français  
 
  Kontakt     Mapa sajta  
 
 
  Agenda
 
Kalendar
Film
Muzika
Scenska umetnost
Književnost
Vizuelna umetnost
Debate
Nauka
Obrazovanje
Frankofonija
Arhiva
   
 
PRIJAVITE SE NA
NEWSLETTER
 
 
Facebook
Fotografije
Video  
 
NOVI SAD  
 
NIŠ  
   

 
     
  Arhiva
 
 
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
 
     2009
  Kalendar   |   Izložbe     Muzika     Scenska umetnost   |   Film   |   Predavanja   |   Knjiga   |   Razno   |

KLASIČNA MUZIKA

10/02/2009 - 20h00 - Kolarac, Studentski trg 5

Rolan Dijens, koncert
Iznenađujući resital gitariste Rolana Dijensa u okviru kolektivne večeri Gitar Art festivala (www.gaf.rs).

 Rođen 1955, francuski izvođač, kompozitor, aranžer i improvizator, Rolan Dijens počeo je da svira gitaru sa devet godina. Studirao je na L'Ecole Normale de Musique u Parizu (prof. Alberto Ponče). Paralelno sa studijama instrumenta, Dijens je učio kompoziciju sa podjednakim entuzijazmom sa kompozitorom i dirigentom Desireom Dondene i osvojio je prvu nagradu iz harmonije, kontrapunkta i analize. Među nagradama iz ranog peroda karijere, izdvajaju se Villa-Lobos specijalna nagrada na internacionalnom takmičenju u Alesandriji (Italija) i gran pri Akademije Charles-Cros. Sa 25 godina postao je laureat Fondacije Yehudi Menuhin. Osam godina kasnije, francuski magazin Guitarist ga je svrstao među 100 najboljih savremenih gitarista svih stilova.
Rolan Dijens predaje danas na Conservatoire National Supérieur de Musique u Parizu.
Vodiće i dvodnevnu radionicu na Fakultetu muzičke umetnosti.

       

SAVREMENA MUZIKA

Subota 28/02/2009 -18.00, Srpsko narodno pozorište, Pozorišni trg 1, Novi Sad
Nedelja 1/03/2009 – 19.00, Beogradsko dramsko pozorište, Mileševska 64a

Playblick - izvodi Symblema Percussions
http://symblema.free.fr/
Cena : 200 din.

 


Kompozicija i scenski prostor: Alen Ito
Tumače: Frederik Doma, Alen Ito, Damijen Luj
Koreografija: Sara Raina
Svetlo: Romen Rivalan
Organizacija: Ig Baroero i Romen Rivalan
Kostimi: Olivije Miler

Muzika Playblick-a je svima otvoren put u zamišljeni svet, izgrađen od udaraljki i svakojakih predmeta koji proizvode zvuk. Tri muzičara, Alen Ito, Frederik Doma i Damien Lui, su učesnici u toj bajci koja plovi između raznih vrsta muzike, od stručne do muzike iz celog sveta. Oni sviraju na klasičnim instrumentima kao i na svakodnevnim predmetima čija je upotreba preinačena : četke za obuću, muvolovke, konzerve od hrane i pića. Tokom ovog putovanja se smenjuje više muzičkih epizoda u kojima se mešaju udaraljke i van evropske muzičke reference.
Od svog nastanka u Marseju 2001. godine, Symblema Percussions ima promenljiv sastav koji radi na razvoju i promociji repertoara savremene, klasične i tradicionalne muzike na udaraljkama.
Na današnjoj muzičkoj pozornici, sastav Symblema Percussions gradi jedinstven put  izvodeći stvaralačke oblike koncerata i predstava koji spajaju dela sa njihovog repertoara, savremene kompozicije i inspiraciju iz raznih svetskih kultura.
U Srbiji će Symblema Percussions izvesti dva koncerta, voditi jedan masterklas na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i animirati radionicu za učenike osnovne škole « Vladislav Ribnikar » u Beogradu kao i na novosadskom Konzervatorijumu za muziku.

Predstava je namenjena kako odraslima, tako i deci starijoj od 7 godina.

