5 Avg 2023 - 17h / Novi Sad

Premijera filmova ateljea Varan 2023. u Novom Sadu

Polaznici radionice prestižne škole dokumentarnog filma Atelje Varan koja je održana tokom jula i avgusta 2023. predstaviće svoje filmove publici 5. avgusta u 17.00 časova u Kulturnom centru Novog Sada.
Ulaz je slobodan.

Radionica Ateljea Varan, čuvene dokumentarne škole filma, koja neguje “cinéma verité” pravac dokumentarnog filma, a koju je osnovao čuveni Jean Rouch, otac antropološkog i etnološkog filma, prvi put je održana 1980. godine u Parizu. Nakon nekoliko radionica organizovanih u Beogradu za stvaraoce iz regiona tokom 2000-ih, Varan radionice u Srbiji ponovo su pokrenute 2021. godine, inicijativa koju s ponosom podržava Francuski institut u Srbiji. Od tada su radionice ponovljene  2022. i 2023. godine, u Novom Sadu, a uskoro i u Mostaru.

Na inicijativu Dragana Nikolića, koji drži obuke Ateljea Varan, u januaru 2023. godine u Srbiji je osnovano udruženje Varan Balkans, sa ciljem razvoja regionalne putujuće škole dokumentarnog filma. Podrška « Filmskog centra Srbije » i Ministarstva Evrope i spoljnih poslova ove godine je omogućila nabavku tehničke opreme, čime je obezbeđena održivost projekta i rada škole.

Atelje Varan se stoga vraća u Novi Sad, na treće izdanje u Srbiji, i dočekuje 9 učesnika iz Srbije: Ivanu Aćimović, Luku Beatovića iz Novog Sada, Jovanu Berar iz Novog Sada, Aleksandru Gulan Del Akuila iz Beograda, Jovanu Gojković iz Novog Sada, Saru Kecman iz Novog Sada, Ganju Nikolić iz Niša, Stefana Nikolića iz Beograda.

Odgovorni za njihovu obuku: Žan Noel Kristijani i Dragan Nikolić.

Tokom sedam nedelja intenzivne obuke radili su na snimanju svojih kratkih dokumentarnih filmova, a završni radovi će biti predstavljeni u Kulturnom centru Novog Sada 5. avgusta 2023. godine u 17.00 časova.

Sledeća radionica će se održati u Mostaru u Bosni i Hercegovini i trajaće od 20. novembra do 28. januara 2024. Poziv za projekte traje od 1. avgusta do 1. septembra 2023.

Info

Kulturni centar Novog Sada

Katolička porta 5

Subota 5. avgust 2023 – 17 časova