1 dec 2022 - 18h / Beograd

U glavi Putina, Mišel Elčaninov

Kako Francuzi gledaju na rat u Ukrajini? Koliko je u Francuskoj i u drugim državama snažan glas zastupnika putinizma?

Koji ruski i svetski mislioci su uticali na misao Vladimira Putina? U njihovim delima mnogi pronalaze formule koje čudno odzvanjaju u današnje doba: uloga vođe nacije u jednoj autentičnoj demokratiji, značaj očuvanja države, briga o usađivanju moralnih i religijskih vrednosti, istorijska misija ruskog naroda naspram hiljadugodišnjeg neprijateljstva Zapada…

Učestvuju : Mišel Elčaninov i Vladimir Cvetković

Na francuskom i srpskom, prevod obezbeđen (broj slušalica ograničen). Ulaz slobodan.

Mišel Elčaninov (Michel Eltchaninoff, 1969) je francuski filozof, novinar, esejista, stručnjak za rusku filozofiju. Doktorirao je filozofiju na temu Telesno kod Dostojevskog, na Univerzitetu Paris XII. U dva navrata profesionalno je boravio u Rusiji, potom predavao u Francuskoj na Univerzitetu u Dižonu i Parizu (Panthéon-Sorbonne). Danas je glavni urednik časopisa Philosophie Magazine (nezavisan mesečnik, ima za cilj da govori o raznim aktuelnim temama kroz prizmu filozofije i društvenih nauka).

Godine 2006. osnovao je udruženje Novi disidenti, koje je pokrenulo više akcija, među kojima kampanju za oslobađanje ukrajinskog sineaste Olega Sentsova.

Knjigu U glavi Vladimira Putina objavio je 2015 , a ove godine izašlo je njeno prošireno izdanje, uz osvrt na najnovija dešavanja u Ukrajini. U ovom eseju Mišel Elčaninof pokušava da odgovori na pitanje koje mnogi postavljaju od pripajanja Krima, preko intervencije u Siriji, do današnjeg rata u Ukrajini: šta Putin ima na umu?

Takođe je i ove godine objavljena u Francuskoj njegova knjiga Lénin à marché sur la lune (Lenjin je hodao po mesecu) –  neobična priča o ruskim kosmistima i zagovornicima transhumanizma. Knjiga je do sada već prevedena na italijanski, uskoro će biti objavljena u SAD.  Radi se zapravo o malo poznatoj struji ruske misli, kosmizmu (san o besmrtnosti i osvajanju svemira), koja je povezana sa američkom misli o transhumanizmu.

Autor je i eseja Dans la tête de Marine Le Pen (U glavi Marin Le Pen)

Vladimir Cvetković je doktor filozofije, viši naučni saradnik na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju (IFDT)

Debatu organizuje Francuski institut u Srbiji u saradnji sa Institutom za filozofiju i društvenu teoriju.

Mišel Elčaninov će održati dva predavanja praćena diskusijom na temu Savereme tendencije francuske misli, na Filozofskim fakultetima u Nišu (30/11 u 14 sati) i  Novom Sadu (2/12 u 14 sati)
Časopis Filozofija predstaviće na IFDT-u 1.decembra u 12 sati.

Info

Francuski institut u Srbiji, Beograd

Knez Mihailova 31

Beograd – četvrtak, 1. decembar 2022, u 18 sati
Na francuskom i srpskom, prevod obezbeđen (broj slušalica ograničen)
Ulaz slobodan

Niš – 30/11 u 14 sati, Filozofski fakultet
Novi Sad – 2/12 u 14 sati, Filozofski fakultet