français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Agenda
 
Kalendar
Film
Muzika
Scenska umetnost
Književnost
Vizuelna umetnost
Debate
Nauka
Obrazovanje
Frankofonija
Arhiva
   
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
   

 
     
  Arhiva
 
 
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
 
     2006
  Kalendar   |   Izložbe     Muzika     Scenska umetnost   |   Film   |   Predavanja   |   Knjiga   |   Razno   |
MUZIKA – DŽEZ


 
Četvrtak 26. januar u 21h00
Dom omladine

Makedonska 22, www.dob.co.yu

UNIT

 

ZBOG NACIONALNE ŽALOSTI KOJU JE PROGLASILA VLADA
REPUBLIKE SRBIJE I CRNE GORE, KONCERT JE OTKAZAN

Grupa UNIT nema frontmena, pre bi se moglo reći da ih ima 5. Svaki član predstavlja grupu u svojoj zemlji. Nakon koncerata, u vreme susreta sa publikom, postavljaju sebi mnogobrojne ciljeve: da ostvare nove kontakte, sretnu mlade muzičare, pomognu da se predstave belgijska, madjarska, danska i francuska muzička scena, osnuje jaka baza za medjunarodne projekte koji bi mogli da se razviju iz UNIT.

Muzički govor prevazilazi granice ne razmišljajući o nacionalnosti: note su reči, muzički inserti priče, a svi zajedno predstavljaju univerzalni način sporazumevanja, dok džez pruža slobodu izražavanja zahvaljujući improvizaciji. Oslobadja od čvrstog toka priče za vreme svakog koncerta, igrajući se zvukom kao rečima, pružajući svako veče drugačiji doživljaj publici.

  Matje Donarije: saksofon (Francuska)
Loran Blondijo: truba, bugle (Belgija)
Gabor Gado: gitara (Madjarska)
Sebastijen Boaso: kontrabas (Francuska)
Stefan Pasborg: bubnjevi (Danska)

početak stranice  


MUZIKA – DŽEZ

Subota 11. februar u 20h00
U okviru Guitarart festivala
www.gaf.co.yu

Sava centar, Milentija Popovica 9
www.savacentar.com

OMAŽ DŽANGU RENARTU
 

Žan-Batist Renart, zvani Džango, kod nas poznatiji kao Džango Renart (1910 - 1953). Gitarista, kompozitor i dirigent džez orkestra, romskog porekla, počeo je najpre da svira violinu i bendžo da bi se kasnije opredelio za gitaru. Upoznao je Stefana Grapelija sa kojim je 1934. osnovao kvintet Hot Club de France. Kvintet je odmah postigao veliki uspeh, tako da je početkom rata, Renart najveće ime francuske džez scene, zahvaljujući pre svega kompoziciji Nuage iz 1940.

Džango je izvršio ogroman uticaj na naredne generacije, a gitara je najviše zahvaljujući njemu dobila status pravog solističkog instrumenta.


 

Rafael Fais Trio

Rafael Fais, solo gitara
Ramon Galan, ritam gitara
Žan-Klod Bento, kontrabas

Rafaela Faisa smatraju jednim od najvećih savremenih gitarista i dostojnim naslednikom velikog Džanga. Kao osmogodišnjeg dečaka u tajne virtuoznosti manuš džeza uveo ga je otac, Luj Fais. Rafael studiozno proučava repertoar svog idola, Džanga Renarta. Uporedo uči i klasičnu gitaru. U petnaestoj godini započinje briljantnu medjunarodnu karijeru.

Posle susreta sa Pakom de Lusijom, Rafael se baca na usavršavanje flamenko gitare, posebno na usavršavanje živog, gotovo poskakujućeg ritma, jasnih kadenci, virtuoznih varijacija.

U prvom delu večeri nastupiće Rozenberg Trio, izvanredni holandski muzičari, virtuozi manuš džeza. Vodja trija, Stokelo Rozenberg (solo gitara), rodjen je 1968. u jednoj ciganskoj čergi i odrastao je uz Džangovu muziku.  
  početak stranice


MUZIKA SVETA

Petak 17. februar 2006. u 21h00
Dom omladine, Makedonska 22

www.dob.co.yu

IGRA PSA
 

Pariska grupa Igra psa, osnovana pre 6 godina, je sastavljena od šest džez muzičara, uz podršku jednog rok pevača i jednog bluz gitariste, sa povremenom pojavom flaute Mažika Malika. Igra psa je pravo dobro francusko iznenadjenje za početak godine. To je zaista čudo, s obzirom na mnoštvo asocijacija koje bude, jer slušajući ih, odmah pomislimo na Morfina, na džez uzlete Toma Vejtsa, ponekad i na Keta Onoma. Medjutim, Igra psa je definitivno vrlo originalna grupa. Njihova muzika je u stvari mešavina džeza, bluza i evropskog folklora. Vodjeni duvačkim instrumentima i toplim dubokim glasom, oni su obeležili svoju teritoriju, a to je scena!

početak stranice  


MUZIKA

Kaofonik Pleme
Petak 3. mart u 21h00
Dom omladine, Makedonska 22
www.dob.co.yu

Od 1998, Kaofonik pleme istražuje, po sopstvenim rečima, Transe did'j'n bass percus ili put kojim osmoro muzičara spaja tradicionalne afričke udaraljke sa raznim instrumentima (bas, flauta, didžiridu) uz pomoć horskih i vokalnih efekata, ali dajući uvek prvenstvo instrumentalu.

