français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Agenda
 
Kalendar
Film
Muzika
Scenska umetnost
Književnost
Vizuelna umetnost
Debate
Nauka
Obrazovanje
Frankofonija
Arhiva
   
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
   

 
     
  Arhiva
 
 
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
 
     2008
  Kalendar   |   Izložbe     Muzika     Scenska umetnost   |   Film   |   Predavanja   |   Knjiga   |   Razno   |

KLASIČNA MUZIKA

U okviru proslave 50. godišnjice Kulturnog centra Beograda

Četvrtak 20. septembar 2007. u 20.00
Kolarac, Studentski trg 5
www.kcb.org.yu

NEMANJA RADULOVIĆ (violina)
I LOR FAVR-KAN (klavir)
Orkestar MAJSTORI GUDAČI
dirigent Dejan Mihailović

Nemanja Radulović (1985) je svoj prvi solistički nastup održao kada je imao 7 godina, sa orkestrom je nastupao šest meseci kasnije, a od tada je imao veliki broj solističkih koncerata na prestižnim manifestacijama kao što su festival Šez-Dije, festival Radio Frans, Flâneries musicales u Rensu... Pobeđivao je na mnogobrojnim međunarodnim takmičenjima. Nemanja Radulović je 2005. godine dobio prestižnu nagradu Victoire de la musique, u kategoriji "međunarodnih otkrovenja". Od 1999. živi u Francuskoj gde je snimio brojne diskove. Svira na violini Žana Batista Vijoma iz 1843.
Lor Favr-Kan (1976) sa 17 godina osvaja prvu nagradu na Visokom nacionalnom konzervatorijumu u Parizu. Godine 2001. pobeđuje na međunarodnom konkursu Propiano u Njujorku. Od tada redovno nastupa kao solista ili član kamernog ansambla. Svirala je sa poznatim muzičarima: Olivije Šarlije, Anri Demarket, David Grimal, Reno Kapison, Floran O, Patris Fontana-rosa, kvartet Isaj... Učestvuje na mnogim festivalima i pozvana je da svira u pratnji nekoliko francuskih orkestara, među kojima je i Orkestarski ansambl iz Pariza. Snimila je nekoliko muzičkih izdanja sa muzikom Šopena, Šumana, Rahmanjinova, Hana...

Program: Mendelson

Francuski kulturni centar, Centar za muziku Kolarceve zadužbine i Société Générale banka poklanjaju Beogradanima ovaj koncert.

početak stranice

KLASIČNA MUZIKA

U okviru BEMUS od 5. do 19. oktobra 2007. (www.bemus.co.yu)

Ponedeljak 8. oktobar 2007. u 20.00
Kolarac, Studentski trg 5

KVARTET EBEN

 

Četvoro učenika Nacionalnog konzervatorijuma regiona Bulonj-Bilankura osnovalo je 1999. godine kvartet Eben (Abonos) koji se usavršavao uz kvartet Isaj na Visokom pariskom konzervatorijumu.
Osvojili su brojne nagrade, a odlikuje ih želja da se oprobaju u svim žanrovima: izvode klasičnu, ali i savremenu muziku. Godine 2002. snimili su džez album "Eros i Tanatos" sa nemačkim kompozitorom i trombonistom Danijelom Kazimirom. Sa podjednakom strašću predaju se izvođenju različitih muzičkih žanrova.

Program: Mocart, Bartok, Šubert
      početak stranice

KLASIČNA MUZIKA

U okviru BEMUS od 5. do 19. oktobra 2007. (www.bemus.co.yu)

Ponedeljak 15. oktobar 2007. u 20.00
Kolarac, Studentski trg 5

Žan-Iv TIBODE, klavir
Nikolaj ALEKSEJEV, dirigent
Orkestar Beogradske filharmonije

 

Pijanista Žan-Iv Tibode, gospodar boja, nijansi i izvođenja, poznat je u celom svetu po svojoj prefinjenosti i pesničkoj duši. Najveći svetski orkestri, dirigenti i festivali rado sarađuju sa ovim renomiranim i potpuno izgrađenim umetnikom. On važi za jednog od najvećih savremenih pijanista, koji je izgradio svetsku karijeru brojnim nastupima i snimljenim delima, a štampa ga je proglasila "muzičkim blagom našeg doba".
Nikolaj Aleksejev, jedan od najsjajnijih predstavnika nove škole dirigovanja iz Sankt Petersburga, dirigovao je najboljim simfonijskim orkestrima u Evropi, SAD i Japanu.
      početak stranice

DŽEZ

U okviru 23. džez festivala u Beogradu (26 - 30. oktobar 2007.)

