Dvojezična nastava

Od 2004. godine, dvojezični program u Srbiji čini mreža izuzetnih ustanova priznatih od strane srpskih vlasti (sporazum o saradnji zaključen je između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ambasade Francuske i Francuskog instituta).

Dvojezična nastava omogućava učenicima sticanje interkulturalne i interdisciplinarne otvorenosti i intenzivno usavršavanje francuskog jezika koji je na zavidnom nivou.

Najmanje 30% školskog programa se odvija na francuskom jeziku

U odeljenjima dvojezične nastave, u osnovnim školama i gimnazijama, pojedini predmeti, kao što su istorija, fizika, hemija, biologija, matematika ili  informatika – predaju se na francuskom jeziku.

Učenici imaju nedeljno od 9 do 12 časova na francuskom (najmanje 30% školskog programa), a nastava se odvija po zvaničnom nastavnom planu i programu Republike Srbije, uključujući i one predmete koji se predaju na francuskom.

Kontinuirano usavršavanje profesora i dostupnost  frankofonim dokumentima

Profesorima je omogućeno usavršavanje nivoa znanja francuskog jezika kao i metodologije kako bi što bolje ispratili multikulturalni razvoj svojih učenika. Obezbeđene su im redovne obuke kako u Srbiji, tako i u Francuskoj. Dvojezična odeljenja na raspolaganju imaju centre sa brojnim frankofonim dokumentima koji su ove godine obogaćeni.

Putovanja, aktivnosti i prednosti

Francuski institut učenicima dvojezične nastave nudi i programe međunarodne mobilnosti kao što su: Mesec dana u Francuskoj ili Godinu dana u Francuskoj, a u saradnji sa Akademijama iz Grenobla, Nansi-Meca i  Klermon-Ferana u Bezansonu.

Uključenjem u dvojezičnu nastavu, učenici stiču pravo na 20% popusta na kurseve u školama jezika Francuskog instituta u Srbiji (u Beogradu, Nišu i Novom Sadu), kao i besplatno članstvo u medijateci, što im omogućava dodatno usavršavanje.