Ovo pleme iz vinogradarske francuske regije Burgonje povešće vas kroz tminu oblaka u uznemirujuću posetu predelima podsvesti. Na njihovom albumu Nysa Sphere 7 didžiridu, djembe, ritualna pojanja i hipnotički ritmovi dočaravaju atmosferu planinskog venca Nise, mitskog mesta u kojem je Dionis, grčki bog vina i ekstaze, odrastao medju nimfama.

početak stranice


MUZIKA – ELEKTRONSKI DŽEZ

Subota 25. mart u 21h00
Dom omladine

Makedonska 22, www.dob.co.yu

SAYAG JAZZ MACHINE

 

Osnovana pre 5 godina, sa preko 100 ostvarenih koncerata, grupa Sayag nije prestala da potvrdjuje svoj visoki scenski ugled.

Majstori jazzy džangla, progresivne i inventivne muzike, grupa ponovo stupa na scenu sa drugim po redu elektronsko instrumentalnim albumom nazvanim Anachromic: savršena alhemija izmedju mašina i akustičnih instrumenata (harfa, harmonika, saksofon, flaute, truba, fagot, klavir, gitare, ksilofon….).

Na sceni, svi izmiksovani instrumenti pružaju odraz frenetične džungle i da bi ostao veran svojoj strasti sinhronizovane slike i zvuka, Sayag nas vodi u vizuelni svet nadrealnog i staromodnog opisujući Kinematografsku avanturu. Naime, vizuelno ostvarenje vezano za novi scenski koncept, zamišljeno je pod uticajem prvih animiranih slika koje datiraju još iz vremena pojave filma. Svojevrsna počast začetnicima filma - Edisonu, Melijesu, braći Limijer...

početak stranice


SAVREMENA MUZIKA

Nedelja 2. april 2006. u 21h00
Dom omladine, Makedonska 22
www.domomladine.org

FRELEK Trio
 

Frelek trio čine Žak Gandar, violina, Toma Feterman, gitara i David Feterman, kontrabas. Zajednička im je strast za mešavinom žanrova i tako je nastala ideja da improvizuju uz klezmer muziku.

Klezmer muzika (od reči klei i zemer, što znači instrument za pevanje) je muzika nomadskih istočnoevropskih Jevreja. Romi i klezmorimi su se često susretali i uticali su jedni na druge. Klezmorimi su živeli putujući, išli od sela do sela da sviraju na proslavama i skupovima. Tradicija se prenosila s kolena na koleno. Danas, sela više nemaju granicu. Klezmer muzika je "plemenska" muzika gde glavnu ulogu igraju improvizacija i sloboda.

Frelek trio predstavlja modernu verziju takve slobode i stavlja naglasak na nomadske karakteristike, težeći otvorenoj kulturi. Originalna muzika koju nam daruje ovaj trio, pored onih plesnih i razigravajućih, ima i nostalgičnih elemenata. Radi se o veseloj muzici koja vam svakako prodrma telo, ali i srce i dušu i vodi vas ponekad i do transa.

Virtuoz na klarinetu, rumunski Rom Floren Gugulika, pridružiće im se prilikom ovom koncerta.

početak stranice


KLASIČNA MUZIKA


www.muzickaomladina.org
www.nomus.org.yu
www.jugokoncert.co.yu

  Utorak 4. april 2006. u 20h00
Novi Sad - Sinagoga
Otvaranje Novosadskih muzičkih svečanosti
(NOMUS)


Nemanja Radulović
, violina
Vojvođanski simfoničari
Dirigent : Berislav Skenderović
Program : Šostakovič, Hačaturijan, Brukner

Četvrtak 13. april 2006. u 20h00
Beograd - Kolarac, Studentski trg 3

ĐAVOLJI TRILER
Nemanja Radulović, violina (SCG/Francuska)
Stanislas Kušinski, contrabas (Francuska)
Kvartet Ilico (Francuska)
Program : Krajsler, Šubert, Žiru, Vinijavski,
Tartini, Vitali, Čajkovski, Anuncijata, Sarasate

Nemanja Radulović (1985) je svoj prvi solistički nastup imao sa 7 godina, sa orkestrom je nastupao šest meseci kasnije, završio je srednju školu sa 14, a do sada je imao više od 900 solističkih koncerata na prestižnim manifestacijama kao što su festival Šez-Dije, festival Radio Frans, Flâneries musicales u Rensu... Pobedio je na mnogobrojnim međunarodnim takmičenjima. Sa dvadeset godina, Nemanja Radulović je dobio 2005. godine prestižnu nagradu Victoire de la musique, u kategoriji "međunarodnih otkrovenja", ali, skormno, i dalje sebe ne smatra nikakvim čudom. Nemanja Radulović živi u Francuskoj od 1999. Svira na violini Đovani Batiste Gvadanjinija iz 1765.  

  Stanislas Kušinski (1975) započinje studije muzike u Dueu gde dobija prvu nagradu za klavir, harmoniju i kontrapunkt. Zatim studira kontrabas i započinje karijeru predavača u više konzervatorijuma. Paralelno nastupa u Operi u Parizu, u Orkestarskom ansamblu Pariza ali i kao solo kontrabasista u različitim formacijama kamerne muzike. Od 2002. godine je počasni kontrabasista Pariskog orkestra.

Gudački kvartet Iliko, nastao 2000. godine, čine: Gijom Fontanaroza, prva violina, Frederik Desi, druga violina, Bertran Kos, viola i An Kos, violončelo. Kvartet je održao više od 300 koncerata u Francuskoj i inostranstvu.  

Isti program u:
Utorak 11. april u 19h30
- Novi Sad, Gradska kuća
Petak 14. april u 20h00 - Niš
Subota 15. april u 20h00 - Podgorica, Narodno pozorište

      početak straniceSAVREMENA MUZIKA

Petak 14. april 2006. u 21h00
Dom omladine, Makedonska 22
www.domomladine.org

Nuvel Vag

Nuvel vag, novi talas, nju vejv, bosa nova... Isti izraz, na raznim jezicima, simbolizuje pokret koji je uzburkao poredak u umetnosti od 1960. do 1980.