 KONCERT JE OTKAZAN 

Ponedeljak 29. oktobar 2007. u 20.00

Sava centar, Milentija Popovića 9

DI DI BRIDŽVOTER
 

Poput Žozefine Bejker, Di Di ima dve ljubavi: Sjedinjene američke države - zemlju u kojoj je rođena, i Pariz - grad u kome živi skoro 20 godina. Njen glas, smisao za swing i očaravajući šarm načinili su je jednom od retkih savremenih ambasadorki ženskog džeza. Di Di je osvojila srca Parižana, Francuza, ali i Evropljana i celog sveta. Ova kraljica improvizacije, koja se neustrašivo odmerava sa najvećim majstorima džeza, vlada scat tehnikom pevanja koja se koristi onomatopejom i aliteracijom.
.....................................................................................................................

Utorak 30. oktobar 2007. u 20.00, Rex, Jevrejska 16

Nedelja 28. oktobar u 20.00, Niš
Ponedeljak 29. oktobar u 20.00, Novi Sad

TRIO MARK DIKRE
Mark Dikre, gitara
Bruno Ševijon, kontrabas
Erik Ešampar, udaraljke

 

Mark Dikre bi opčinio i one koji nisu veliki ljubitelji gitare. Osim što odlično vlada ovim instrumentom, on u sebi i nosi muziku koja neizostavno mora biti iskazana i zapisana. Zahvaljujući svirkama sa najboljim američkim džez muzičarima, kao što je Tim Berne, razvio je čudesnu sposobnost improvizacije kombinovanu sa zapanjujućom logikom trenutnog komponovanja. Gitarista Dikre sa svojim triom trenutno zrači najsnažnijom energijom na francuskoj džez sceni. Njihova improvizacija često polazi od roka sa primesama bluza da bi se odatle širila i na druge muzičke pravce. Sva trojica se utrkuju u improvizacijama, stvarajući na taj način začuđujuće snažne i ritmične melodije. Zahvaljujući intuitivnoj komunikaciji između ova tri muzičara, njihova umetnost ne poznaje granice.

            početak stranice

KLASIČNA MUZIKA

U okviru festivala "Ars vivendi Clavicembalus" od 1. do 13. novembra 2007.

Četvrtak 8. novembar 2007. u 20.00
Svečana sala Skupštine grada
Dragoslava Jovanovića 2

BLANDIN RANU, čembalo

 

Blandin Ranu već više od deset godina svira čembalo u ansamblu II Seminario Musicale (Žerar Len) sa kojim je ostvarila veliki broj koncerata i muzičkih izdanja.
Uporedo s tim, veoma je posvećena kamernoj muzici i recitalu i na takmičenju Victoire de la musique classique 2003. imenovana je za "Otkriće godine ".
Sva muzička ostvarenja koje je snimila nepodeljeno su i burno pozdravljena od strane specijalizovane štampe (Diapason d'or, Choc - Monde de la Musique, fff - Télérama, Recommandé - Classica). Njene Francuske svite nagrađene su medaljom Akademije Šarl Kros. Za dvostruki CD sa muzikom Kuprena, izdat u aprilu 2004, dobila je nagradu "Zlatni dijapazon" i "Šok" koji dodeljuje časopis Le Monde de la musique.
Blandin Ranu takođe predaje basso continuo na Visokom nacionalnom muzičkom konzervatoriju u Parizu. Boraviće u Beogradu od 7. do 10. novembra i održaće master klas i koncert.

                  početak stranice

KLASIČNA MUZIKA

Subota 22. decembar 2007. u 20.00
Kolarac, Studentski trg 5

OMAŽ MORISU RAVELU (1875-1937)
Rita Kinka (klavir)
Marko Josifovski (violina)


Rita KINKA je rođena u Subotici, a završila je 1981. studije klavira na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Evgenija Timakina i prof. Arbo Valdme. Za uspeh na magistarskim studijima dobila je Oktobarsku nagradu grada Beograda za najbolja studentska ostvarenja u 1983. godini. Usavršavala se na Juilliard School of Music u New York-u, u klasi György Sandora koristeći stipendiju fondacije "Gina Bachauer" koja joj je dodeljena na međunarodnom takmičenju „Kraljica Elizabeta“ u Brislu 1987. godine kao „najperspektivnijem mladom umetniku“. Rita Kinka je redovan profesor za glavni predmet Klavir na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu.
Od 1975. godine do danas Rita Kinka je održala oko 600 resitala i nastupala je kao solista sa orkestrima u skoro svim evropskim zemljama, kao i u SAD, Tajvanu, Izraelu, Kanadi i Australiji. Rita Kinka je nosilac niza jugoslovenskih nagrada i međunarodnih priznanja, među kojima Zlatne medalje na Festivalu u Bordou, 1988, kao i takmičenja Klavirska muzika XX veka u Orleanu, 1996. Rita Kinka je 1991. prva dobitnica godišnje nagrade Evropskog parlamenta „Prix Femmes d`Europe“ za najboljeg izvođača ozbiljne muzike Evrope.

