15 apr - 8 dec 2024 / Srbija

Ritam francuske kulture

Tokom ove godine, u kojoj je Pariz domaćin Olimpijskih igara, Francuski institut će predstaviti, zajedno sa svojim dugogodišnjim partnerima, bogatu kulturnu sezonu sa programima iz oblasti muzike, filma, pozorišta, književnosti, vizuelnih umetnosti i sporta. Ova kulturna sezona, nazvana Ritam francuske kulture, za cilj ima da promoviše, kao što je to slučaj na Olimpijskim igrama, razne discipline, francuske kulture i umetnosti. Ritam sezone svojom muzikom zadaće čuveni francuski kompozitor Gabrijel Fore, čiju stogodišnjicu smrti obeležavamo ove godine.

PERFORMANS
17/4/2024 – 14.00-14.30 Kraj maja (datum će biti naknadno objavljen)
Ispred Francuskog instituta, Knez Mihailova 31

Vertikalni ples

Francuski institut u Srbiji daće svoj doprinos Olimpijskoj paradi, koja će biti organizovana radi obeležavanja odbrojavanja od sto dana do putovanja srpskih olimpijaca u Pariz. Tom prilikom, dve francuske igračice izvešće Vertikalni ples viseći sa krova zgrade Francuskog instituta u Knez Mihailovoj ulici. Ovaj inovativni performans na najbolji način odslikava spoj savremene igre i sporta.

IZLOŽBA
18-30/4/2024
Galerija Francuskog instituta u Srbiji

Naukom do medalja

Izložba Naukom do medalja, u produkciji francuske agencije Universcience – Centra za nauku i industrijska istraživanja, predstaviće publici uticaj koji nauka ima na različite sportske discipline.

KNJIŽEVNOST
8-11/5/2024
Beograd, Niš, Novi Sad

Molijerovi dani

Tradicionalni književni festival koji organizuje Francuski institut ugostiće ove godine tri velika francuska autora, koji će predstaviti svoja dela ljubiteljima knjige: Andrej Makin, član Francuske akademije i dobitnik Gonkurove nagrade, Mejlis Besri, dobitnica Gonkurove nagrade za prvi roman i Kristijan Laks, poznati strip autor. U okviru Molijerovih dana, kao i svake godine, biće proglašen Gonkurov izbor studenata Srbije.

PREDAVANJE
20/5/2024

Olivije Žiro

Predavanje na temu sporta održaće čuveni francuski rukometaš, kapiten francuske reprezentacije na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine i bivši predsednik francuske rukometne lige.

PREDAVANJE
6/6/2024
Fakultet organizacionih nauka, Jove Ilića 154, Beograd

Lik Žilija – Generacija AI, mit i stvarnost

Lik Žilija, francuski stručnjak za veštačku inteligenciju, ko-kreator aplikacije SIRI i bivši tehnički direktor kompanije Samsung, održaće predavanje o budućnosti našeg društva nakon revolucije veštačke inteligencije koja je u toku.

FILM
19-23/6/2024
Bioskopi na otvorenom, Beograd MTS dvorana, Novi Sad, Niš, Zrenjanin

Festival Francuskog Filma

Svake godine u junu, odmah nakon Kanskog festivala, Festival Francuskog Filma održava se na više lokacija na otvorenom i u više gradova u Srbiji. Na programu je deset najskorijih francuskih ostvarenja, od kojih će nekoliko premijerno biti prikazani odmah nakon Kanskog festivala, a koji će publici pružiti uvid u savremenu francusku kinematografiju. Ove godine, u čast Olimpijskih igara, publika će imati priliku da pogleda poseban program filmova na temu sporta.

POZORIŠTE
Septembar, Sava centar

Veliko iznenađenje na Bitef festivalu

Francuski institut u Srbiji i Bitef festival ove godine dovode spektakularnu pozorišnu predstavu koja će obradovati beogradsku publiku. Predstava, trupa koja je izvodi i čuveni reditelj biće uskoro otkriveni.

PREDAVANJE
Kraj septembra
Francuski institut u Srbiji, Knez Mihailova 31

Reči – pridošlice

Predavanje Bernara Serkilinija, francuskog lingviste, o rečima koje su su se odomaćile u francuskom jeziku, uoči održavanja Samita Frankofonije 4. i 5. oktobra 2024. godine u Francuskoj.

MUZIKA
24/10/2024
Novi Sad, Sinagoga, NOMUS

Omaž Gabrijelu Foreu

Povodom stogodišnjice smrti čuvenog francuskog kompozitora Gabrijela Forea, festival NOMUS i Francuski institut u Srbiji ugostiće pijanistu Erika Lesaža, violinistu Daišina Kašimotoa, violinistkinju Liz Berto i violončelistu Fransoa Salka, koji će održati gala koncert u novosadskoj Sinagogi.

DŽEZ
25/10/2024
Belgrade

Beogradski džez festival

Beogradska publika imala je priliku, zahvaljujući saradnji između Beogradskog džez festivala i Francuskog instituta, da čuje najpoznatije francuske muzičare. Ove godine, veliko ime francuske mlade džez scene održaće koncert za pamćenje u Beogradu.

VIZUELNE UMETNOSTI
Oktobar
Salon Muzeja grada Beograda

Oktobarski salon

U okviru Oktobarskog salona, francuski ko-kustos Matje Lelijevr iz Muzeja savremene umetnosti u Lionu, predstaviće, između ostalih, i selekciju francuskih umetnika. Od ove godine, Oktobarski salon započeo je saradnju sa umetničkim bijenalom iz Liona, koja će doprineti jačanju veza između Francuske i Srbije u oblasti vizuelnih umetnosti.

KULTURNO NASLEĐE
8/12/2024
Francuski institut u Srbiji, Knez Mihailova 31

Pariski Notr Dam

U čast ponovnog otvaranja Notr Dama, 8. decembra, Francuski institut organizovaće niz manifestacija: izložbu pariskog bisera crkvene arhitekture, nekoliko predavanja na temu arhitekture, književnosti i istorije i filmski program, u slavu čuvene pariske katedrale.

Info

April – decembar 2024.

Preuzmite program u pdf formatu