7 dec - 8 dec 2022 / Beograd

Ciklus predavanja: Šta je rod?

I pored toga što postoji pomak u oblasti zaštite i poboljšanja položaja žena i članova LGBTQI zajednice u Srbiji, Francuskoj i svuda u svetu, žene i seksualne i rodne manjine su, nažalost, često i danas žrtve pritisaka i nasilja.

Ovaj ciklus različitih javnih događanja organizovanih oko teme koja se odnosi na jednakost polova, rodni identitet, prava LGBTQI osoba, na prava na različitosti i slobodu, okupiće istovremeno stručnjake, profesore, aktiviste i umetnike iz Srbije i Francuske, kako bi zajedno razmatrali teorijske, ali i praktične vidove zalaganja za na ovom polju. U okviru ciklusa biće organizovane debate, projekcije filmova, promocije knjiga, predstave… Cilj nije samo da se širokoj publici približe poteškoće sa kojima se sreću seksualne i rodne manjine u Srbiji, već i da se predoče mogućnosti političkih mera koje bi omogućile pravednije društvo.

Kalendar događanja:

27.01.2022.
Noć ideja – eksperimentalni LGBTQI kafić u Novom Sadu (projekat Udruženja Izađi).
Više informacija 

26.04.2022.
Rod između medicine i prava: interseks.
Učesnici: Benjamin Moron-Puech (specijalista za prava interseks osoba, Francuska), Mila Petkova (advokatica, Francuska), Kristian Ranđelović (aktivista, XY spectrum, Srbija), Vladimir Kojović (hirurg), Jelena Simić (pravnica, Predrag Šarčević (antropolog).
Više informacija

1.07.2022.
Seksualna demokratija.
Učestvuje Erik Fasen, francuski sociolog, profesor, istraživač u LEGS – Laboratoriji za izučavanje roda i seksualnosti, pri Centru za naučna istraživanja – CNRS-u, Paris 8 / Paris-Nanterre.
Više informacija

12.09.2022.
Predstava Lèche mon Cœur
Radi se o adaptaciji teksta Ogres Jana Verburga, koja na poetski i bolan način oslikava homofobiju čija isključivost je i danas ubitačna.
Više informacija

3. i 4.11.2022 – 18.00
Banalizacija nasilja. Sa Fransoaz Veržes
Više informacija

7. i 8.12.2022 – 18.00
Ćutanje u službi dominacije. Sa Kamij Kušner (autorka knjige Familia grande) i Markom Kreponom (filozof)
Više informacija

Info

Francuski institut u Srbiji, Beograd

Knez Mihailova 31