français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Agenda
 
Kalendar
Film
Muzika
Scenska umetnost
Književnost
Vizuelna umetnost
Debate
Nauka
Obrazovanje
Frankofonija
Arhiva
   
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
 
PARIZ  
   

 
     
  Nauka
 
 

 
Tehno: ultrakonektovano telo?

Od 25. maja do 30. juna 2017. godine
Francuski institut u Srbiji, Knez Mihailova 31, Beograd

Narukvice, satovi, vage, čitaci nivoa glikemije… svi ti umreženi uređaji namenjeni blagostanju i zdravlju se razvijaju. Sve su pristupačniji i doprinose zbrinjavanju određenih bolesti na drugačiji način kao i personalizovanoj prevenciji rizika.

Zahvaljujući tim umreženim uređajima i razvoju veb aplikacija, sada možemo sami da izmerimo određene fiziološke parametre, da ih analiziramo i da ih podelimo. Ova tehnološka revolucija koja čini telo uvek sve više konektovanim, pokreće i određena pitanja u ovom vremenu umnožavanja ličnih podataka u oblasti zdravlja i blagostanja.

Izložbom Tehno: ultrakonektovano telo? Universcience vas poziva da istražujete ove nove tehnologije u službi zdravlja, njihov uticaj na odnos između lekara i pacijenta kao i njihov uticaj na javno zdravlje. 

  početak stranice           
Francusko-srpski program “Pavle Savić” 2018-2019

Istraživanje i naučna saradnja

Rok: do 31. jula 2017.

Radite kao istraživač u Francuskoj ili u Srbiji i želite da razvijete saradnju između vaših naučnih timova? Konkurišite za zajednički projekat u okviru programa "Pavle Savić, partnerstva Hubert Curien"!

114 istraživačkih projekata dobilo je podršku i koristilo ovu finansijsku pomoć poslednjih petnaest godina.

Cilj ovog dvogodišnjeg programa je da u obe zemlje razvije naučnu i tehničku saradnju na visokom nivou sa posebnim naglaskom na uspostavljanje novih partnerstava kao i uključivanje mladih istraživača u projekte. Nosilac ovog programa u Srbiji je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dok ga u Francuskoj sprovode Ministarstvo inostranih poslova i međunarodnog razvoja i Ministarstvo prosvete, visokog obrazovanja i istraživanja, u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji.

Sve naučne oblasti, računajući i humanističke i društvene nauke obuhvaćene su ovim ovim programom. Finansiranje se isključivo odnosi na pokrivanje troškova vezanih za mobilnost istraživača angažovnih na zajedničkom projektu.
Ovaj program od svog početka igra važnu ulogu u razvijanju naučnih partenrstava na višem nivou, naročito u okviru projekata koje finansira Evropska unija. Isto tako, omogućava edukaciju madih stručnjaka i objavljivanje zajedničkih publikacija.

Krajnji rok za podnošenje kandidatura: 31. juli 2017. 
Objavljivanje rezultata:
decembar 2017. 
Početak projekata:
januar 2018. 
Kraj projekata: decembar 2019.

Kontakt : vesna.adamovic@institutfrancais.rs

Aplikacija za konkurisanje dostupna na sajtovima:
Za ekipe iz Francuske : www.campusfrance.org rubrika appel à candidatures
Za ekipe iz Srbije : www.mpn.gov.rs

  početak stranice