français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Francuski jezik
 
Časovi francuskog
Radionice za decu
Uverenja Delf/Dalf
Testovi
Jezička saradnja
Boravak u Francuskoj
   
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
 
PARIZ  
   

 
     
  Jezička saradnja
 
 
 

Dvojezična nastava

  ZAŠTO IZABRATI DVOJEZIČNU NASTAVU?

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske podržava dvojezičnu nastavu u celoj Evropi. Prilagođen državnim obrazovnim sistemima, ovaj projekat školuje generacije izuzetnih frankofonih učenika i predstavlja povlasticu za kasniji pristup univerzitetskim studijama, kako domaćim, tako i u Francuskoj. Danas u Evropi postoji više od 400 dvojezičnih sekcija, koje školuju blizu 60 000 učenika.


KAKO SE ODVIJA?

U odeljenjima dvojezične nastave određeni predmeti koji nisu lingvistički, kao što su istorija, geografija, istorija umetnosti, fizika, hemija, biologija, matematika, informatika predaju se na francuskom jeziku.

Učenici imaju između 9 i 12 časova na francuskom (minimum 30% programa) i prate svu nastavu po zvaničnom nastavnom programu, samim tim i nastavu iz onih predmeta koje prate na francuskom.

Na maturskoj diplomi stoji naznaka o završenoj dvojezičnoj nastavi. Francuski institut izdaje potvrdu o znanju jezika koja oslobađa kandidata obaveze polaganja ispita iz jezika prilikom upisa na francuski univerzitet.

U svakom dvojezičnom odeljenju organizuju se radionice umetnosti, književnosti i nauke.

Minimalni nivo znanja francuskog jezika profesora iz predmeta koji nisu lingvistički je B1, a usavršavanje jezika iz metodologije omogućuje im Francuski institut u Srbiji.

GDE I KAKO SE UPISATI?

Prijemni ispit za upis u dvojezično odeljenje održava se u maju i junu mesecu. Potrebni nivo znanja francuskog jezika je A2 prema skali Zajedničkog evropskog okvira za jezike.ŠKOLE I KONTAKTI

O.Š. „Vladislav Ribnikar“ Beograd, Snežana Knežević, direktor
Tel: (011) 36 40 166, os.vribnikar@nadlanu.com, www.os-ribnikar.edu.rs

Treća beogradska gimnazija, Beograd, Dragana Vasić, direktor
Tel: (011) 36 40 942, skola@trecagimnazija.edu.rs, www.trecagimnazija.edu.rs

Gimnazija „Svetozar Marković“, Niš, Olga Dragojlović, direktor
Tel: (018) 25 43 96, gsm@bankerinter.net, www.gsm-nis.edu.rs

Gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“ Novi Sad, Radivoje Stojković, direktor,
Tel: (021) 52 91 85 / 52 99 77, jjzmaj@eunet.rs, www.jjzmaj.edu.rs

Deseta gimnazija, Novi Beograd, Nadežda Mahović, direktor
Tel: (011) 21 44 740, info@gimnazija.edu.rs, www.xgimnazija.edu.rs

Gimnazija Pirot, Pirot, Bratislav Krstić, direktor
Tel: (010) 311 437 / 311 447, gimpi@ptt.rs, www.gimpi.ni.ac.rs

Karlovačka gimnazija, Sremski Karlovci , Slavica Šokica, direktor
Tel : (021) 881 777, karlgimnazija@yahoo.com, www.karlgimnazija.edu.rs

Valjevska gimnazija, Valjevo, Radiša Kovačević, direktor
Tel: (+381)14/221-622, gimvaljevo@gmail.com, www.valjevskagimnazija.edu.rs

SA DVOJEZIČNOM NASTAVOM

- otkrivaš novi način učenja uz moderne i interaktivne metode
- doživljavaš nova iskustva sa školskim ustanovama u Francuskoj
- učestvuješ u umetničkim i naučnim radionicama
- usavršavaš se uz profesora čiji je materinji jezik francuski
- širiš svoje iskustvo sa drugim kulturama
- koristiš DELF program u svojoj školi kako bi usavršio svoje znanje francuskog
- učestvuješ u takmičenjima namenjenim dvojezičnim odeljenjima koji nagrađuju učenike letnjim studijskim
boravkom u Francuskoj.

A POSLE...?

U Srbiji:
Diploma iz dvojezične nastave učenicima pruža mogućnost upisa na neki od frankofonih odseka koji postoje na srpskim univerzitetima i da dobiju duplu diplomu, kao što su:
- Master studije iz oblasti Evropskih studija na Pravnom fakultetu u Beogradu u saradnji sa Univerzitetom u Nansiju
- Master 2 studije Menadžment u kulturi i kulturnoj politici na Balkanu pri Univerzitetu umetnosti u Beogradu, u saradnji sa Univerzitetom Lion 2

U Francuskoj:
- Ako želite da studirate u Francuskoj, potražite sve informacije na sajtu www.srbija.campusfrance.rs ili zakažite razgovor u Francuskom institutu u Beogradu na sandra.elezovic@institutfrancais.rs
- Francuski institut svake godine dodeljuje stipendije za studije na nivou master 2 i doktorata. Stipendije se odnose na studije iz svih oblasti, a naročito na one u kojima su Francuska i Srbija već razvile saradnju.

