31 maj 2021 - 18h / Online

Istorija i sećanje u Francuskoj: kakvi su njihovi odjeci u društvu?

Francuski institut u Srbiji, u saradnji sa Francuskom školom u Beogradu, organizuje ciklus predavanja koje će održati Florian Herber, profesor istorije u Francuskoj školi u Beogradu i Lisijen Grije, profesor istorije u gimnaziji Leopold Sedar Sengor u Evreu.

Ovaj ciklus je posvećen rasvetljavanju onih istorijskih perioda koji su Evropu odvukli u takve ponore da je delovalo nemoguće da će se ikada uspraviti. Koja je bila uloga pojedinaca u preporodima koji su ipak usledili i obeležili istoriju Evrope? Ovaj ciklus istaći će značaj Istočne Evrope za razumevanje evropske i svetske istorije, ali i onih zaboravljenih tragičnih junaka koje je krasila snažna humanost.

Ponedeljak, 31. maj 2021 – 18h00
Online: https://bit.ly/3fgXSAL

Predavanje #6:
Istorija i sećanje u Francuskoj: kakvi su njihovi odjeci u društvu?
Na francuskom, bez prevoda

Predavač: Lisjen Grije, profesor istorije

U Francuskoj teme kao što su Drugi svetski rat, rat u Alžiru, genocid  nad Tutsima u Ruandi ili komemoracija Napoleonu izazivaju burne rasprave, naročito izvan kruga istoričara.

Do nedavno su se međutim pitanjem komemoracija bavili islključivo političari ili udruženja.

Ovde ćemo predstaviti nekoliko aspekata odnosa francuskog društva prema svojoj prošlosti. Da li debate o prošlosti predstavljaju samo emotivne reakcije na određenje događaje, ili su one odraz odnosa jednog društva prema svom identitetu?

Da li istorija postupno postaje prepoznata kao ono što u suštini i jeste : sastavni deo društvenih odnosa, podjednako kao i predmet izučavanja istoričara ?

Info

Ponedeljak, 31. maj 2021 – 18h00
Online: https://bit.ly/3fgXSAL

Na francuskom, bez prevoda