Marko Josifovski (1978) je počeo da svira violinu sa pet godina i diplomirao i magistrirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavao se na Hochschule fur Musik u Bernu u klasi prof. Igora Ozima. Bio je stipendista švajcarske vlade i stipendista švajcarske fondacije za visoko nadarene talente.
Svirao je za UNICEF u Parmi, u Ujedinjenim nacijama u Njujorku i na mnogim festivalima u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je mnogih nagrada u bivšoj Jugoslaviji i mnogih internacionalnih nagrada, od kojih Premio Mocart u Veroni, u Strezi (Italija), u Češkoj Republici ”Jan Kocijan”, u Italiji ”Rodolfo Lipicer”, ”Zlatni andjeo” za najuspešnijeg mladog umetnika. Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda. Svirao je sa mnogim orkestrima u zemlji i inostranstvu. Pored mnogih dela snimio je svih 10 Betovenovih sonata sa pijanistkinjom Zarifom Alizade. Docent je na akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Program:
Claude Debussy (1862-1918): Sonata za violinu i klavir
Allegro vivo
Intermede - Fantasque et léger
Finale - Tres animé

César Franck (1822-1890): Sonata za violinu i klavir u A duru

Allegretto ben moderato
Allegro
Recitativo – Fantasia – Ben moderato
Allegretto poco mosso

- pauza -

Maurice Ravel: (1875-1937): „Ondine“ iz ciklusa „Gaspard de la Nuit“,
za klavir solo

Maurice Ravel: Sonata za violinu i klavir
Allegretto
Blues – Moderato
Perpetuum mobile – Allegro

Maurice Ravel: Jeux d’eau („Igra vode“), za klavir solo
Maurice Ravel: Tzigane – Rapsodie de Concert, za violinu i klavir
(„Ciganin – Rapsodija za violinu i klavir“)
U saradnji sa Centrom za muziku
početak stranice

KLASIČNA MUZIKA

Od ponedeljka 14. do četvrtka 24. aprila 2008.
Sinagoga, Jevrejska 11, Novi Sad
Gradska kuća, Trg Slobode, Novi Sad
Srpsko narodno pozorište, Pozorišni trg 1, Novi Sad
www.nomus.org.yu


28. Festival NOMUS

Francuski kulturni centri Beograda i Novog Sada imaju zadovoljstvo da vam najave francuske muzičare koji će nastupati na ovogodišnjim Novosadskim muzičkim svečanostima:

Ponedeljak 14. april u 20.00, Sinagoga
Svečano otvaranje: Vojvođanski simfoničari; dirigent: Berislav Skenderović; solisti: Vahan Mardirosijan (klavir), Žan-Mark Filips Varžabedijan (violina) i Gzavije Filips, (violončelo).
Program: R. Bruči: mala svita, L. v. Betoven: Triple Concerto u C-duru, Op. 56, S. Rahmanjinov: Simfonijski plesovi, op. 45

Utorak 15. april u 19.30 (veče kamerne muzike), Gradska kuća
Francuska-mađarska violinistkinja Mirijel Kantoređi, i Aleksandar Janiček (violina), Johanes Erkes (viola), Ričard Lester (violončelo), Aleksandar Madžar (klavir)
Program: L. Janácek: gudački kvartet br. 2; V. A. Mocart: koncert za klavir i orkestar KV 414 (verzija za klavir i gudački kvartet); A. Dvoržak: kvintet br. 2 u A-duru, op. 81, za klavir, dve violine, violu i violončelo.

Sreda 16. april u 19.30, Gradska kuća
Gzavije Filips (violončelo) i Vahan Mardirosian (klavir)
Program: L. v. Betoven: Sonata op.102, br. 1, Briten: Sonata u F-duru za violončelo i klavir, Komitas: izbor komada za violončelo i klavir, S. Prokofiev: Sonata op.112

Petak 18. april u 19.30, Sinagoga
Žan-Eflam Bavuze (klavir)
Program: List, Šopen, Debisi

Petak 18. april u 22.00, Srpsko narodno pozorište, scena “Jovan Đorđević”
Rišar Galijano (bandoneon i Tangaria), Žan-Mark Filips Varžabedijan (violina), Filip Erts (kontrabas), Rafael Mehias Vega (udaraljke)
      početak stranice

KLASIČNA MUZIKA

Petak 18. april 2008. u 20.00
Centar za kulturu Pančevo, Vojvode Živojina Mišića 4
U okviru 7. festivala harfe u Beogradu
(od 15. do 20. aprila)


Elizabet Fontan-Binoš


Festival harfe pozvao je u goste Elizabetu Fontan-Binoš, honorarnog profesora Visokog državnog muzičkog konzervatorijuma u Lionu, asistenta na Visokom državnom muzičkom konzervatorijumu u Parizu, solistu na harfi Filharmonijskog orkestra u Nici. Elizabet Fontan-Binoš je prva Francuskinja nagrađena na Međunarodnom konkursu u Izraelu i jedan je od poslednjih učenika maestra i kompozitora Marsela Turnijea. Podučavanje u muzici, a posebno u sviranju harfe, sastavni je deo njenog života. Ona vodi mnogobrojne staževe u Francuskoj i inostranstvu. Od 15. do 20. aprila vodiće masterklas na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Program: G.F. Hendel: Passacaille, Koncert u b-molu, E. Parih-Alvars: Serenada, G. Pierne: Impromptu Caprice, G. Fore: 3. Romansa bez reči, Improvizovani kapric, M. Turnije: Prema izvoru, u šumi, Féerie (Prélude et Danse), Čarobni kavez za ptice, Sive magarice na putu za El-Azib, Balerina Lolita.
      početak stranice

