17 okt - 15 dec 2022 / Srbija

Francuski filmski karavan – Dani zanimacije

U okviru programa Francuski filmski karavan, Francuski institut u Srbiji ove jeseni u sklopu Medjunarodjne manifestacije Mesec Animiranog filma, predstavlja novi ciklus pod nazivom ,,Dani zanimacije’’ koji se sastoji od najsavremenijih ostvarenja u ovom sve popularnijem filmskom žanru. Ciklus će od oktobra do decembra obilaziti gradove partnere Francuskog filmskog karavana. Ukoliko ste predstavnik Doma kulture ili Kulturnog centra nekog od gradova širom Srbije, a da već niste partneri Francuskog filmskog karavana, pišite nam na mejl ffk@instiutfrancais.rs kako bismo prikazivanje ciklusa organizovali i kod vas.

Dilili u Parizu (FRA, 2018, 97’)
Režija: Mišel Oslo

U Parizu s početka dvadesetog veka, u društvu mladog dostavljača, mala melanežanka Dilili vodi istragu o misterioznim otmicama devojčica. Tokom istrage upoznaje nesvakidašnje osobe koje joj pomažu u pronalaženju tragova, koji je vode ispod zemlje gde pronalazi veoma neobične zlikovce. Dvoje prijatelja će se entuzijastično boriti za život na svetlosti i pomagati zajednici koju su ispod zemlje upoznali…

Trejler

Veliki zli lisac (FRA, 2017, 80’) 
Režija: Benžamen Rener i Patrik Imber 

Oni koji misle da je selo mirno i bezbrižno mesto se varaju. Tamo ima veoma nestašnih životinja: lisac koji se pravi da je kokoška a zec roda, dok patka želi da bude Deda Mraz. Ukoliko ste se tamo namerili da idete na odmor, slobodno produžite…

Trejler

Kalamiti (FRA, 2020, 82’)
Režija: Remi Šaje

Godina 1863. u Sjedinjenim Američkim Državama. Otac Marte Džejn strada u konvoju kojim su se uputili na Daleki zapad u nadi za boljim životom. Ona je prinuđena da upravlja zaprežnim kolima i brine o konjima. Nije joj lako, ali joj nova situacija pruža do tada nepoznati osećaj slobode. Da bi joj bilo lakše, počela je da nosi pantalone kako bi joj bilo udobnije da jaše, što je vođa konvoja, Abraham, smatrao veoma drskim. Optužena za krađu, Marta je primorana da pobegne. Kreće u istragu kako bi dokazala svoju nevinost i tokom procesa otkriva jedan potpuno novi svet i gradi svoju ličnost.

Trejler

Vonjavi pas u Parizu (FRA, 2019, 62’)
Režija: Davi Duron, Vensen Patar i Stefan Obije 

Bio jednom jedan povodljiv i živahan pariski pas, po imenu Vonjavi pas. Sa Šaplaplaom, svojim vernim drugom iz oluka, Vonjavi pas luta ulicama Pariza uzdignute glave. Uprkos svim nezgodama koje pravi, Vonjavi  pas se uvek dočeka na noge! Međutim, drugim psima tu nešto biva sumnjivo… Ova luda avantura Vonjavog psa i njegovih prijatelja otkriva najmlađima poeziju Pariza!

Trejler

Info

Niš : od utorka 29. novembra do petka 2. decembra 2022. u 19h00 (jedan film svake večeri)
Niški Kulturni centar, Stanoja Bunuševca bb.