5 apr - 3 maj 2018 / Beograd

Umeće posmatranja

Umeće posmatranja je izložba dvanaest mladih srpskih fotografa po izboru Klavdija Slubana.

U okviru prošlogodišnjeg izdanja Beogradskog meseca fotografije, francuski fotograf Klavdij Sluban je izložio svoja dela u galeriji Francuskog instituta u Srbiji. Tokom svog boravka u Beogradu, vodio je petodnevnu radionicu za dvanaest mladih polaznika. Nakon veoma uspešne radionice, Klavdij Sluban je nastavio da radi na daljinu sa mladim fotografima: Milenom Arsenić, Boškom Đorđevićem, Teodorom Ivkov, Marijanom Janković, Milutinom Markovićem, Majom Dedić, Matejom Milenkovićem, Milovanom Milenkovićem, Anđelom Petrovski, Emilijom Popović, Ivanom Tešić i Jelenom Žigić.

Izložba koju ove godine možete videti u Francuskom institutu u Srbiji i galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, rezultat je njihovog zajedničkog rada.

Iz radova proizilazi upečatljiva i snažna potreba za pričanjem. Da ne kažem bes. Bes nije nasilje. Reč je o mladim ljudima obraovanog pogleda među kojima čak i oni koji nisu završili umetničke fakultete pomno prate savremeno umetničko stvaralaštvo. Oni imaju svest o tome gde pripadaju., o svojim korenima i svetu u kome žive. Uprkos tome, ne iskazuju potrebu za jadikovanjem, pobunom ili objavljivanjem svojih stavova. Naprotiv. Izbor medija koji koriste odabran je iz vrlo preciznog razloga: negovanje ličnog izraza, razvoj vizuelnog identiteta radi objašnjavanja svog intimnog odnosa prema svetu, delimično zbog repera koji su još manje jasni nego u drugim svetovima, kao i zbog činjenice da je svakodnevna teža za one koji su odabrali da za život zarađuju baveći se umetnošću.

Klavdij Sluban

Ova izložba organizovana je u okviru Beogradskog meseca fotografije, najznačajnije manifestacije u Beogradu u oblasti fotografije.

Info

Francuski institut u Srbiji, Knez Mihailova 31
Otvaranje izložbe: 18h00

Galerija Artget, KCB, Trg Republike 5
Otvaranje izložbe: 19h00

Kulturni centar Beograda
Belgrade Photo Month