20 sep 2019 - 9h / Beograd

Čovek i Priroda – da li je suživot moguć?

Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Francuski institut u Srbiji (u okviru projekta „Karavan za klimu #2”) vas pozivaju da 20. septembra prisustvujete konferenciji koja će biti organizovana na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Konferencija je posvećena biodiverzitetu i izazovima u zaštiti prirode, sa posebnim osvrtom na IPBES-ov izveštaj o Globalnoj proceni stanja biodiverziteta i ekosistemskih usluga.

IPBES je Međuvladina platforma za biodiverzitet i ekosistemske usluge Ujedinjenih nacija (IPBES – Intergovernmental Platform for Biodiversity and Ecosystem Services), koja objedinjuje naučna saznanja na globalnom nivou i na osnovu njih daje preporuke donosiocima odluka država članica. U maju mesecu ove godine IPBES je objavio izveštaj o sveobuhvatnom stanju biodiverziteta na našoj planeti, što predstavlja pinionirski rad u sagledavanju razmera globalnih problema sa kojima se čovečanstvo trenutno susreće u oblasti ekosistemskih usluga i zaštite prirode. Na ovom izveštaju je u prethodne tri godine radilo 455 stručnjaka iz 50 država koji su analizirali 15,000 naučnih radova i zvaničnih dokumenata objavljenih u proteklih 50 godina. Zaključak izveštaja poručuje da je u toku najintenzivnije odumiranje prirode i nestajanje divljih vrsta od nastanka čoveka, koje će rezultirati nestankom milion vrsta i ugroziti opstanak čovečanstva.

Iako je Izveštaj IPBES-a uznemirio svetsku javnost, naši mediji i javnost se ponašaju kao da ovi problemi neće pogoditi Srbiju.  Zbog toga je cilj ove konferencije da podigne svest građana o ozbiljnosti situacije u kojoj se nalaze čovečanstvo i planeta. Svrha konferencije je da okupi naučnike, donosioce odluka, organizacije civilnog sektora i predstavnike medija radi upoznavanja sa izveštajem, kao i stanjem biodiverziteta i ekosistemskih usluga u našoj državi i aktuelnim temama vezanim za zaštitu životne sredine i korišćenje prirodnih resursa.

Pozivamo Vas da nam se pridružite 20. septembra u borbi za našu planetu!

Info

Šumarski fakultet

Kneza Višeslava 1

Petak 20. septembar 2019. u 9:00

Radna verzija programa