14 nov 2023 - 18h / Beograd

„Crveni Vrabac“ Nade Varničić-Donžon

Čuda se dešavaju u crtaćima. U životu, to je moguće u pričama. Ali, samo u pričama posebnih autora, a takve je pisala Nada Varničić Donžon (1951-2014). Beograđanka, profesor francuskog jezika na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Autorka udžbenika francuskog jezika i rada o Andre Židu. I divne zbirke priča. Osmislila ih je za života, napravila izbor specifičan po tematici. A sve se odlikuju nekom smirenom, gotovo neuhvatljivom lepotom koja osvaja. Knjiga „Crveni vrabac“ (Književno društvo « Sveti Sava », 2015) sadrži 25 priča i još jednu priču o crvenom vrapcu kojom počinje i završava se knjiga…

U svakoj od tih priča zadržala se mrvica onog čudesnog povratka Paje Patka, tako značajnog za devojčicu koja još ni u školu ne beše krenula. U tim pričama ribe govore. Lutka svetog Nikole (Deda Mraza) oživi. Akvarel se pretvori u realni predeo. Možemo da budemo, ako hoćemo, neko koga smo poznavali. Mogu nas zarobiti naši robovi. Priče nas ubede da je svako davanje naša pobeda nad lošim stranama sopstvene ličnosti. A onda – tu su i pitanja: Da li je ljubav gubitak sebe? Da li se ružne reči stvarno pretvaraju u žabe i guštere koji nam iskaču iz usta? Da li je kaleidoskop sastavljen od parčića razbijenih prijateljstava? Kako se zamenjuju filatelija i astrologija? Kako se slučajnosti pretvore u nužnost? (Dimitrije Janičić, deo prikaza knige Crveni vrabac)

Ovu zbirku priča na francuski je preveo Paskal Donžon, a objavila izdavačka kuća Bougainvillier, 2023.

U razgovoru o knjizi i autorki čestvuju: Paskal Donžon, prevodilac, Jasna Vidić, profesor francuskog jezika i prof. dr Marija Džunić-Drinjaković.

Ulaz slobodan.

Info

Knez Mihailova 31

Utorak, 14. novembar 2023, u 18 sati