11 nov - 1 dec 2019 / Novi Sad

Umetnička rezidencija Adelina Švajcera i kolektiva Karkatag

Zamišljena kao pripremi rad za 2021. godinu, ova rezidencija je mesto susreta Adelina Švajcera i kolektiva Karkatag, koji će u Novom Sadu raditi na zajedničkoj adaptaciji projekta #ALPHALOOP.

Rezidencija je zamišljena kao eksperimentalna laboratorija u kojoj će se istraživati paganske prakse Vojvodine, ali i kao prostor za prikazivanje performansa koje su tokom proleća 2018. producirali Crossed Lab i Deletere.

#ALPHALOOP je projekat koji se bavi temom sakralnog kroz prizmu tehno-šamansih praksi, koje nastoje pokazati da zaoštreni dualizam između Prirode i Tehnologije zapravo ne postoji, jer ne postoji strukturalna razlika između kompjutera i ‘prirodnih’ manifestacija stvarnosti. Performans traje oko 50 minuta i u njemu može učestvovati oko 5 osoba. Zamišljen je kao put koji učesnici treba da pređu, dok ih vodi ON, a prati META. Učesnici treba da se pojave na određenom mestu, u određeno vreme. Tu će ih dočekati asistent koji će im dati osnovne instrukcije i dovesti ih do METE. On će im, pak. dati neophodnu opremu – naočare za proširenu stvarnost i slušalice, koje će tokom performansa, postati njihovi veštački čulni organi.

Rezidencija se odvija u okviru programa Novembre Numérique, a realizovana je zahvaljujući podršci Fondacije Novi Sad 2021 i programa Eunic Air.