17 sep - 24 okt 2015 / Beograd

Klima, izložba pod uglom od 360°

U okviru održavanja 21. Konferencije UN o klimatskim promenama (COP 21) u Parizu u decembru 2015. godine, Francuski institut u Srbiji poziva vas da otkrijete različite aktivnosti tokom francusko-srpskog Meseca nauke, ove godine organizovanog na temu „Ekoloski izazovi: a da se aklimatizujemo?“ 

Planeta se zagreva, sve je veća učestalost prirodnih katastrofa: toplotnih talasa, uragana, poplava, itd. Ova pojava se ubrzava… Moramo da reagujemo i to brzo. U ovakvom kontekstu Francuska dočekuje i predsedava Svetskom konferencijom o klimi. Od 30. novembra do 11. decembra ove godine, šefovi država i vlada, uz podršku civilnog društva, trebalo bi da postignu međunarodni dogovor koji bi omogućio da se globalno zagrevanje ograniči na manje od 2°C: ambiciozan, ali ostvariv cilj ukoliko bude uložen kolektivni napor.

Organizovana oko 4 teme, „Klima, izložba pod uglom od 360°“ predstavlja izložbu-putovanje koja kombinuje naučni pristup i umetničko stvaralaštvo, sa ciljem da približi mladim ljudima i široj javnosti izazove sa kojima se suočava COP21. Pristupajući klimatskim promenama kroz pogled fotografa Kadir van Loizena, izložba pruža posetiocima mogućnost da analiziraju nedavne pojave koje se dešavaju na našoj planeti i poziva građane da postave pitanja o uticaju globalnog zagrevanja, njegovim uzrocima i odgovornosti ljudi za ovaj fenomen. Uz najnovije vesti i predstavljanje podataka iz geopolitike, ekonomije, energetike, zaštite životne sredine, tehnologije i nauke koji se odnose na klimatske promene, ona predstavlja projekcije klimatologa i omogućava da se bolje razumeju neophodne mere koje treba da budu preduzete radi ublažavanje efekata klimatskih promena, kao i potrebno prilagođavanje na njih.

Pod koordinacijom ustanove Universcience, u stvaranju ove izložbe učestvovalo je više od 20 naučnika i stručnjaka, među kojima su i Nikola Ilo (specijalni izaslanik predsednika Republike za zaštitu planete) i Lorans Tubiana (ambasadorka zadužena za pregovore o klimatskim promenama).

Izložba se sastoji od šezdesetak panoa na francuskom i srpskom jeziku i namenjena je široj publici.

U Srbiji će biti organizovana predpremijera izložbe a premijera je predviđena u Parizu ove jeseni.

Interaktivne radionice

Na koji način čovek doprinosi održivom razvoju? Da li je on svestan da, po svojoj prirodi, predstavlja deo biodiverziteta, ili pak nastavlja da se ponaša kao da mu ne pripada? U okviru nedeljnih naučnih radionica, profesor Stevan Jokić, osnivač programa „Ruka u testu“ u Srbiji, upućuje decu i omladinu na građanske inicijative koje svako od nas može svakodnevno da preduzme radi zaštite životne sredine.

Kako klimatske promene vidi…
Kristof Kasu, klimatolog u Računskom centru Meteorološke službe Francuske:
„Čovek je parametar koji je najmanje predvidljiv za klimu do kraja veka.“

Brošura u PDF formatu

Info

Francuski institut u Srbiji, Beograd

Knez Mihailova 31

Od 17. septembra do 24. oktobra