français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Agenda
 
Kalendar
Film
Muzika
Scenska umetnost
Književnost
Vizuelna umetnost
Debate
Nauka
Obrazovanje
Frankofonija
Arhiva
   
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
   

 
     
  Arhiva
 
 
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
 
     2006
  Kalendar     Izložbe     Muzika   |   Scenska umetnost   |   Film   |   Predavanja   |   Knjiga   |   Razno   |
 
  10 - 17. januar 2006.
Dom omladine
Makedonska 22
www.dob.co.yu
 
  
Planeta Fudbal

Izložba fotografija agencije Magnum Photos i
projekcije dugometražnih i dokumentarnih filmova

Čovek je potpuno ljudsko biće tek kada igra (Fridrih Šiler)

Fudbal je sloboda (Bob Marli)

Fudbal je ušao u svakodnevnu kulturu - proširio se po celom svetu i preskočio je sve granice. Sem toga, fudbal govori jezikom koji svi razumeju. Dovoljan razlog da se Francuski kulturni centar pridruži svojim prijateljima iz Gete instituta povodom Izložbe u čast najpopularnijeg sporta na našoj planeti, povodom finala svetskog prvenstva u fudbalu koje će se igrati od 9. juna do 9. jula 2006. u Nemačkoj.

Izložbu fotografija Planète Football, u organizaciji Gete Instituta, čine dela velikih fotografa agencije Magnum Photos sa kojom je Francuski kulturni centar već saradjivao u više navrata.

Izložbu o fudbalu će pratiti projekcija 12 dugometražnih i dokumentarnih filmova. Oni govore o lepoti sporta, borbenosti, ali i o svakodnevnom životu.

Da biste saznali raspored projekcija, pogledajte na sajt Gete instituta: www.goethe.de/belgrad

Filmovi i izložba će obići gradove u unutrašnjosti počev od marta meseca.

   
početak stranice  

 


Ponedeljak 30. januar-subota 18. februar
Francuski kulturni centar, Knez Mihailova 31
Otvaranje: ponedeljak 30. januar u 19h00
 
ČUJNO I VIDLJIVO
(Izložba studentskih radova inspirisanih
Morisom Ravelom i Klodom Debisijem)

Studenti odseka zidnog slikarstva Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, u saradnji sa svojim kolegama sa odseka keramike, inspirisali su se dvojicom velikih francuskih kompozitora - Morisom Ravelom i Klodom Debisijem.

Maštajući uz muziku, portrete i imena ovih kompozitora, studenti su se inspirisali delima Morisa Ravela - Igra vode, Ogledalo, Šeherezada, Rapsodija za violinu, Bolero i Španski sat, kao i delima Kloda Debisija - Dečji kutak, Kutijica igračaka, More, Popodne jednog fauna i Peleas i Melisandra. Rukovodeći se pre svega svojim afinitetima, mladi umetnici su krenuli da istražuju stare ili novije tehnike i opredelili su se za enkaustiku, ulje na platnu, kolaž, asamblaž ili keramiku.

Ovaj projekat je koordinirao Siniša Žikić, profesor zidnog slikarstva i stručnjak za mozaik, u saradnji sa asistentom Nikolom Božovićem, sa Fakulteta primenjenih umetnosti. Na otvaranju Izložbe će svirati kvartet Sinfoniko Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu. Članovi ovog kvarteta su: Jelena Jakovljević, Sonja Krga, Jelena Španović i Tijana Cvetković, studenti flaute u klasi profesora Ljubiše Jovanovića.  


Na programu će biti izvedena Ravelova Pavana za umrlu infantkinju za četiri flaute, kao i Debisijev Syrinx.
početak stranice  

  17. februar - 30. april 2006.
Narodni muzej

Trg Republike 1/a - ulaz iz Vasine
www.narodnimuzej.org.yu
  U DODIRU S ANTIKOM
Otvaranje Izložbe u 19h00
Ulaz slobodan
 

Ova izložba ima za cilj da doprinese senzibilizaciji društva za potrebe osoba sa invaliditetom i njihovom aktivnijem uključivanju u kulturni život uopšte kroz angažovaniji pristup njihovim problemima, ali i uspostavljanje intenzivnije saradnje izmedju dva nacionalna muzeja i države.

Antika je tema koju izučavamo, kojoj se neprestano divimo, koju prihvatamo, kojoj se vraćamo, koja se preobražava i kopira. Ona nije samo jedna od konstanti umetničkih ambicija, već i jedan od načina da se pristupi umetnosti, lepoti i kulturi.


Muzej Luvr ovde nudi niz odlivaka koji bude sećanja na antiku "prema antici", koji, koristeći se čuvenim primercima grčko - rimske skulpture, nastoje da pokažu kako je antika bila apsolutni referentni model evropskim umetnicima od srednjeg veka nadalje i izvor užitka za publiku koja je tražila da ta dela postanu svima dostupna.

Ova putujuća izložba nastoji da proširi i upotpuni to sećanje na fascinaciju antikom objedinjujući zbirke različitih muzeja. Ali ona ima i za cilj da podstakne na razmišljanje o prezentaciji dela za hendikepiranu publiku i razmišljanje o pedagogiji vezanoj za odlivke.

