10 sep - 31 okt 2018 / Novi Sad

„Loši momci“: Ilustracije za Le Monde diplomatique

Novinska ilustracija ima svoje mesto u istoriji borbe za slobodu štampe. Rođena u Francuskoj tokom Francuske revolucije, svoj razvoj u medijima je nastavila tokom XIX i XX veka, a nakon atentata na redakciju nedeljnika Šarli Ebdo 2015. godine, postala je istinski simbol slobode izražavanja.

Preispitujući realnost kroz kritičku prizmu, novinski crtež nastoji da uznemiri, razotkrije ili pozove na razmišljanje, oslanjajući se na različite stilske figure: humor, karikaturu, alegoriju, metaforu, stereotipe…

Stoga vas Francuski institut u Novom Sadu poziva da, u okviru naše prve izložbe u novoj sezoni, otkrijete radove i ilustracije Zorana Svilara, relizovane za izdanje lista Le Monde diplomatique na srpskom jeziku. Svakog meseca, Le Monde diplomatique i njegovih 37 međunarodnih izdanja, analiziraju i tumače zbivanja širom sveta. Od 2016. godine, Zoran Svilar je jedno od pera koje ih ilustruju. Posetite ovu izložbu kako biste otkrili deo njegovih radova, koji ilustruju neke od najvažnijih svetskih zbivanja iz prethodne dve godine.

Info

Francuski institut u Srbiji, Novi Sad

Nikole Pasića 33