19 Jun - 23 Jun 2024 / Beograd

Festival francuskog filma 2024 u Beogradu

Dobrodošli na 6. izdanje Festivala Francuskog Filma!

Od 19. do 23. juna, imaćete priliku da pogledate najaktuelnija ostvarenja francuske filmske produkcije, poput Drugog čina Kentena Dipijea koji je otvorio Kanski festival i krasi plakat Festivala Francuskog Filma u Srbiji. Osim filmova savremene produkcije, ove godine ćemo vam u omaž Olimpijskim igrama koje će biti održane u Parizu predstaviti i ciklus filmskih ostvarenja na temu sporta, od kojih će jedan dan, u okviru manifestacije Najkraći dan biti prikazan i izbor filmova na temu skejtbordinga, koji je odnedavno postao olimpijski sport.

Festival će, pored kuma festivala, čuvenog srpskog glumca i reditelja Dragana Bjelogrlića, otvoriti francuski reditelj Ladž Li i glumac Aleksi Manenti, čiji će film Nepoželjni biti prikazan prvog dana festivala.

Osim sada već tradicionalnih mesta prikazivanja: Kosančićev venac, Silosa Beograd, plato između kula poslovnog centra Ušće (4-7. jul), i MTS dvorana, ove godine uvodimo novu lokaciju – Beograd bašta na Zvezdari, park koji je tokom sedamdesetih i osamdesetih godina bio bioskop na otvorenom. Osim u Beogradu, Festival Francuskog Filma biće održan i u Nišu, Novom Sadu i Zrenjaninu.

PROGRAM
Bioskopi na otvorenom – Ulaz besplatan

Kosančićev venac – 19. jun 2024. u 21.00
Otvaranje festivala u prisustvu reditelja Ladž Lija (reditelj filma „Misérable“, Zlatna Palma 2019) i glumca Aleksija Manentija

Nepoželjni (FRA, 2023, 100’)
Režija: Ladž Li
Igraju: Anta Diau, Aleksi Manenti, Aristot Luindila

Habi je mlada žena posvećena zajednici koja je okružuje. Kada sazna za plan preuređenja kvarta u kom je odrasla, odlučuje da se suprotstavi vlastima, oličenim u Pjeru Foržu, pedijatru koji je postao predsednik opštine i koji namerava da sruši zgradu u kojoj je Habi odrasla. Zajedno sa komšijama, ona su suprotstavlja opštinskim vlastima i njihovim velikim ambicijama kako bi sprečila rušenje svoje zgrade.

Trejler

Kosančićev venac – 21. jun 2024. u 21.00
Silosi Beograd – 23. jun 2024 u 21.00

Druga runda (FRA, 2023, 97’)
Režija: Alber Dipontel
Igraju: Sesil de Frans, Alber Dipontel, Nikola Marie

Gospođica Pov je degradirana politička novinarka koja piše za sportku publiku. Pozvana je da isprati predsedničku kampanju u periodu između dva kruga glasanja. Favorit je Pjer-Anri Mersije, naslednik moćne francuske porodice koji tek ulazi u svet politike. Uznemirena činjenicom da se kandiduje zbog afera iz prošlosti za koje zna, gospođica Pov pokreće obimnu i iscrpnu istragu o njemu.

Trejler

Kosančićev venac – 20. jun 2024. u 21.00
Silosi Beograd – 22. jun 2024. u 21.00
Beograd Bašta – 21. jun 2024. u 21.00
Plato između kula PC „Ušće“ – 7. jul 2024. u 21.00

Drugi čin (FRA, 2024, 80’)
Režija: Kenten Dipije
Igraju: Lea Sedu, Luj Garel, Vensan Lendon

Florans želi da upozna Davida, čoveka u kog je slepo zaljubljena, sa svojim ocem Gijomom. Međutim, David nije zainteresovan za ozbiljnu vezu sa Florans i želi da je se otarasi tako što će je oterati u zagrljaj svog druga Vilija. Njih četvoro nalaze se jednog dana u restoranu usred nedođije…

Trejler

Kosančićev venac – 23. jun 2024. u 21.00
Plato između kula PC „Ušće“ – 5. jul 2024. u 21.00

Samo nas dvoje (FRA, 2023, 105’)
Režija: Valeri Donzeli
Igraju: Viržini Efira, Melvil Pupo, Dominik Remon

Kada je Blanš upoznala Gregoara, pomislila je da je to čovek kog je celog života tražila. Ubrzo se zaljubljuju i odlučuju se za zajednički život. Par se seli, Blanš se udaljuje o svojih roditelja, svoje sestre bliznakinje i počinje da živi novi život. Međutim, kako vreme prolazi, shvata da je ljubav njenog života izuzetno posesivan i opasan čovek.

Trejler

Kosančićev venac – 22 jun 2024. u 21.00

Povratak (FRA, 2023, 107’)
Režija: Katrin Korsini
Igraju: Ajsatu Dijalo Sanja, Suzi Bemba, Ester Gohuru

Kedidža radi za dobrostojeću parisku porodicu koja je angažuje za čuvanje dece tokom odmora na Korzici. Kelidža se tako sa svojim ćerkama, Džesikom i Farom, vraća na ostrvo koje su petanest godina ranije napustile u tragičnim okolnostima. Dok se Kedidža bori sa sećanjima, njene dve ćerke uživaju u letu, žurkama i prvim ljubavima. Ovo putovanje će im pomoći da otkriju skriveni deo njihovih života.

