français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Agenda
 
Kalendar
Film
Muzika
Scenska umetnost
Književnost
Vizuelna umetnost
Debate
Nauka
Obrazovanje
Frankofonija
Arhiva
   
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
 
PARIZ  
   

 
     
  Nauka
 
  
Konkurs „Ruka u testu“ (LAMAP) 2016.

"Čuvajte klimu i sačuvajte svoje zdravlje"

Do 15. juna

Nezdrava ishrana, fizička neaktivnost, prekomerno izlaganje suncu, prekomerna upotreba ekrana, faktori su koji mogu imati štetne posledice po naše zdravlje. Način na koji živimo i prehrambene navike mogu pozitivno uticati na kvalitet našeg života i života naših sugrađana, a istovremeno i sačuvati našu planetu i ublažiti klimatsko zagrevanje.

Iako se radi o dva različita pojma, klima i zdravlje tesno su povezani: klima i okruženje u kome živimo utiču na naše zdravlje. Klimatske promene negativno utiču na vazduh, vodu za piće, hranu, biodiverzitet, stanovanje itd. Očekuje se da će zmeđu 2030. i 2050. godine klimatske promene prouzrokovati više od 250 000 dodatnih smrtnih slučajeva godišnje. Sa druge strane, smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, korišćenje čistijih prevoznih sredstava, ekološki odgovoran odabir hrane i upotreba čistih izvora energije mogu dovesti do poboljšanja našeg zdravlja.

Jedno pitanje se prirodno nameće: kako bi bilo da dobrobit svakog pojedinca postane novi kolektivni građanski cilj u budućnosti?

Za ovo četvrto izdanje konkursa  „Ruka u testu“* Francuski institut u Srbiji i profesor Stevan Jokić (osnivač programa „Ruka u testu“ u Srbiji) žele da naglase tesnu povezanost između dobrobiti svih ljudi i klime. Kako poboljšati naše životne navike? Da li naša ishrana, izlaganje suncu i upotreba novih tehnologija mogu imati uticaj na klimu i naše zdravlje? Kako ostati zdrav i sačuvati planetu?

Više o tome

  početak stranice