 

Svojim projektom "Nuvel vag" Mark Kolin i Olivje Libo slave kulturu "novog talasa" nudeći neobjavljeno čitanje pesama poznatih grupa, kao što su Xoj Divižn, Klaš ili Kjur.

Zašto nove verzije kada postoje originali kojih se mnogi sećaju?

Kolin i Libo su izabrali da povedu new-wave u druge hemisfere putovanjem kroz vreme. Svaku pesmu su preobukli u novi aranžman: bosa nova, pop ili nešto treće.

Okupili su 8 mladih pevačica, od kojih je većina rođena u isto vreme kad i pank i nisu ranije čule mnoge pesme koje sada izvode.

Pokazalo se da su te pesme bezvremene i univerzalne i svojom toplom vedrinom učinile da Nuvel Vag vrlo brzo postane neizbežan.
početak straniceKLASIČNA MUZIKA
Sreda 19. april 2006. u 20h00
Niš
Sala simfonijskog orkestra

DUO FROMANTEN / PLANKAD

Klavirski duo za četiri ruke
 

Lora Fromanten i Dominik Plankad su oformili duo 1992. godine. Pošto su osvojili prvu nagradu za klavir na Nacionalnom muzičkom konzervatorijumu u Parizu u klasi Paskala Devoajona, zajedno osvajaju prvu nagradu za kamernu muziku i usavršavaju se kod Kristijana Ivaldija i Alena Planesa. Muzička karijera dua Fromanten/Plankad se brzo afirmiše uz Đerđa Seboka, Kloda Helfera i Ralfa Gotonija. Pod rukovodstvom Leona Flešera, izvode Mocartov "Končerto za dva klavira i orkestar" (Pariz 1994., Osaka 1998., Meksiko 2000.). Svirali su Bartokovu "Sonatu za dva klavira i udaraljke" sa solistima Ensemble intercontemporain i Francuskog nacionalnog orkestra.

Paralelno su učestvovali na mnogim festivalima u Francuskoj.

Prva ploča izdata 1998. (Emi Classics) je naišla na srdačan prijem kod evropskih kritičara i dobila je, između ostalog, i priznanje ffff Télérama. Redovno mogu da se slušaju na France Musique, France Inter, France Culture, kao i na stranim radijima i televiziji Mezzo.

"Muzikalnost, tananost i savršen-stvo igre ovo dvoje mladih muzičara svrstava ih odmah na sam muzučki vrh" - Le Monde de la musique

Program: Debisi - Mala svita, Ravel - Moja majka guščarka, Brams - 16 valcera op. 39, Mađarske igre (izbor)
  početak straniceSAVREMENA MUZIKA

Petak 21. april 2006. u 21h00
Dom Omladine, Makedonska 22
www.domomladine.org

EZ3kiel

 

EZ3kiel, grupa iz francuske oblasti Turen, osnovana je 1994. godine i uspešno je započela karijeru spajajući na prijatan način rege-ska i fank.

Kvalitet njenog scenskog nastupa omogućio joj je nastupe širom Francuske. Umešnost grupe EZ3kiel je u mogućnosti da iznenadi publiku. Elegantna brutalnost zvučnog i vizuelnog nastupa čini da ovaj trio predstavlja ključnu figuru na inače izuzetno popularnoj francuskoj elektro-dab sceni.

Elegantna, lagana, sofisticirana i novatorska, muzika ove grupe vešto sjedinjuje sintetički zvuk sa akustičnim instrumentima, ne upadajući u kakofoniju niti u laku muziku. Video projekcije su važan deo njihovog nastupa uživo čime vešto osvaja publiku, što nije uvek slučaj kada je u pitanju ovaj elektro stil.

Mnogima od vas se dopao Lyon calling tour koncert (Mei Tei Sho, Le peuple de l'Herbe i High tone) izveden u septembru prošle godine u Domu omladine. Unapred se radujemo ponovnom susretu na ovom koncertu, za koji verujemo da će se dopasti mnogima.
početak stranice


SAVREMENA MUZIKA

Četvrtak 27. april 2006. u 21h00
Rex, Jevrejska 16
www.rex.b92.net

PROJEKAT KAREŽI

 

Žildas Etvenar: bubnjevi, gardon, udaraljke, truba
Akoš Zelevenji:
saksofon, metalni klarinet, harmonijum, kalimba
Zilar Mezei:
viola
Ervin Malina:
kontrabas

Nikola Buvije i Tjeri Verne krenuli su 1953. godine na čudesno putovanje od Švajcarske do Avganistana.

Iz ove avanture koja je trajala godinu i po dana, Nikola Buvije je doneo fotografije, zvučne snimke i izvanredno delo Upotrebu sveta.

Kareži je jedno drugačije, muzičko putovanje, nadahnuto ovim delom, koje, vodeći drugim putevima, traga za istom onom suštinom koja je činila ovo putovanje. Moć muzike koja je povela Nikolu Buvijea čini srž projekta Kareži.

Žildas Etvenar i Akoš Zelevenji već šest godina blisko sarađuju i zajedno nastupaju u raznim prilikama. Muzika ovog dua je savršeno prilagođena putovanju. Ona je nezavisna i njena otvorenost zbližava umetnike i one koji to nisu tokom celog putovanja.

