21 okt 2021 / Beograd

Žistin Emar i Patrik Trese na festivalu art+science

Žistin Emar i Patrik Trese na festivalu art+science (23/09 – 23/10)

U susret Digitalnom novembru 2021, pozivamo sve zainteresovane da posete Muzeje nauke i tehnike, gde će moći da vide zanimljive instalacije dvoje izuzetnih francuskih umetnika – Patrika Tresea i Žistine Emar.

Studija ljudskog bića #1 je instalacija Patrika Tresea u kojoj ljudsko biće postaje akter. U sceni koja podseća na čas crtanja iz života, ljudsko biće preuzima ulogu modela koga robot treba da nacrta. Robot, stilizovani umetnik minimalista, jedino je sposoban dFria opsesivno crta… Patrik Trese u svom delu istražuje ljudske odlike i aspekte ljudskog iskustva. Njegov rad reflektuje stalna pitanja poput otelotvorenja, sećanja, ostavljanja traga…

Ko(ai)gzistencija je instalacija umetnice Žistin Emar, koja istražuje nove veze koje se uspostavljaju između ljudske egzistencije i novih tehnologija. Kombinovanjem različitih slikovnih medija – od fotografije do videa i virtuelne realnosti – njen rad nalazi svoje uporište na raskrsnici neuronauka, predmeta, organskog života i veštačke inteligencije – čovek i robot pokušavaju da definišu nove perspektive o koegzistenciji u svetu. Ova istaknuta umetnica izlagala je u prestižnim institucijama širom sveta poput Barbikana u Londonu, Muzeja savremene umetnosti u Tokiju i Moskovskog muzeja moderne umetnosti.

Žistin Emar gostovaće u Beogradu, na poziv Francuskog instituta u Srbiji i Centra za promociju nauka.

Petak 15. oktobar u 17 sati
Žistin Emar će učestvovati u razgovoru Koegzistencija prirodne i veštačke inteligencije, uz učešće Ane Popović, rediteljke i koautorke rada AI/VI, i dr Jelene Guge, teoretičarke novih medija i umetnosti sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju. Jedan segment razgovora biće posvećen odnosu između veštačke inteligencije i rodne ravnopravnosti.

Subota 16. oktobar od 13 sati
Žistin Emar će održati predavanje mladim polaznicima programa art+science+makers lab, kao i posetiocima koji budu došli na javno vođenje kroz postavku Svetovi veštačke inteligencije.

Info

Muzej nauke i tehnike

Skenderbegova 51

Petak 15. oktobar u 17 sati
Subota 16. oktobar od 13 sati