Naime, taktilna izložba U dodiru s antikom pariskog muzeja Luvr namenjena je prvenstveno slepim i slabovidim osobama, ali i ostaloj publici (djacima, odraslima). Izložba sadrži 27 kopija izvornih antičkih skulptura i dela nastalih po njihovom uzoru, od kojih su 24 iz zbirke Muzeja Luvra i tri iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu, kao i šest originalnih kapitela korintskih stubova i tri reljefa koji su deo stalne postavke Narodnog muzeja u Beogradu. Trodimenzionalni eksponati kopije su velikih antičkih dela koja slepe i slabovide osobe mogu doživeti dodirom.
 

  početak stranice  

 

Ponedeljak 20. februar - subota 18. mart
Francuski kulturni centar, Knez Mihailova 31

TIBET
Zadivljeni putovanjem

Otvaranje Izložbe: ponedeljak 20. februar u 19h00
 

Tibet već vekovima izaziva magičnu privlačnost i budi maštu zapadnog sveta. Privlači ga snažna egzotičnost, jer je tamo sve dalje, sve više, sve različitije. Podseća na srednjevekovnu prošlost Zapada : manastirima se pridaje velika važnost, svakodnevni život je u znaku vere, sve se ručno proizvodi - odeća i šator se šiju od ručno istkanog platna - a sve do kineske invazije, vlast je bila feudalna.

 
 
  Fotografkinja Anjes Montanari i Natali Truveroa, istoričarka umetnosti privučena Dalekim istokom, prošle su zajedno Indiju i maštale su da prate stope nekoliko frankofonih putopisaca: Evarista Ika, Aleksandre David-Nel, Žaka Bakoa, sveštenika Bonvaloa. U julu 2005. su krenule u trekking, hodanje po planinama Tibeta. Anjes je s neizmernim strpljenjem fotografisala, a Natali je zatim tačno i lirski napravila odabir pratećih tekstova koji se zasnivaju na putopisima ovih hrabrih istraživača koji su, kao i njih dve, pristupili Tibetu s mešavinom divljenja i naučnog duha.

Anjes Montanari je rodjena u Parizu. Pošto je završila studije prava, prati muža lekara i putuje u Papuu-Novu Gvineju, Somaliju, Oman, Alžir, Bangladeš, Indiju… Kako je živela u mnogim zemljama, osetila je potrebu da zabeleži neke tamošnje emocije koristeći fotografski objektiv.


početak stranice

 

 

Utorak 14. mart – petak 14. april 2006.
Galerija Haos
Cara Lazara 12
www.gallerychaos.com
 

Evgenija Demnievska: Hibridi
 

U saradnji sa Francuskim kulturnim centrom, galerija Haos predstavlja radove Evgenije Demnievske koji nose radni naslov Hibridi. Tema je čovek, prostor i znak. Demnievska se oduvek bavila linearnim crtežom. Stavlja akcenat na razliku, na nematerijalno, na ono što naziva iz izmedju. Koristi tehniku koja objedinjuje tuš i četku, fotografiju i akril.

Rodjena u Skoplju, Evgenija Demnievska je magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a zatim provodi tri godine u Japanu kao stipendista. Bavi se umetnošću komunikacija, kombinacijom slikanih, faksiranih i fotografisanih elemenata, kao i video radovima i performansima. Njena dela se mogu videti u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, u Skoplju, u Osaki, u Zagrebu… Od 1981. godine, Evgenija Demnievska živi i radi u Parizu.

 
 
      početak stranice

 

 
 

Ponedeljak 20. mart - subota 15. april
Francuski kulturni centar,Knez Mihailova 31
Otvaranje: ponedeljak 20. mart u 19h00

AFRIKA - Umetnost i značenje
(Iz zbirke Muzeja afričke
umetnosti u Beogradu)

 

Koncepcija i postavka Izložbe: Narcisa Knežević-Šijan, direktorka i viši kustos Muzeja afričke umetnosti u Beogradu.

Identitet afričkih društava tokom duge istorije, predstavljen je brojnim kulturno-etničkim celinama od kojih svaka nosi neponovljivi izraz.

Karakteristika afričkih civilizacija je upravo bogatstvo raznolikosti; zapisi u metalu, glini, drvetu, kamenu, tekstilu su visokosimboličnog karaktera - istovremeno karakteristični likovni iskaz svakog pojedinačnog naroda predstavljenog u okviru ove Izložbe: Dogon, Bamana, Malinke, Senufo, Baga, Bamileke, Bobo...

Umetnički identitet brojnih etničkih zajednica se u prošlosti formirao usmenim predanjem, kroz muziku, igru, nošnju ili skulpturu, doprinoseći jačoj homogeneizaciji etničkih zajednica i njihovom opstajanju. Izražajne umetničke forme predstavljale su u dugom periodu kolektivno sećanje zajednice, prenoseći tradiciju i obnavljajući njeno iskustvo.
Forme koje su stvorene uticale su u velikoj meri na umetnost drugih kontinenata svojom ekspresivnom izražajnošću i zanatski kanonizovanim-tipiziranim umetničkim izrazom.

Tako su tradicionalnu umetnost Afrike otkrili veliki evropski slikari i vajari. Pikaso, Deren, nemački ekspresionisti, Lipšic, Brankuzi ili Henri Mur, su nalazili novu inspiraciju u afričkoj skulpturi.

Podsetimo da je afrička umetnost nastajala kao manifestacija animizma i magije, religije i mitologije. Zato je svaki umetnički predmet imao svoju namenu, ulogu u konkretnom običaju i životu.  