Prilikom boravka u Beogradu, Zilar Mezei (brač) i Ervin Malina (kontrabas) biće gosti Karežija.
početak stranice


KLASIČNA MUZIKA
Od četvrtka 4. do srede 10. maja
Svi koncerti počinju u 20h00
Kolarac, Skupština Beograda,
Atrijum Narodnog muzeja,
škola "Josip Slavenski"
 

  MEĐUNARODNA NEDELJA KLAVIRA

Koordinator projekta: Ana Kotevska

"SOS Talenti" iz Pariza i Jugokoncert iz Beograda, u saradnji sa Francuskim kulturnim centrom, organizuju Međunarodnu nedelju klavira tokom koje će se predstaviti nekoliko stipendista ove fondacije koju je osnovao Mišel Sonji, pijanista, kompozitor i pedagog, sa namerom da podrži mlade talente. Stipendistima je pružena mogućnost da rade u okviru majstorskih kurseva i da održe koncert. Ova fondacija se ove godine predstavlja u Beogradu, gde je nedavno nastupila i jedna od stipendistkinja, trinaestogodišnja Sofija Nedić, iz muzičke škole Slavenski. Fondacija praktikuje da poznate pijaniste uključi u svoje aktivnosti pozivajući ih da svojim učešćem i prisustvom na festivalima podstaknu mlade stipendiste, kao što su slavni Aldo Čikolini, Siprijen Katsaris, francuski pijanista kiparskog porekla i Eliso Bolkvadze, gruzijska pijanistkinja koja živi u Parizu.
Više na sajtu www.sogny.com

  početak stranice


SAVREMENA MUZIKA
 
Ponedeljak 15. maj u 21h00
Rex, Jevrejska 16
www.rex.b92.net

U okviru festivala Ring Ring
Pjer Bastijen : "Ćirilična muzika"

 

Pjer Bastijen je počeo sa zvečkom kao svako drugi, da bi sa deset godina napravio gitaru sa dve žice od delova igračke "Mali fizičar". Sa petnaest godina izradio je prvu mašinu: metronom s čije je desne strane cimbalo, a sa leve tiganj za paelju.

Uprkos ovom nekonvencionalnom početku, možda zahvaljujući dadaističkom duhu nekih od svojih savremenika, Pjer Bastijen nastavlja da radi sa velikim umetnicima kao što su Dominik Baget, Pjerik Soren, DJ Lov, Robert Vajat, Isej Mijake.

Uporedo strpljivo radi na stvaranju i osposobljavanju jednog kućnog privatnog orkestra sačinjenog od desetina mehaničkih robota, koji sviraju na tradicionalnim muzičkim instrumentima, a ponekad i na predmetima za svakodnevnu upotrebu. Sa ovim mašinama koje je nazvao Mekanium snima svoje albume i nastupa na koncertima već dvanaest godina.

U Beogradu će nastupiti u okviru tria i predstaviće svoj album Ćirilična muzika koji je napravio sa Aleksejem Egijom. Aleksej Egi je ozvučio mnoge neme filmove (Metropolis, Lutka), komponovao muziku za film "Nemi" od Todorovskog i radio sa brojnim baletskim trupama kao i sa Pjerom Bastijenom.

početak stranice


KLASIČNA MUZIKA
Sreda 24. maj 2006. u 20h00
Sava Centar, Milentija Popovica 9
www.savacentar.com

PARISKI ORKESTAR
 

    Dirigent: Jutaka Sado
Klavir: Nikolaj Luganski

Pariski orkestar je veoma brzo posle osnivanja 1967. potvrdio da predstavlja dostojnog naslednika Društva koncerata Konzervatorijuma, prvog francuskog simfonijskog ansambla čuvenog po promociji tadašnjih savremenika, kao što su Betoven, Šubert, Veber i Mendelson.

Danas je Pariski orkestar jedan od najvećih i najprestižnijih u svetu. Broji 120 muzičara i nudi široki repertoar koji pokriva tri veka muzike, od simfonije do opere, a ujedno daje posebno mesto savremenoj muzici pomoću naručenih ili ostvarenih dela u Francuskoj.

Kao ambasador francuske kulture u inostranstvu, orkestar je doživeo uspeh u celom svetu, od zemalja Evropske unije do Rusije, ali i u Sjedinjenim američkim državama gde je redovno nastupao u njujorkškom Karnegi Holu, u Latinskoj Americi i Aziji.

O izuzetnom svetskom uspehu svedoče mnogobrojne nagrade, kao i prestižna diskografska priznanja (Diapason d'Or, Choc du monde la Musique, 10 de Répertoire), a na petom takmičenju Victoires de la musique osvojio je nagradu za najbolji francuski snimak za La Dame blanche de Boieldieu.

Jutaka Sado (1961) je završio muzičke studije u Kiotou i radi sa Leonardom Bernštajnom i Seiđi Ozavom. Međunarodnu karijeru započinje 1989. prvom velikom nagradom na takmičenju za dirigente u Bezansonu. Jutaka Sado je redovni gost u najpoznatijim francuskim i svetskim orkestrima i operama, kao što su Pariski orkestar, Filharmonijski orkestar Radio Fransa, Francuski nacionalni orkestar, Nacionalni orkestar Bordoa i Akitene. Danas je umetnički direktor novog orkestra i opere u Kobeu, otvorene 2005. godine.

Nikolaj Luganski pokazuje izuzetan muzički talenat još od malena. Pod tutorstvom Tatjane Nikolajeve, izaziva veliko ushićenje izvodeći klasični virtuozni repertoar. Uspesi su mu brzi (Srebrna medalja u Lajpcigu 1988, druga nagrada takmičenja Rahmanjinov u Moskvi 1990, prva nagrada takmičenja Čajkovski 1994.) Svira jasno i sa smislom za strukturu koji podsećaju na Rahmanjinova. Sa samo 32 godine, briljantna karijera mu je omogućila da nastupi u celom svetu, od zapadne Evrope do Japana, od Brazila do Bugarske.

Program:
Popodne jednog Fauna - Klod Debisi
Drugi Concerto za klavir - Frederik Šopen
Simfonija u d-moll - Sezar Frank

    početak stranice


SAVREMENA MUZIKA
Sreda 21. juni 2006. počev od 17h00
ispred FKC-a, Knez Mihailova 31

PRAZNIK MUZIKE
Feti Tabet
(muzika sveta, Francuska)
 

Predgrupe: Testera Crew (DJ: soul / funk / hip-hop) i Marčelo (hip-hop)

Povodom dvadesetpetogodišnjice svetskog dana muzike, FKC će, u saradnji sa Domom omladine, kao i prošle godine, organizovati koncerte pod vedrim nebom u Knez Mihailovoj.

