français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Francuski jezik
 
Časovi francuskog
Radionice za decu
Uverenja Delf/Dalf
Testovi
Jezička saradnja
Boravak u Francuskoj
   
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
 
PARIZ  
   

 
     
  Boravak u Francuskoj
 
  

 
Leto na Azurnoj obali!

Provedite leto u Francuskoj uz učenje francuskog i obilazak kulturnih znamenitosti! Naučite francuski s nogama u pesku!

Francuski institut u Srbiji nudi vam učenje francuskog i obilazak kulturnih znamenitosti u Francuskoj za mlade od 13 do 17 godina.

Period: od 7. do 20. avgusta 2016.
Cena: 129.900 dinara

U cenu su uračunati:

Upis u Francuskom institutu u Srbiji do 15. juna 2016.
Obaveštenja: Katarina Ivković, (011) 302 36 31 / 063 23 82 44,
katarina.ivkovic@institutfrancais.rs

Preuzmite formular za upis
Preuzmite ugovor sa uslovima za upis i plaćanje


Lingvistički boravci i obuke za profesore

Marka "Qualité français langue étrangère" obeležava škole jezika koje nude kvalitetne kurseve francuskog jezika za sve uzraste, obuke za profesore, i usluge kvaliteta iza kojih stoji francusko Ministarstvo visokog obrazovanja i naučnog istraživanja.  

Drugi portal:Univerzitet iz Poatijea


Univerzitet iz Poatijea koji je u Srbiji uključen u saradnju sa katedrama za Francuski jezik u Nišu, Novom Sadu i Beogradu u sklopu svojih aktivnosti organizuje i specijalizovane boravke u Francuskoj za profesore francuskog jezika i frankofone slaviste.
Više o tome

Kolektivna letovanja (tzv. ferijalne kolonije)

Francuska ima dugu tradiciju u organizovanju kolektivnih letovanja za decu i adolescente. Gotovo da ne postoji nikakva granica kada je reč o mogućim temama: kultura, sport, nauka, inostranstvo/Francuska, planina/more…

Portal za kolektivna letovanja (tzv. ferijalne kolonije):

Čuvanje dece / Pomoć u porodici "Au pair"

Stažisti programa pomoć u kući, koje nazivamo «au pair» uglavnom su mladi ljudi, strankinje ili stranci, koji dolaze u Francusku da bi učili francuski i proširili svoja znanja u vezi sa francuskom kulturom i civilizacijom.

Da bi neko imao status «au-pair» neophodno je:
• Da ima inostrano državljanstvo
• Da ima između 18 i 30 godina i da ne bude u braku
• Da pohađa kurseve u nekoj ustanovi koja je akreditovana za učenje francuskog jezika, kulture i civilizacije
• Da se obaveže 10 meseci, koliko traje jedna školska godina ili 6 meseci počev od januara meseca ili od jednog do 3 meseca tokom leta
• Da dobije vizu za dugi boravak visa de long séjour (viza za student(kinju) "Au pair")

Čitajte u nastavku...

Stažista se obavezuje da će da radi 5 sati dnevno: čuvanje dece i/ili tekući kućni poslovi bez velikog spremanja. Ima pravo na jedan dan odmora nedeljno, od toga jednu nedelju mesečno. Pošto nije zaposlen za stalno nema prava na plaćeni godišnji odmor. Zauzvrat, stažista ima obezbeđen smeštaj, hranu i prima određenu mesečnu sumu novca.

Spisak agencija po regionima : UFAAP, Union Française des Agences Au Pair
UFAAP, Union Française des Agences Au Pair


Ostale agencije:
AuPair World 
Butterfly et papillon, Haute-Savoie (Alpes) 
Au Pair Azur, Châteauneuf de Grasse (sud de la France) 
Association Familles & Jeunesse, Nice 


Smeštaj u Francuskoj

Od svih opcija za smeštaj kada je reč o kratkom boravku, logement en famille d’accueil nudi najbolje mogućnosti. Studentski domovi CROUS-a ponekad imaju slobodne sobe tokom letnjih meseci : možete da se raspitate u CROUS-u grada u koji idete (portail Lokaviz).