Statue ili maske predstavljene na ovoj izložbi su izraz odredjenih verovanja i običaja, pa ne prikazuju vidjenu, već duboku pojmovnu, simboličnu realnost.
Skulptura od drveta najtipičniji je izraz afričke tradicionalne umetnosti i s pravom se smatra klasičnom umetnošću Afrike. Anonimni umetnik, pored rezbarenja u drvetu, radi i u tehnici livenja, modelovanja, tkanja, tako da stvara oblike koji su danas neodvojivi deo umetničkog nasledja sveta.

 
 
  početak stranice

 

     

ŽAN BATIST SOVAŽ
Četvrtak 13 - subota 22. april 2006. u 18h30
Galerija O3ONE, Andrićev venac 12
www.o3.co.yu

Umetnik Žan Batist Sovaž onespokojava i navodi nas da tražimo greške u jednom savremenom svetu koji od nas inače preterano traži da posmatračke sposobnosti.

Umetnik s lakoćom radi kako fotografiju, tako i instalacije i performanse, a redovno se bavi videom. Slično mnogim likovnim umetnicima, ne okreće se isključivo jednom mediju.

Njegovo polje rada je okruženje, bilo gradsko, industrijsko ili arhitektonsko. Postavlja pitanje odnosa prema pro-storu, društvu i drugim ljudima, izazivajući nevericu pred realnošću koja se često skriva iza već gotove predstave o njoj.

Žan Batis Sovaž ispituje naše čulo vida bez prevare i podvale, a ne koristi ni trikove niti išta retušira. Retki i čudni elementi unutar njegovog rada privlače pažnju ponekad i svojim humorom ili cinizmom.

Kroz svoje radove umetnik teži da otkrije pozadinu vizije mogućeg dekora kao da je on sam prešao s druge strane ogledala.

Ova izložba će biti prilika da se posetioci upoznaju sa jednim delom njegovih fotografija i video radova.

Četvrtak 4 - subota 20. maj
Cetinje - Galerija Dado

početak stranice

Od petka 14. aprila do srede 3. maja 2006.
Skupština Grada, DKC, Movie bar, kafe Paleta

IZLOŽBA NA OTVORENOM
PARIZ/BEOGRAD, SRODNOST PO IZBORU
U okviru Dana Beograda

Projekat/izložba na otvorenom “Pariz/Beograd, Srodnost po izboru” nastao je sa ciljem da privuče široku beogradsku publiku. Ljubiteljima umetnosti kao i običnim prolaznicima će pružiti mogućnost da učestvuju u umetničkim delima koja će tokom nedelje biti postavljena na javnim prostorima: ispred Skupštine grada Beograda, preko puta Skupštine SCG i na trgu Republike (u izlozima KCB). Njen cilj je da podstakne sve one koji svakodnevno prolaze ovim jedinstvenim gradom da sebi postavljaju pitanja o njegovoj budućnosti.  

  Ovaj projekat je zamislio Erik Korn, kustos iz Francuske, koji se, kako sam kaže, zaljubio u Beograd nakon boravka u njega kada je došao da se upozna sa savremenom srpskom umetničkom scenom 2003. godine. Vrativši se 2005. vodio je radionicu kustoske prakse sa beogradskim umetnicima i mladim menaxerima u kulturi.

Prepoznavajući srodnost u radu i načinu razmišljanja kod srpskih umetnika i onih koji žive u Francuskoj, Erik Korn je napravio svoj izbor umetničkih parova:
Beogradski arhitekta Ivan Kučina će biti povezan sa arhitektom koji živi u Francuskoj, Hansom Valterom Milerom, u okviru xinovskih instalacija, od kojih će biti jedna kupola prečnika 20 m sa unutrašnjim prolazima kao u lavirintu, u kome će posetioci moći da se šetaju. Ove dve instalacije će biti postavljene ispred Skupštine grada, preko puta Savezne skupštine.
Francuska umetnica Nataša Nizik (po dedi poreklom iz Bosne) će voditi dijalog na plakatima sa srpskim umetnikom Ivanom Grubanovim na temu emigracije.
Film Pjera Kulibefa "Balkan barok" je ujedno stvarna i zamišljena biografija Marine Abramović, čija je lična sudbina značajno određena Titovom Jugoslavijom, prostim nasiljem i iskustvom fizičkih i psihičkih granica.

Svečano otvaranje Izložbe:
Petak 14. april u 18h00

Plato ispred Gradske skupštine,
preko puta Skupštine SCG
 

18h00 Performans "Umetnik kao prorok/Šta je to što nas deli od sutrašnjice": Ivan Grubanov će se obratiti posetiocima sa terase Gradske Skupštine;
19h00 Hans Valter Miler će otvoriti svoju skulpturu - gigantsku kupolu nazvanu "Na ivici vazduha" kroz koju će posetioci moći da prolaze;
19h00 Razgovor sa Ivanom Kučinom: ulazak u skulpturu "Sam ili sa drugim" i razgovor sa umetnikom;
19h30 Prijem na otvorenom. Crteži Nataše Nizik i Ivana Grubanova će biti postavljeni na bilbordima.

  Nedelja 16. april od 17h00
Dvorana kulturnog centra, Kolarčeva 6

17h00 et 20h00 - Projekcija filma "Balkan barok" Pjera Kulibefa
18h00 - predstavljanje projekta “Srodnost po izboru” i razgovor sa umetnicima (uz simultani prevod)

Svaki dan od 12h00 do 13h00
Kafe Paleta, Trg Republike

Projekcije video radova Nataše Nizik i Ivana Grubanova.
 

   
početak stranice  

Od četvrtka 20. aprila do subote 6. maja 2006.
Francuski kulturni centar, Knez Mihailova 31

Otvaranje : četvtak 20. april u 20h00
www.apci.asso.fr

POSMATRAČ DIZAJNA 06.
 

