14 dec 2021 - 18h30 / Beograd

Sunovrat i preporod Kine: Od “Opijumsih ratova” do Deng Sjaopinga i Si Djipinga

Ciklus predavanja: Sunovrati i preporodi

Francuski institut u Srbiji, u saradnji sa Francuskom školom u Beogradu, organizuje ciklus predavanja koje će održati Florian Herber, profesor istorije u Francuskoj školi u Beogradu i Lisijen Grije, profesor istorije u gimnaziji Leopold Sedar Sengor u Evreu.

Ovaj ciklus je posvećen rasvetljavanju onih istorijskih perioda koji su Evropu odvukli u takve ponore da je delovalo nemoguće da će se ikada uspraviti. Koja je bila uloga pojedinaca u preporodima koji su ipak usledili i obeležili istoriju Evrope? Ovaj ciklus istaći će značaj Istočne Evrope za razumevanje evropske i svetske istorije, ali i onih zaboravljenih tragičnih junaka koje je krasila snažna humanost.

Utorak 14. decembar 2021 – 18h30
Francuski institut, Knez Mihailova 31, Beoograd

Predavanje #7:

Sunovrat i preporod Kine:
Od “Opijumsih ratova” do Deng Sjaopinga i Si Djipinga
Na francuskom, bez prevoda

Predavač: Florian Herber, istoričar

Danas Kina Si Djipinga realizuje svoje ambicije u svim oblastima. Značajno uvećava svoj vojni i pomorski budžet. Njen Put svile proteže se po svetu i obuhvata ga poput paukove mreže. Planira čak da pošalje u orbitu svemirski brod koji bi bio dugačak skoro 1 kilometar… Treba li se bojati Kine i nekog novog hladnog rata između komunističkog giganta i Sjedinjenih američkih država? Ili bi trebalo da se pazimo tog straha, jer bi pojedini akteri mogli da ga iskoriste kako bi opravdali agresivnu i sinofobičnu diplomatiju ?

Ovo predavanje nema za cilj da ponudi konačni odgovor na to pitanje, već teži da pruži uvid u razumevanje Kine kroz njenu istoriju – od „Opijumskih ratova“ u 19. veku, koji su naneli smrtnu ranu carstvu starom 2000 godina i koje se konačno urušilo 1911. godine, do preporoda koji je počeo krajem XX veka, podstaknut neobičnim Deng Sjaopingom, starim komunistom koji je odlučio da svoju zemlju naglo otvori ka globalizaciji.

Info

Francuski institut u Srbiji, Beograd

Knez Mihailova 31

Utorak 14. decembar 2021 – 18h30
Na francuskom, bez prevoda