Campus France nudi spisak mogućnosti za smeštaj koji je napravljen u skladu sa dužinom boravka, mestom boravka i cenom:
Evropski Volonterski Servis Erazmus+

Evropski Volonterski servis (SVE na francuskom ili EVS na engleskom jeziku) је deo programa posvećen omladini i sportu Еrаsмus+ 2014-2020. Ovaj program nudi mogućnost mladima Evrope (i mladima iz  Srbije) da iskuse rad i život u drugoj zemlji: da upoznaju i otkriju različite kulture i jezike, da razviju svoje građanske sposobnosti i da steknu društvene i profesionalne veštine. U Srbiji, ovaj program za mlade vodi Erasmus+Mladi i udruženje  "Hajde da ... group", koje je akreditovano od strane SALTO-YOUTH mreže.

Za više informacija posetite:
- Salto-Youth za pronalaženje projekata ili ovlašćenih organizacija koje primaju/šalju volontere
- Bazu podataka ponuda za volontiranje (Evropski omladinski portal)
- Sajt Erasmus+ Mladi u Srbiji sa podacima udruženja  "Hajde da …"


Radni kampovi za mlade

Stotine radnih kampova svake godine primaju devojke i mladiće različitih nacionalnosti. Organizovani na inicijativu brojnih udruženja, omladinski radni kampovi imaju isti cilj: da olakšaju susrete i razmene među mladima, pripadnicima različitih naroda i različitih miljea ne uzimajući u obzir razlike u verskom, društvenom ili političkom pogledu. Mladi volonteri dobrovoljno učestvuju u ostvarenju zajedničkih projekata od opšteg interesa. Očuvanje kulturnog nasleđa, zaštita životne sredine, poboljšanje uslova stanovanja ili solidarnost sa različitim populacijama, projekti su brojni.

Čitajte u nastavku...

Radni kampovi odvijaju se kako u Francuskoj tako i u inostranstvu. Radni kamp predstavlja i mogućnost da se živi u zajednici, odnosno da se sve deli: posao, hrana, a često i pripremanje obroka. Najmlađi uzrast učesnika može da bude 13, 16 ili 18 godina u zavisnosti od radnog kampa. Za boravke u inostranstvu, najčešće je 18 godina. Mladi volonteri ne primaju ni platu, ni novčane nadoknade. Zauzvrat, moraju da plate učešće. Učešće za radni kamp u Francuskoj košta, otprilike, 106 €, a u inostranstvu 137 €. Cena varira u odnosu na prirodu kampa, mesto i dužinu boravka.

Učešće obuhvata smeštaj i pun pansion. Prevoz je o trošku volontera. Radni kampovi za adolescente skuplji su od kampova za odrasle. U tom slučaju okruženje je mnogo važnije.

U slučaju finansijskih teškoća, udruženje koje organizuje radni kamp može da izdvoji pomoć regionalne uprave za omladinu i sport ili društvenog i zdravstvenog udruženja. Neka udruženja primaju bonove iz kase za porodičnu novčanu naknadu za maloletna lica. Radni kampovi traju otprilike 3 nedelje. Većina radnih kampova organizuje se u julu i avgustu. Neki su otvoreni tokom vikenda, u formi "kratkog raspusta" ili funkcionišu kontinuirano.

Radno vreme je prosečno 20 do 30 sati nedeljno za adolescente, a 30 do 35 sati za odrasle.

Omladinski radni kampovi nisu ni preduzeće niti kampovi za učenje jezika i sportske aktivnosti tokom raspusta. Kampovi imaju stroga zakonska pravila koja se tiču prijema maloletnih osoba, a vode ih kvalifikovane osobe koje su završile stručnu i pedagošku obuku. Neka udruženja samo organizuju kampove u Francuskoj, a druga isključivo u inostranstvu.

Kontakti :
Apare (Avignon)
Concordia Siège national (Paris)
Jeunesse et reconstruction (Paris)
Solidarités Jeunesses Paris)

Za više informacija o međunarodnim volonterskim radnim kampovima


Posao i staževi

Predavanje francuskog jezika u Francuskoj i inostranstvu:

           

Čitajte u nastavku...

Staževi na francuskom jeziku / u Francuskoj:

                       

            


Spisak preduzeća:

     


Zvanične ustanove:

           


Sajtovi za traženje posla u Francuskoj:
                       

                       Francuski institut se ograđuje od svakog sadržaja sajtova koji su povezani linkom na ovom sajtu ili koji je aktiviran mimo njegove volje.