SAVREMENA MUZIKA

Petak 18. april 2008. u 20.00
Narodno pozorište, Sinđelićev trg bb, Niš

Iliko: Magic Orchestra

U okviru “Francuskih dana” koje će od 12. do 19. aprila organizovati Francuski kulturni centar u Nišu i njegovi partneri.
Kontakt : francuski.centar@sbb.co.yu ili 018/ 524 578.

Iliko se vraća u Niš i na jedinstven način nastavlja svoje istaživanje novih žanrova za gudački kvartet. Neverovatni i vragolasti kvintet nam predstavlja najnoviju galeriju čudesnih i fascinantnih likova. Iliko je nastao 1999. iz susreta Sirila Žirua, pevača, glumca, kompozitora i tekstopisca, i gudačkog kvarteta sastavljenog od izvanrednih višestruko talentovanih muzičara. To su: Gijom Fontanarosa, Frederik Desi, Bertran Kos i An Kos. Sve je stvaranje za ovo petoro izvrsnih muzičara koji svoje pesme potpisuju i izvode u krajnje veselim muzičkim i scenskim trenucima koje režira Filis Rum.

      početak stranice

ELEKTRONSKA MUZIKA

Subota 10. maj u 20.00
Kulturni centar Rex, Jevrejska 16
U okviru festivala Ring Ring (od 9. do 14. maja)

Zvuk krova

Zvuk krova je izuzetan susret između dva velikana muzike, čiji je snimak ostvaren u jednom budističkom hramu u Mišimi: Seižiro Murajama – autor brojnih pred-rok događanja tokom osamdesetih i devedesetih godina, kao što su Fušicuša (Murajama je bio bubnjar u prvoj postavci) i ANP (Absolut Null Punkt); i Žan-Lik Gione, koji je izuzetno poznat u oblasti improvizovane muzike i umetničke kompozicije.

Radi se o retko interesantnom susretu, koji je generisao i nastavlja da generiše do sada neviđene muzičke eksperimente i rešenja. Zvuk krova nije zatvorena forma, već veoma otvoreno delo koje se neprestano razvija i nanovo smišlja.

      početak stranice

KLASIČNA MUZIKA

Četvrtak 29. maj 2008. u 20.00
Crkva Blažene Djevice Marije, Hadži Milentijeva 75

Omaž Olivijeu Mesijanu

Stogodišnjica rođenja Olivijea Mesijana biće proslavljena u čitavom svetu tokom cele 2008. godine. To je omaž jednom od glavnih kompozitora prethodnog veka, ali još uvek našeg savremenika, omaž jednoj tako posebnoj ličnosti vanrednog stvaraoca, koji nema naslednika, jednom pioniru u mnogim domenima i pedagogu koji je ukazao na plodonosne puteve.

Olivije Ežen Šarl Prosper Mesijan (1908-1992), francuski kompozitor i orguljaš, ekspert za ornitologiju, crpi svoju inspiraciju u dubokoj katoličkoj revnosti, izraženoj sklonosti prema drevnoj muzici i egzotičnim ritmovima i u produbljenom naučnom izučavanju ptičjeg poja. Mesijan je naročito smeo kompozitor koji je bio novator kako u domenu harmonije i melodije tako i u instrumentaciji i sasvim posebnoj upotrebi muzičke boje.

Ovaj program je realizovan zahvaljujući studentima Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Program:
Olivije Mesijan: Vaznesenje, 4 simfonijske meditacije za orgulje, II Spokojne aleluje duše koja čezne za Rajem (Dragana Nešić)
Žan Alen: Litanije za orgulje (Marija Družijanić)
Vladimir Trmčić: Liturgijske slike za orgulje, II Molitva (Katarina Nina Antanasković)
Vlastimir Trajković: Epimetej, muzika za orgulje, I Epimetej, II Pandorina kutija, III Elpis (Sofija Grgur)
Luka Čubrilo: Procesija, slika za orgulje (Sofija Grgur)
Olivije Mesijan: Rođenje Gospoda, devet meditacija za orgulje, VI Anđeli (Luka Čubrilo)
Olivije Mesijan: Rođenje Gospoda, devet meditacija za orgulje, VII Isus prihvata patnju (Marija Družijanić)
Olivije Mesijan: Rođenje Gospoda, devet meditacija za orgulje, VIII Mudraci (Luka Čubrilo)
Olivije Mesijan: Rođenje Gospoda, devet meditacija za orgulje, IX Bog među nama (Sofija Grgur)