IZJAVE UČENIKA

Danica, četvrti razred gimnazije Svetozar Marković u Nišu
„Za mene je dvojezična nastava veoma važna jer nameravam da studiram medicinu u Francuskoj. Puno toga saznajem o životu Francuza, o njihovoj kulturi i običajima, ali upoznajem se i sa celim svetom i to na svom omiljenom jeziku! Ova nastava pruža nove mogućnosti i mladima daje znanje koje im omogućava da bez problema nastave studije u Francuskoj ili drugoj frankofonoj zemlji.
Da imam ponovo mogućnost da biram, bez oklevanja bih upisala  dvojezičnu nastavu.“

Gorana, bivša učenica
„Nakon gimnazije upisala sam Fakultet političkih nauka u Beogradu. Nastavljam da usavršavam svoje znanje francuskog jezika i planiram da master studije završim u Parizu.“

VIŠE INFORMACIJA

Francuski institut u Beogradu
Zmaj Jovina 11, 11000 Beograd
Tel : 011/302 36 00, ifs@institutfrancais.rs

Francuski institut u Nišu
Obrenovićeva 20, 18000 Niš
Tel : 018/52 45 81, ifs.nis@institutfrancais.rs

Francuski institut u Novom Sadu
Pašićeva 33, 21000 Novi Sad
Tel : 021/47 22 900, infons@institutfrancais.rs


Vesti

  10 GODINA DVOJEZIČNE NASTAVE U SRBIJI

Treća beogradska gimnazija i škola « Vladislav Ribnikar » su 8. oktobra 2014. godine proslavile deseti rodjendan dvojezične nastave u Srbiji. Svečanost je održana u Studentskom kulturnom centru u Beogradu u prisustvu gospodje Zorane Lužanin, koja je predstavljala ministra prosvete Republike Srbije i ambasadora Francuske i Italije, gospodje Kristine Moro i gospodina Djuzepea Manca. Priredba je uveličana horskim izvodjenjem nacionalnih himni Francuske, Italije i Srbije, ali i podsećanjem na 2004. godinu, kada su nastali prvi dvojezični razredi u Srbiji, uz svedočenja nekadašnjih učenika i pozorišnim minijaturama. Ambasadorka Francuske istakla je izuzetnost ovog obrazovnog programa, pohvalila odabir srpskog obrazovnog kadra i istakavši podršku Francuske Ambasade i Francuskog instituta u Srbiji daljem širenju i razvoju dvojezične nastave. Bilingvalni razredi škole Ribnikar i Treće beogradske gimnazije su deo dvojezične frankofone mreže u Srbiji od 8 obrazovnih ustanova sa ukupno 500 učenika.


  VIZITSKO PUTOVANJE

U okviru početka saradnje i razvoja školskog partnerstva, posebno vizitsko putovanje se održavalo u oktobru mesecu 2013. godini u Akademiji u Bezansonu sa direktorima ustanova sa dvojezičnim odeljenjem na francuskom.


  MEMORANDUM SARADNJE

U okviru bilateralne saradnje i u cilju da se ojača prisustvo francuskog jezika i kulture u osnovnim školama Vojvodine, memorandum saradnje je bio potpisan između Vlade Vojvodine i francuskog instituta 28. januara 2014. u Karlovačoj Gimnaziji čija dvojezična sekcija je bila formalizovana sa prisustvom ambasadora N.E. Fransoa Gzavije Denio. Ovaj memorandum ima za cilj da dinamizira nastavu francuskog jezika prisistvo lektora koji vodi radionice nauke i umetnosti u osnovnim školama Jovan Popović i Đorđe Natošević.

Promotivne radionice nauke i umetnosti 20. i 21. februara 2014. sa gimnazijalcima dvojezičnih odeljenja iz Karlovačke Gimnazije i Gimnazije Jovan Jovanović Zmaj.
  PROMOCIJA U NIŠU

Promocija dvojezične nastave u Nišu 6. i 7. februara u osnovnim školama Ivo Andrić i Učitelj Tasa sa gimnazijalcima dvojezičnog odeljenja Gimnazije Svetozara Markovića u Nišu.

radionice u školi Ucitelj Tasaradionice u školi Ivo Andric


  MEĐUNARODNO TAKMIČENJE DVOJEZIČNE MREŽE

« Dvojezična Generacija » je program francuskog instituta u Parizu koji omogućava jednom učeniku svake godine iz dvojezičnih odeljenja da učestvuje kulturnim i naučnim boravku u Francuskoj tokom leta.

Pravilnik


  OBUKA ZA NASTAVNIKE DVOJEZIČNE NASTAVE NA FRANCUSKOM PO DISCIPLINI

Nakon fizike, hemije, istorije, građanskog i književnosti prošle godine, red je za matematiku i informatiku ! Nastavnici dvojezičnih odeljenja iz cele Srbije koji predavaju ove predmete će se naći u Francuskom Institutu u Beogradu 8i marta za seminar koji će držiti gđa Marija Cvetković (informatika) i Branislav Pećarski (matematika) iz Niša.