Trejler

Silosi Beograd – 20. jun 2024. u 21.00

Kiselina (FRA, 2023, 100’)
Režija: Žist Filipo
Igraju: Gijom Kane, Leticija Doš, Pasijans Munkenbah

Petnaestogodišnja Selma je dete razvedenih roditelja, Mikaela i Elize. Oblaci koji nose razorne kisele kiše pogađaju Francusku. U svetu koji polako nestaje, ova razbijena porodica moraće da se ujedini kako bi se suočila sa klimatskom katastrofom nezamislivih razmera.

Trejler

Silosi Beograd – 21. jun 2024. u 21.00
Beograd Bašta – 20. jun 2024. u 21.00

Van sezone (FRA 2024, 106’)
Režija: Stefan Brize
Igraju: Gijom Kane, Alba Rorvaher, Šarif Andura

Matje živi u Parizu, a Alis u malom gradu na Balearskim ostrvima. Nakon što se upoznaju i ostvare kratku vezu, svako kreće svojim putem. Kako bi godinama kasnije odagnao svoju melanholiju, Matje odlazi u banju gde slučajno sreće Alis.

Trejler

Beograd Bašta – 22. jun 2024. u 21.00
Plato između kula PC „Ušće“ – 4. jul 2024. u 21.00

Gospodin Blejk (FRA, 2023, 110’)
Režija: Žil Legardinije
Igraju: Džon Malkovič, Fani Ardan, Emili Deken

Otkad je izgubio ženu, Endru Blejk nema volju ni za čim. Odlučuje da ode iz Londona i vrati se u Francusku, u kuću gde su se upoznali. Putovanje u stara sećanja o lepim danima ne odvija se kako je predvideo… Da bi ostao na posedu, Blejk izigrava batlera. Gđa Bovilije, gazdarica čudnog ponašanja, Odil, temperamentna kuvarica, Filip, kućepazitelj koji vodi samački život i Manon, mlada nesrećna spremačica, izgubljeni su koliko i Blejk. Zahvaljujući njima, Blejk koji je odustao od života, započeće sve ispočetka…

Trejler

Beograd Bašta – 23. jun 2024. u 21.00
Plato između kula PC „Ušće“ – 6. jul 2024. u 21.00

Slučaj Goldman (FRA, 2023, 116)
Režija: Sedrik Kan
Igraju: Arieh Vorthalter, Artur Harari, Stefan Geren-Tilje

U aprilu 1976. godine, odvija se suđenje Pjeru Goldmanu, ekstremnom levičaru optuženom za četiri oružane pljačke u kojima su stradale dve apotekarke. On tvrdi da je nevin i za veoma kratko vreme u javnosti postaje ikona intelektualne levice. Mladi advokat Žorž Kiežman ga brani. Međutim, njihovi odnosi u toku suđenja postaju zategnuti. Goldman provocira sud rizikujući da dobije nastrožiju kaznu.

Trejler

OFF PROGRAM – Ciklus Sport na Filmu

MTS dvorana – 20. jun u 17.00

Home Games (2022, 86’)
Režija: Alisa Kovalenko
Igra: Alina Šilova

Dvadesetogodišnja Alina, čija je strast za fudbalom spašava siromaštva, proživljava veoma važan trenutak u svom životu. Profesionalno se baveći fudbalom, Alina se suočava sa teškom situacijom: ona se sama brine o svom bratu Renatu, sestri Regini i slabovidoj baki. Primorana je da bira između fudbala i porodice.

Trejler

MTS dvorana – 21. jun u 17.00

Veštice sa Istoka (2021, 100’)
Režija: Ćilijen Faro
Igraju: Kinuko Tanida, Jošiko Matsumura, Joko Šinozaki

Dok se Tokio vraća na međunarodnu scenu šezdesetih godina organizujući Olimpijske Igre, grupa mladih radnica doživljava neobičnu sudbinu: one zajedno treniraju zajedno u teškim uslovima kako bi se njihova reprezentacija našla u vrhu svetske odbojke. Noseći nadimak „Veštice sa Istoka“, postaju oličenje japanskog čuda. Njihova priča će generacijama inspirisati pop kulturu…

Trejler

MTS dvorana – 22. jun u 17.00

Slalom (2021, 92’)
Režija: Šarlen Favije
Igraju: Noe Abita, Žeremi Renije, Mari Denarno

Petnaestogodišnja Liz se upisuje na prestižnu sekciju škole za skijanje u srednjoj školi u Bur-Sen-Morisu. Bivši šampion i trener Fred odlučuje da se posveti svojoj novoj studentkinji. Puna entuzijazma, Liz se potpuno predaje sportu, i fizički i emotivno. Uprkos učestalim pobedama, Liz ubrzo podleže potpunoj Fredovoj kontroli…

Trejler

OFF PROGRAM – Filmovi o skejtbordingu

21. jun 2024.
Lokacija: DIY Benk (ispod Brankovog mosta sa novobeogradske strane

Magenta Brutalista (FR, 2023, 11’):
Putovanje u brutalističku arhitekturu francuskih predgrađa, nastanjenu betonskim katedralama i nasukanim kamenim vanzemaljskim brodovima.

Klub poznatih (FR, 2023, 14’):
Bivši profesionalni skejter Soj zarađuje za život snimajući video poruke na porudžbinu. Deni želi da se rastane sa svojim prijateljem ali ne zna kako to da mu saopšti. Odlučuje se da angažuje Soja za tu priliku.

Program u PDF formatu

Info