18 sep 2018 - 18h / Beograd

Ona se budi / BD Egalité

Izložba i strip album posvećeni strip autorkama sa Balkana i iz Francuske.
Od 18. septembra do 28. oktobra 2018

Francuski institut u Srbiji poverio je mladoj i izuzetno talentovanoj strip autorki Jani Adamović da koncipira izložbu posvećenu strip autorkama. Nasuprot činjenici da su brojni ženski likovi prisutni u oblasti stripa, često hiperseksualizovani, autorke su zanemarene u strip izdavaštvu.

Da li se suženi pojam „ženski strip“ odnosi na pol autorki ili na žanr koji interesuje žensku publiku? Ima li tema koje se isključivo tiču žena? Da li iko pominje „muški strip“? Da li su granice stvaralaštva određene polom?

Izložba je rezultat pogleda jedne mlade autorke na poziciju žena u oblasti Devete umetnosti. Njeno istraživanje svedoči o mestu koje one zauzimaju u ovoj oblasti, ali i o pitanjima koja proizlaze iz njihovog položaja, pre svega o pitanju njihove nevidljivosti, bilo da su Srpkinje, Hrvatice, Slovenke ili Francuskinje. Šta je svima njima zajedničko?

Talenat, naravno, ali i uvek isti problemi sa kojima se suočavaju. Godine 2013, francuske autorke osnovale su Kolektiv strip autorki za borbu protiv seksizma. One su objavile proglas koji je do današnjeg dana potpisan od strane više od 250 autorki širom sveta i posestrimile se sa svojim španskim koleginicama iz udruženja Autoras de ćomic.

http://bdegalite.org

Pored Jane Adamović, ugostićemo i francuske autorke Lisu Mandel i Žoanu Šiper, Ivanu Armanini i Irenu Jukić Pranjić iz Hrvatske, kao i Mariju Dobrić iz Srbije, koje će razgovarati na temu problematike posmatranja stvaralaštva i žanra kroz polnu prizmu. Debatu će moderirati Tatjana Nikolić, program za afirmaciju ženskog stvaralaštva FEMIX.

Strip izdanje

U partnerstvu sa bankom Société Générale Srbija, predložili smo direktorki izdavačke kuće Dibidus da zajedničkim snagama objavimo kolektivno strip izdanje u kom će učestvovati 8 strip autorki i 3 scenaristkinje. Za većinu pomenutih autorki će to biti prva prilika da im radovi budu objavljeni u albumskom strip izdanju. Nadamo se da će zajedničko strip izdanje doprineti uklanjanju vela kojim se zamračuje talenat autorki. Izdanje će takođe biti promovisano na festivalima i predstavljeno francuskim izdavačima.

Za kraj, naša Medijateka, koja je već veoma dobro opremljena stripovima, napreduje u smislu jednakosti! U okviru pomenute izložbe, medijateka Francuskog instituta biće obogaćena za pedeset novih strip naslova čiji su autori žene.

Susreti:

Utorak 18. septembar u 18.00
Susret sa autorkama: Da li crtež ima pol?

U prisustvu Lise Mandel i Žoane Šiper (FRA), Ivane Armanini i Irene Jukić Pranjić (HR), Marije Dobrić (RS) Moderatorka: Tatjana Nikolić (FEMIX)

Info

Francuski institut u Srbiji, Beograd

Knez Mihailova 31

Izložba: od 18. septembra do 28. oktobra 2018.
Otvaranje i susret sa autorkama: 18. septembra u 18.00