U okviru Nedelje dizajna u Srbiji (17-22. april), Francuski kulturni centar organizuje izložbu u saradnji sa Agencijom za promociju industrijskog dizajna (APCI). Osnovana 1983. godine, ova agencija ima za cilj da proizvođačima iz svih sektora predoči da je danas dizajn nezaobilazna vrednost na međunarodnom tržištu, a širu publiku da upozna sa svojim pravom na dizajn, bez obzira na kupovnu, fizičku, ekonomsku ili kulturnu moć. Pored toga, APCI teži da proširi upotrebu dizajna u javnom se-ktoru u cilju poboljšanja kvaliteta života.

Kako bi promovisala francuski industrijski dizajn u Francuskoj i u inostranstvu, ova agencija organizuje putujuće Izložbe, a od 1999. predstavlja najznačajnija ostvarenja svakodnevnog okruženja koja su plod efikasne saradnje između proizvođača i dizajnera.

Ovogodišnja izložba pruža uvid u pedesetak proizvoda odabranih u okviru Izložbe Posmatrač 06. naglašavajući takozvane "zvezde" ili najbolje proizvode nagrađene u tekućoj godini.

Posetioci će moći da otkriju, između ostalog, zeca koji služi novim oblicima komunikacije, stopostotno nerđajuću tkaninu, maštovito osmišljeni set za doručak, šator koji se postavlja jednim potezom... Sve u svemu, čeka vas puno lepih iznenađenja!


     

početak stranice  

 

Od ponedeljka 8. do subote 27. maja 2006.
Medijateka, Knez Mihailova 31
Otvaranje: ponedeljak 8. maja u 19h00

POSLEDNJI ARAMEJCI

Izložba fotografija Dušana Novakovića
 
U prisustvu Olivera Potezica, bivšeg ambasadora SRJ u Jordanu, kao i autora

 
 
  U Turskoj postoji jedno zabačeno mesto van puteva kojima obično idu turisti, kao izvan vremena. To je visoravan aramejski nazvana Tur Abdin, koja predstavlja sveto i čarobno mesto hrišćanstva . Tu i dan danas žive poslednji sirijački hrišćani, čuvari predanja Aramejaca, nosilaca aramejke kulture i aramejskog jezika, kojim su govorili Isus i njegovi apostoli. Ta zemlja je sveta ali i ojađena. Od početka hrišćanske ere do danas, ona je kroz istoriju bila žrtva pustošenja i sutra će možda prestati da postoji.

Septembra 2001. godine, istoričar Sebastijen de Kurtoa i fotograf Dušan Novaković su krenuli na put po jugoistoku Turske i na sever Sirije da bi napravili reportažu o ovim poslednjim Aramejcima i prvim hrišćanima koji još uvek žive na tim prostorima. Bilo im je potrebno da putuju u više navrata u te oblasti da bi sakupili materijal koji je objedinjen u lepoj knjizi kao i na ovoj izložbi.

Na ovim fotografijama se ogleda lepota lica koja kao da su iz Starog zaveta, ljupkost prizora iz života, čar svojstvena istočnjačkim ambijentima, sve to udruženo sa neprevaziđenom uzvišenošću koju nudi kontrast između hiljadugodišnjeg zvonika okruženog minaretima.

Dušan Novaković (1973) započinje studije medicine, ali se potom opredeljuje za fotografiju koju studira u Beogradu, zatim u Parizu, gde završava 2000. školu fotografije Ikart. Od 2001. do 2003. odlazi tri puta u Tursku i pravi reportažu sa Sebastijanom de Kurtoaom. Plod njigovih napora je objavljivanje 2004. knjige putopisa nazvane "Poslednji Aramejci". Dušan Novaković živi i radi u Parizu i Beogradu.

Sebastijen de Kurtoa (1974) je pravnik po struci i redovno putuje na Bliski istok. U okviru svojih istraživanja pri Školi za visoke studije društvenih nauka, slučajno upoznaje Aramejce iz Tur Abdina. Fasciniran ovom hrišćanskom populacijom i njenim selima, rešava da u obliku putopisa ispriča priču o putovanju prvih hrišćana koji su krenuli u sedmom veku iz Mesopotamije da prenose jevanđelje u Kinu. U tom cilju, provodi više meseci putujući autobusom i vozom kroz Tursku, Iran, centralnu Aziju i kineski Turkestan. Svaki put ima priliku da prikupi ljudske i arheološke tragove ovih hrišćana koje takođe zovu Nestorijanci.

