20 okt - 4 dec 2022 / Beograd

Tri francuska umetnika na Oktobarskom salonu

U okviru najznačajnije manifestacije iz oblasti savremene umetnosti u regionu, Francuski institut u Srbiji pridružuje se organizatorima u predstavljanju tri francuska umetnika: Erik Korn, Kleman Kožitor i Tjeri Žofroa Kolonel

Erik Korn
Talas/La vague, Deixa a Vida Me Levar, 2020-2021, ulje na platnu, 183 x 224
Narodni muzej, 3/11-4/12/2022
Otvaranje i predavanje – 3/11/2022 u 18.00

Erik Korn je umetnik i kustos, osnivač centra za savremenu umetnosti Le Plateau u Parizu. Kustos je brojnih međunarodnih izložbi i redovni je saradnik muzejske zbirke Berardo u Lisabonu od njenog otvaranja u okviru koje je kao kustos priredio brojne međunarodne izložbe poput Vieira da Silva retrospective, Quel Amour!?, Charlotte Salomon, Leben oder Theater, kao i inauguracione izložbe O Esplendor između ostalih. Njegova umetnička dela nalaze se u brojnim javnim i privatnim kolekcijama u Francuskoj i inostranstvu. Zastupa ga galerija Patricia Dorfmann u Parizu.

Kleman Kožitor
Les Indes Galantes, 2017, video, HD 16:9, u boji, 5min 26s (Salon Muzeja grada Beograda)
Braguino, 2017, film, 48min 45s (Dvorana kulturnog centra, svakog dana u 17.00)

Kleman Kožitor (Kolma, 1983. godina) studirao je na Visokoj školi lepih umetnosti u Strazburu i u Nacionalnom studiju savremene umetnosti Frenoa u Turkuanu, a razvio je stil koji je negde na pola puta izmešu filma i savremene umetnosti. Kroz mešavinu filma, videa, instalacije i fotografije, njegov rad preispituje koegzistenciju ljudi i njihovih slika. Najčešće se bavi ritualima, kolektivnim sećanjem, predstavljanjem svetog i određim poimanjem propustljivosti svetova. Projekcije i izložbe njegovih radova organizovane su u mnogobrojnim muzejima i umetničkim centrima. Njegov prvi dugometražni film Ni nebo ni zemlja (Neither Heaven nor Earth) prikazan je 2015. godine na Nedeljhi međunarodne kritike Kanskog festivala, gde je dobio nagradu Fondacije Gan i Nagradu za debitantski film Francuskog sindikata filmskih kritičara.

Tjeri Žofroa-Kolonel
Debata Critical Run i Slowdance

Dva umetnička formata koje je predložio Tjeri Žofroa-Kolonel su razmišljanje na temu bijenala. U pitanju je umetnička intencija da se preispitaju teme ili nazivi bijenala/drugih umetničkih zbivanja. Tako istažujemo konceptualnu vrednost i sadržaj izložbe naivnošću koja služi izlaganju slabosti i razmimoilaženja između namera bijenala i njihovog rezultata.

Info

Od 20. oktobra do 4. decembra 2022.

Program Oktobarskog salona