Istorijat

Na početku…

Prvo francusko kulturno udruženje u Beogradu osnovano je 1920. godine pod imenom « Društvo prijatelja Francuske » ili « Francuski klub » koji postaje mesto okupljanja elite ljubitelja francuskog jezika u glavnom gradu. U isto vreme, jedna francuska crkvena škola prihvatala je mlade učenike iz zemlje. Drugi svetski rat i okupacija donose kraj ovoj saradnji i tada nestaje svaka francuska ustanova. Ipak, knjige iz biblioteke „Francuskog kluba“ ostaju dostupne publici, tajno, posredovanjem jedne lokalne bilbioteke, smeštene u Zmaj Jovinoj ulici. U maju 1945. jedna čitaonica otvara se u ulici Knez Mihailovoj 20, kao preteča „Francuskog kulturnog centra“ koji se od samog osnivanja, 1951. godine uselio u zgradu Union, u neposrednoj blizini.

Zašto Union?

Zgrada Union je deo arhitektonske baštine Beograda, smeštena u ulici Knez Mihailovoj, glavnoj pešačkoj arteriji grada. Tridesetih godina projektovala ju je grupa francuskih arhitekata, čija su imena danas izgubljena, izgrađena je da bi bila sedište osiguravajućeg društva „Union“, osnovanog 1828. Ime društva, kao i datum njegovog osnivanje, ugravirani na vrhu zgrade, su jedini ukras na fasadi zdanja čistih i jednostavnih linija, ublaženih oblinom i peščanom bojom kamena.

Od Jugoslavije do Srbije

Od pedesetih do početka devedesetih godina, Francuski kulturni centar razvija svoje aktivnosti i predvodnik je mreže kulturnih centara u Jugoslaviji.  U prvim danima NATO bombardovanja 1999. tokom manifestacija bili su mu razbijeni izlozi i delimično je bio opljačkan, a nakon tih dogadjaja u potpunosti je obnovljen i ponovo otvoren 14. jula 2001. godine. Zahvaljujući hrabrosti i predanosti studenata i profesora Filološkog fakulteta u Beogradu, od kojih neki danas rade u Institutu, najveći deo fonda bilioteke bio je spašen i prenešen u podrume Filološkog fakulteta, potom vraćen u Kulturni centar, u trenutku kada je ponovo počeo da radi. 8. decembra 2001. renovirani Francuski kulturni centar zvanično je otvorio predsednik Žak Širak.

Prisutnost širom Srbije

Tokom godina, kao odgovor na zahtev gradskih opština i vaninstitucionalnih aktera, otvoreni su ogranci u Nišu (2003) i Novom Sadu (2004), i tako su Nišlije i Novosađani dobili isti kvalitet usluga kao i Beograđani, a nama pružena mogućnost da razvijamo partnerstva na jugu Srbije i u Vojvodini. I dan danas rad Francuskog institua u Nišu oslanja se na snažno partnerstvo sa Skupštinom grada koja finansijski podržava naše prisustvo. U Vojvodini svoje obrazovne programme razvijamo uz podršku Pokrajinske vlasti.

Od Francuskog kulturnog centra do Francuskog instituta u Srbiji

1. januara 2011. Francuski Kulturni centar prekršten je u Francuski institut u Srbiji, usvajajući naziv koji je ubuduće isti za sve naše ustanove u svetu. Od tada  Francuski institut u Srbiji čuva sliku i sećanje na Francuski kulturni centar i predvodnik je u uspostavljanju francusko-srpskih partnerstava, svuda u Srbiji, uz odlučno inovativnu i savremenu dimenziju, u službi mladih.