Petak 12. maj u 18h00 - Medijateka FKC
Predavanje
Oliver Potezica, bivši ambasador SRJ u Jordanu, govoriće o poslednjim Aramejcima.

početak stranice

 

U okviru Nedelje arhitekturewww.awp.fr

Četvrtak 11. maj 2006. u 21h00
Art Gallery - Kulturni centar Beograda, Knez Mihailova 6
Lutanje po noći i razmišljanje o gradovima budućnosti
Predavanje Marka i Matijasa Armengoa iz AWP Troll Protocoll


Na francuskom sa konsekativnim prevodom


Subota 13. maj 2006.u 13h00

Arhitektonski fakultet (soba 236), Bulevar Kralja Aleksandra 73
Prezentacija radionice AWP Belgrade Troll / Ring of Voids


Ponedeljak 15. maj 2006. od 21h30 do ponoći

Polazak ispred FKC
Noćna šetnja: oživljavanje zapuštenih mesta u gradu osvetljavanjem

Tokom arhitektonske radionice Ring of Voids koja će obrađivati zapuštena mesta beogradskog centra, AWP studio iz Pariza primeniće Trollprotocol metod kojom istražuje i osmišljava prazna mesta u gradu. Prilikom poslednje večeri radionice, predviđena je noćna šetnja osvetljenim delovima centra koja su inače zapuštena mesta smeštena duž nekadašnjeg beogradskog šanca. Radovi AWP Trollprotocol koji su realizovani u evropskim gradovima i rezultati rada beogradske radionice biće prikazani u okviru programa Nedelje arhitekture.

Radi se o prvoj etapi saradnje između AWP i Arhitektonskog fakulteta u Beogradu (docenta Ivana Kučine i njegovih studenata). Sledeća etapa će biti u Dijepu u jesen 2006. i obuhvatiće napuštene prostore ove luke.

Radionica AWP je interdisciplinarno društvo koje od 1999. okuplja pet arhitekata i jednog filozofa, koji su takođe i muzičari, pisci, videoumetnici, slikari ili istoričari.

Trollprotocol je istraživački i eksperimentalni projekat koji je AWP pokrenuo o lutanju po noći. Okuplja urbaniste, arhitekte i umetnike a previđa dugotrajnu saradnju na lokalnom nivou.

početak stranice
 

 

Od subote 3. juna do subote 1. jula 2006.
Medijateka, Knez Mihailova 31

U okviru Noći muzeja
DAN-NOĆ NAD MEGAPOLISOM
Izložba slika Aleksandra Moliere
 

  Otvaranje: subota 3. jun u 20h00
Tom prilikom, FKC će biti otvoren do 02h00

Aleksandar Moliera je diplomirao 2000. godine na Visokoj školi primenjenih umetnosti u Strazburu. Od tada stvara veoma čvrsta i napredna dela, bilo da se radi o temi ili tehnici, koju neprestano usavršava, koristeći paletu modernih raspoloživih stedstava koje suprotstavlja klasičnijim tehnikama kao što su ulje i glazura.

Umetnik istražuje put zahvaljujući kojem se njegova dela čitaju dvoslojno. Prvi utisak je da se radi o apstraktnom slikarstvu, a tragovi četkice podsećaju na haotične pokrete. Međutim, ako se posmatrač dovoljno udalji od platna, odjednom uočava celu likovnu dimenziju dela i otkriva umetnikovu poruku. Na seriji od pet radova pod naslovom "Dan i noć megalopolisa", naziru se lik bogorodice, izražajni ili upitni pogledi, gradovi koji izranjaju iz mnoštva svetlosti i plamena.

"Predosećam da mi nešto označava početnu tačku destrukcije zahvaljujući kojoj ću moći bolje da vidim svet". Ova rečenica iz Dantekove knjige "Vila Vorteks" dosta verno oslikava delo Aleksandra Molijere.  
  početak stranice

 

 
  Utorak 13. juni 2006. u 20h00
Muzej afričke umetnosti
Andre Nikolića 14
   
BARTELEMI TOGO
 

U okviru projekta "Obojeni svet" koji je inicirao likovni umetnik Mihael Milunović, Muzej afričke umetnosti u Beogradu će u toku sledeće tri godine organizovati više boravaka umetnika praćenih njihovim izložbama, predavanjima i okruglim stolovima u kojima će oni učestvovati. Cilj projekta je da prikaže novu sliku savremenog stvaralaštva afričkog kontinenta, počevši od onih umetnika koji imaju posebne veze sa Evropom, a naročito sa Francuskom. Prvi umetnik koji će u okviru ovog projekta doći u Beograd je Bartelemi Togo, pluridisciplinarni umetnik kamerunskog porekla.

Bartelemi Togo je rođen 1967. u Kamerunu. Živi i radi u Parizu, Bandxunu i Diseldorfu. Posle započetih studija na Likovnoj akademiji u Abixanu, nastavlja svoje umetničko školovanje u Grenoblu, kao i na Umetničkoj akademiji u Diseldorfu. Togo je višestrani umetnik koji se bavi raznim medijima, od fotografije do videa, od instalacije do performansa. Njegova instalacija The Sick Opera predstavljena 2005. u Palati Tokio u Parizu bila je veoma uspešna.

Serija njegovih crteža biće predstavljena u Muzeju afričke umetnosti. Plod njegovog beogradskog boravka biće tamo izložen, a on će održati predavanje u Francuskom kulturnom centru.

  početak stranice

 

 
Utorak 20. juni - nedelja 9. juli 2006.
Galerija Haos, Cara Lazara 12
www.gallerychaos.com
 

Otvaranje Izložbe u utorak 20. juna u 20h00

NEBOJŠA VUKADINOVIC : HORTUS
(crteži)

U saradnji sa Francuskim kulturnim centrom, galerija Haos predstavlja radove Nebojše Vukadinovića.