                                           

FRANKOFONA PESMA

Subota 7/03/2009 – 14.00 (regionalna selekcija)
Sala Simfonijskog orkestra, Generala Milojka Lesjanina 16, Niš
Utorak 10/03/2009 – 19.00 (regionalna selekcija)
Studentski kulturni centar, Kralja Milana 48, Beograd
Subota 14/03/2009 – 16.00 (regionalna selekcija)
Sinagoga, Jevrejska 11, Novi Sad
Subota 28/03/2009 – 14.00 (finale)
Sala Simfonijskog orkestra, Generala Milojka Lesjanina 16, Niš

 Takmičenje za frankofonu pesmu

Ovo peto izdanje takmičenja za frankofonu pesmu obraća se srpskoj amaterskoj publici. Pred žirijem sastavljenim od profesionalnih muzičara, pevači će se suočiti u dve kategorije (od 13 do 17 i od 18 do 26 godina) i izvesti pesme po sopstvenom izboru.
Prihvataju se svi stilovi i sve vrste muzike.
Regionalni izbori će se održati u Kladovu, Nišu, Novom Sadu i Beogradu. Izabrani kandidati će učestvovati u državnom finalu, u Nišu, 28. marta 2009. Pobednik će biti pozvan na Međunarodno takmičenje za frankofonu pesmu u Splitu i biće mu omogućen boravak u Francuskoj.
Mnoge ličnosti iz sveta muzike biće prisutne uveče 10. marta u SKC-u a takmičenje će otvoriti hor « Čarolija ». 
Obaveštenja : draskovicnatacha@aol.com
Slobodan ulaz.
početak stranice

MUZIKA SVETA

Četvrtak 12/03/2009 – 20.00, Dom Omladine, Makedonska 22, Beograd
Petak 13/03/2009 – 20.00, Pozorište mladih, Ignjata Pavlasa 8, Novi Sad

3MA

 3MA između Madagaskara - Malija - Maroka je projekat čiji je nosilac trio Razeri, Balake Sisoko i Dris El Malumi. Ovo je afrički susret otvoren prema svetu u kome tri majstora na žičanim instrumentima pletu vanredan muzički dijalog.
Balake Sisoko potiče iz dinastije pripovedača iz Malija. On svira koru, tu neverovatnu harfu-lautu iz maldeške baštine, sa čijih se 21 žice prelivaju kristalni zvuci.
Dris El Malumi dolazi iz Maroka. On svira ud, klasičnu tradicionalnu arapsku lautu, iz kojeg potiče najveći broj gitara i lauta na svetu. Njegove žice od davnina prenose istoriju naroda i njihovih susreta.
Radžeri sa Madagaskara, svira valihu, začuđujuću citru od bambusovih šipki koja je postala muzički simbol ovog velikog crvenog ostrva. Njene žice trepere i mešaju se kao neposlušne kozice u stadu. One pričaju o svakodnevnom životu, o lepoti zemlje i prate narodne obrede.
Njih trojica su odlučili da svojim žicama ispletu nevidljive veze između zemalja ali tako zategnute da ih sve uši čuju jer usmene tradicije nesumnjivo ne podnose da ostanu zatvorene u sebe budući da imaju strahovitu potrebu za pokretom, susretom i razmenom. Sve su to empirijske veze preko kojih mogu međusobno ponovo da se osmisle, kako to kaže Dris El Malumi. Čemu onda sviranje muzike predaka ako se ona ne razmenjuje i ne pronosi uvek dalje uz jasnu želju da se podeli sa drugim. Ako sviranje harfe, laute i citre može da dozove takvu kišu koja bi učinila da nebo nad suvom Afrikom bude kao išarano žicama, zašto ne pokušati? Zašto se ne upustiti u prelazak sa istoka na zapad, sa juga na sever i dotaći istančane žice jednog kontinenta koji obiluje vanrednim kulturama i neuporedivim muzičkim instrumentima? Zašto ne pokazati da je njihov međusobni dijalog potreban i čak veoma ubedljiv ?
početak stranice

KLASIČNA MUZIKA

Petak 20/03/2009 u 19.30, Muzička škola Stanković, Kneza Miloša 1, Belgrade
                                                                   
Recital Bertrana Žiroa
Kao pijanista svetskog renomea i dobitnika nagrada na više državnih i međunarodnih takmičenja (Flame, takmičenje Šopen u Teksasu i takmičenje Miloz Magin u Italiji), Bertran Žiro je potvrđeni solista ali je takođe svirao pod poznatim dirigentskim palicama kao i sa drugim svetski poznatim solistima. Redovni gost brojnih festivala u Francuskoj i inostranstvu,  Bertran Žiro je nastupao skoro svuda u svetu. Izvešće dela Lista i Bramsa.

