2 feb - 5 feb 2023 / Beograd

Tri nova francuska filma na festivalu DOK

Ne propustite priliku da pogledate francuske filmove koji tek što su se pojavili u pariskim bioskopskim salama: u pitanju su tri nagrađivana dokumentarna filma koji se bave goroućim temama poput ekologije i prava žena.

Osim toga, na festivalu će biti prikazan izuzetan turski film o francusko-češkom fotografu Jozefu Kudelki.

Petak 3. februar u 17h00, Sala 6
Kudelka: Ponovo preko iste reke (TUR, 2021, 81′)
Režija: Džoškun Ašar

Pogled izbliza na prošlost legendarnog Magnum fotografa Josefa Kudelke, sećanja, njegova razmišljanja o fotografiji, njegov stav o životu i njegovo emotivno putovanje kroz “Ruševine”, njegov poslednji projekat, koji govori o arheološkim ruševinama antičkih gradova mediteranske regije.

FRANCUSKI FILMOVI:

Četvrtak 2. februar u 18h, Sala 5
Jezik ptica (FR, 2021, 54’)
Režija: Erik Bilo

Ispričan iz perspektive fiktivne budućnosti, nakon šestog masovnog izumiranja vrsta, ovaj film je zamišljen kao ironičan pregled istorije pokušaja uspostavljanja dugoželjene komunikacije sa pticama. Kroz seriju susreta sa muzičarima i teoretičarima muzike, film postavlja pitanje da li cvrkutanje ptica služi samo biološkoj svrsi ili ima neke poetske kvalitete i/ili utvrđena pravila. Međutim, često apsurdni napor da se otkrije tajna ptičjeg jezika motivisan je ne samo radoznalošću već i uznemirujućom željom čoveka da dominira.

Subota 4. februa u 19h30, Sala 6
Lov na kitove (FR, 2022, 89’)
Režija: Vensan Kelner

U fjordovima Farskih ostrva kitovi se i dalje love svake godine, a kilogrami, a kilogrami mesa se distribuiraju među ostrvljanima. Krvave scene izazivale su negodovanje u međunarodnim medijima. Sa nožem u ruci, stanovnici Farskih ostrva ukazuju na licemerje onih koji osuđuju kitolov, ali zatvaraju oči pred metodama industrije mesa. Kada aktivisti za životinje putuju na Farska ostrva da demonstriraju, dolazi do sukoba. Sa trezvenim i pronicljivim okom za suprotnost, reditelj Vensan Kelner beleži sukob bez biranja strana.

Subota 4. februar u 20h00, Sala 5
Feministički odgovor (FR, 2022, 87’)
Režija: Mari Peren, Simon Depardon

Elis u Brestu, Aleksija u Sent Etjenu, Sesil u Kompijenju, Žil u Marseju: četiri od hiljada mladih žena koje osuđuju seksističko nasilje, javno uznemiravanje i mačo agresiju kojoj su svakodnevno izložene. Noću, naoružane belim čaršavima i crnom bojom, oblepljuju ulice porukama podrške žrtvama mizoginije i parolama koje osuđuju femicid. Neke su dugogodišnje feministkinje, druge nikada ranije nisu vodile kampanju – sve su u pobuni protiv zlostavljanja koje je prečesto preplavilo njihove živote. Seksizam je svuda – ali su i hrabre žene svuda!

Info

Festival dokumentarnog filma
2-5.02.2023