Nakon Galijana i "Afričkih diva" imaćemo priliku da ugostimo grupu Fetija Tabeta.

Rođen u Sidi-Bel-Abes-u u Alžiru početkom pedesetih, u imućnoj porodici iz Tlemsena, kolevci arapsko-andaluzijske muzike, Feti Tabet odrasta u Oranu, bučnom gradu alžirskog zapada. Sa osam godina zapaža ga profesor Hafian, iznenađen njegovim sluhom i darom za perkusije.

Sa violinom u ruci, Feti kao jedanaestogodišnjak prelazi prag velike arapsko-andaluske škole u Šeik Sekalu, gde svakodnevno uči pevanje, poeziju, violinu, violu, lautu i udaraljke.

Postavši ugledan pevač, izvođač i kompozitor, Feti Tabet emigrira u Pariz 1980. Kao vrsni interpretator srednjevekovne muzike, vrlo brzo postaje uzor na francuskoj, a kasnije i na međunarodnoj sceni, gde nastupa kao lautista, perkusionista i vijelista.

Od Indije do Kine, preko Afrike, Sjedinjenih američkih država i Srednjeg istoka, ovaj umetnik je svuda toplo dočekan. Pred hiljadama posetilaca njegovih koncerata uvek neumorno, zahvaljujući muzici, šalje istu poruku bratstva i mira.

Njegova grupa je, kao i on sam, mešavina raznih kultura i svestrana. Čvrsto prijateljstvo spaja ove raznorodne muzičare, inače sve vođe orkestra, poreklom iz Francuske, Tunisa, Maroka, Kameruna, Senegala, Malija i Brazila. "Muzika je ta koja spaja narode" tako peva i svira Feti Tabet.

  početak stranice


KLASIČNA MUZIKA
Utorak 4. juli 2006. u 20h00
Svečana sala Skupštine grada

FILIP MILER
(violončelo)


Gudači Svetog Đorđa
Dirigent: Filip Sajmon
Violončelisti: Filip Miler, Maja Bogdanović, Aleksandar Buzlov
Program: Z. Erić, Barber, J. Kastarede, Đovani Solima, Levinson

Filip Miler
- ugledni profesor pariskog Visokog nacionalnog konzervatorijuma za muziku, naslednik svoga učitelja Andre Navare, iz čije klase potiče veliki broj violončelista blistave međunarodne karijere, među kojima su i miljenici beogradske publike Mark Kope i Gotje Kapison.

    početak stranice

DŽEZ

U okviru 12. Festivala džeza i improvizovane muzike u Kanjiži, Francuski kulturni centar vam predlaže tri raznorodna koncerta.

Četvrtak 14. septembar u 20.00
Dom umetnosti, Kanjiža
www.jazz.eutelnet.com

MIŠEL MONTANARO SOLO
Mišel Montanaro, frula, doboš, harmonika, udaraljke

 

Montanaro koji „se obraća frulom bogovima, a bubnjem zemlji“ - kako je rekao jedan seoski poglavica iz Burkine Faso - odredio je svoj muzički identitet kompozitora. Od početka svoje karijere kao frulaš, Montanaro je bio strastveni zaljubljenik u kulturna ukrštanja, geografska i istorijska, tako da njegova dela nose pečat susreta sa muzičarima svih stilova i podneblja. Savladao je tehniku približavanja, uspostavljanja tananih muzičkih veza, i smelost koja ga je, ne poričući njegovo provansalsko poreklo, uputila prema univerzalnom jeziku.

  DUO AKOŠ - ETEVENAR
Akoš Zelevenji,
saksofon tenor i sopran, metalni klarinet, flauta, glas
Zildas Etevenar, bubnjevi, gardon, truba, udaraljke, gong

Poreklom iz Mađarske i otkriven od strane grupe Noar Dezir, duvač Akos Zelevenji sa žarom donosi novu vrstu muzike koja je nešto između slobodnog džeza i folklornog ritma centralne Evrope. Uz pratnju Zildasa Etevenara na udaraljkama, pod uticajem muzike iz celog sveta, on stvara svoju, punu nesputane energije i lirizma.

KAZ TRIO
Zigfied Kesler, klavir
Žan-Pjer Arno, bubnjevi
Mišel Zenino, kontrabas

 

Pijanista Zigfied Kesler se još davnih šezdesetih bezrezervno predao muzici i smatra se jednim od najboljih poznavalaca klavijatura u svetu. Njegova zapanjujuća tehnika izvođenja odražava neiscrpnost njegove mašte. Žan Pjer Arno za bubnjevima i Mišel Zenino na kontrabasu verno ga prate, dopuštajući sebi i vrhunske nezavisne solo deonice.

 
   
 

Četvrtak 14. septembar u 20.00
Dom Vojske, Niš

DUO PORTAL I LIK
Mišel Portal, klarinet, bas klarinet, sopran saksofon, bandaneon
Silven Lik, gitara

 

Kada jedan od najboljih francuskih džezera sretne majstora romske gitare, dobijamo muziku posebnog kvaliteta koja se rađa na sceni.
 

