français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Umetnost i kultura
 
Uvod
Film
Muzika
Scenska umetnost
Književnost
Vizuelna umetnost
Debate
   
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
 
PARIZ  
   

 
     
  Uvod
 
 

Francuski institut, priznati faktor na kulturnoj sceni Srbije

Francuski institut u Srbiji, u partnerstvu sa brojnim operaterima i kulturnim ustanovama u Srbiji, obavezao se da predstavlja najsavremeniji izraz francuske kulture i ideja. Njegova najvažnija polja delovanja su scenske i vizuelne umetnosti, savremena muzika, film, debate posvećene velikim društvenim pitanjima. Na ovaj način, Francuski institut učestvuje godišnje u preko sto manifestacija u celoj zemlji. Takođe aktivno sarađuje sa mnogim raznim učesnicima kulturnog života u Srbiji. Bilo da se radi o mobilnosti, obuci, pomoći za izdavaštvo, Institut usmerava i savetuje srpske i francuske profesionalce kad je u pitanju koncepcija projekata i potraživanje kontakata ili obaveštenja o kulturnoj sceni u obe zemlje. 
Konkurs „Courants du monde“ - Menadžment u kulturi

Rok za podnošenje kandidatura je 18. jun

Menadžment u kulturi: poziv na učešće u seminarima "Courants du Monde" o kulturnoj politici i menadžmentu, organizovanih od strane francuskog Ministarstva za kulturu i komunikacije (oktobar 2017, Pariz i drugi gradovi u Francuskoj)

Rok za slanje kandidatura: nedelja 18. juni 2017. godine, kandidature slati na ifs@institutfrancais.rs

Francusko Ministarstvo kulture i komunikacija poziva radnike i menadžere u kulturi da u oktobru 2017. godine učestvuju na 3 seminara koji pripadaju programu "Courants du Monde":

kulturna medijacija
kultura i teritorijalni razvoj
upravljanje projektima iz oblasti kulture

Poziv se odnosi na frankofone menadžere i radnike u kulturi. Ministarstvo kulture i komunikacija Francuske pokriće troškove boravka u Francuskoj za izabrane kandidate, kao i pedagoške troškove. Putovanje od Srbije do Francuske (Pariza) treba da bude pokriveno od strane kandidata ili jihovog poslodavca.

Ekipa Francuskog instituta u Srbiji u Beogradu, Nišu i Novom Sadu stoje na raspolaganju zainteresovanim kandidatima (menadžerima javnih ili privatnih udruženja i ustanova, menadžerima projekata, odbornicima ili opštinskim funkcionerima zaduženim za oblast kulture, menadžerima kulturnih projekata zaposlenim u drugim ustanovama čija osnovna delatnost ne spada u oblast kulture…) radi konsultacija pre predavanja dosijea.

         

 
Konkurs za boravak u Cité des Arts u Parizu tokom 2017.

Konkurišite za program rezidencija Francuskog instituta u  Cité internationale des arts u Parizu namenjenom stranim umetnicima koji žele da prošire svoj istraživački projekat boraveći 3 ili 6 meseci u Parizu.

Rok: 30. septembar 2016.

Kandidati treba između ostalog da budu profesionalno angažovani, da govore francuski ili engleski i da pruže dokaze o ostvarenim radovima. Nema starosne granice za kandidate.
Francuski institut preuzima troškove najma ateljea/mesta stanovanja u Cité internationale des arts. Svi ostali troškovi idu na teret kandidatu.

Program se odnosi na sledeće discipline: video umetnost, ulična umetnost, cirkus i lutkarstvo, digitalna umetnost, likovna umetnost, strip, film, komesarijat izložbi, igra, dizajn, grafički dizajn, gastronomija, knjiga, umetnički zanati, moda, zabavna muzika i džez, klasična i savremena muzika, fotografija, pozorište.

Slanje dosijea na adresu Francuskog instituta: ifs@institutfrancais.rs sa naznakom „Za Anne-Lorraine Vigouroux, izvršnu direktorku“
Umetnici ne mogu da šalju direktno svoj dosije Parizu.

Rok za podnošenje dosijea: 30. septembar 2016.
Selektorska komisija će doneti definitivne odluke sredinom novembra 2016.
Više detalja na www.institutfrancais.com/fr/residences-la-cite-internationale-des-arts
 
Konkurs Međunarodni fond za kulturnu raznovrsnost

Otvoren je 7. konkurs za dobijanje pomoći od strane Međunarodnog fonda za kulturnu raznovrsnost!

Rok za podnošenje kandidatura je 15. april 2016.

Srpski kulturni operateri mogu da do 15. aprila 2016. dostave kandidaturu kod Međunarodnog fonda za kulturnu raznovrsnost koji podržava projekte u skladu sa konvencijom UNESCO-a koja se odnosi na promociju i zaštitu raznovrsnosti kulturnog izražavanja. Podsećamo da su Francuska i Srbija pristalice ove konvenicje i da  Francuska prednjači u svetu kada je reč o doprinosu ovom Fondu.

Sve informacije u vezi sa ovim konkursom dostupne su na sajtu UNESCO-a na engleskom i francuskom