 KLASIČNA MUZIKA

Samedi 21/03/2009 – 20h00, Kolarac, Studentski trg 5, Belgrade
                                                                   
Michel Dalberto, piano
Orchestre de la RTB - Direction : Bojan Sudjić

Bien connu du public belgradois, Michel Dalberto (1955) participera au jury du 39. Concours international des Jeunesses musicales et accompagnera l’orchestre de la RTB. Au programme : Scriabine.

 


Rođen 1955. u Parizu, Mišel Dalberto se školuje u Visokom nacionalnom konzervatorijumu u klasama Vlada Perlemutera i Žana Iboa. Iako pripada generaciji koja obiluje brojnim talentovanim pijanistima, Mišel Dalberto uspeva veoma rano da se nametne u okviru repertoara za koji se dugo smatralo da je zabranjen za francuske muzičare. Godine 1975. osvaja nagradu Klare Haskil, prvu nagradu na takmičenju Mocart u Salcburgu, potom prvu nagradu Međunarodnog takmičenja u Lidsu, što ga čini najvećim mocartovcom našeg vremena. Njegov prvi disk (dve Šubertove sonate) osvaja prvu nagradu Akademije Šarl Kros.

Briljantni početak karijere omogućuje Dalbertu da se oformi kao umetnik, zahtevni muzičar koji ne čini ustupke, koji brine o poetskoj poruci svog dela. To objašnjava njegovu trajnu popularnost kod publike. Tokom šest godina, Dalberto postavlja temelje svojoj međunarodnoj karijeri, svirajući u najvećim evropskim centrima pod dirigentskom palicom E. Lajnsdorfa, K. Dejvisa, E. Inbala, V. Savališa, K. Ditoaa, R. Baršaja, M. Janovskog . Svira na festivalima u Luksemburgu, Lucernu, Eksu, La Rok Danteronu, La Granž de Mesleu, Montreu... ne računajući posete Kanadi i Japanu.

Obdaren raskošnim zvukom i izvanrednim sluhom, podjednako uspešan u resitalima i u kamernoj muzici (svira sa B. Belkinom, V. Mulovom, D. Sitovetskim, B. Hendriktsom, Dž. Normanom...), Mišel Dalberto je jedan od najznačajnijih predstavnika francuskih pijanista.

Od septembra 1991, Mišel Dalberto je umetnički direktor Međunarodne akademije umetnosti a nasledio je i Nikitu Magalofa na mestu predsednika žirija za nagradu Klare Haskil.

početak stranice

DŽEZ

3/04/2009 - 21.00, Dom omladine, Makedonska 22

Border line sessions French Connection : Loran de Vild
Grupa Dvojac bez kormilara, Kultur akt i Dom omladine organizuju u saradnji sa francuskim sastavom Loran de Vild prvi u seriji od četiri koncerta elektronskog džeza u 2009. godini. Loran de Vild prirediće džem sešn, uz video performans Miloša Gojkovića.

 


           početak stranice

MUZIKA

7/04/2009 - 20.00, Kolarac, Studentski trg 5

Paskal Gale
Program: Jevtić, Šopen, Debisi
Paskal Gale (1968) je pijanista koji je ostvario međunarodnu karijeru nastupajući kao solista širom sveta sa poznatim  orkestrima. Njegovo izvođenje dela Ivana Jevtića posebno će privući pažnju beogradske publike.