Nebojša Vukadinović živi i radi u Parizu. Diplomirao je na Likovnoj Akademiji u Parizu i završio je post diplomske studije na Fakultetu Pariz 1, Panteon-Sorbona gde je i predavao. Boravio je u Kazi Velazkez u Madridu kao stipendista Akademije nauka i umetnosti Francuske i dobitnik je nagrade Američkog Centra u Parizu. Sa svojim crtežima, slikama i instalacijama, učestvovao je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u svetu. Njegov umetnički rad se razvija kao jedno geopoetsko istraživanje.

Radovi izloženi u galeriji Haos, urađeni kombinovanom tehnikom, deo su ciklusa pod nazivom Hortus. Reč je o svojevrsnoj imaginarnoj kartografiji, u kojoj su prostori iscrtani arheološkim slojevima. Tako shvaćeni, oni su poprište pamćenja.

početak stranice

 

  VIZUELNA UMETNOST  
 


Od petka 21. do utorka 25. jula 2006.

Medijateka FKC, Knez Mihailova 31
Centar za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), Birčaninova 21
www.czkd.org.yu


No More Reality, STEP II


Video program

U okviru BELEF
 

Učesnici projekta:
Marčelo Ekspozito, Bernadet Korporasion, Luka Tojboj, Johana Biling, Mirčea Kantor, Jel Bartana, Jun Jang, Džeremi Deler, Hito Stejerl, Kosmin Kostinas, Lorenzo Benedeti, la revue Prelom, Želimir Žilnik i drugi.
Kustosi: Kler Stebler i Jelena Vesić
Koordinator: Ana Nikitović

No More Reality je teorijsko-praktična platforma koja obuhvata niz istraživanja fokusiranih na performativne predstave gomile i drugačije upotrebe tela u javnom prostoru. Reč je o pokretnoj izložbi i diskusionom projektu koji obuhvata značajnu grupu umetnika, teoretičara, aktivista, kustosa, pisaca o umetnosti, radijskih i umetničkih grupa, kao i časopisa čija su istraživanja vezana za strategije rekreiranja realnih i imaginarnih događaja, medijski intervencionizam i taktički kolektivni performans.

Video izložbu će pratiti serija predavanja, prezentacija, razgovora, javnih diskusija, muzičkih interaktivnih performansa, DJ setova i neformalnih okupljanja u kojima će učestvovati publika, umetnici, kustosi, predavači, pisci, muzičari i performeri.

No More Reality: step 2 se produkcijski i sadržajno susreće sa projektom Suspended Adolescence Vladimira Tupanjca koji analizira fenomen mladosti unutar medijskih aparata i ideoloških mehanizama kroz koje se slike mladih i za mlade realizuju, reprodukuju i koriste za uspostavljanje i održavanje tržišnih i političkih relacija produkcije i konzumiranja.


Petak 21. juli u 18.00

Francuski kulturni centar, Knez Mihailova 31
Muzej Pale de Tokio: predstavljanje i fokusiranje na izložbu “Naša prošlost”
Govoriće Kler Stebler, kustos u Pale de Tokio u ParizuPetak 21. juli u 20.00

Francuski kulturni centar, Knez Mihailova 31
Matje Loret, multimedijalni umetnik, o svom radu i o projektu No More Reality

Na engleskom, bez prevoda.

    početak stranice

 

 
Od ponedeljka 3. jula do subote 30. avgust
Francuski kulturni centar, Knez Mihailova 31
Otvaranje Izložbe : ponedeljak 3. juli u 20h00

TOURISTS
   

Kome drugom bi izložba koja će ulepšati izloge Medijateke tokom letnjih meseci biti posvećena nego - turistima! Turistima koji dolaze sa svih strana sveta u Pariz i koji, kao mnogi pre njih, idu u lov na slike francuske prestonice da bi ih poneli sa sobom kao uspomenu. Ali i lovac može postati plen! Jelena Kovačević-Jureša posmatra život turista u jednom sasvim različitom kontekstu od uobičajenog. Poznati turistički punktovi ispred kojih turisti poziraju nalaze se daleko u drugom planu i oni su zabeleženi u situaciji koja prestavlja jedno originalno psihološko iščitavanje portreta. Ovo će ujedno biti i prilika da se stranci koji dođu u Beograd ogledaju u izlozima Francuskog kulturnog centra...

Jelena Kovačević-Jureša je završila Akademiju umetnosti u Novom Sadu, odsek grafika i opredelila se za crtež, fotografiju i instalacije. Dva puta, 2004. i 2005. imala je priliku da provede nekoliko meseci u umetničkoj rezidenciji Cité des Arts u Parizu gde je izlagala u galeriji Itinerrance. Učestvovala je i na mnogim samostalnim i kolektivnim izložbama u Novom Sadu, Nišu i Beogradu. Radila je takođe kao dizajner i kao umetnički direktor poznatog međunarodnog muzičkog festivala EXIT u Novom Sadu.

početak stranice

 

  INTERAKTIVNA IZLOŽBA  
 
U okviru BELEF-a od 13 do 22. jula 2006.
Na javnim mestima u gradu:
Ispred FKC-a, Trg Republike, Beoizlog, Galerija Ozon

   
DIGITALNE UMETNOSTI NA OTVORENOM
"LE CUBE"

Više informacija na www.belef.org.

