16 jan - 28 feb 2019 / Novi Sad

Strip izložba: Ona se budi/BD égalité

Nakon Beograda, Zagreba i Ljubljane, izložba strip autorki iz Francuske i regiona dolazi u svom punom sjaju i u Novi Sad, gde je tokom prošlog Vikenda stripa prikazan tek jedan njen deo.

Svest o tome da, iako su u stripu prisutni  brojni ženski  (često hiperseksualizovani) likovi, dok su istovremeno u izdavaštvu žene zanemarene kao autorke, potakla je Francuski institut u Srbiji da poveri mladoj i izuzetno talentovanoj strip autorki Jani Adamović, da koncipira izložbu posvećenu ženama u devetoj umetnosti.

Sam termin „ženski strip“ ispostavlja se kao reduktivan – njime se stvaralaštvo autorki svodi na njihov pol, ili se pokušava označiti određeni žanr stripa koji, navodno, interesuje žensku publiku. Ali šta bi jedan takav strip, čija je autorka žena i koji je pisan za žensku publiku, trebalo da predstavlja? Strip o kuvanju, deci, bolnim ciklusima, šopingu? Strip o princu na belom konju? I kakav je taj „ženski“ crtež? Ružičast sa puno cvetića? A scenaristkinje bi baš mogle da pišu i o temama koje nisu samo „ženske“… Ma šta je to uopšte „ženska“ tema?

A da li se ikada govori o „muškom“ stripu? Da li se i njihovo stvaralaštvo svodi na njihov pol?

Izložba je rezultat pogleda jedne mlade autorke na poziciju žena u oblasti Devete umetnosti. Ko su autorke koje su stvarale strih je istorija upamtila? Koje je njihovo mesto danas? I šta je zajedničko strip autorkama iz regiona i Francuske?

Talenat, naravno, ali i uvek isti problemi sa kojima se suočavaju.

Ovim povodom, godine 2013, francuske autorke osnovale su Kolektiv strip autorki za borbu protiv seksizma. One su objavile proglas koji je do današnjeg dana potpisan od strane više od 250 autorki širom sveta i posestrimile se sa svojim španskim koleginicama iz udruženja Autoras de cómic. Na izložbi će biti prikazane i table nekih od potpisnica ovog proglasa, a u našoj medijateci možete potražiti i njihove albume.

Otvaranje izložbe će se se održati u prisustvu autorke Jane Adamović.

Preuzmite katalog izložbe u pdf formatu

Info

Francuski institut u Srbiji, Novi Sad

Nikole Pašića 33