 


      početak stranice

MUZIKA (NOMUS)

22/04/2009 - 20.00, Sinagoga, Jevrejska 11, Novi Sad
29. festival NOMUS (22 - 30/04/2009)
www.nomus.org.rs

Kamerni orkestar Peleas
Program: Debisi, Ravel, Iber, De Falja

 


NOMUS, koji će ove godine posvetiti čak četiri večeri francuskim umetnicima, pozvao je ovaj sjajni mladi kamerni orkestar da svojim nastupom otvori festival.

                početak stranice

MUZIKA (NOMUS)

24/04/2009 - 19.30, Studio M, Ignjata Pavlasa 3, Novi Sad
29. festival NOMUS (22 - 30/04/09)
www.nomus.org.rs

Kvartet Amedeo Modigliani i Erik Le Saž (klavir)
Program: Hajdn, Betoven, Brams

 Kvartet Modigliani se već svrstao među najpriznatije i najhvaljenije mlade evropske gudačke sastave. Uz njih nastupa Erik Le Saž, danas jedan od najboljih pijanista svoje generacije i jedan od najoriginalnijih predstavnika francuske škole klavira.

                početak stranice

MUZIKA (NOMUS)

27/04/2009 - 19h30
Studio M, Ignjata Pavlasa 3, Novi Sad
29. festival NOMUS (22 - 30/04/09)
www.nomus.org.rs

Kvartet Izai
Program: Frank, Betoven

 Kvartet Izai je već 20 godina na samom vrhu izvođenja kamerne muzike u svetu.

           početak stranice

DŽEZ

8/05/2009 - 21.00, Dom Omladine, Makedonska 22

Border line sessions French Connection : Piano Mekanik Kantatik

FKC, u saradnji sa grupom Dvojac bez kormilara, Kultur Aktom i Domom omladine organizuje seriju od 4 koncerata elektronskog džeza tokom godine. Posle Lorana de Vilda, Nikola Kant (Piano Mekanik Kantatik) održaće jam session, u pratnji VJ Miloša Gojkovića.
Mekanik Kantatik je živa instalacija oko jednog klavira. Elektronski pripravljen klavir je osnova od koje umetnik polazi. Nikola Kant, pijanista i « Ljudski Robot » koristi klavijaturu, žice, drvene i metalne delove svog instrumenta i služeći se pritom novim tehnologijama poput raćunara i snimača zvuka u cilju stvaranja muzičke materije, koja je ispod svog elektronskog pokrovam suštinski organska. Ne zna se da li čovek nadmašuje instrument ili obrnuto.
Live izvođenje Mekanik Kantatika predstavlja igru sa neizvesnim, vrstu sentimentalnog, elektro-akustičnog treš kabarea. Muzika se direktno stvara isključivo zvucima proizašlim iz klavira kome uzvraća jedan laptop koji kao da je u sebe uneo i ponovo osmislio čitav orkestar. Skoro istovremeno proizvođenje zvuka naglašava intimni i dvosmisleni odnos ljudskog i elektromehaničkog… što je u središtu ovog projekta.

                početak stranice

MUZIKA

13/05/2009 – 20.00
Kolarac, Studentski trg 5

Nemanja Radulović i ansambl Double Sens
Solisti: Maja Bogdanović, Tijana Milošević, Ksenija Milošević, Gijom Fontanarosa

 Koncert violiniste Nemanje Radulovića i kamernog ansambla Double Sens koji okuplja umetnike iz Francuske i Srbije, prijatelje poznatog violiniste, organizovan je u humanitarne svrhe.
Kompletan prihod sa ovog koncerta namenjen je Institutu za onkologiju i radiologiju u Beogradu.

Program
A.Vivaldi  : Četiri godišnja doba
Dupli koncert za dve violine u a molu (solisti Tijana Milosević i Nemanja Radulović)
Dupli koncert za violinu i violoncelo  (solisti Maja Bogdanović i Nemanja Radulović)
Koncert za cetiri violine (solisti Tijana Milosević, Ksenija Milosević, Gijom Fontanarosa i Nemanja Radulović).

