24 maj 2024 - 18h / Beograd

Vulkanizam: pogled na vulkane Overnje

Predavanje:
„Vulkanizam: pogled na vulkane Overnje“, predstavljanje ovog izuzetnog geološkog lokaliteta

 Predavač: Dr Samir El Bakkali, geolog, vulkanolog, naučni komunikator

Na francuskom, sa prevodom na srpski

Za Francusku regiju Overnja zasigurno možemo reći da je svojevrsni muzej vulkana, sa veoma starim vulkanima kao i onim mlađim, koji predstavljaju jedinstveno prirodno dobro u Francuskoj i izvor su prave čarolije za sve posetioce. Ovi usnuli divovi dominiraju horizontom i pružaju veličanstvene prizore. Mnogo više od običnih planina, oni su živi svedoci geološke istorije regiona. U njihovim izumrlim kraterima i zelenim padinama buja jedinstveni biodiverzitet, pružajući utočište velikom broju biljnih i životinjskih vrsta.

Vulkani Overnje su upisani na Uneskovu listu svetske baštine zbog svog izuzetnog geološkog i prirodnog značaja. Ovaj region je dom lanca ugašenih vulkana, od kojih je Pij de Dom (Puy de Dome) glavni simbol. UNESCO prepoznaje bogatstvo ovog jedinstvenog vulkanskog pejzaža. Ovo priznanje naglašava važnost vulkana Overnje u očuvanju biodiverziteta i razumevanju geološke istorije Zemlje. Vulkani Overnje privlače posetioce iz celog sveta koji dolaze da se uvere u njihovu spektakularnu lepotu i da istraže njihove fascinantne pejzaže.

Upoznajte prirodne lepote Overnje sa dr Samirom El Bakalijem, vulkanologom i geologom, vrsnim poznavaocem ovog izuzetnog područja!

Info

Francuski institut u Srbiji, Beograd

Knez Mihailova 31

Petak 24. maj u 18.00