Petak 15. septembar u 20.00
Dom Vojske, Niš

  DUO AKOŠ - ETEVENAR

Informacije: 018 / 524 578
početak stranice


MUZIKA SVETA


  Ponedeljak 25. septembar u 22.00
Klub Gaučosi, Dunavska 17a
ulaz slobodan

www.multikultivator.org.yu
www.bitef.co.yu

FANTAZIO

U okviru specijalnog programa BITEF-a

Fantazio, kontrabas, glas
Stefan Danijelides, subasofon
Pjer Šomije, bariton saksofon
Denis Šiler, bubnjevi
Benžamen Kolen, zvučni efekti
 

Fantaziova trupa kroz nedefinisani stil kombinuje najkontradiktornije muzičke uticaje, čudnovate tonove. Od žestine garažnog roka do nežnih ili veselih "dečijih" pesama, od cirkuskih songova i groovie džez avangarde do teatralnosti kabarea, od misteriozne atmosfere do melodičnih hitova u Nik Kejv/Manu Čao maniru. U osnovi su bas instrumenti (subasofone, bariton saksofon i kontrabas) kojima su dodati zvukovi predmeta (zviždaljke, metalne stolice, lanci, igračke).

 
početak stranice


KLASIČNA MUZIKA

Petak 13. oktobar u 20.00
Dom Vojske, Niš

Zatvaranje BEMUS-a
Ponedeljak 16. oktobar u 20.00
Jugoslovensko dramsko pozorište, Kralja Milana 50
www.jdp.co.yu
 

Koncertna predstava
OBLACI I PRAZNICI
Kvintet Neobičan koncert

Iv Šarpantje, flauta / An Šamisi, oboa / Žan-Kristof Mirer, klarinet /
Pjer Rugari, horna / Elen Birl, fagot

Kvintet Neobičan koncert objedinio je pet duvačkih instrumenata: flautu, obou, klarinet, fagot i hornu. Ovakav spoj četiri drvena i jednog limenog duvačkog instrumenta još od 19. veka je deo tradicije francuske škole, koja je u tom domenu neprevaziđena po bogatstvu zvuka i po virtuoznosti.
Većina dela izvodi se bez notnih svezaka, što muzičarima omogućava nesputano kretanje i originalnu postavku na sceni. Koristeći mogućnost izražavanja kroz svaku vrstu umetnosti, ovaj kvintet nam priređuje predstavu u kojoj svi dolaze do izražaja: kompozitori, muzičari, reditelji, koreografi, scenografi, majstori svetla, kostimografi - svi zajedno poetikom stvaraju jedinstvenu polifoniju.
Program: Žan-Filip Ramo, Klod Debisi, Žan-Batist Lili, Maren Mare, Leo Delib, Hektor Berlioz, Erik Sati, Đango Renart.

     

početak stranice


DŽEZ

U okviru 22. Beogradskog džez festivala (od 25. do 28. oktobra)

Petak 27. oktobar u ponoć
Dom Omladine, Makedonska 22
www.domomladine.org

KARAVAN PROLAZI
 

Toma Feterman: glas, bendžo, truba
Ligs Ligani: katalanska truba, bas-trombon
Zenzen Moreto: saksofon
Ben Bodi: kontrabas
Pet Žigon: bubnjevi

Bendžo, kontrabas, trube i bubnjevi - eto nas na Balkanu sa grupom koja se polako ali sigurno probija do vrha. Karavan prolazi pronašao je svoje mesto negde između muzike Balkana i francuskog roka i odatle svojom sopstvenom muzikom poziva na svetsku feštu.

Tu su melodije koje se lako pamte, reči na više različitih jezika i - neiscrpna energija. Ovo više nije grupa koja neguje samo cigansku muziku već jedna alternativna družina koja svira da bi razveselila ljude svih kultura.

 
   
 

Subota 28. oktobar u 21.00
Dom Omladine, Makedonska 22
www.domomladine.org

BOJAN ZULFIKARPAŠIĆ (BOJAN Z)
 

Bojan Zulfikarpašić, poznatiji kao Bojan Z, jedan je od najpoznatijih džez pijanista današnjice. Očaravajući instrumentalista, izuzetno je nadaren za komponovanje. Njegova muzika je briljantna mešavina originalnog bi-bapa i balkanskog folklora.

Bojan Z svira klavir od svoje pete godine. Rođen u Beogradu u porodici zanesenoj muzikom, najpre je kroz školovanje otkrio Baha, Ravela, Debisija, potom Bitlse zahvaljujući jednoj prijateljici, i brazilsku muziku uz svog oca, ali nije zaboravio pesme iz jugoslovenskog repertoara. Nastanio se u Francuskoj i već 1990. osvojio nagradu prvog soliste na takmičenju La Défense. Odlučujući su bili njegovi susreti sa Anrijem Teksijeom i Mišelom Portalom, između ostalih, uz koje se svrstao u elitu džez muzičara mlade generacije.


početak stranice


KLASIČNA MUZIKA

Sreda 1. novembar u 20.00
Sala Simfonijskog orkestra, Niš
  Petak 3. novembar u 20.00
Gradska kuća, Novi Sad

KVINTET ONSLOU
Emanuel Reno, viola
Žilijen Vanut, violina
Toma Voluizan, violina
Erve-Alen Odan, violoncelo
Remi Ilzari, kontrabas
 

Kvintet Onslou čine poznati muzičari, solisti, koji su se prvi put okupili oko muzike Žorža Onsloa i Antonina Dvoržaka. Odlučili su da izvedu malo poznat repertoar ova dva kompozitora iz XIX veka koji su stvorili svoj stil pod uticajem dela Betovena i Šuberta.