      početak stranice

SAVREMENA MUZIKA

Subota 21. juni 2008. Kalemegdan, Gornji grad

U okviru proslave Dana muzike

La Briza De Roše


Lice lažne Eskimke, zelene bademaste oči, crne obrve dramskog izraza, napućena usta kao u nadurene lutke, izrazito crna kosa, to je ukratko portret pevačice izuzetno teatralnog nastupa čije je sâmo ime više nego sugestivno. La Briza De Roše (mešavina španskog, engleskog i francuskog) zvuči kao „La Kalas“ ili „La mom Pjaf“, podsećajući više na nadimak nego na ime koje vremenom dobijaju dive ili glumice.  
Brizin život upravo i liči pomalo na filmsku priču.

Na njenom haotičnom životnom putu nalik na roman, Brizu put slučajno dovodi u Pariz gde počinje da nastupa po džez klubovima interpretirajući standardne džez kompozicije. Njeno prisustvo na sceni je neosporno. Ali, ne dajte se zavarati, Briza je uvek tamo gde je ne očekujemo. The Chase nije nikako džez album : nesumnjivo električna gitara „Destroyer“ koja stoji na počasnom mestu omota albuma ubediće u to one koji su se dali zavesti oznakom „Blue Note“.

Višestrana, harizmatična i tajanstvena Briza Roše nije prestala da nas iznenađuje.
      početak stranice

KLASIČNA MUZIKA

U okviru 05. Beogradskog međunarodnog Čelo festa

Mišel Štraus i Lidija Bizjak

Utorak 8. jul 2008. u 19.30
Sala Filharmonije, Studentski trg 11
Program: Filip Ersan, Klod Debisi, Rahmanjinov


Gudači Svetog Đorđa i Mišel Štraus
sa Draganom Đorđevićem, Markom Kosoverom i Sandrom Belić

Sreda 9. jul 2008. u 20.30
Kolarčeva zadužbina, Studentski trg 5
Program:Gabrijel Fore, Karl Poper,
Žorž Matijas Mon, Franc Šubert,
Sebastiano Mainardi

 

Izuzetan program - dela evropskih kompozitora za poslednja dva dana festivala violončela, uz počasno gostovanje dvoje francuskih solista.

Mišel Štraus je osvojio Prvu nagradu za kamernu muziku i violončelo koju dodeljulje Konzervatorijum u Parizu, na kojem je 1987. nasledio Morisa Žandrona, a zatim kreće da nastupa na svim kontinentima kao solista i u kamernim sastavima. Od 1980. je prvi solo violončelista u Novom filharmonijskom orkestru Radio Fransa, a nastupa i sa brojnim francuskim i svetskim orkestrima, kao što su Filharmonija Radio Fransa, Nacionalni orkestar Kapitola u Tuluzu, Praški kamerni orkestar...

Lidija Bizjak je dobitnik prve nagrade za klavir na Visokom nacionalnom muzičkom konzervatorijumu u Parizu (u klasi Žaka Ruvijea), laureat međunarodnog klavirskog takmičenja u Dablinu 2000. kao i programa Radio Fransa Déclic 2006. Često nastupa kao solista.

      početak stranice

KLASIČNA MUZIKA

U okviru BELEF-a (14.7-2.8)

Ponedeljak 14. jul u 21.00
Savsko pristanište

Beogradski letnji festival – biće otvoren u ponedeljak 14. jula u 21.00 koncertom francuskog tria Janka Nilovića uz muzičku podršku Big Benda RTS, Beogradskog kamernog hora i britanske trupe JazzCotech Dancers.

      početak stranice

KLASIČNA MUZIKA

U okviru festivala ArtLink (24.6 - 17.7)

Rafael Oleg i Emanuel Štroser

Utorak 15. juli u 20.00
Svečana sala Skupštine grada Beograda,
Dragoslava Jovanovića 2

 

Program: Betoven: Prolećna sonata br. 5, op. 24; Šimanovski: Mitovi
Smetana: „Iz moje domovine“; Brams: Sonata u G-duru, op. 78

Summer ArtLink za svoje četvrto izdanje u Beogradu ugostiće između ostalog Rafaela Olega i Emanuela Štrosera.

  Violonista Rafael Oleg vodiće master namenjen mladim talentima, članovima kamernog orkestra mladih. Najbolji dirigenti pozivaju ga da svira sa najvećim svetskim orkestrima, a takođe učestvuje i u kamernim orkestrima. Veliki je zagovornik savremene muzike.

