7 feb 2019 - 18h / Beograd

Razgovor u okviru street art izložbe Saputnici

Izložba „Saputnici“ inspirisana je biografijama životinja koje su odigrale neku ulogu u životu ljudi, bilo da je reč o Istoriji čovečanstva ili pojedincima.

Poznate ili ne, male ili velike, bilo da žive na tlu, u vazduhu ili vodi, radi se živim bićima. Želeli mi to ili ne, naše sudbine su ispreplitane. Uprkos tome što se donekle razlikuju od ljudskih, životinjska osećanja, što je naučno dokazano, postoje – one osećaju radost, tugu, bol. U svetu raste broj univerzitetskih katedri koje pravima životinja.

Izložba Saputnici nam pomaže u preispitivanju našeg pogleda na diverzitet u trenutku kad nas nauka upozorava o ubrzanom nestajanju životinjskih vrsta. Zar ne bi u tom smislu trebalo da promenimo i naš stav prema životinjama? Da li one imaju pravo da žive samostalno i same za sebe, da li bi čovečanstvo moralo da ima obavezu prema njima? Da li ubrzano nestajanje životinjskih vrsta koje ugrožva biodiverzitet ima posledice za čovečanstvo?

Učesnici: Nicolas Maupin/Polar Bear, umetnik, Aleksandra Petković TKV, umetnica, Sonja Žakula, teoretičarka – antropološkinja, specijalizovana u oblasti odnosa između ljudi i životinja, Ivan Kurjakov, predsednik Udruženja za zaštitu životinja Ljubimci

Moderatorka: Anne-Lorraine Vigouroux, programska direktorka Francuskog instituta u Srbiji.

Info

Francuski institut u Srbiji, Beograd

Knez Mihailova 31

Četvrtak 7. februar 2019. u 18h