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Kolarceve zaduzbine po ceni od 1000, 1500 i 2000 dinara.

                    početak stranice

MUZIKA

16/05/2009 - 20.00, Rex, Jevrejska 16               

Ring Ring Festival (14 – 17/05/2009) www.ringring.rs

Habab

 Habab okuplja pet muzičara, veoma različith po svom muzičkom obrazovanju i iskustvu. Njihovo delo nalazi se na raskrsnici savremene muzike, ali se odlično upisuje u polje savremene evropske improvizovane muzike. Muzičari svojim izvođenjem stvaraju slojevit i isprepletan zvučni prostor ispunjen odjecima, šarama, tačkama i crtama, koji se nalazi na granici akustičnog i električnog sveta.

početak stranice

MUZIKA
KONCERT JE OTKAZAN!

11/06/2009 – 20.00
Kolarac, Studentski trg 5 
www.jugokoncert.rs

Žerar Kose (viola)

 


U celom svetu pozdravljen kao jedan od velikih virtuoza na violi, Žerar Kose je osnivač i solista ansambla Intercontemporain. Sviraće Bahov Brandeburški koncert u pratnji Nemanje Marjanovića, kojeg podučava na Pariskom konzervatorijumu.

Program: B. Briten, J.S. Bah, F.A. Hofmajster, E. Grig

početak stranice

SVETSKI DAN MUZIKE - DŽEZ

21/06/2009 - 18.00
Ispred FKC, Knez Mihailova 31
http://fetedelamusique.culture.fr ; www.pascalneveu.net

Paskal Neve, klavir na otvorenom

 Paskal Neve (1966) koristi otvorene prostore u prirodi da bi ostvario scene koje podstiču susret muzike i publike. Kompozitor i improvizator, odsvirao je više od 150 koncerata na otvorenom i učestvovao na brojnim džez festivalima, među kojima i na pariskom, na kojem je prvi put primenio ovaj koncept sviranja.
U saradnji sa Domom omladine Beograda.

početak stranice

MUZIKA

4/07/2009 21.00
Bašta Centra Sava, Milentija Popovića 9
Summertime jazz festival (3 – 9/07/2009) www.savacentar.com

Frelek trio

 Frelek trio putuje kroz svet muzike uz pomoć neiscrpnih improvizacija. Njihov repertoar se sastoji od izvedbi u kojima se mešaju tradicionalni jidiš duh sa ciganskim stilom, obogaćen uticajima iz Evrope i sa Istoka. Ponekad se mogu sresti i obrađene melodije u kojima se energično prepliću radost (na jevrejskom - frelek) i nostalgija.

početak stranice

SKREĆEMO PAŽNJU - DŽEZ

1/10/2009 21.00
Kulturni centar "Grad", Braće Krsmanović 4
www.myspace.com/djshalom

Border line sessions French connection N°3: DJ Shalom

 


DJ Šalom je samouki muzičar koji svira na više instrumenata, koji se ne vezuje samo za jedan već za sve stilove. Zahvaljujući takvom pristupu muzici, učestvuje na raznim projektima (baletskim, pozorišnim, uličnim, džez i drugim) u kojima svoje ploče nameće kao ravnopravni instrument: ne koristi ih samo da bi začeo neki zvuk ili ritam, već da bi stvorio organsku i osobenu zvučnu materiju.
Ovo je treći koncert serije koja spaja francuske i srpske muzičare u okviru Border line sessions. U saradnji sa grupom Dvojac bez kormilara, Kultur Aktom i Domom omladine.

           početak stranice

DŽEZ

1/10/2009 - 21.00
Kulturni centar „Grad“, Braće Krsmanović 4
www.myspace.com/djshalom

Border line sessions French connection N°3: DJ Shalom

 


DJ Šalom je samouki muzičar koji svira na više instrumenata, koji se ne vezuje samo za jedan već za sve stilove. Zahvaljujući takvom pristupu muzici, učestvuje na raznim projektima (baletskim, pozorišnim, uličnim, džez i drugim) u kojima svoje ploče nameće kao ravnopravni instrument: ne koristi ih samo da bi začeo neki zvuk ili ritam, već da bi stvorio organsku i osobenu zvučnu materiju.
Ovo je treći koncert serije koja spaja francuske i srpske muzičare u okviru Border line sessions. U saradnji sa grupom Dvojac bez kormilara, Kultur Aktom i Domom omladine.

           početak stranice

MUZIKA

11/10/2009 - 13.00
Dečji kulturni centar, Takovska 8

Kid’s patch (Festival nove dečje kreativnosti 10-11/10/2009)
www.kids-patch.com

 

