18 maj - 30 Jun 2019 / Beograd, Novi Sad

Od Maso: strip reporterka

Nakon pohađanja briselskih strip radionica „Sveti Luka“ 2006, Od Maso započinje karijeru radeći storibordove za crtane filmove i strateški iznajmljuje stan između striparnice i svog omiljenog kafića. Stripove kreće da crta na osnovu priča Fabijena Bertrana koji za nju piše humoristička scenarija ispunjena revolucionarnim duhom. Iz njihove saradnje nastaje album „Hronike spržene kože / Chronique d’une chair grillée“ koji objavljuje izdavač Enfants Rouges i čija inspiracija dolazi iz univerzuma Terija Gilijama (naročito iz filma Brazil). Nakon toga, zajedno rade na serijalu za mlade, „Uzbudljiva epopeja bandita Mikija i Magde / La sulfureuse épopée des bandits Miki et Magda“, nalik avanturama Boni i Klajda smeštenih u Istočnu Evropu na početku XX veka.

Godine 2011, Od se seli u Montreal gde upoznaje Eduara Bure-Gilbera i Polin barden i crta njihov album „Kvebek Lend / Québec Land“ (Sarbacane). To je dnevnik koji se bavi njenom omiljenom temom, ekspatrijacijom.

Nakon toga, objavljuje dva grafička dokumentarna albuma, „Hronike iz 115ice / Chronique du 115“, istragu o Samusocial iz Pariza i „Sezona u UN / Une saison à l’ONU“ koja opisuje iskustvo novinara Karima Lebura u sedištu Ujedinjenih Nacija u Njujorku (Steinkis). Njen sledeći album, nazvan „Ukus soje / Le goût du Soja“ će objaviti izdavač Dargaud i baviće se životom Erika Mejera, novinarom koji je živeo u Pekingu krajem osamdesetih godina.

Prilog autorke:

Ova izložba predstavlja stripove na kojima sam radila u poslednjih deset godina. U njima su obrađene teme koje su mi drage, poput života izvan domovine, putovanja, izolacije, različitosti i delimično oslikavaju moja lična životna iskustva. Pored toga, volim da obrađujem društvene teme, u pokušaju da razumem, rastavim i sastavim savremeni svet i aktuelne probleme čovečanstva. Kroz strip reportaže, imala sam sreću da dobijem pristup brojnim različitim svetovima i sretnem izuzetne ličnosti! Nadam se da ćete u mojim stripovima pronaći nešto što će vas dotaći, zbog toga što mi je cilj da svoj rad učinim univerzalnim i podelim ga sa svima vama, građanima sveta!

Info

BEOGRAD
Francuski institut u Srbiji, Knez Mihailova 31

Izložba: od 10. maja do 1. juna 2019.
Predavanje (u okviru Molijerovih dana): četvrtak 16. maj u 18h:
„Da li je strip književni pravac?“
Učesnici:
Aude Massot, strip autorka
Célina Salvador, strip izdavač
Goran Kostrović, strip izdavač
Pavle Zelić, strip kritičar

NOVI SAD
Francuski institut u Srbiji, Pašićeva 33

Izložba: od 18. maja do 30. juna 2019.