31 dec 2021 / Online

Balkan Voices – novi načini obrazovanja i izražavanja kroz sliku i medije

Konkurs je produžen do 17. maja 2021!

Kroz program „Balkan Voices“ (Balkanski izrazi) Francuska promoviše nove načine obrazovanja i izražavanja kroz sliku i medije.

Mediji u zemljama zapadnog Balkana, koje često karakteriše nedostatak finansijske i političke nezavisnosti, i dalje nude malo sadržaja i formata koji su zaista prilagođeni potrebama mladih. Poput mnogih drugih, i ovaj region podložan je širenju lažnih vesti i logici instrumentalizacije mišljenja na društvenim mrežama.

Da bi podržao glas mladih, program Balkan Voices identifikuje nekoliko poluga: osvešćivanje u odnosu na sliku i poruku koju ona nosi, razvijanje kritičkog mišljenja mladih u odnosu na medije, podsticanje i jačanje digitalne produktivnosti, podrška audiovizuelnom stvaralaštvu …

Ovaj program je prevashodno usmeren ka budućnosti i promoviše, putem digitalnih medija, slobodno izražavanje mladih – a posebno mladih žena – balkanskog regiona.

Dva projekta su u toku:

Medijsko obrazovanje: TALMIL,
regionalna višejezična platforma za obrazovanje u oblasti medija sada je dostupna svima

Slika je sveprisutna u savremenom svetu, a informacije, koje do nas dolaze sa mnoštva medija i društvenih mreža, nije nimalo lako proveriti, niti svrstati. Zbog toga je neophodno razviti metode raspoznavanja i ograničavanja lažnih vesti i govora mržnje, kako bi se očuvalo  kritičko mišljenje i izbeglo ideološko zatvaranje.

Platforma TALMIL nudi interaktivne obuke i pedagoške materijale na francuskom, engleskom, srpskom / hrvatskom / bosanskom / crnogorskom, albanskom i makedonskom jeziku. TALMIL je skraćenica od “Teach and learn about media and information literacy”.

Ukoliko ste nastavnik i radite sa mladima od 15 do 19 godina
Ukoliko ste srednjoškolac, student ili roditelj i želeli biste da pohađate obuku
Kliknite ovde da biste pristupili platformi

Poziv za prijave za mlade stvaraoce digitalnih sadržaja.

Da li ste bloger, podkaster ili influenser? Da li stvarate vaš originalni sadržaj o temama do kojih vam je stalo? Da li biste želeli da razvijete vašu platformu i ojačate vaše tehnološke, numeričke i poslovne veštine dok se razmenjujete sa vašim vršnjacima? Onda je Balkan Expressions program prava prilika za vas!

U cilju praćenja razvoja i napretka vašeg projekta, ali takođe i razvoja vaših veština, mnoge aktivnosti su predložene:

Prvo, online konferencija će se održati 3. i 4. Juna 2021. Ovo će biti prilika da pronađete druge projekte, da sarađujete sa vršnjacima da učestvujete u debatama ili okruglim stolovima. Naposletku, u septembru i oktobru 2021 biće ponuđene trodnevne regionalne radionice i trening sekcije. Imaćete priliku da naučite više o trenutnim novim medijima, razvitku karijere, i alate za poboljšanje vaših audiovizuelnih produkcija.

U drugom koraku, nova selekcija će se održati da bi se izabrala nekolicina kandidata koji ispunjavaju uslove kako bi učestvovali u poslednjem koraku, jednonedeljnom zatvorenom programu u Parizu, u novembru 2021.

Da bi se prijavili, molimo vas registrujte se putem linka:
www.marches-publics.gouv.fr

 

Za dalje informacije molimo vas kontaktirajte: catherine.faudry@institutfrancais.org.rs i mai.ext@cfi.fr

Info

Novi konkurs je u toku, do 17. maja 2021!