6 jul - 17 jul 2021 / France

Zvanična selekcija Kanskog festivala 2021

Objavljena je zvanična selekcija Kanskog festivala 2021!

Kanski festival, 74. po redu, održaće se od 6. do 17. jula 2021. Među odabranim filmovima nalazi se i nekoliko francuskih ostvarenja: Annette (Aneta) – Leos Carax, France (Frans) – Bruno Dumont, Tout s’est bien passé (Sve je dobro prošlo) – François Ozon, Titane (Titan) – Julia Ducournau, La fracture (Prelom) – Catherine Corsini, Les Olympiades (Olimpijade) Jacques Audiard, Bergman Island – Mia Hansen-Love, Les intranquilles – Joachim Lafosse, Benedetta – Paul Verhoeven.

Podsetimo se srpskog filma koji je pre 60 godina prikazan u Kanu

Dan četrnaesti, Zdravka Velimirovića 

Film Dan četrnaesti prikazan je u zvaničnoj konkurenciji Kanskog festivala 1961. godine. Film nosi prefinjenu, humanu notu, budući da govori o brizi za pojedince, u ovom slučaju zatvorenike, koji su, kao nagradu za dobro vladanje, a po ondašnjem jedinstvenom novom zakonu, dobili dozvolu za odlazak kućama i bližnjima. Bila je to i jedna društveno rehabilitacijska i stimulativna mera onima koji su morali postepeno da se iznova privikavaju na život van zatvora. Film prati priče četiri zatvorenika na dopustu od 14 dana.

Autor i reditelj filma, Zdravko Velimirović, nakon specijalizacije u Parizu na čuvenoj IDHEC filmskoj akademiji, snimio je nekoliko uspešnih dokumentarnih filmova. Sa svojim prvim igranim filmom, Dan četrnaesti, stigao je do zvanične konkurencije Kanskog festivala, što je bilo veliko priznanje, posebno za mladog reditelja koji je dobio priliku da se takmiči sa starijim svetski priznatim kolegama.

Ovom filmu su takodje doprineli vrsni saradnici koje je autor odabrao: pisac i scenarista ovog filma Borislav Pekić, glumci Slobodan Cica Perović, Karlo Bulić, Nikola Popović, Dušan Janićijević , Mira Stupica, Hermina Papinić, Olga Spiridonović, Rahela Ferari i drugi. Taj vrsni tim stvaralaca i ponosa jugoslovenske kinematografije ostavio je trajni zapis ovim delom a učestvovali i lično na Kanskom festivalu 1961 godine zajedno sa veoma poznatim filmskim ličnostima iz drugih zemalja, rediteljima i glumcima kao što su Anri Kolpi, Luis Bunjuel, Rene Kleman, Sofija Loren, Alen Delon, Djina Lolobridjida.

Inače reditelj Zdravko Velimirović  tokom života imao je višestruko uspešne saradnje sa institucijama filmske umetnosti i kulture Francuske, u kojoj je često prikazivao svoje radove i radio na filmskim projektima, a i bio pozivan da drži predavanja kao dekan i višegodišnji profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.  Ostvario je velika dela koja obogaćuju jugoslovensku, evropsku i svetsku kinematografsku baštinu.