Pijanista Emanuel Štroser je stasao u Nacionalnom konzervatorijumu u Parizu. Danas je asistent Alena Planesa na Visokom nacionalnom konzervatorijumu u Parizu kao i solista uz mnoge francuske orkestre. Takođe učestvuje na velikim festivalima širom sveta, ali je isto tako odličan u domenu kamerne muzike.  

      početak stranice

ELEKTRONSKA MUZIKA

U okviru BELEF-a (14.7-2.8)

European sound delta
Od srede 27. jula do subote 2. avgusta
Splav na keju u podnožju Kalemegdana, Karađorđeva 2-4
www.belef.org; www.sound-delta.eu

Ovaj projekat organizovao je umetnički kolektiv MU tokom leta 2008. u saradnji sa udruženjima Rockolectiv (Bukurešt, Rumunija) i Eu Space 21-Arena Media (Rus, Bugarska).
European sound delta je kulturno i umetničko istraživanje zvučnog prostora (zvučnih ambijenta, jezika, muzike...) niza evropskih gradova koji se nalaze na obalama Rajne i Dunava. Dva broda se simultano kreću rekama, dok umetnici koji se na njima nalaze, na svakoj od etapa izvode performanse, postavke itd. Svi radovi biće prikazani na kraju avanture tokom manifestacije Noći Ozosfere (26 -28. septembra 2008).

Etapu u Beogradu čine dva glavna događaja:
1. i 2.8: postavka „Sound Drop“, zvučna šetnja gradom
1.8: Noć performansa-koncerata (sa binom na brodu, dok je publika na keju) gde će postojati veza sa drugim brodom koji će se tada nalaziti u Antverpenu.
Ovaj projekat podržava program Kultura 2007-2013 Evropske unije i agencija Culturesfrance mu je dodelio oznaku „evropske sezone“.

      početak stranice

KLASIČNA MUZIKA

Kanjiža:
Žoel Leandr I Đerđ Sabadoš

Subota 2. avgust 2008. u 20.00
Dom umetnosti, Glavni trg 9, Kanjiža

Radionica savremene muzike održaće se 1. i 2. avgusta 2008. u Regionalnom kreativnom ateljeu Jožef Nađ u Kanjiži, uz pomoć Francuskog kulturnog centra iz Beograda.
Dva velikana savremene muzike, kompozitori i muzičari, Žoel Leandr iz Pariza i Đerđ Sabadoš iz Budimpešte, prvi put se sastaju u Kanjiži u okviru dvodnevne radionice.

Otvoreni za sve nove forme, ovi vrsni improvizatori istražuju mogućnost očišćenih formi, stvarajući svet novih harmonija. Rezultat ove radionice publika će moći da čuje u jednoj specifičnoj formi „koncerta” koji je zapravo niz povezanih kraćih elemenata, razrađenih na radionici tokom prethodnih dana.

Žoel Leandr, francuska kontrabasistkinja, improvizatorka i kompozitorka, jedna je od dominantnih ličnosti u novoj evropskoj muzici. Pošto se formirala za savremenu muziku kao i za nastupe sa orkestrima, svirala je sa Itinéraire, 2e2m i Ensemble intercontemporain Pjera Buleza. Žoel Leandr je takođe radila sa Mersom Kaningem i Džonom Kejdžom; ovaj je, kao i Scelsi, Fenelon, Zolas i Klementi, komponovao specijalno za nju. Pored imena savremene muzike, radila je i sa velikanima džeza i improvizacije: Derekom Belijem, Entonijem Brekstonom, Džordžom Luisom, Ivenom Parkerom, Irenom Svajcer, Stivom Lejsijem, Fredom Fritom, Džonom Zornom.
Žoel Leandr je snimila više od stotinu diskova.

      početak stranice

KLASIČNA MUZIKA

U okviru BEMUS-a (3-17.10)

Kvartet Eben i Maja Bogdanović
Pjer Kolombe
, violina
Gabrijel Le Magadir
, violina
Matje Hercog
, viola
Rafael Merlin
, violončelo

Utorak 7. oktobar u 20.00
Kolarčeva zadužbina, Studentski trg 5
www.bemus.co.yu; www.kolarac.co.yu; www.quatuorebene.com

Majstorstvo, otmenost, punoća, složenost, duhovnost, inovatorstvo, reči su koje često čujemo kada se govori o Kvartetu Eben, koji je danas jedan od najcenjenijih evropskih gudačkih kvarteta.
Osnovan 1999. ovaj izuzetan polivalentni kvartet izvodi dela klasičnih kompozitora ali i muziku našeg vremena, a sa podjednakim žarom pristupaju raznim žanrovima muzike.
Maja Bogdanović, violončelo, usavršavala se na Visokom nacionalnom konzervatorijumu u Parizu (Nagrada za violončelo 2003. i Nagrada za kamernu muziku 2004). Nastupala je u kamernim sastavima sa velikim umetnicima i u najvećim svetskim koncertnim salama.

      početak stranice

KLASIČNA MUZIKA

U okviru BEMUS-a (3-17.10)

Trio Žak Lusije - Play Bach

Nedelja 12. oktobar u 20.00
Sava Centar, Milentija Popovića 9
www.bemus.co.yu
www.loussier.com

