25 okt 2019 - 19h / Beograd

„Povratak u Reims“ – razgovor o Didijeu Eribonu

Povratak u Reims, autoanalitičko delo Didijea Eribona, objavljeno 2009. u Francuskoj, postalo je nezaobilazni predmet široke intelektualne rasprave, od Francuske, preko Nemačke, do svih zemalja u kojima je knjiga bila objavljena. Eribon proširuje Bourdijeov pojam autoanalize, pretvarajući ga u novi žanr koji ličnu ispovest o poreklu i odrastanju povezuje sa sociološkom studijom i političkim manifestom. U knjizi se prikaz i analiza ideološkog preobražaja radničke klase prepliće s prikazom sukoba autora i društvenih normi, kao i sa političkom artikulacijom sukoba ili preklapanja različitih društvenih identiteta. O kulturnom značaju Povratka u Reims govori i veliki uticaj na mnoge poznate stvaraoce, kao što su pisac Eduar Luj, pozorišni režiser Loran Hatat, ili nemački režiser Tomas Ostermajer.

Didije Eribon (1953) je francuski sociolog i filozof, učenik Fukoa i Burdijea. Profesor je na Fakultetu društvenih i humanističkih nauka u Amijenu i na Dartmutskom koledžu u SAD. Takođe je dugogodišnji gostujući predavač na Berkliju. Didier Eribon je autor brojnih dela iz područja sociologije, filozofije i istorije ideja: Mišel Fuko 1926-1984, Mišel Fuko i njegovi savremenici, Razmišljanja o gej pitanju, Jeresi: razmišljanja o teoriji seksualnosti, Umaknuti psihoanalizi, Povratak u Reims…

Učestvuju: Ivan Milenković (filozof, 3. program Radio Beograda), Olga Dimitrijević (dramska spisateljica), Milena Ostojić (prevoditeljka Povratka u Reims). Moderator: Petar Milat (Multimedijalni institut MaMa).

Organizatori: MaMa Zagreb, FMK Beograd, Francuski institut u Srbiji.

Na srpskom i hrvatskom. Ulaz slobodan.

U maju 2019. godine zagrebački izdavači Multimedijalni institut i Sandorf objavili su prevod “Povratka u Reims”, a knjiga je ubrzo u brojnim osvrtima u medijima proglašena važnim kulturnim događajem:

  • Teofil Pančić (Vreme, Beograd): “Ako shvatimo Povratak u Reims kao roman – to je bolje od bilo kojeg Uelbeka, na primer. Ako ga čitamo kao autobiografsko štivo – i Knausgor bi imao šta da nauči. Ako ga čitamo kao političko-kulturološku raspravu – to je tri koplja iznad onoga čime nas zasipaju najrazvikanija imena današnje džet-set filozofske levice. Objavljivanje ove knjige na našim jezicima utoliko je redak istinski Događaj, a njeno previđanje već bi trebalo početi tretirati kao prestup nečinjenja.”
  • Jurica Pavičić (Jutarnji list, Zagreb): “Povratak u Reims je – za početak – izvrsna autobiografska proza, literarno darovita esejistika čovjeka koji se ne libi zasjeći pod kožu vlastitoj ideologiji i sebi samom. K tomu, to je izvanredan “case study” koji nezaobilazno mora pročitati svatko tko drži da pripada najširoj ljevici: među inim, i zato što pokazuje zašto se ono što zovemo ljevicom pogubilo.”

Multimedijalni institut MaMa gostuje u Beogradu povodom Sajma knjiga, a ovo i druga dela iz svog izdavačkog opusa izlagaće na štandu Fakulteta za medije i komunikacije – FMK.

Info

Francuski institut u Srbiji, Beograd

Knez Mihailova 31

Petak, 25. oktobar 2019, u 19h