5 okt 2017 - 18h / Beograd

Žene pred licem pravde

Ciklus predavanja: Velike sudske afere #1
Žene pred licem pravde: pogrešne presude ili istorijske istine

Francuski institut u Srbiji, u saradnji sa Francuskom školom u Beogradu, poziva vas na ciklus predavanja koja će održati Florian Erber, profesor istorije u Francuskoj školi u Beogradu i sudija Pjer Bele. Ciklus će biti posvećen pravnom i istorijskom razmatranju velikih afera koje su ušle u evropsku istoriju.  Ova predavanja otvorena su za sve one koji žele da bolje shvate savremeni svet kroz analizu, sa neophodne distance, načina na koji su veliki sudski procesi doprineli razvoju prava… i naših društava.

Kroz priču o tri  velike sudske afere, od srednjeg do XX veka, sa ženama na optuženičkoj klupi, pod svetlom istorije i pravosuđa, govoriće se o relativnosti funkcije suđenja i shvatanja krivice. S obzirom da pojam pravde nije iz domena egzaktnih nauka, menjao se u odnosu na to kako su se menjali istorijski uticaji i običaji epoha. Istorijska i pravna analiza pruža mogućnost da se nazru poteškoće koje se rađaju iz sučeljavanja pravne i činjenične istine.

Udubićemo se u priče o tri neverovatno odvažne žene: Jovanka Orleanka (1431), Anrijet Kajo (1914), Žermen Berton (1927). Ovi procesi su obeležili istoriju pravosuđa, a presude su bile zapanjujuće.

Na francuskom, bez prevoda. Ulaz slobodan.

Info

Francuski institut u Srbiji, Beograd

Knez Mihailova 31