Svi se slažu da je Žak Luzije muzičar koji se ne može nigde svrstati, toliko je njegov muzički put išao različitim i iznenađujućim stazama.
Proslavio se u celom svetu po svojoj džez adaptaciji dela Johana Sebastijana Baha. U početku se radilo u usavršavanju studentske igre na konzervatorijumu koja se sastojala u izvođenju klasičnih kompozitora u ritmu poslednjih džez hitova. Bah, sa svojim čistim linijama, na prvi pogled veoma strogim, bio je istaknuta meta. Ali, malo po malo, njegova umetnost kontrapunkta, svo bogatstvo i raznovrsnost njegovih melodija koje pružaju toliko mogućnosti za improvizaciju, preokreću ovu igru u pravo otkrovenje. Nakon više od 25 godina od prve svetske avanture jednog tria osnovanog 1959. Žak Lusije ponovo formira novi trio sa perkusionistom Andreom Arpinom i kontrabasistom Vensanom Šarbonijeom.

        početak stranice

KLASIČNA MUZIKA

U okviru BEMUS-a (3-17.10)

Poem Armonik
Venezia, dalle strade ai palazzi
Muzika: Monteverdi i Maneli
Pokret: Benžamen Lazar

Ponedeljak 13. oktobar u 20.00, Atelje 212, Svetogorska 21
www.bemus.co.yu

Poem Armonik je grupa muzičara nastala 1997. Čine je solisti, okupljeni oko Vensana Dimestra, a cilj joj je da oživi neke stranice rane muzike i upozna publiku sa njima. Poem Armonik traži pre svega da se glasovima kao i sviranjem na drevnim instrumentima prenese izražajnost, autentičnost a naročito poetičnost muzike i tekstova. Svoj umetnički rad usredsredio je uglavnom na kompozitore s početka 17. veka čija je muzika tada bila novatorska.
Posle predstava Građanin plemić i Barokni karneval, u Beograd dolazi predstava Venezia dalle strade ai palazzi koja je više od koncerta, ona potvrđuje suštinu duha trupe Poem Armonik. Uz izuzetan rad Benžamena Lazara sa pokretima pevača, koje ističe svetlost sveća, ova predstava slavi venecijanski duh baroknog doba dok se narodne i učene forme mešaju.

              početak stranice

SAVREMENA MUZIKA
 KONCERT JE OTKAZAN 

Valeri Lelijo


Petak 17. oktobar
Dom omladine, Makedonska 22

Posle deset godina provedenih u grupi Autour de Lucie (1994-2004), Valeri Lelijo objavljuje svoj prvi samostalni album.
Pod mogućim uticajem stvaralaštva Fransoaz Ardi ili Keren An, Valeri nastavlja svoju potragu u prirodi – od morskih litica do vulkana, od plaža do jezera – i svoja osluškivanja ljubavnih udara i problema. Skoro uvek ukršta ove dve inspiracije i neprestano se preispituje o lestvicama, utabanim stazama, nepreglednim ili tamnim plavetnilima i razuđenim obalama emocionalne geografije.
Ključ za shvatanje ovog albuma – koji nikako nije hermetičan – leži u njegovom naslovu. Caldeira, portugalsku reč koja znači „kotao“, koriste vulkanolozi da označe podzemnu imploziju, internu erupciju koja pruža spektakularan prizor ključanja kada posmatrač baci pogled preko ivice vulkana.

            početak stranice

MUZIKA - DŽEZ
Svečano zatvaranje Beogradskog džez festivala (24-27.10)

Bireli Lagren

Ponedeljak 27. oktobar 2008. u 22.00

Dom sindikata, Trg Nikole Pašića 5

Bireli Lagren potiče iz porodice muzičara, u mladosti uči da svira gitaru i učestvuje na festivalima ciganske muzike. Osvaja prvu nagradu na jednom festivalu u Strazburu, snima Route to Django tokom jedne turneje u Nemačkoj, da bi 1985. svirao u pratnji Stefana Grapelija, Benija Gudmena i Žakoa Pastorijusa. Iako je od tada posvećen džez fjužnu, to ga ne sprečava da pravi izlete u oblastima roka – Inferno, Foreign affairs, akustike – Acoustic moments – i bi-bapa – Standards ! Godine 1993. dobija nagradu Zlatni Đango za najboljeg francuskog muzičara, iduće godine objavljuje fantastični Jazz in Marciac, da bi potom odao poštu svom uzoru sa My favorite Django.

Hiperaktivan i veoma nadaren, svira sa Didijeom Lokvudom, Rišarom Galijanom, Silvenom Likom, osniva Bireli Lagren kvartet i bend Front Page, čiji je istoimeni album izabran za album godine na festivalu Victoires de la musique.

            početak stranice

KLASIČNA MUZIKA

Nacionalni orkestar Kapitola iz Tuluza
Dirigent: Tugan Sokijev
Solista: Nelson Freire, klavir

Četvrtak 6. novembar u 20.00

Kolarac, Studentski trg 5
Program:
Olivije Mesijan: Zaboravljeni darovi
Sezar Frank : Simfonijske varijacije za klavir i orkestar
Modest Musorgski: Slike sa izložbe (aranžman Ravel)

Osnovan početkom XIX veka radi operskih izvođenja u pozorištu Kapitola, Orkestar Kapitola iz Tuluza afirmisao se kao simfonijski orkestar posle 1945. godine i danas je jedan od najvećih nacionalnih orkestara u Francuskoj.

