17 Sep 2020 - 20.00 / Novi Sad

Video-projekcija performansa Self Made Man, Nina Santes, na Festivalu TanzPlatz

Četvrto izdanje međunarodnog festivala savremenog plesa Tanz Platz u produkciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad,usled renoviranja Kineske četvrti i prostora SKCNS Fabrika, održava se van svoje matične scene u KS „Eđšeg“ 17. i 18. septembra 2020. godine. Ovogodišnji Festival predstaviće tri performansa od 20 najboljih iz selekcije Aerowaves-a za 2019. godinu.

Na programu centralnog (plesnog) dela Festivala naći će se četiri koprodukcije i umetnici iz Francuske, Norveške i Češke. Tanz Platz u Novi Sad dovodi mlade i uspešne koreografe i plesače, predstavljajući aktuelne tendencije u savremenom plesu. Ovogodišnje izdanje Festivala nužno donosi promene formata izazvane pandemijom virusa Kovid 19, te će tri performansa biti predstavljena kroz video-projekcije praćene razgovorom uživo sa umetnicima putem video-konferencije, dok će entuzijastični umetnici iz Češke, ipak, nastupiti i sa njima će publika moći da razgovara posle predstave.

Četvrtak 17. septembar 2020. – prvi dan Festivala posvećen je francuskim umetnicima, te ga otvara predstava Self Made Man, koja se realizuje uz podršku Francuskog instituta u Srbiji  kroz program Teatroskop i programa La Collection Francuskog instituta u Parizu. Self Made Man je predstava francuske umetnice Nine Santes koja se poigrava pokretom i pevanjem, razmatrajući scenu, kao prostor za majstorstvo, kao pogled kroz tkanje. Predstava se bavi izgradnjom (sebe), (re)izgradnjom, (de)konstrukcijom tela, zvuka, figura i pejzaža pokušavajući da postigne nesigurni ekvilibrijum između vremena promišljanja i vremena izvođenja, potom postaje polifonični zbir za samoukog, kroz proces ponovnog stvaranja sebe, pojavljuje se gramatika preživljavanja dolazi do postizanja spore i prefinjene utopije.

SATNICA
17. 9. 2020.
19.00–19.55 Panel diskusija:: Koreografisana kriza kako pleše čovek sa maskom (gosti: Marko Milić, Dimitrije Kokanov, Jelena Alempijević, Jovana Rakić i Sonja Pregrad moderatorka: Marijana Cvetković).
Pauza 5’
20.00–20.50 Video-projekcija performansa Self Made Man, Nina Santes, 50’
Pauza 5’
20.55–21.25 Video-projekcija performansa AlsheMe, Linda Hejford, 30’
21.30–22.00 Razgovor sa umetnicima

Producent Festivala je Studentski kulturni centar u Novom Sadu. Festival su podržali i mreža Aerowaves, Program Kreativna Evropa Evropske unije, Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Evropska prestonica kulture Novi Sad kroz program Kaleidoskop, Francuski institut u Srbiji kroz program Teatroskop i program La Collection Francuskog instituta u Parizu.

Uredbom Vlade Srbije neophodno je nošenje maski I održavanje distance.

Više detalja: https://www.facebook.com/events/921987011624537/

 

Info

Kulturna stanical Edjseg, Antona Čehova 4, Novi Sad