Emanuel Reno, osnivač kvinteta, osvojio je prvu nagradu za violu i kamernu muziku na Visokom nacionalnom muzičkom konzevatorijumu u Parizu i usavršavao se sa Jurijem Basmetom.
Žilijen Vanut, nekadašnja solo violina Kamernog orkestra Lila i Valansijena, takođe je svirao u Kamernom orkestru Luksemburga, dirigovao Kamernim orkestrom na Festivalu u Šunanu (Južna Koreja) kao i na Festivalu u Kinšasi.
Toma Voluizan dobio je prvu nagradu za virtuoznost na Visokom muzičkom konzervatorijumu u Ženevi. Pre godinu dana postao je prva violina orkestra Opera Eklat.
Erve-Alen Odan dobio je prvu nagradu na Visokom nacionalnom muzičkom konzervatorijumu u Parizu, u klasi profesora Filipa Milera. Dobio je nagradu fondacije Jehudi Menjuhin i član je versajske Kamerate.
Remi Ilzari dobio je zlatnu medalju na Nacionalnom konzervatorijumu u Lionu gde se i usavršavao. Osnivač je mnogih muzičkih sastava, između ostalih i trija Klezmer, kvarteta Musyriade i odnedavno kvinteta Monsolo sa muzičarima orkestra Visokog nacionalnog konzervatorijuma u Parizu gde otkriva dela i produbljuje repertoar za kvintet sa kontrabasom.


početak stranice


KLASIČNA MUZIKA

Četvrtak 23. novembar u 20.00
Kolarčeva zadužbina, Studentski trg 3
www.jugokoncert.co.yu

MOCART I SVETI ĐORĐE
Gudački orkestar Sveti Đorđe
Dirigent: Vensan Montej

 

Kako slaviti Mocarta u Francuskom kulturnom centru ako ne istovremenim predstavljanjem njegovog francuskog savremenika - viteza Svetog Đorđa, nazvanog takođe Crni Mocart ili još Svetli Crnac? Mitski avanturista iz 17. veka, talentovani kompozitor koji je izvršio uticaj na Mocarta, vitez čije je pravo ime Žozef Bulonj od Svetog Đorđa (1745-1799), bio je sin robinje sa Gvadalupe i bivšeg musketara. Poznat kao nepobedivi mačevalac, konjanik kraljevske garde, špijun, prvi crni pukovnik na čelu afričkog i antiljskog odreda, nalazio se i u intimnom krugu kraljice Marije Antoanete kojoj je čak predavao muziku. Po obrazovanju violinista, postao je kompozitor i dirigent, miljenik francuskog i pruskog dvora, a putovao je i u London gde je dirigovao Hajdnovim Pariskim simfonijama.

Kamerni orkestar Gudači Sv. Đorđa osnovan je 1992. godine. Od samog osnivanja, umetnički rukovodilac i dirigent ansambla je ugledni pedagog i majstor viole Petar Ivanović. Na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu 1996. orkestar je osvojio Prvu nagradu. Iste godine orkestar je imao zapažen debi u Londonu na koncertu za UNICEF. Do sada su održali preko 800 koncerata u Srbiji i inostranstvu. Učestvovali su na festivalima Grada-teatra u Budvi, na Nomusu, Bemusu, Mokranjčevim danima, Ohridskom letu, na Međunarodnoj tribini kompozitora, Belefu... Orkestar je ostvario veći broj snimaka za radio i televiziju, kao i dvanaest kompakt diskova.

Dirigent Vensan Montej (1964) je nakon muzičkog obrazovanja na Nacionalnom konzervatorijumu u Anžeu studirao muzikologiju na Sorboni i usavršavao dirigovanje u klasi Žerara Devoa i Pjera Dervoa. Od 1991. do 1996. Vensan Montej je drugi dirigent u Pozorištu na Kapitolu u Tuluzu gde stiče ogromno praktično iskustvo i proširuje svoj lirski repertoar uz Mišela Plasona kao i druge velike dirigente poput Fridmana Lejera, Mauricija Arene, Ričarda Bredšoa, Voldemara Nelsona ili Donata Renzetija. Vensana Monteja takođe zanima rad na velikim baletima. Tokom svoje karijere dirigovao je velika simfonijska dela, od Baha do Honegera.

    početak stranice


MUZIKA

Petak 24. i subota 25. novembar 2006.
Dom Omladine, Makedonska 22
www.domomladine.org
 

FESTIVAL BEOGRAD - MARSEJ: MOBILE HOME

Projekat "Od grada do grada" započet 2004. u Marseju nudi platformu za susrete, razmene i distribuciju umetnicima, kulturnim poslenicima i novinarima na regionalnom, evropskom i međunarodnom nivou. Posle prošlogodišnjeg projekta sa Sarajevom i regijom Provansa, Alpi, Azurna obala, "Od grada do grada" približiće još više Marsej Balkanu. Cilj mu je da promoviše nezavisnu i savremenu kulturnu scenu, kao i razne kulturne i građanske inicijative u bivšoj Jugoslaviji.
Evropski festival Mobile Home održaće se ove godine u centru La Friche La Belle de Mai u Marseju 16, 17. i 18. novembra u okviru obeležavanja 2006. godine koju je Evropska komisija proglasila za Evropsku godinu razmene radnika. Ovaj festival trebalo bi da omogući umetnicima iz Beograda da svoju muziku predstave širokoj publici, a istovremeno da beogradskim kulturnim radnicima pruži mogućnost da se susretnu sa umetnicima iz francuske oblasti Provansa Alpi Azurna obala, kao i sa umetnicima iz drugih gradova Evrope.
Projekat podržavaju Co-opérative u centru La Friche La Belle de Mai / Marseille (uz Euphonia-Radio Grenouille, SFT-Cabaret Aléatoire i Zinc-ECM) kao i Cultures France, regionalne vlasti oblasti Provansa, Alpi, Azurna obala i Francuski kulturni centar u Beogradu.
Beogradski deo festivala održaće se u Domu omladine i na njemu će nastupiti gosti iz Francuske:

Nikol (Nikola Kant), džez i tehno muzičar, spojio je u okviru svog projekta Nikol džez i solo elektroniku, a sa druge strane, u okviru Mecanik Quantatik, eksperimentiše na licu mesta sa zvukom i slikom. Sarađuje sa Lieux Publics francuskog Nacionalnog centra za umetnost na ulici kao i sa poznatim koreografom Angelinom Preljocajem koji radi u Cité de la danse u Eks an Provansu.  


