17 sep - 19 sep 2022 / Beograd, Novi Sad

Književnica Sofi Dol u Novom Sadu i Beogradu

Književnica Sofi Dol gostuje u Novom Sadu i Beogradu

Sofi Dol, francuska književnica, gostuje u Srbiji od 17. do 20. septembra 2022, na poziv Francuskog instituta i izdavačke kuće Kontrast. Svoj roman U velikoj perionici, za koji je 2019. godine dobila Evropsku nagradu za književnost, a koji je na srpski prevela Melita Logo Milutinović, u izdanju Kontrasta, predstaviće na Noći književnosti u Novom Sadu u subotu 17. septembra. Nakon toga, u Beogradu će razgovor o njenom književnom deli biti organizovan u ponedeljak 19. septembra u Krokodilovom centru od 19 sati (Karađorđeva 43)

Sofi Dol je pijanistkinja, glumica, plesačica, koja je 2014. godine počela da se bavi pisanjem i od tada u romane pretače tragične trenutke svog života. Njen prvi roman Kamij, moja odletela (2015, nagrada Lire) predstavlja krik bola, izazvan iznenadnim gubitkom šesnaestogodišnje ćerke, nakon četiri dana neobjašnjive groznice. Samo godinu dana kasnije Sofi Dol objavljuje roman La Suture (Šavovi), kojim želi da rasvetli misteriju nasilne smrti svoje majke, koja je ubijena kada je autorka imala tek 19 godina.

Nakon ovog, Dol zadire još više u neobjašnjivost sudbinskih okolnosti i završava autobiografsku trilogiju romanom U velikoj perionici, čiji su glavni protagonisti jedna ćerka  i ubica njene majke, koji se sreću čudnim sticajem okolnosti trideset godina nakon svirepog ubistva. Smerno vladanje dovelo je do toga da je počinitelj silovanja i ubistva pušten iz zatvora nakon samo 18 godina odležane kazne… Socijalne službe ponosne su na njegovo preobraćenje. Već 12 godina on im se redovno prijavljuje, dok živi slobodno, putuje sa voljenom osobom, a potom se povlači u miran život kao radnik u zelenilu jednog francuskog gradića… No iznenadna mogućnost susreta sa ćerkom svoje davne žrtve, uzburkava demone savesti… U njemu sve previre, dok iščekuje neminovni susret sa licem kojeg se boji, ali od kojeg ne može pobeći.

Info

Subota, 17. septembar 2022
Novi Sad – Noć književnosti, od 17 sati
Ponedeljak, 19. septembar 2022.
Beograd – Krokodilov centar, Karađorđeva 43

Na francuskom i srpskom, prevod obezbeđen