Tokom deset dana, digitalna dela koja komuniciraju sa prolaznicima pronaći će svoje mesto na javim mestima u centru grada. Sa ovim događajem koji istražuje uticaj novih tehnologija na odnos umetnosti i grada, virtuelno se meša sa svakodnevnicom i preobražava javna mesta: slike igraju pred vama dok prolazite pored njih, virtuelno biće vas poziva na dijalog.….Kako danju tako i noću, interaktivne postavke na ulicama i trgovima vas pozivaju da doživite grad kroz poetske tokove koji obnavljaju javna mesta. Ova izložba je plod saradnje sa centrom ART3000-le Cube koji je bio inicijator i producent festivala „Prvi kontakt“, u okviru kojeg je ovaj program bio prikazan na javnom prostoru u Isi-le-Mulinou, u predgrađu Pariza (www.festival-1ercontact.com). Inače, u ovom studiju za produkciju je i ostvarena većina predstavljenih radova.


Seminar "Produkcija interaktivnih i autonomnih dela"

Kulturni centar Rex, Jevreska 16
Datum i vreme će biti naknadno potvrđeni na www.cyberrex.org.yu

Floran Aziosmanof deliće dva dana svoje iskustvo „stvaraoca“ interaktivne umetnosti sa svima koji budu zainteresovani da se upoznaju sa ovom temom. Njegov centar ART3000-le Cube, osnovan 2001. u potpunosti je okrenut digitalnom stvaralaštvu i sledi ambicioznu politiku otkrivanja digitalne umetnosti.


Predstavljena dela (moguće su naknadne izmene programa)

"Igra tela" - Indira Tatijana Kruz
Interaktivna video instalacija
 

Dva ženska tela se igraju u vodi, traže jedno drugo, miluju, nestaju… reagujući na pokrete posmatrača. Indira Kruz na ovaj način ispituje odnose prema drugome, zavođenje, odnos prema ljudskom telu, udaljavanje i intimu.

  "Ruke" - Mikael Kros
Interaktivna video instalacija - 2004

Prikazana horizontalno, zajednica „ruku“ se razvija i širi. Osetljiva na prisustvo gledalaca i na njegove pokrete, ruke se hvataju u igru razmene iz koje se rađa nova ruka koja će se pridružiti svojoj porodici.

"Duh(ovi)" - Vensan Levi
Interaktivna video instalacija
 

Ovo je video instalacija koja reaguje na pokrete, kao ogledalo koje sebi priušti vreme za razmišljanje pre nego što vrati sliku posmatraču, a ponekad čak i pošalje sliku nekog drugog.

početak stranice

 

  JEDNODNEVNA IZLOŽBA  
 

Sreda 20. septembar od 12.00 do 20.00
Francuski kulturni centar, Knez Mihailova 31
www.fil.bg.ac.yu
www.narodnimuzej.org.yu
www.msub.org.yu

OKO NADREALIZMA
Srpski nadrealistički zid: Vane Bor

 
Francuski nadrealistički zid: Maks Ernst i Odilon Redon

U saradnji sa Narodnim muzejom i Muzejom savremene umetnosti u Beogradu

Francuski kulturni centar će na nekoliko sati ekskluzivno predstaviti dela nekolicine srpskih i francuskih slikara nadrealista koji ilustruju bliske veze između Francuske i Srbije koje su već postojale u tom periodu.

Izložba se održava uoči međunarodnog skupa Nadrealizam nekad i sad koji će obeležiti 40 godina od smrti i 110 godina od rođenja Andrea Bretona.
Skup koji organizuje Filološki fakultet u Beogradu (od četvrtka 21. do subote 23. septembra) otvoriće profesor Anri Bear, ugledni stručnjak iz oblasti nadrealizma. Pozvani su i: Ani Risk, Makris Konstantin, Vensan Antoan, Iv Toma, Patris Alen, Delfin Lelijevr, Georgiana Kolvil, Ani Rišar i Žan-Luj Menije, francuski stručnjaci za nadrealizam.
   

početak stranice

 

  IZLOŽBA  
 


Od petka 29. septembra do nedelje 5. novembra

Muzej 25. maj, Manakova kuća i drugi Izložbeni prostori Beograda

SOFI KAL
U okviru 47. Oktobarskog salona
www.oktobarskisalon.org
www.kcb.org.yu

Otvaranje Izložbe 29. septembra u 19.00
Muzej 25. maj, Bulevar Mira - Botićeva 6

 

Četrdeset i sedmi Oktobarski salon Art, Life and Confusion koji organizuje Kulturni centar Beograda ove godine odvijaće se pod sloganom Umetnost, život i konfuzija. Ovaj međunarodni događaj okupiće dela 106 umetnika koje je odabrao Rene Blok, direktor Muzeja Friedricianum (Kasel). Među umetnicima nalazi se i Sofi Kal koja će izlagati svoja dela pod nazivom The Chromatic Diet.

Sofi Kal (1953, Pariz) je pisac, konceptuelni umetnik, fotograf, sineasta, čak i detektiv. Verovatno je ona od svega pomalo u zavisnosti od likova koje tumači, rituala koje zamišlja, odlomaka iz svog života koje prepričava i osećanja koje deli sa drugima. Uglavnom koristi metodu ispitivanja i njeno delo je najčešće spoj fotografije i pisanog teksta. Njene instalacije predstavljaju ostvarenje i produžavanje situacija postavljenih na scenu i proživljenih na autobiografski način.
Sofi Kal učestvovala je na brojnim međunarodnim izložbama - Bijenalu u Johanesburgu (1997), Bijenalu u Sidneju (2000), Bijenalu savremene umetnosti u Lionu (2005). Takođe je imala i brojne samostalne Izložbe, od kojih i izložbu pod nazivom Jesi li me video, u Centru Pompidu u Parizu (2003). Godine 2007. izlagaće na Bijenalu u Veneciji, u francuskom paviljonu.
Umetničko delo The Chromatic Diet (1998) koje će biti postavljeno u Manakovoj Kući (Kraljevića Marka 12), nastalo je pod uticajem dela Levijatan, američkog pisca Pola Ostera.