 


Javno predstavljanje programa i sadržaja
(Radionice, animacije, ilustracije, performansi, izložbe, koncerti)

Učesnici: Gangpol und Mit (FR), Doki Doki (FR), Shoboshobo (FR), Pictoplasma (DE), Lukatoyboy (RS), Team Burton (RS), Striper (RS), Igor Stangliczky (RS)...
Kid’s patch je laboratorija inovacija, mini festival za najmlađe koji se odvija kroz praktične radionice umetnosti. Muzika, pisanje, performansi i novi mediji su u središtu ovih susreta koji pružaju mogućnost deci da postanu svesni akteri i stvaraoci naspram umetničkog  potencijala savremenih tehnologija.

      početak stranice

MUZIKA

16/10/2009 - 22.00
Kulturni centar „Grad“, Braće Krsmanović 4

Dis-patch i DokiDoki: Dis-patch promo party
U okviru festivala Dis-patch

 

 


Gangpol & Mit (FR)
DokiDoki DJs (FR)
Lukatoyboy (RS)
DJ Moodswinger (RS)
mrNANA (RS)
SIDJ Stangliczky (RS)

Video: DOODLERS INC.

Francuski kulturni centar dovodi dva gosta iz Francuske koji će nastupiti na ovogodišnjem Dis-patch festivalu

Dokidoki je naziv za grupu i multidisciplinarni studio osnovan 2001. u Parizu koji objedinjuje grafičku umetnost, video, modu i muziku. Muzika koja nije ni elektro, ni pop, ni saund art, a ipak je sve troje pomalo, iznenadiće poklonike  žanrova i oduševiće sve koji vole eksperimentisanje stilova.
www.dokidoki.fr

Gangpol & Mit je duet muzike i teksta, koji stvara čudesni svet stripa sa geometrijskim junacima živih boja. Njihove melodije razgrađuju i izgrađuju razne stilove koji dolaze iz ogromnog džuboksa. Iza tehnokolorne fasade, kroz duhovite slike izbija jedan apsurdni i izmešteni humor.
http://gangpol.free.fr

      početak stranice

KLASIČNA MUZIKA

16/11/2009 – 20.00
Kolarac, Studentski trg 5

Gnevna Medeja

 


 


 


Ovaj muzički program proizišao je iz želje ansambla Amarilis i Stefani d’Ustrak (dobitnice nagrade Victoire de la Musique 2002) da oživi ovaj strastveni lik, privlačan u svom doživljaju izdaje, ali i surov. Kroz dve kantate (Bernijea i Kleramboa) čija dramatična snaga odaje sukob između zaljubljene i osvetoljubive Medeje, ovaj projekat prikazuje subtilnu obnovljenu muzičku viziju mita o Medeji.

Stefani d’Ustrak, mecosoprano, i kvartet Amarilis: Eloiz Gajar (flauta), Žilon Gober-Žak (oboa), An-Mari Lasla (violina) i Violen Košar (čembalo).

Program: muzika 17. i 18. veka (Nikola Bernije, Luj-Nikola Klerambo, ?ovani ?anetini, Žan-Batist Lili, Mišel de la Bar, Žak Difli).

Ovaj koncert je dobio podršku Société Générale Srbije.

           početak stranice

DŽEZ

14/12/2009 - 21.00
Dom omladine Beograda, Makedonska 22
www.domomladine.org

Border Line Sessions French Connection: Erik Trifaz


 


Evo četvrtog u našoj seriji koncerata koju organizujemo u saradnji sa Kultur Aktom i Domom omladine.
Ovoga puta naš gost biće genijalni trubač Erik Trifaz u susretu sa grupom Dvojac bez kormilara.
Erik Trifaz rođen je 1960. godine, snimio je sa najvećim muzičarima 12 albuma za Blue note. Njegova otvorenost za najrazličitije žanrove dovodi ga do saradnje sa umetnicima raznovrsnijih profila kao što su Anuar Braem, Kris Poter ali i Mišel Portal, Rišar Galijano ili Didije Lokvud.

Ovaj koncert je dobio podršku banke Société Générale Srbija.

                 početak stranice