2 feb 2019 - 19h / Beograd

Zašto da ne? Filmovi Žana Ruša

Predavanje
Zašto da ne? Filmovi Žana Ruša

Žan-Noel Kristijani, reditelj
Ateljei Varan (Pariz)

Predavanje je organizovano u sklopu retrospektive filmova Žana Ruša u Domu omladine Beograda

Žan Ruš (1917 – 2004) jedan je od najvećih reditelja svih vremena. Smatran je ocem dokumentarnog stila cinéma-vérité (hvatanje stvarnog života ljudi, često kroz intervjue na stvarnim lokacijama), kao i ocem etnofikcije, prvog hibridnog žanra u istoriji filma, u kojem se prepliću dokumentarni i igrani film. Ovaj francuski reditelj proveo je 60 godina svog života u Africi gde je snimio veliki broj dokumentarnih filmova.

Žan-Noel Kristijani je reditelj i profesor iz Pariza koji je krajem šezdesetih bio student Žana Ruša, da bi zatim zajedno s njim 1981. osnovao udruženje Ateliers Varan. Glavna aktivnost Varana je organizovanje radionica za dokumentarni film, kako u Parizu, tako i u drugim delovima sveta. Godine 2007, Ateliers Varan imao je radionicu u Beogradu baš pod vodstvom Žana-Noela Kristijanija, u kojoj su uzeli učešća studenti iz regiona.

Žan Noel Kristijani će u svom predavanju proći kroz celu Rušovu karijeru, s naglaskom na metode njegovog rada, a posebno stvaranje tzv. etnofikcije. Biće reči i o odnosu Ruša prema tradiciji francuskog filma i produkcije, o rađanju cinéma-véritéa i direct cinema, njegovom odnosu s Afrikom i Afrikancima, kao i o tome šta je to cine transe. U okviru predavanja biće prikazivani segmenti filmova Žana Ruša, kao i fotografije.

Za više informacija o predavanju i retrospektivi filmova Žana Ruša, posetite sajt Doma omladine.

Info

Dom omladine Beograda, Tribinska sala

Makedonska 22

Subota, 2. februar 2019. godine u 19h