  Posle odlaska Mišela Plasona, ličnosti koja je zaista doprinela razvoju ovog orkestra, preuzima ga mladi ruski dirigent Tugan Sokijev od avgusta 2003. Pod njegovim vođstvom, ovaj orkestar se intenzivnije predstavio na međunarodnoj sceni.

Tugan Sokijev će upravljati ovim orkestrom koji nastupa na evropskoj turneji tokom Francuskog predsedavanja Evropskom unijom.

Nacionalni orkestar Kapitola snimio je brojne diskove sa prestižnim umetnicima kao što su N. Geda, A. Kraus, G. Bakije, R. Krespen, T. Berganca, J. Kareras, J. Van Dam, J. Norman, H. Berens, B. Hendriks, J. Anderson, T. Hampson…

Tugan Sokiev i Nacionalni orkestar Kapitola nedavno su potpisali ugovor sa Naive Classique.

Prvi plod ove saradnje bio je posvećen Slikama sa izložbe Musorgskog i Četvrtoj Simfoniji Čajkovskog (2006).

                       
     
početak stranice

MUZIKA
 KONCERT JE OTKAZAN 

Međuigra
Koreografija: Jozef Nađ
Kompozitor: Akoš Šelevenji
Državni koreografski centar u Orleanu

Utorak 2. decembar u 20.00, Atelje 212, Svetogorska 21

Oblast u koju je Jozef Nađ izabrao da zađe za svoju kreaciju ove godine, a čiji su očaravajući prvenci predstavljeni u Kanjiži decembra 2007. jedno je od osnivačkih dela kineske civilizacije i mudrosti, koja je istovremeno način razmišljanja, viđenje sveta i života. Radi se o Ji King ili Knjizi preobražaja – složenom kolektivnom delu razrađenom tokom vekova.
Ji King čini 64 heksagrama i daje jednu globalnu i strukturisanu predstavu univerzuma kojim upravlja princip neprestane promene. Jozef Nađ se nadahnjuje komentarima svakog od heksagrama po kojima smišlja 64 mikro-događaja sa slikom i tonom, uz muziku Akoša Šelevenjija.

              početak stranice

KLASIČNA MUZIKA
Berry

Subota 6. decembar 2008. u 21h00,
Dom omladine, Makedonska 22


Za kraj godine, Francuski kulturni centar organizuje, u saradnji sa Domom onladine Beograda i Findomestic bankom, koncert Berry i promociju njegog poslednjeg albuma „Mademoiselle“.

Berry, mlada umetnica i zvezda u usponu francuske šansone, Održaće 6. decembra koncert u beogradskom Domu omladine, na kojem će promovisati svoj novi album „Mademoiselle“.
U pratnji akustične gitare, ona nas na sceni uvodi u svoj mirni svet ispunjen srećom, ali i brigom i nedaćama, sa večitim osmehom na licu i u glasu.

      početak stranice

KLASIČNA MUZIKA
Peća i vuk
Duvački kvintet Beogradske filharmonije

Nedelja 14. decembar 2008. u 17.00
Sala Beogradske Filharmonije, Studentski trg 11

Četvrtak 11. decembar, Novi Sad
Subota 13. decembar, Niš

Marina Nenadović (flauta), Bojan Pesić (oboa), Veljko Klenkovski (klarinet), Nenad Janković (fagot) i Nenad Vasić (rog), Srđan Palacković (bubnjevi)
Fransoa Kastan, pripovedač

Peća i vuk, apsolutno remek delo u domenu muzike za decu, ali očaravajuće za sve uzraste, Prokofijev je komponovao na proleće 1936. Peća i vuk nije samo prilika za porodičnu zabavu već i poučno delo u kome se jedan po jedan otkrivaju instrumenti koji ulaze u sastav orkestra.

Ovaj koncert će izvesti šest solista Beogradske filharmonije i francuski recitator Fransoa Kastan pozvan specijalno za ovu seriju koncerata.

  Fransoa Kastan radi kao producent kod France Musiques od 1984. i njegove aktivnosti su raspoređene između radija (Les Démons de midi, Musique en France, Comme de bien entendu, Mémoires retrouvées, A portée de mots) i njegovih uloga recitatora uz simfonijske orkestre i muzičke kamerne sastave (kvartet Debussy, kvartet Lindsay, Fine Arts kvartet, kvartet Ysaye).

Takođe je uspostavio blisku vezu sa velikim solistima kao što su Reno Kapison, Mari-Žozef Žid, Anri Demarket, Kristijan Ivaldi, Filip Bernold, Floran Eo, Benao Fromanže…

  početak stranice