetnost
Književnost
Vizuelna umetnost
Debate
Nauka
Obrazovanje
Frankofonija
Arhiva
   
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
 
PARIZ  
   

 
     
  Nauka
 
 

 
Čuvajmo klimu, čuvajmo zdravlje!

Dok Francuska predsedava COP-om (Konferencijom o klimatskim promenama) Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, Francuski institut i Ambasada Francuske u Srbiji nude vam različite aktivnosti u vezi sa klimatskim promenama i našim zdravljem.  

Do 29. oktobra 2016.
Francuski institut u Srbiji, Knez Mihailova 31, Beograd

Degradacija i uništavanje ekosistema, porast temperature, neuravnotežena ishrana… toliko je faktora koji mogu da imaju štetne posledice na naše zdravlje. Svojim životnim izborima i načinom ishrane, možemo da sačuvamo našu planetu i ublažimo globalno zagrevanje.

Iako je reč o dve različite stvari, klima i zdravlje tesno su povezani, pošto okruženje u kojem živimo utiče na naše zdravlje. Klimatske promene imaju posledice na vazduh, pijaću vodu, biodiverzitet, poljoprivredu, namirnice, itd…

Izložba
Četrdesetak panoa. Na srpskom i francuskom jeziku. Za sve uzraste. 

Izložba pod nazivom „Čuvajmo klimu, čuvajmo zdravlje“ poziva nas da istražimo bogatstvo biodiverziteta u svetu i da razmislimo o uticaju klimatskih promena na njega. Koji su pritisci na biodiverzitet? Kako ih ublažiti? Kako odgovorni izbori omogućavaju da se sačuva klima i naše zdravlje? 

Uz niz fotografija Jana Artis-Bertrana i dve ankete o proizvodnji palminog ulja i zagađivanju okeana, svako može da postane svestan važnosti poštovanja životne sredine i ustanovi rizike po ljudsko zdravlje koji narušavaju ekološku ravnotežu.

Interaktivne naučne radionice
Kako povećati svest kod dece kada je reč o važnosti da se sačuva planeta da bi se bolje i zdravo živelo?

Profesor Jokić, osnivač programa „Ruka u testu“ u Srbiji, nudi razne radionice na temu biodiverziteta koji je sastavni deo naše svakodnevne ishrane, radionice na temu uticaja sunca na našu kožu kao i svakodnevnih načina kako da štedimo energiju. Deca i adolescenti mogu da razmisle o svom načinu života, da preispitaju svoje potrošačke navike da bi, na svom nivou, učestvovali u održivom razvoju našeg društva.

Privremene instalacije
Makete srpskih srednjoškolaca iz Tehničke škole iz Loznice prikazuju uticaj klimatskih promena na pet elemenata: zemlju, vodu, vatru, vazduh i ljudska bića.

Kroz permakulturu i instalacije koje objašnjavaju mikrobiologiju tla, shvatamo koliko je važno da brižljivo pazimo na kvalitet tla zbog naših ekosistema i prozivodnje namirnica: udruženje „Baštenska inicijativa“ nudi alternativna ekološka rešenja koja možemo koristiti kod kuće.

Brošura u PDF formatu

  početak stranice