  Alif Tre  je tonac, producent, perkusionista i zaljubljenik u sliku. U filmu ili na radiju, na sceni ili u studiju, njegova muzika uspeva da pronađe put do slušalaca najrazličitijih ukusa. Ovaj umetnik je istovremeno i vrstan tehničar, organizovan i zahtevan. Novi elektronski zvuk kojim je spojio melankolični pop, groov i etno visoko je vrednovan od strane medija.

Doktor L  jedan je od najrelevantnijih producenata i kompozitora hibridne muzike. Ovaj nekadašnji član pionirske hip hop grupe Assassin redovno nastupa sa Tonijem Alenom (bivšim Fela Kuti bendom) a predstaviće ove godine svoje ostvarenje Psiho, koji je zapravo geometrijska varijacija između afro beat-a i elektronike.  

 
   
 
početak stranice


KLASIČNA MUZIKA

Ponedeljak 27. novembar u 20.00
Sinagoga, Jevrejska 11, Novi Sad
www.muzickaomladina.org
 

KLOD DELANGL
i Vojvođanski simfoničari


Dirigent: Berislav Skenderović
Solista: Klod Delangl, saksofon
 

Koncert majstor, istraživač i pedagog, Klod Delangl je jedan od najvećih saksofonista današnjice i najveći među francuskim saksofonistima. Kao veliki interpretator klasične muzike, on podstiče i kompozitore savremene muzike kao što su Berio, Bulez, Takemicu i Piacola rado promovišući i izvodeći njihove kompozicije. Sarađivao je od 1986. godine sa Bulezovim ansamblom Intercontemporain i nastupao kao solista sa najprestižnijim orkestrima kao što su BBC, orkestar Berlinske filharmonije, Finskog radija, WDR iz Kelna, Kioi iz Tokija, kojima su dirigovali Nagano, Salonen, Miung Vung Čung, Bernštajn i drugi.
Kao zaljubljenik u svoj instrument, osim koncertnom aktivnošću, bavi se i istraživanjem posebne akustike saksofona, što će u saradnji sa Anrijem Selmerom iz Pariza doprineti stvaranju novih modela ovog instrumenta.

Na programu: Mocart, Vilijams i Rahmanjinov

Ulaz slobodan.

 


početak stranice


KLASIČNA MUZIKA

KONCERT JE OTKAZAN!

Utorak 5. decembar u 20.00
Zadužbina Ilije Kolarca, Studentski trg 3
www.jugokoncert.co.yu

MAJSTORI NA SVOJIM INSTRUMENTIMA
Povodom 250 godina od rođenja Volfganga Amadeusa Mocarta

Beogradska Filharmonija
Dirigent:
Lučano Di Martino
Solisti:
Nemanja Radulović, violina
Nikolaj Demidenko, klavir
Aleksandar Tasić, klarinet
Magali Monije, flauta
Mari Norman, harfa
 

Od ovih solista, troje dolaze iz Francuske:

Nemanja Radulović (1985) je svoj prvi solistički nastup imao sa sedam godina, sa orkestrom je nastupao šest meseci kasnije. Završio je srednju školu sa četrnaest godina, a do sada je imao više od devetsto solističkih koncerata na prestižnim manifestacijama kao što su festival La Šez-Dije, festival Radio Frans, Flanri mizikal u Rensu... Pobedio je na mnogobrojnim međunarodnim takmičenjima. Sa dvadeset godina, Nemanja Radulović je dobio 2005. godine prestižnu nagradu Viktoar de la mizik, u kategoriji međunarodnih otkrovenja. Proglašen je nedavno Zvezdom u usponu za sezonu 2006/2007 i nastupiće u najpoznatijim svetskim koncertnim dvoranama - u Koncertgebov u Amsterdamu, Megaronu u Atini, Site de la Mizik u Parizu, Palati Bozar u Briselu, Filharmoniji u Kelnu, kao i u Karnedži holu. Od 1999. živi u Francuskoj a svira na violini Đovanija Batiste Gvadanjinija iz 1765.

Mari Norman (1976) upisala se kao prvoplasirana na Visoki nacionalni konzervatorijum muzike u Parizu. Sa 18 godina osvaja jednoglasno prvu nagradu za kamernu muziku. Naredne godine dobija prvu nagradu za harfu i nagradu Udruženja bivših učenika Konzervatorijuma. 1998. pobeđuje na takmičenju Avant-Scčne (u kategoriji svih instrumenata), potom 1999. dobija prvu nagradu SACEM na međunarodnom takmičenju Lili Laskin.
Kao solista nastupala je na poznatim scenama kao što su sala Gavo, u Baden Badenu, zatim u Muzeju američke umetnosti u Živerniju, kao i u Muzeju D’Orsay u Parizu. Od 2001. nastupa kao solo harfistkinja u Orkestru republičke garde u Parizu.

Magali Mosnije (1976) završava studije na Visokom nacionalnom konzervatorijumu muzike (CNSM) u Parizu, osvaja prvu nagradu 1999. godine i odmah počinje da nastupa kao solista sa najvećim evropskim orkestrima. Pre nego što je pristupila Filharmonijskom orkestru Radio Frans, bila je član Kamernog orkestra Lozane. 2003. godine proglašena je najboljom solo flautiskinjom, supersolistom Filharmonisjkog orkestra Radio Frans. Na međunarodnom takmičenju ARD u Minhenu 2004. osvaja prvu nagradu kao i nagradu publike. Pobednik je međunarodnih takmičenja Žan-Pjer Rampal (Francuska) i Leonardo de Lorenco (Italija, 2001). Osim brojnih koncerata kamerne muzike u Francuskoj i Nemačkoj, ove godine je nastupala kao solista sa Filharmonijskim orkestrom Radio Frans u Pozorištu Šanzelize u Parizu.

   
početak stranice