       
početak stranice

 

  IZLOŽBA  
 

 

Od 2. do 21. oktobra 2006.
Medijateka, Knez Mihailova 31

GANOO
Izložba slika
Dragane Grbić - Ganoo

Otvaranje Izložbe 2. oktobra u 19.00

 

Rođena u Parizu 1968. Ganoo - Dragana Konstantinović, udata Grbić - maturirala je dizajn ambalaže u Beogradu, studirala dve godine skulpturu na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu a zatim je diplomirala slikarstvo na FLU na Cetinju 1992. Od 1995. do 1996. je boravila i slikala u ateljeima Cité Internationale des Arts u Parizu. Izlagala je u Srbiji, Crnoj Gori i Francuskoj.

Ganoo je "predstavnik mlađe generacije umetnika 21. veka", izlaže ciklus slika nastalih 1996. godine u Parizu u gradskim ateljeima. Slike su velikih dimenzija, rađene tehnikom akrilik na papiru, fluoroscentnim i živim bojama, širokim, slobodnim i snažnim potezom. Velikom izražajnom snagom, istovremeno senzibilno i hrabro, ekspresivno i introspektivno, Ganoo slika sebe, slika ženu, kroz sva njena moguća ovaplođenja, slika muškarca i ženu, njihove strasti i energiju, emocije, veru, strahove i snagu, ljude onako kako ih mlada slikarka vidi...

  Prilikom otvaranja likovno veče biće interaktivno:
muzika DJ Pedja i digitalna multimedijalna prezentacija radova na kompakt disku.


početak stranice

 

  IZLOŽBA  
 
 

Od 23. 10. do 18. 11. 2006.
Medijateka, Knez Mihailova 31

REALNOSTI I NADE
Cveće iza žice

 

Fotografije Đuzepea Salerna i Iva Lereša

Otvaranje Izložbe u ponedeljak 23. oktobra u 18.00
www.swisscooperation.org.yu
www.kolarac.co.yu

U vreme Dekade integracije Roma i u saradnji sa DDC (Švajcarskom direkcijom za razvoj i saradnju), Francuski kulturni centar pomoći će vam da otkrijete svakodnevni život Roma kroz seriju fotografija i poezija: radi se o jakim individualnostima, o ljudima čija lica zrače ponosom, srećom, uspehom, ali na kojima se vidi i tuga, bol i borba za preživljavanje.

Đuzepe Salerno radio je u Italiji na polju filma i likovne umetnosti, a napravio je reportaže o razvoju u nekoliko afričkih zemalja pre nego što je došao u Srbiju. Iv Lereš već više od 15 godina putuje i fotografiše Istočnu Evropu i Balkan i svakodnevno živi sa Romima.

DDC, agencija švajcarske Vlade, ima zadatak da pruži pomoć u političkoj, ekonomskoj i društvenoj tranziciji Srbije uz partnere iz centralne i lokalnih vlasti, civilnog i privatnog sektora. Ona će organizovati panel diskusiju na temu Kulturni identitet i integracija Roma (u sredu 25. oktobra u 18.00 na Kolarcu), kao i koncert Prayer for the South, Zorana Tairovića (petak 20. oktobar u 20.00 na Kolarcu).

PROJEKCIJA FILMOVA
Medijateka

Petak 3. novembar u 18.00
Pretty Diana Borisa Mitića

Petak 10. novembar u 18.00

Život u srcu tame Milutina Jovanovića i
Deca iz limenog sela
Ljiljane Prvulović

Petak 17. novembar u 18.00

Kennedy is coming home Želimira Žilnika
Posle projekcije sledi razgovor sa autorom.

 

početak stranice

 

  IZLOŽBA  
 

 

Od ponedeljka 20. novembra
do subote 16. decembra

Medijateka, Knez Mihailova 31

SVETLANA JEVTIĆ - crteži
Otvaranje 20. novembra u 19.00


Svetlana Jevtić (1970, Kraljevo) diplomirala je na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. Studije na Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts završava 1998. godine u Parizu, gde provodi još godinu dana na postdiplomskim studijama. Član je ULUS-a od 2002. godine. Počinje samostalno i kolektivno da izlaže od 1994. godine. Samostalno izlaže u Bordou, Parizu, Beogradu, Kraljevu, Kruševcu i Novom Sadu a kolektivno u Torontu, Parizu, Beogradu...

početak stranice

 

  IZLOŽBA  
 

Od ponedeljka 18. decembra
do subote 27. januara

Medijateka, Knez Mihailova 31

CILE - akrilik na platnu

 

Otvaranje Izložbe u ponedeljak 18. decembar u 19.00 u prisustvu autora

Milan Marinković - Cile (1947, Beograd) diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, a zatim je tri godine boravio u Parizu kao stipendista jugoslovenske vlade. Od 1966. imao je preko osamdeset samostalnih izložbi i učestvovao na preko 200 zajedničkih izložbi u Jugoslaviji, Francuskoj, Belgiji, SAD, Italiji, Rusiji, Švedskoj i drugim zemljama. Član je ULUS-a i udruženja La Maison des artistes u Parizu. Od 1992. godine živi i radi u Parizu.

početak stranice