5 nov 2021 - 10h / Beograd

Mogućnosti zapošljavanja u industriji video igara

Okrugli sto: Mogućnosti zapošljavanja u industriji video igara u Srbiji

Industrija video igara u Srbiji obuhvata više od 100 kompanija koje su objavile 41 video igru 2020. godine, a u njoj radi oko 2.100 zaposlenih. Još je važnije to što ta industrija, zahvaljujući svom neospornom ekonomskom rastu, postaje sve privlačnija za strane kompanije; tako je kompanija Ubisoft 2016. godine među prvima otvorila svoj beogradski studio. U Srbiji, kao i u Francuskoj, gde je ova industrija, vredna 5 milijardi evra na godišnjem nivou, u velikoj ekspanziji , suočavaju se sa istim izazovom: kako pronaći talente – uključujući i ženske talente? U okviru projekta „Digitalni novembar“, događaja koji Francuski institut  već tradicionalno organizuje svake godine, stručnjaci iz Srbije i Francuske analiziraće ovaj izazov, istraživaće načine kako da privuku talentovane inženjere i programere, kako da povećaju atraktivnost ove branše, naročito među studentima – sadašnjim i budućim – i razmeniće primere dobre prakse.

Učestvuju:

  • Emanuel Delamar (Plaine Images),
  • Relja Bobić (Serbian Games Association),
  • Jelisaveta Lazarević (All for All),
  • Milica Todorović (Ubisoft / Women in Games)

Publika:
studenti, firme iz oblasti video igara, članovi French Tech, istraživački centri

Program:

  • 10:00 – Uvodno obraćanje : Fatih Akcal, Otpravnik poslova Ambasade Francuske u Srbiji
  • 10:05 – Nikola Rabrenović, predstavnik „French Tech“ u  Srbiji
  • 10:10 – Okrugli sto : Emanuel Delamar (Plaine Images), Relja Bobić (Serbian Games Association), Jelisaveta Lazarevic (All for All), moderacija i vođenje : Milica Todorović (Ubisoft)
  • 11:00 – Q&A
  • 11:30 – Kafa

Emanuel Delamar

Sa dvadesetogodišnjim iskustvom u oblasti razvoja i inovacija, uglavnom u međunarodno priznatim privatnim visokoškolskim strukturama, Emanuel Delamar (45) upravlja centrum „La  Plaine Images“  od maja 2017. godine. Diplomirao je na renomiranoj školi za biznis i upravljanje EDHEC u Normandiji 1996.godine.  Na čelu je EDHEC Alumni mreže (međunarodna mreža diplomaca poslovne škole EDHEC) i uređuje marketing i komunikaciju za Odeljenje za posao i karijeru EDHEC grupe. Okreće se ka svetu digitalnog stvaralaštva kao direktor razvoja grupacije škola „Rubika“: Supinfocom Rubika, Supinfogame Rubika i ISD Rubika referentne ustanove na svetskom nivou u industriji animacije, video igara i zabave. Dizajn. Razvio je Rubikinu međunarodnu mrežu osnivanjem škole u ​​Severnoj Americi (Montreal) i jačanjem veza sa najvećim imenima u kreativnim industrijama. Njegovo odlično poznavanje materije (specijalnost : mlade inovativne kompanije) kao i profesionalnih mreža (velike grupe, visoko obrazovanje, kreativne industrije) omogućavaju mu da vodi ambicioznu strategiju za „Plaine Images“: međunarodni razvoj, poboljšanje atraktivnosti, ubrzanje rasta kompanija u ekosistemu … “La Plaine Images”, mesto izvrsnosti za Еvropsku metropolu Lil, danas okuplja 125 kompanija, 30 projekata inkubacije, istraživački centar i tri škole (skoro 1.800 ljudi) na nekadašnjoj industrijskoj lokaciji.

Jelisaveta Lazarević

Jelisaveta je dobila stipendiju za studiranje na FEFA fakultetu (Fakultet za ekonomiju, finansije i administraciju). Udruženje ekonomista Srbije ju je 2015. godine proglasilo za jednu od najboljih studentkinja ekonomije u Srbiji.  Radila kao naučni saradnik u Centru za napredne ekonomske studije (CEVES), gde je učestvovala u projektu Svetske banke „Konkurentnost i zapošljavanje“; upisala je doktorat na fakultetu FEFA, gde je sa svojim kolegama i profesorima objavila tri naučna rada. Jedan od njenih radova, „Negovanje i očuvanje talenata u Srbiji“, predstavljen je na Kopaonik biznis forumu. Pridružila se zajednici AFA kao menadžerka projekata i radi na projektima posvećenim ekonomskom osnaživanju žena kroz inovacije i tehnologije i njihovom aktivnom uključivanju u stvaranje digitalne civilizacije sutrašnjice. Bila je član programskog odbora “Nedelje inovacija“ 2019. godinе. Trenutno je odgovorna za korporativna partnerstva u zajednici AFA.

Relja Bobić

Nezavisni kustos, reditelj, producent i muzički promoter, povremeno prevodilac, panelista, izdavač i slobodni novinar. Od 1999. godine, autor je i saradnik na brojnim projektima u Srbiji i inostranstvu u oblasti savremene muzike, umetničke edukacije, vizuelne kulture i srodnih oblasti. Bio je pokretač i umetnički direktor festivala „Dis-patch“ (2002-2010) i „+++“ (2015). Učestvovao je na brojnim festivalima i konferencijama posvećenim nezavisnoj muzici i kulturi u regionu Balkana, Evropi, Sjedinjenim Državama i Kanadi, kao gostujući selektor  ili umetnički direktor, izvođač, govornik, panelista ili član organizacionog tima.

Kroz aktivnosti svoje organizacije i festivala „Dis-patch“, bio je i producent nekoliko projekata koji su svetsku premijeru imali u Beogradu, a u kojima su savremeni autori iz različitih zemalja sarađivali na novim produkcijama. Jedan je od suosnivača Nove Iskre, jednog od prvih kreativnih polova u ovom delu Evrope, gde se i dalje fokusira na razvoj edukativnih  programa i na međunarodnu saradnju u oblastima umetnosti, dizajna, novih tehnologija, preduzetništva i kreativnog poslovanja. On je takođe jedan od osnivača  “European Creative Hubs Network”, evropske mreže kreativnih habova , najvažnije evropske mrežne organizacije ovog tipa. Istovremeno, i dalje je aktivan u organizaciji brojnih događaja, izložbi i koprodukcija u oblastima savremene muzike i vizuelnih umetnosti. Od kraja 2020. godine postao je programski direktor Asocijacije industrije video igara Srbije.

Info

Mama Shelter

Knez Mihailova 54

Petak 5. novembar 2021. od 10.00

Prijava na:  https://bit.ly/3FwcSae